Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Frappe' (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=38609)

Sunny12 2015-06-12 15:11

Frappe'
 
Nu är jag väldigt sugen på en Frappe'..lär mig att göra en... behövs det någon särskild visp?

Sunny, som längtar tillbaks till goa Grekland.

Carina 2015-06-12 17:04

Sv: Frappe'
 
Jag brukar skaka ihop den i en shaker, det blir jättebra.
Gott nu i sommarvärmen även här hemma.

Carina

Sunny12 2015-06-12 17:25

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av Carina (Inlägg 364921)
Jag brukar skaka ihop den i en shaker, det blir jättebra.
Gott nu i sommarvärmen även här hemma.

Carina

Ok,har du eller ngn annan receptet?Alltså exakta mått, mjölk/kaffe?
Och vilken sorts kaffe använder ni?

KR 2015-06-12 17:57

Sv: Frappe'
 
Kolla denna länken, lite dessertinspirerad men lät god.
http://www.kokaihop.se/recept/frappe-iskaffe
//
KR

kari 2015-06-12 18:31

Sv: Frappe'
 
Jeg lager ofte frappe hjemme om sommeren, kjøper med meg
Nescafe Classic fra Hellas, har en liten frappevisp (også kjøpt i Hellas):)

Jeg har etterhvert sløyfet sukkeret, drikker helst min frappe "sketo" nå, men kondensert melk har jeg i.

Fant denne oppskriften på nettet nå, litt " historie" følger med:)

Frappé / Iskaffe

Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:

2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
kaldt vann
isbiter
Valgfritt:
sukker, 2 eller 4 ts *)
kondensert melk

Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.

Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.

*) Mengden av sukker er helt avhengig av hva du liker

simetra 2015-06-12 18:51

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av Sunny12 (Inlägg 364918)
Nu är jag väldigt sugen på en Frappe'..lär mig att göra en... behövs det någon särskild visp?

Sunny, som längtar tillbaks till goa Grekland.

NESCAFE Red Cup (som finns här i Sverige) är samma pulverkaffe som heter NESCAFE Classic i Grekland, osötad kondenserad mjölk på burk och mjölkskummare (liten visp) för att vispa ihop vatten (endast lite), pulverkaffe och socker (efter smak) så att det blir skummigt. Lägg i isbitarna, häll i lite mjölk (efter smak) och sist kallt vatten. Så gör jag och det blir en perfekt Frappé - som gjord i Grekland!


Simetra ("kaffeböna") bye_bye

inkfish 2015-06-12 18:56

Sv: Frappe'
 
Aha, du har kondenserad mjölk. Då blir den nog väldigt lik den man får här, här har de väl oftast i Nou-Nou.

Jag har en visp som jag fått av en god vän hemma, han säger att den är en vanlig drinkvisp (köpt i Sverige). Använder vanlig mjölk här i Grekland, tycker att det funkar, är ändå inget fan av Nou-Nou.

Har i kaffepulvret, lite vatten, vispar till skum, har i mer vatten och mjölk. Kör som du sketto = utan socker.

I Sverige vet jag inte vilket Nescafe som funkar, köpte vilket som helst nån gång, blev inget vidare.

Edit: red cup? Tack Simetra, precis vad jag behövde veta.

Sunny12 2015-06-12 19:14

Sv: Frappe'
 
TACK, för alla bra tips angående tillredning av frappe'...klapp_klap..

Tar ni 2 tsk pulverkaffe?

Kari, jag vill inte heller ha socker i min frappe'...jag köpte också med mig Nescafe classic från Grekland, så bra!. .:)

Simetra, tack för tips om Red cup..är det bäst att använda kondenserad mjölk?Och isf varför?
En liten visp får jag genast inhandla.. en shaker har jag haft tidigare.. får också inhandlas, är bra att ha till annat också!. .:D

OJ, vad många frappe' det ska bli i sommar.. :p...

Ibland får jag lyxa till det med receptet som KR tipsade om !

inkfish 2015-06-12 19:16

Sv: Frappe'
 
Kondenserad mjölk är tjockare. Men jag visste inte att det fanns osötad, så det var ett bra tips. Den enda jag visste om är rena kolan.

karinafp 2015-06-12 19:19

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av Sunny12 (Inlägg 364929)
En liten visp får jag genast inhandla

Mjölkvisp kallas de. Finns bl a på Clas Ohlson.

Sunny12 2015-06-12 19:23

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av inkfish (Inlägg 364930)
Kondenserad mjölk är tjockare. Men jag visste inte att det fanns osötad, så det var ett bra tips. Den enda jag visste om är rena kolan.

OK, då förstår jag, det får testas!.. :)

Sunny12 2015-06-12 19:25

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av karinafp (Inlägg 364932)
Mjölkvisp kallas de. Finns bl a på Clas Ohlson.

OK, tack för info.. toppen!..:)

Carina 2015-06-12 20:08

Sv: Frappe'
 
jag tar 2 tsk nescafe' classic och vatten efter smak, aldrig mjölk, tål inte det. Skakar och tillsätter is. Brukar köpa en shaker när vi är i Grekland så jag kan göra Frappe' som kan avnjutas på balkongen. Tillhör rutinen varje em.

