Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Saknas aldrig på vårt julbord. (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=32208)

pawik 2012-12-21 22:55

Saknas aldrig på vårt julbord.
 
MARIANNES GREKISKA KÖTTBULLAR

- 500 g nötfärs
- 2 msk ströbröd
- 1 dl vatten
- 150 g fetaost
- 6 st soltorkade tomater
- 2 msk färsk hackad basilika
- 1 1/2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 msk lökpulver
- 1 ägg

1. Lägg ströbrödet i en skål och häll över vattnet. Låt det stå och dra
ca 10 minuter.
2. Tillsätt färs, salt, peppar, lökpulver, ägg och basilika.
3. Strimla tomaterna och arbeta in dem i färsen. Tillsätt smulad eller
finhackad fetaost och rör allt till en smidig smet.
4. Forma ovala köttbullar och stek dem gyllene runt om. Sänk värmen
och låt dem eftersteka ca 10 minuter.

Bonus
=====
Hermanssons strömmingsrätt (Gamle VPK-ledaren, Gravad Gälnanströmming)

1 kg orensad strömming eller 600 g rensad.

Lag:
4 dl vatten
1 dl ättiksprit (12%)
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk olja (i år använde jag rapsolja)
dillstjälkar

låt strömmingen ligga i lagen i 5-10 timmar

Sås:
1 1/2 dl majonäs
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 msk svensk senap
1 1/2 k fransk osötad fransk senap
1 tsk salt
1 1/2 dl finhackad dill
1 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad gräslök
2 msk pressad citron
1-2 klyftor pressad vitlök

strömmingen skall ligga och dra ca 5 tim.

Helst färsk strömming men djupfryst går också bra. Jag brukar klippa bort ryggfenan och klippa strömmingen i 4 delar. Sedan är det inga konstigheter.

Köttbullarna har vi haft sedan 5-6 år, strömmingen sedan 25 år.
Köttbullsreceptet har jag skrivit om tidigare här på Kalimera. Många har sagt de skall prova men om dom gjort det vet jag inte. Prova. Suveränt gott.
Strömmingen: Något som man äter jul och midsommar i 25 år är nog inte helt fel.

/pawik

Eva L 2012-12-22 10:54

Sv: Saknas aldrig på vårt julbord.
 
Jag har gjort en variant på köttbullar som är väldigt likt det här fast inte nu till jul det som skiljer mest är att jag tar mjölk istället för vatten och finhackad lök istället för lökpulver och så har jag senap i mina samt paprikapulver utöver de andra kryddorna, soltorkade tomaterna och fetaosten.

Eva

Smultron 2012-12-22 12:44

Re: Saknas aldrig på vårt julbord.
 
Köttbullsreceptet låter jättegott, ska definitivt prova det! (fast det får nog bli efter jul eftersom dottern redan gjort svenska köttbullar till julbordet och jag vill ju inte riskera att konkurrera ut dem;))

yannis 2012-12-22 15:19

Sv: Saknas aldrig på vårt julbord.
 
Vi saknar aldrig Janssons frestelse på julbordet någon dag i julveckan. Vi tar aldrig fram någon mångfald utan varierar varje dag och plockar ofta fram cirka 3-4 olika saker.

Och nu slog mig en tanke som jag måste göra när vi kommer hem från Paleochora.

Innan vi åkte hemmifrån köpte vi en ful rotselleriknöl (min son hade faktiskt lovprisat knölen i kinesisk mat). Jag gjorde potatisgratäng, men bytte ut en tredjedel av potatisen mot rotselleri. Och det blev fantastiskt gott! klapp_klap

Därför tänker jag testa att göra detsamma med Janssons frestelse.

Tack även för köttbullsrecepten Per-Åke och Eva. Jag brukar aldrig följa slavisk recept utan tar och blandar av det gottaste.

Som nu känner mig riktigt hungrig. Vi går nog snart ut till Medefis taverna att spisa. Vi ska ju även gå ut till KKP-fiket ikväll och få gratis mat.

Birgitta.


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 10:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT