Sv: agios minas + olivolja & vin + luftkonditionering
Hej!!
Lokalt producerat vin har jag köpt i tavernan uppe i Othos.Det är/var ett Mavrodaphne-liknande, sött vin,gjort på röda druvor.Lite åt Maderia-hållet, men jag är ingen konnässör.....helt drickbart dock.
Olivolja pressas lite varstans på ön.I Pigadia, eller närmare bestämt nära generatorstationen på vägen mot Aperi ligger visst den modernare olivpress-fabriken eller vad man ska kalla den. Sen finns det pressar i Menetes, etc.
Jag brukar köpa olja av English Jon, d.v.s Jonathan Preece, en engelsman som slagit ner sina bopålar på ön sedan nåt tiotal år eller så. Han har ca 400 olivträn som han INTE besprutar, utan sätter ut fällor för olivflugorna i varje träd, sen gödslar han inte med handelsgödsel, utan naturligt sådant.
Pressningen per se kan sen ske på olika sätt.Förr så krossades fruktköttet men inte kärnorna i stora,koniska trattar av metall.Där fanns två stora hjul av sten och sen ramlade de krossade oliverna ner på nån sorts tyg, som sen sveptes ihop och lades i en mekanisk press, som sen klämde ihop paketet och oljan pressades igenom tyget.Numera mals alltihop ner till en pasta eller gröt, som upphettas och sen centrifugeras.Då får man ut mycket olja fast av sämre kvalité......Ett sätt att avgöra kvalité är visst att mäta syrahalten, och ju lägre halt, ju bättre olja. English Jon´s olja ligger visst runt 0.5% om jag minns rätt. Fråga runt lite efter olja,det finns alla varianter.....
Mikke
Senast redigerad av inkfish den 2007-07-26 klockan 13:12.
Anledning: långt citat
|