Carina

Sunny12 2015-06-12 20:17

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av Carina (Inlägg 364938)
jag tar 2 tsk nescafe' classic och vatten efter smak, aldrig mjölk, tål inte det. Skakar och tillsätter is. Brukar köpa en shaker när vi är i Grekland så jag kan göra Frappe' som kan avnjutas på balkongen. Tillhör rutinen varje em.

Carina

Det ska jag också börja med, nästa gång jag ska till Grekland, det är ju väldigt enkelt igentligen och SÅ gott!!.. :p

Admirala 2015-06-12 22:49

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av kari (Inlägg 364924)
Jeg lager ofte frappe hjemme om sommeren, kjøper med meg
Nescafe Classic fra Hellas, har en liten frappevisp (også kjøpt i Hellas):)

Jeg har etterhvert sløyfet sukkeret, drikker helst min frappe "sketo" nå, men kondensert melk har jeg i.

Fant denne oppskriften på nettet nå, litt " historie" følger med:)

Frappé / Iskaffe

Det høres kanskje ut som noe fransk, men denne kaffedrikken er så gresk som det går an. Oppfunnet i Thessaloniki i 1957, har den spredt seg til hver krik og krok i Hellas, og skal supes langsomt i selskap med et glass vann. De grunnleggende ingrediensene er pulverkaffe, vann og isbiter, mens sukker og kondensert melk («Viking-melk») kan tilsettes etter smak. Uansett hva du velger å tilsette, må en Frappé drikkes gjennom et sugerør. Ikke bare er dette nødvendig på grunn av det ganske så bitre skummet, det skal også brukes til rett som det er å røre gjennom kaffen. Til ett høyt glass trenger du:

2 ts pulverkaffe, så mørk/kraftig som mulig
kaldt vann
isbiter
Valgfritt:
sukker, 2 eller 4 ts *)
kondensert melk

Med stavmikser: Ha kaffe, ev sukker og en vannskvett i et høyt glass. Pisk dette til et virkelig tykt skum dannes. Fyll isbiter i glasset. Fyll opp med vann. Topp opp med en skvett melk hvis du bruker det.

Med shaker/glass med tett lokk: Ha kaffe, sukker og en vannskvett i shakeren, sett på lokk og rist til det danner seg et skum. Fyll frappéglasset med isbiter, hell over kaffeblandingen, og fortsett som forklart over.

*) Mengden av sukker er helt avhengig av hva du liker

Hyggelig at du viderebringer oppskriften min, men enda litt hyggeligere om du oppgir kilden ;)
https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/26/frappe/

kari 2015-06-12 23:33

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av Admirala (Inlägg 364947)
Hyggelig at du viderebringer oppskriften min, men enda litt hyggeligere om du oppgir kilden ;)
https://godgreskmat.wordpress.com/2010/09/26/frappe/

Jeg BEKLAGER :o:o:o
- jeg var ikke klar over at det var din oppskrift, men det er vel en like stor feil å ikke oppgi kilden uansett...?!

- jeg har flere oppskrifter på Frappe, men i steden for å finne dem, googlet jeg "frappe" og fikk mange treff.
- valgte en (som altså er din) markerte den og kopierte.

Sunny12 2015-06-12 23:58

Sv: Frappe'
 
Skit samma vart recepten kommer ifrån, jag var ute efter hur ni som brukar göra frappe här hemma tillreder den, jag kunde ju lätt googla själv.. men tycker det är roligare att höra om era egna erfarenheter.

Tack för ert engagemang!.. :)

simetra 2015-06-13 19:39

Sv: Frappe'
 
Citat:

Ursprungligen postat av simetra (Inlägg 364925)
NESCAFE Red Cup (som finns här i Sverige) är samma pulverkaffe som heter NESCAFE Classic i Grekland

En rättelse bara :rolleyes:; "Red Cup" som jag var bergsäker på att det hette här hemma heter egentligen NESCAFE Original (och inget annat) ser jag nu att det står på glasburken, känns igen på att det är en röd mugg på framsidan, men är alltså exakt samma kaffe som "Classic" i Grekland. Kärt barn har många namn ;)

Citat:

Ursprungligen postat av Sunny12 (Inlägg 364929)
Simetra, tack för tips om Red cup..är det bäst att använda kondenserad mjölk?Och isf varför?

OJ, vad många frappe' det ska bli i sommar.. :p...

Kondenserad mjölk är fylligare med en speciell smak och den de vanligtvis använder i en Frappé. Undvik den sötade som är alldeles för tjock i konsistensen och används i bakverk m.m.

Lycka till med Frapparna! bye_bye

Sunny12 2015-06-13 19:46

Sv: Frappe'
 
Tack, för rättelsen Simetra, ska berätta sen hur jag lyckas med mina frappar. .så snart jag inhandlat alla tillbehör.. :D..

Lissi 2015-06-13 20:55

Sv: Frappe'
 
Hemma dricker jag aldrig frappe, bara i Grekland!
Lissi.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 22:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT