handdator

Visa fullständig version : Grekisk sjukvård...


madihe
2007-06-08, 19:10
Den nakna sanningen om grekisk sjukvård, byråkrati och det ökända "fakellaki"-systemet!

Fallet Amalia...

"Varje patient har rätten att bli respekterad och behålla sin dignitet."
(Grekisk lag)

"Men snälla, kvacksalvarna borde vara undantaget inte normen..."
(Amalia Kalyvinou , 1977-2007)

Sen hon var 8 års gammal, började Amalia Kalyvinou ha ont i benet. Trots flera läkarebesök och flera intagningar på olika sjukhusen, ingen lyckades ställa rätt diagnos i tid, angående den godartade neurinomen som befann sig i hennes nedre extremitet, som uppenbarligen var den korrekta diagnosen under den tiden. 17 år senare, Amalia fick reda på att neurinomen hade tyvärr förvandlats till en elakartad tumör.

Under de kommande 5 åren Amalia var tvungen att kämpa inte bara mot hennes sjukdom och den eventuella amputationen, men mot koruptionen inom det grekiska nationella hälsosystemet.
Systemet verkar främja ett förhållande mellan patient och doktor som är baserad på mutor, och insisterar på tid krävande byråkratisk praxis och metoder.

Ovanpå radioterapin och den kemiska terapin blev Amalia utnytjad på det ekonomiska planet av läkare som verkade vara emot henne istället för att vara vid hennes sida. Trots hennes lidande var hon utsatt för privatklinikernas lystnad och de väldigt långa väntetiderna vid det grekiska hälsoförsökring systemet, för att äntligen beviljas ett väldigt lågt ekonomiskt ersåttande för hennes utgifter.

Amalia avled på fredag den 25:e Maj 2007. Hon var bara 30 års gammal.

Innan hennes död, lyckades hon dokumentera hennes erfarenheter och dela dem med alla oss grekiska webbsurfare i hennes blogg http://fakellaki.blogspot.com./ (http://fakellaki.blogspot.com./) Den lovande literatur akadmiken, beskrev där till punkt och prick, allt angående dessa läkare som hon var tvungen att muta, men å andra sidan, berömde hon också dessa läkare som hedrade Hippokrates ed. Hennes testament rörde tusentals människor som stod vid hennes sida hela vägen till slutet.

"Amalias huvudsakliga syfte var att berätta hennes historia, och på det sättet vakna så många människor och samveten som möjligt. Hon ville i princip hänvisa att det finns olika sått att stå emot inte bara godtycket och auktoriteten av opålitliga och oärliga läkare, men också byråkraterna inom det grekiska hälsosystemet."
(Dikaia Tsavari och Georgia Kalyvinou – Amalias mor och syster respektive).

Enligt den grekiska lagen, det anses vara ett grovt brott för läkare inom det nationella grekiska hälsosystemet att:” Acceptera bonus och framför allt ekonomisk kompensation eller andra varor för deras medicinska tjänster inom systemet"

Amalia Kalyvinou kämpade för saker som man tar för givet i vilket EU land som helst. Tyvärr sånt är inte fallet för landet Grekland. För att återuppta Amalias insats, vi offentligt protesterar och kräver följande:

* Staten bör agera för att stoppa mutor och ojämnstäldheten som skapas pga. den förda praktiken inom vårdsektorn.

* Den nationella hälsokommittén bör vara flexiblare för att stoppa patienternas förföljelse pga. tidskrävande byråkratiska processer.

*Hälsodepartementet bör tillförsäkra en striktare kontroll på relationen mellan medicin tillverkarna och det medicinska etablissemanget.

*Full utnyttjande av nuvarande övergiven sjukhus infrastruktur, komplett och fortlöpande utbildning av läkare och sjuksköterskor.

* Ett datanätverk system som ska täcka hela landet och ska innehålla alla medicinska register för att erbjuda snabbare och korrekta diagnoser och vård.

