![]() |
Bläckfisk
Var snäll och red ut begreppen när det gäller bläckfisk. Jag har fortfarande inte lyckats få kläm på det.
Lånade en bild av SiriA från en annan tråd: http://i191.photobucket.com/albums/z...g/P1010712.jpg Vad ska man beställa om man vill ha bläckfisk serverad på det sättet? Och hur är den tillagad? Vad får man om man väljer något av de andra orden för bläckfisk? |
Sv: Bläckfisk
Jag brukar beställa ochtapodi ksidato - inlagd i vinäger. GISSAR att den bilden är en sån, med tanke på såsen. (Eller är den grillad och dränkt i olja??) Den jag ätit har nog alltid varit skuren i bitar.
Detta är åttaarmad bläckfisk som du alltså också kan få nygrillad på en liten tallrik till ouzon. Den "friterade bläckfisken" är tioarmad bläckfisk och heter kalamari. Ser egentligen helt annorlunda ut än den åttaarmade. |
Sv: Bläckfisk
Och nu har bläckfiskspecialisten talat!flabb_flabflabb_flab
|
Sv: Bläckfisk
Nädå, inte alls, jag är ju osäker på den där oljiga uppenbarelsen på bilden;)
|
Sv: Bläckfisk
Citat:
http://www.kalimera.se/bilder/veckans/34.jpg |
Sv: Bläckfisk
Har aldrig ätit kalamari grillad, är det gott?
|
Sv: Bläckfisk
Citat:
|
Sv: Bläckfisk
Åt en underbart god på Kreta i september,den var fylld med tomater och feta...mmm
|
Sv: Bläckfisk
Här är åttaarmad bläckfisk, ochtapodi:
http://chemistry.csudh.edu/faculty/j...00/octopus.jpg Här är tioarmad, kalamari, squid på engelska (ringarna man äter friterade är alltså kroppen skivad rakt över): http://tbn0.google.com/images?q=tbn:...e/rs/squid.jpg Och här är en annan variant som äts mycket, soupia i Grekland, cuttlefish på engelska, sepiabläckfisk på svenska: http://www.fao.org/figis/servlet/Ser...615_2711_1.jpg |
Sv: Bläckfisk
Citat:
http://www.kalimera.se/bilder/forum/forum_152.jpg Har man tur är bläckfisken färsk, vilket den inte alltid är, många gånger är den fryst. http://www.kalimera.se/bilder/forum/forum_151.jpg Färsk bläckfisk smakar alltid bäst! |
Sv: Bläckfisk
Citat:
|
Sv: Bläckfisk
Citat:
bye_byeAbi |
Sv: Bläckfisk
Fina bilder!
Vi åt nyfångad, nygrillad kalamari på en underbar liten restaurang i Moutsouna,Naxos i september. Detta har ni hört förut, men tål att upprepas: I Paleochora för många år sedan åt jag "Frigid squid" vid klapperstenstranden. |
Sv: Bläckfisk
Tack! Nu har jag skrivit upp orden och vågar kanske beställa. Fast hittills har jag inte lyckats få något som jag gillat, men så har jag ju inte heller vetat vad jag egentligen ska beställa.
|
Sv: Bläckfisk
Den som är på "min" bild är från to limanaki, som jag skrev den tråden.... Beställde bara in grillad octapus :confused: Gott som tusan. :D
Vad hette den bläckfisk som du beställde in, Janne?? |
Sv: Bläckfisk
.. och här har man nu fått en hel lektion om de olika bläckfiskarna. Jag visste inte att kalamari och octapous var olika sorter. Jag i min enfald trodde bara att det var storleken som var skillnaden. Nu fattar jag helt plötsligt. Octa = åtta ju.. snacka om att vara trögtänkt.. :rolleyes:.. jag alltså..flabb_flab
|
Sv: Bläckfisk
Citat:
|
Sv: Bläckfisk
Citat:
Lissi - som gillar bläckfisk!! |
Sv: Bläckfisk
En variant till: oktapodi kokt med lok kallas stifado ( aven kanin- och annat kan lagas som stifado)/ Man tar en medelstor attaarmad blackfisk och lagger i en kastrull. Lat den koka i sitt eget spad men kolla sa det inte branner fast. I en annan kastrull gor man en sas av brynt lok, tomat, lagerblad eller rosmarin,vin och olja givetvis. och detta blandas sen med den i bitar skurna nastan-fardigkokta blackfisken. Far koka ihop till en rodbrun gegga som smakar gudomligt. Proportionerna ar inte sa viktiga och det behovs knappast nagot salt eftersom blackfisken i sig ar salt. Provsmaka eftersom och glom inte vinet till kocken under matlagningen!
|
Sv: Bläckfisk
För 10 år sedan fick vi rökt bläckfisk i små bitar på en dagresa från Kos till Kalymnos. Det var mycket gott, men har aldrig fått det senare.
|
Alla tider är GMT +1. Klockan är nu 18:29. |
Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
KALIMERA & TA DET LUGNT