Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Calamares eller calamari eller vad? (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=24858)

Harmonie 2010-08-29 14:50

Calamares eller calamari eller vad?
 
Hej!
En kanske dum fråga; men om man vill ha de friterade (i deg/mjöl) bläckfiskringarna, och inte bläckfisk i vinäger eller annat - finns det ett "säkert" grekiskt namn på dem då? Eller kan olika tillredd bläckfisk heta samma sak?

Min engelska är väl okej, men om jag ska beskriva "friterad i deg" så är jag inte säker på att det blir rätt ....

bye_byeTack på förhand ni språkkunniga!
Elle

inkfish 2010-08-29 15:04

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Beställ kalamari/kalamares så är du på den säkra sidan.

Den andra bläckfisken du beskriver är åttaarmad - som på min avatar - och heter ochtapodi.

Kan inte gå fel:)

Monica P 2010-08-29 15:23

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Kalamária tiganitá , helt enkelt.

Som Inkfish säger är det två helt olika sorter som tillagas på helt olika sätt. Sen finns det också soupiá , även den tioarmad, som ofta lagas med spenat eller liknande.

inkfish 2010-08-29 15:25

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Monica - är soupia gott? Jag har blivit rekommenderad det så många gångar men aldrig vågat prova, det ser inte gott ut med den där fyllda svullna firren.

Jag gillar ochtapodi, kalamari gillar jag om den är vällagad - men just soupia har jag för mig att jag inte tycker om.

Harmonie 2010-08-29 16:45

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Hej igen och tack för era svar.
Ja, jag vet att det finns octopus också, och där kan jag ju skillnaden.
Men vi har beställt in calamares eller calamari och fått den "lilla" varianten men inte friterad utan i vinäger och olja.

Men tack för tipset om tiganitá - det kanske ger mig rätt variant.
:) Elle.

inkfish 2010-08-29 16:48

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Citat:

Ursprungligen postat av Harmonie (Inlägg 219478)
Ja, jag vet att det finns octopus också, och där kan jag ju skillnaden.

Problemet är faktiskt svenskan.

Engelskan har två ord: octopus för ochtapodi och squid för kalamari (och dessutom cuttle fish för soupia).

Men på svenskan buntar vi ihop alltihop till bläckfisk (och möjligen sepiabläckfisk för soupia). Fattigt språk:mad:;)

grimm 2010-08-30 21:18

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Hej,

sedan får man inte glömma alla olika sätt att tillaga Χτapοδάκι. Inlagd, grillad... kommer inte ihåg alla varianter jag ätit.

Men som tidigare talare sagt, beställ Kalamária tiganitá så är du säker.
När skall vi börja tala om Χόρτα(Chorta)??

/Grimm, som älskar Chorta... men förstår fortfarande inte skillnaden mot vlitsa...

litentuva 2010-08-30 21:34

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Citat:

Ursprungligen postat av grimm (Inlägg 219658)
Hej,

som älskar Chorta... men förstår fortfarande inte skillnaden mot vlitsa...

Kanske samma skillnad som mellan sill och strömming, egentligen ingen bara geografin...?

Eva L 2010-08-31 06:03

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Vad heter då vanlig tjock grillad bläckfisk som smakde helt underbart på The Lucky Horse Shoe i Petra och inte som de jag smakat tidiagre som haft en viss gummikonsistens. Ganska vit. Har jag bara råkat ut för greker som inte kan hantera den trots att jag provat på skilda håll i ö-världen eller så var det helt enkelt bara ett ovanligt färskt exemplar och en riktigt bra dag.

Eva

jan c 2010-08-31 08:50

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Citat:

Ursprungligen postat av Eva L (Inlägg 219667)
Vad heter då vanlig tjock grillad bläckfisk som smakde helt underbart på The Lucky Horse Shoe i Petra och inte som de jag smakat tidiagre som haft en viss gummikonsistens. Ganska vit. Har jag bara råkat ut för greker som inte kan hantera den trots att jag provat på skilda håll i ö-världen eller så var det helt enkelt bara ett ovanligt färskt exemplar och en riktigt bra dag.