Låt oss upphöra makthavarnas falskhet, som föredrar att läkare ska vara tvungna att kräva mutor istället för att skaffa dem en vettig lön.

* Sluta med mutorna

* Sluta med byråkratin

* Sluta med lögnerna

Vi kräver gratis och effektiv sjukvård åt alla.

Nästa gång ni tänker muta en läkare, gör det helt enkelt inte. Gör en donation istället. Amalias sista önskan var att bidra till det -för tillfället under konstruktion- Oncologiska Centret för Barn. (Elpida foundation, tel no +30210-7757153, mejl: info@elpida.org, Bankonto: National bank of Greece, konto nr 080/480898-36, Alphabank konto nr 152-002-002-000-515. Obs! Glöm ej att notera att ditt bidrag är “för Amalia”)

Internet rörelse av Amalias vänner.

http://amaliasday.blogspot.com/2007/06/blog-post_26.html

För er som läser grekiska, läs Amalias historia på http://fakellaki.blogspot.com/

Fruktansvärt, men tyvärr inget unikt i Grekland.

Eirini
2007-06-08, 19:50
Jättebra att du skriver om det här fallet!!!!!
Jag hade tänk göra det själv men du hann före. Det har skrivits om det förut och jag tror att Dimitris började tråden. Jag tycker att det är jätteviktigt att man jobbar emot mutor inom sjukvården och även på andra ställen i det Grekiska samhället.

Har en väninna som väntar barn och hon går till en läkare på ett kommunalt sjukhus. Hennes läkare förväntar sej mutor för att sköta om hennes förlossning!!!! 10.000 kr är enligt honom en normal summa!!! :eek: När hon förklarade att hon inte har så mycket pengar sa han att det inte behövdes. Hon tror dock att hon inte kommer att kunna förvänta sej att han är intresserad av att ha henne som patient nästa gång hon föder barn.
Detta är helt enkelt inte klokt!! Läkare utnyttjar tillfället och vill ha mutor av en gravid kvinna!! __D

Man ger mutor till operationsläkare för att vara säker på att man inte blir lämnad på operationsbordet att dö under narkosen. Åter igen utnyttjar man människors rädsla under sjukdom eller efter en olycka.

'Det är bra att ha kontakter på sjukhus' så att man får bättre vård. Det räcker om man har en bekant , som är kusin med en kompis granne som jobbar som undersköterska eller något liknande så blir behandlingen mer seriös.
Och om man inte har någon bekant som jobbar på sjukhus.... :confused:

Om man ska opereras måste man återligen igen känna många som kan ge blod utifall man behöver blod under operationen. Det gäller att ha många kontakter! (som man i vissa fall mutar på olika sätt så att de verkligen är vänner i nöden........)

Jag tycker att allt det här är oacceptabelt!! Skulle gärna vilja veta hur ett helt folk kan bli förblindade och fortsätta acceptera mutor.

Jennie
2007-06-08, 20:30
Usch ja!!! Det är hemskt... Förstår inte heller hur grekerna kan leva på detta viset år ut och år in??? Grekisk sjukvård är under all kritik, i våras blev min man opererad för blindtarmsinflammation. Han hade gått med detta sen i okt förra året då han fick det första "anfallet", blivit hemskickad med Zantac tre ggr på 7 mån innan det slutligen blev operation i apr. Operation blev det för att hans mamma grävde fram en gammal bekants bekant... MEN efter operationen fick jag agera sköterska på sjukhuset, för att serva honom med dricka, hjälp på toa, upp ur sängen, vända på sig osv. Där satt jag från tidig morgon till sen kväll i 4 dar. Blev väldigt chockad av grekisk sjukvård då detta var mitt första förhoppningsvis sista möte av sjukvården.
Jag har lagt in en länk i min blogg till Amalias öde och hoppas att många i Sverige läser och tar sig en tankeställare.

Jennie