Kalimera Grekland

Kalimera Grekland (https://www.kalimera.nu/forums/index.php)
-   Mat & Dryck (https://www.kalimera.nu/forums/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Har någon recept på Giouvetsi? (https://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?t=17026)

annelie1 2008-10-24 07:06

Har någon recept på Giouvetsi?
 
Vi brukar åka till Kreta, Agia Marina varje sommar och jag älskar Giouvetsi. Helst den från Mitsos som dom gör på kalv. Är det någon som har recept på Giouvetsi så skulle jag bli jätteglad!:):):)

Arne 2008-10-24 08:57

Sv: Har någon recept på Giouvetsi?
 
Det vattnas i munnen!! Här kommer receptet;


Ingredienser1 kg lammkött
1 stor hackad gul lök.
2 burkar passerad tomat.
lite olivolja .
1 kg "rispasta" (finns i italienska eller grekiska delikatessaffärer och heter Kritharáki).
Salt, peppar och oregano.
Riven ost
Gör så här: Skär köttet i portionsbitar och lägg de i en ugnspanna (med fördel i en fuktad lergryta eller järnpanna).
Blanda den hackade löken med de passerade tomaterna och lite olivolja i en skål.
Blanda även i salt, peppar och oregano.
Häll alltihop över lammet (tillsätt ev.lite vatten) och täck över med aluminiumfolie.
Baka i ungefär en timme i stark ugnsvärme (250C) tills köttet är mört.
Tag ut ur ugnen och tillsätt
6dl varmt vatten och häll i rispastan och rör om.
Täck över med folien igen och baka ytterligare 10 min tills rispastan är färdig.

Serveras het med riven ost

Arne

annelie1 2008-10-24 13:45

Sv: Har någon recept på Giouvetsi?
 
Tack så jättemycket!:):) Nu ska det lagas Giouvetsi:):)

ford prefect 2008-10-24 15:57

Sv: Har någon recept på Giouvetsi?
 
Citat:

Ursprungligen postat av Arne (Inlägg 149703)
1 kg "rispasta" (finns i italienska eller grekiska delikatessaffärer och heter Kritharáki).

Är det samma som Risoni?

Bild

//Åke

Arne 2008-10-24 16:45

Sv: Har någon recept på Giouvetsi?
 
Går utmärkt bra att använda. Kärt barn har många namn..


Arne

Frappe 2008-10-25 15:26

Sv: Har någon recept på Giouvetsi?
 
Här kommer "mitt" recept, skillnaden är att jag kokar köttet med röd lök och krossade tomater eller helst färska med salt och svartpeppar en skvätt olivolja. Låtter detta puttra ca 1, 5 timme. Lägger sedan över i en form och häller på kirtharakin samt varmt vatten. in i ugen ca 40 min, osten lägger jag på efter ca 20 min. Har man inte lamm går det lika bra med nötkött!

Camilla


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 11:29.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

KALIMERA & TA DET LUGNT