Eva

Problemet med Kalamari är två ,Färsk el frusen ,Den frysta smakar i regel segt o har gummi konsistens.Två tillagningen, under 30 års resande har jag bara fått den som jag vill ha den välsmakande o mör , På Rhodos i g:a staden Hos Mikes varje gång lika god o vi har varit där c.a 10 ggr samt på Kasteloriso för 30 år sedan så god så vi beställde in en gång till

inkfish 2010-08-31 14:07

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Kalamari fiskas främst i oktober så all kalamari du äter under sommaren bör vara fryst.

Men det Eva beskriver som "vanlig tjock grillad bläckfisk" låter inte som kalamari, jag tror du är ute efter ochtapódi psitó, Eva. Psitó betyder grillad.

inkfish 2010-08-31 14:11

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Citat:

Ursprungligen postat av grimm (Inlägg 219658)

/Grimm, som älskar Chorta... men förstår fortfarande inte skillnaden mot vlitsa...

Olika grönt, bara. Typ jfr mangold med maskrosblad.:) Vlita är alltså en sorts chorta.

På Sifnos i somras åt jag välsmakande vlita överallt utom på ett ställe, där ursäktade sig servitrisen när jag beställde chorta och sa "idag har vi bara radici". Den smakade heller inte alls lika bra som vlita, tyckte jag.

När jag sen kollade ordet hemma så betyder radici tydligen rötter. Men om det är rötter från vlita eller från något annat grönt vågar jag inte säga.

Monica P 2010-08-31 15:17

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Inkfish, radikia är det närmaste man kan komma maskrosblad, och de är goda om man gillar den lite beskare smaken. Behöver ett uppkok, vattenbyte och färdigkokning, serveras med olja och vinäger.
Rötter heter "rizes" .

Eva L 2010-08-31 15:18

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Citat:

Ursprungligen postat av inkfish (Inlägg 219706)
Kalamari fiskas främst i oktober så all kalamari du äter under sommaren bör vara fryst.

Men det Eva beskriver som "vanlig tjock grillad bläckfisk" låter inte som kalamari, jag tror du är ute efter ochtapódi psitó, Eva. Psitó betyder grillad.

Fast den marknadsfördes som färsk om jag minns rätt. De serverade en färsk fiskrätt varje dag och naturligtvis även annnat gott. Kanske de fiskar den tidigare i norra Grekland. Åt den i slutet av min semester så det bör ha varit andra veckan i sept. Det var nog ochtapódi psitó som Inkfish skriver. Gott var det i varjefall.

Eva

inkfish 2010-09-01 21:04

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Citat:

Ursprungligen postat av Monica P (Inlägg 219717)
Inkfish, radikia är det närmaste man kan komma maskrosblad, och de är goda om man gillar den lite beskare smaken. .

Ok, tack.bye_bye Bra liknelse med maskrosblad:). Och de var helt klart beskare än vlitan.

Citat:

Ursprungligen postat av Eva L (Inlägg 219719)
Fast den marknadsfördes som färsk om jag minns rätt. De serverade en färsk fiskrätt varje dag och naturligtvis även annnat gott. Kanske de fiskar den tidigare i norra Grekland. Åt den i slutet av min semester så det bör ha varit andra veckan i sept. Det var nog ochtapódi psitó som Inkfish skriver. Gott var det i varjefall.

Eva

Färsk octapodi kan du få närsomhelst. Det är kalamari som fiskas på hösten.

Admirala 2010-09-02 06:25

Sv: Calamares eller calamari eller vad?
 
Ochtapodien trenger å slås hardt åtti ganger mot en stein for ikke å bli seig, fortalte en greker meg...

Chorta er nydelig uansett, synes jeg, og spennende når man bestiller på taverna, for smakene er så ulike alt etter årstid. En favoritt!
Den er god på løvetannblad (maskros) også, bare man bruker de spedeste/nyeste bladene. Og slik kan vi jo lage chorta i Sverige/Norge tidlig om våren, når løvetannen stikker sine første blad opp av jorden.


Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 00:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT