Visa fullständig version : Baklava och någon röra. Recept nån?
Finns det någon som har ett recept på Baklava (översatt till svenska ingredienser)? Skulle gärna vilja prova på att göra denna goda efterrätt.
Sedan till röran; en rosa, slät röra. Serverades som tsatsiki, till olika bröd och maträtter. Vi kunde inte bestämma oss för vad den smakade men vi gissade på att rödbetor på något sätt var inblandade. Gott var det i alla fall! Någon som vet var det var och har ett recept?
Här kommer rec. på baklava:
Baklava
Ca. 32 bitar
Påminner om wienerbröd men hundra gånger så gott.
½ kilo (1 paket) phillodeg
2 dl mandlar
125 gram smör
1 msk socker
1 msk kanel
Sockerlag:
3 dl socker
3 msk honung
2 dl vatten
Du behöver:
Plastpåse, kavel, skärbräda
Liten kastrull
Måttsats
Pensel
Långpanna
Bakplåtspapper
Vass kniv
Grytunderlägg
1. Ta ut phillodegen en halv timme innan du börjar.
Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa mandeln med hjälp av plastpåsen, kaveln och skärbrädan.
Smält smöret på svag värme.
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan.
3. Dela phillodegsbladen så att de passar i långpannan, blöt och vrid ur en
ren kökshandduk och lägg över degbladen så att de inte torkar.
4. Ta ett blad i taget, de är väldigt ömtåliga men det gör inget om de går
sönder lite, det är bara att pussla ihop. Lägg ett blad i långpannan, pensla
med smält smör och lägg och lägg på ett blad till. Fortsätt lägga ett blad
i taget och pensla tills du har sex blad lager i pannan. Strö över ett tunt
lager nötter och lägg på blad igen och pensla.
5. Fortsätt lägga blad för blad, det ska vara två blad emellan varje nötlager.
Avsluta med sex blad med smör emellan och en pensling smör högst
upp.
6. Skär kakan i trekanter med en vass kniv. Sätt in hela kakan i ugnen i 35-40
minuter, den ska bli gyllenbrun på ytan.
7. Under tiden gör du sockerlagen. Häll vatten, socker och honung i en
kastrull. Låt allt koka upp på medelhög värme, sänk värmen och låt det
puttra lite i 15 min. Ta av kastrullen från plattan.
8. När kakan är färdig i ugnen, ta ut den och ställ den på två grytunderlägg så
den står stadigt. Häll över sockerlagen, lite i taget.
9. Låt kakan stå och svalna i 1-2 timmar innan du skär upp bitarna och
serverar! Kakan håller sig i kylskåpet i flera dagar. Men ät den gärna
rumsvarm då den är godast!
MUMS!!!!!flabb_flab
Ska genast pröva på detta! Verkar ju inte vara något superkrångligt att få till.
Ingen som vet något om den rosa röran???:(
Hej!
Den enda rosa röra jag känner till är Taramosalata (fiskromsallad). Kan det vara den du menar? I så fall hittar du en hel del att läsa här på forumet.
Här får du i alla fall ett recept från min grek. kokbok:
100 gr fiskrom
300 gr kokt potatis (kan ersättas av vitt bröd som fuktats)
1 tekopp olja
1 liten lök
juicen av 1 citron
Mosa de fasta ingredienserna i mixer tills det är krämigt.
Tillsätt olja och citron omväxlande.
Klart! Garneras efter behag.
Lycka till!
/K
Hej!
Den enda rosa röra jag känner till är Taramosalata (fiskromsallad). Kan det vara den du menar?
/K
Om denna röra blir som löst vispad grädde och alldeles babyrosa så är det den.
Vad för fiskrom ska man använda?
Jag tyckte inte den smakade fisk men den smaken kanske försvinner med oljan och citronen.
Sedan till röran; en rosa, slät röra. Serverades som tsatsiki, till olika bröd och maträtter. Vi kunde inte bestämma oss för vad den smakade men vi gissade på att rödbetor på något sätt var inblandade. Gott var det i alla fall! Någon som vet var det var och har ett recept?
Det är inte "rödbets"-varianten av skordalia (pandzar-skordalia, rätt stavat?) Ni tänker på?
Tyvärr kan inte jag receptet (intas vid besök hos föräldrarna) men håller med att det är super-gott.
//Dontino
Om det är Taramasolata ni menar, finns det även fiskrom Tarama att köpa inne i Hötorgshallen.
Ingen som vet något om den rosa röran???:(
Jag skulle gissa att detta är Htipiti ( fåroströra)
Man river fårost och vispar den med visp, häller på yougurt, olivolja så att det blir krämigt och på slutet tillsätter röd chili eller pepperoni ( finhackad)
Camilla
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.