handdator

Visa fullständig version : Gömmer du dig för UV-strålarna?


Janet
2007-05-27, 11:24
Överallt hör man orden, det går inte att värja sig för dem och det är bara att försöka ta in eller låta bli varningarna helt.

"Akta dig för solen, den är farlig!"
:eek:

Jag älskar att hänga på stranden (även om jag tröttnar på att ligga stilla rätt fort) och jag kan inte låta bli att tycka om att bli riktigt brun. :o

Ung och dum som jag har jag hittills inte brytt mig så mycket om det här med UV-strålning och riskerna med att vistas i solen.

Men rapporterna når mig också och jag kan inte låta bli att börja fundera. Borde jag kanske skippa stranden mellan 11-15? Borde jag ha solskyddsfaktor 20 hela utlandsresan?

Hur tänker ni andra?!

Ska man vara rädd eller bara försiktig?

ÄR solen farlig? :confused:

Soliga hälsningar från ett söndagslugnt Kalmar :p

Vågen
2007-05-27, 11:43
Hur tänker ni andra?!

Ska man vara rädd eller bara försiktig?

ÄR solen farlig? :confused:

Hej gumman!

Du ska vara försiktig, tycker jag, men inte rädd. Jag har använt 10 de senaste dagarna, eftersom vädret inte varit på topp. Jag har inte bränt mig. Men jag mest varit ute på eftermiddagen, några timmar. Ett tips, en kräm som heter Piz Bun eller något liknande. Skyddar tio timmar. Funkar jättbra, tycker jag. Dyr, men fanns på kraftigt extrapris - atminstone innan jag for.

Sol idag, med lite moln. Verkar lovande. Har äntligen hittat ett internetcafé i väntan på bussen. Föreståndaren visade med lätt plågad min var å ä ö är... Sköt om dig i Kalmarsolen! kram ninni

Themis från Finland
2007-05-27, 12:04
Jag tycker också att man ska vara försiktig och använda alltid solskyddskräm. Hudcancer har blivit allmännare, det bör man komma ihåg. Det är vettigt att ge akt på sin hud och visa alla tvivelaktiga födelsemärken till en hudspecialist. Om någontin skulle komma, det är jätteviktigt att få veta det i ett tidigt skede. Och sanningen är att solen gör huden att åldras mycket snabbare... men rynkor får vi väl alla!

LN
2007-05-27, 12:10
Använder ganska hög faktor i början av semestern, särskilt på känsliga ställen. Vi har slutat vara på stranden från ca 12-14 då solen är väldigt stark. Förra året i maj var vi dumma nog att vara kvar på stranden under dom timmarna och nog fasen blev man sönderbränd. Inte kul speciellt som det var andra dagen av semestern. Sola med förstånd är nog inte så farligt utan det är när man bränner sig det blir farligt.
Det där med rynkor har nog inte bara med solbränna att göra;)
Lena

bon
2007-05-27, 13:05
Jag ligger alltid rejält påpälsad under parasoll i skuggan, med solskyddsfaktor 132 och bränner mig jämt. Jag tycker inte det är värt att sola mig med tanke på att vara bränd är inget roligt utöver cancerrisken. Som liten brände alltid axlarna och ryggen och funderar då och då på om jag nu kommer få hudcancer pga detta.

Dock, gossen befinner sig i solen från morgon till kväll med bara badbyxor och använder solskyddsfaktor noll. Han blir bara brun och brunare, han blev lite rosa en gång som bebis, sedan dess aldrig. Där är jag inte orolig för cancer.

birgitta

sarah&filip
2007-05-27, 13:35
Dock, gossen befinner sig i solen från morgon till kväll med bara badbyxor och använder solskyddsfaktor noll. Han blir bara brun och brunare, han blev lite rosa en gång som bebis, sedan dess aldrig. Där är jag inte orolig för cancer.

birgitta[/quote]

Fastän om man inte bränner sig, så bör man ha nåt skydd för att inte få hudcancer!!!!

Janet
2007-05-27, 13:42
Jag brukar köra med en blå flaska med mousse, tror det är nivea Men jag kunde inte hitta den i år!
Har i och för sig inte letat så mycket, men den fanns varken på maxi eller Kicks här i stan. Vill gärna ha den, tycker det är smidigt med skummet.
Någon som vet om de har slutat med den?!

Piz Buin... ja den har jag sett. Om mamma Vågen gillar den så får jag väl ta efter henne, det är väl sånt mödrar är till för, att man ska ta efter deras kloka val =)

Är det så att riskerna för cancer ökar när man bränner sig eftersom det inte bara är det yttersta hudlagret som skadas utan även inre vävnader? Har hört något om det...

Mellan 12-14 kan det vara skönt att äta en lätt lunch i skuggan tycker jag. Så det är ju inte särskilt svårt att undvika solen under den tiden. Hm. Jaja, om man tar en lång lunch vill säga...

puttelino
2007-05-27, 14:16
Hej....

Jag tycker också om att bli brun och ligga vid stranden o koppla av.
Men sist vi var i Grekland,var vi nere vid stranden vid 10.00 till 11.00.
upp till hotellet o käka lunch o slappa vid poolen,sen vid halv 4 ner till stranden igen för några timmars badande. Det var mkt skönare då.
Rent plågsamt att ligga där mellan 11-15!
Sedan bör man alltid ha solskyddsfaktor......
Börjar med 30 för att minska senare.
Om man solar med förstånd och skyddar sig,så har man ju gjort allt man kan.....hur mer kan man skydda sig?

Härlig sommar.....

Janet
2007-05-27, 16:53
Om man solar med förstånd och skyddar sig,så har man ju gjort allt man kan.....hur mer kan man skydda sig?


Ja, solar med förstånd är nog det bästa motgiftet.

Själv gillar jag att vandra och göra lite annat än att bara ligga på stranden.. (lätt för mig eftersom jag inte reser med barn)
Tror det är bra att inte pressa alldeles för mycket. Men vissa dagar är det ju sååå skönt att bara slappa... och njuta av solen! flabb_flab

inkfish
2007-05-27, 17:05
Usch ja, det är klart att det är farligt. Jag har aldrig sett larmen om solstrålar som överdrivna. Och klarar man sig från solrelaterad cancer blir man åtminstone rynkig.

Jag tänker mer på det där numera, skyddar mig bättre och tillbringar inte lika många timmar i solen som tidigare. Det finns ju mycket skönt att göra i skuggan också, t ex läsa:)

Janet
2007-05-27, 17:46
Det finns ju mycket skönt att göra i skuggan också, t ex läsa:)

Mm, det är väl något av det bästa med semestern - att man äntligen får riktig ro till att läsa... Blir många pocketar som får hänga med i väskan!

*Zsazsa*
2007-05-27, 18:13
Ett tips, en kräm som heter Piz Bun eller något liknande. Skyddar tio timmar. Funkar jättbra, tycker jag.

Använd inte solskyddskrämer för att förlänga tiden i solen, utan för att skydda de delar av kroppen där kläderna inte räcker till.
Jag är själv en soldyrkare men ändrat min attityd radikalt sedan min syrra har fått malign melanom. Jag solar med måtta, använder solskyddsfaktor 30, undviker solen mitt på dagen och börjat bära keps för att skydda ansiktet. Jag har inte hittat än keps med "slöja" som skyddar nacken också men letar efter det.

bon
2007-05-27, 21:48
Fastän om man inte bränner sig, så bör man ha nåt skydd för att inte få hudcancer!!!!

Men, är det inte själva brännskadan som kickar igång cancern?

birgitta

mkh
2007-05-27, 22:08
Vi försöker också hålla oss borta från solen de värsta timmarna.

Dessutom ser jag till att åtminstone min rödhårige son har tröja på sig mesta delen av tiden, han har badat med vit t-tröja (gärna lång ärm) hela livet så han tycker inte det är jobbigt. Nuförtiden, 10 år gammal, badar han oftast utan i Sverige, men inte i Grekland. Så vänj barnen vid det som små, ni som har sådana. (vit t-tröja skydddar bara som solskyddsfaktor 10 så man måste smörja in ändå).

Men sen är det det här med vilken kräm man ska välja. Jag skulle vilja slå ett slag för de krämer som baseras på enbart fysikaliskt skydd. De som skyddar kemiskt vet man egentligen för lite om för att veta hur de påverkar huden på lång sikt... I små tuber för barn finns det flera märken som har enbart sådant skydd, men vanliga har jag bara hittat ett och det är CCS som säljs på apoteket. Det är lite trögt att smörja in, men man lär sig. Men det är naturligtvis bättre att smörja in sig med kemiskt skydd än inget alls!

Ha det så bra i solen, för den är ju så nyttig för oss om vi använder den på rätt sätt :cool:.

/Marianne

Kikh
2007-05-27, 22:17
Sol och bad är bara för dem som inte har råd att häcka i strandbaren :D Randig rygg är snyggt!

Janet
2007-05-28, 08:19
Men sen är det det här med vilken kräm man ska välja. Jag skulle vilja slå ett slag för de krämer som baseras på enbart fysikaliskt skydd.

Ojdå! Det där har jag aldrig tänkt på.
Är det någon mer som vet något om det?!

bon
2007-05-28, 09:03
Jag gillar Kikhs förslag, det var min favvo innan gossen kom. Under ett barparasoll med en frappe i handen. Nu blir man tvungen att bada och jag som helst bara badar med kläder och tuber på.

Om vit T-shirt har faktor 10 så har nog mina kläder faktor 300. Men det dröjer ytterligar några år innan man få bada påpälsad igen.

birgitta

mkh
2007-05-29, 19:56
Ojdå! Det där har jag aldrig tänkt på.
Är det någon mer som vet något om det?!

Neej, det är bara jag igen ;).
Jag har kollat lite på nätet för att hitta nån vettig information om olika sorters filter. Jag vet att jag vid ett flertal tillfällen läst interjuver med hudläkare, i typ dagstidningar, som uttrycker skepsism mot de kemiska filtren, men inga direkta förklaringsnapp i mitt sökande.

Däremot kommer här cancerfondens soltips. Där rekomenderar de de fysikaliska filtren eftersom de är bättre, men säger inget om de kemiska. jag tror att om man blåser upp sån info då slutar folk att smörja sig helt och det är ju mycket sämre.
http://www.solasakta.nu/soltips.asp

Jag ska kolla lite mer vid tillfälle - lägger in info här om jag hittar något!

/Marianne

Kalimera
2007-05-29, 20:42
Använder faktor 12-15 numer. Hela tiden. Annat var det förr när jag smorde in mig mïg med barnolja för att bli så brun som möjligt. Som väl är har åldern gjort mig klokare.

inkfish
2007-05-29, 20:44
Är det nån mer än jag som faktiskt inte tycker att häftig solbränna är särskilt snyggt längre? Eftersom jag är en naturligt glåmig typ tyckte jag förr att solbränna var jättesnyggt - men jag har omvärderat det och tycker nog att lagom är bäst numera...

karilee
2007-05-29, 21:35
:) Köpte en solskyddsdräkt/badräkt till minsta sonen med solskyddsfaktor 50, mycket bra. Han klarade sig bra med den på Mallorca i höstas. Naturligtvis är det bra att hålla sig inne el i skuggan under de timmar solen är som starkast men det är svårt att hålla barnen i skugga/inne flera timmar. Synd att det inte finns sådana till vuxna (inte vad jag vet iaf?) Två dagar kvar till Kretaresan. Solskyddfaktor 30 är nerpackad samt solskyddsdräkten så klart. :rolleyes:

Zanét
2007-05-29, 21:40
Är det nån mer än jag som faktiskt inte tycker att häftig solbränna är särskilt snyggt längre?
Japp, här är en till som tycker så. Blir väldigt fort brun och får myror i kroppen bara jag tänker på att ligga på stranden. Vistas ute tidig morgon/förmiddag och sen eftermiddag/kväll och däremellan sitter jag antingen på någon taverna eller håller mig inomhus hemma.

//Zanét bye_bye

inkfish
2007-05-29, 22:12
:) Köpte en solskyddsdräkt/badräkt till minsta sonen med solskyddsfaktor 50, mycket bra.

klapp_klap

Jag blir alltid glad när jag ser skandinaviska föräldrar i Grekland, nästan alla jag sett är medvetna och anstränger sig för att skydda sina barn från solen:)

inkfish
2007-05-29, 22:13
Japp, här är en till som tycker så.

Vid vår ålder är grillad hud inte särskilt vackert längre:o

Abi
2007-05-30, 00:11
Använder faktor 12-15 numer. Hela tiden. Annat var det förr när jag smorde in mig mïg med barnolja för att bli så brun som möjligt. Som väl är har åldern gjort mig klokare.

Och jag brukade använda jordnötsolja:eek:, tur det där med åldernflabb_flab.

bye_byeAbi

Janet
2007-05-30, 07:37
Vid vår ålder är grillad hud inte särskilt vackert längre:o

Och vid min ålder verkar personer som säger "Åååå nu har jag solat hela dagen för att bli så brun som möjligt" särskilt spännande. Det finns ju en massa roliga saker att göra i solen, man måste inte ligga stilla! :eek:

Jag är glad att jag har lätt för att bli brun och sällan bränner mig. Då behöver jag inte (som vissa gör) känna pressen på att ligga och pressa i en vecka bara för att bli brun... "för det ska man ju bli efter en resa utomlands".... nä. :o

bon
2007-05-30, 09:18
Brunbrännan är ett långt och hårt jobb att tillskansa sig och sedan tar det 2 veckor att blekna. Jag gav upp för många år sedan och blir alltid retad i familjen för jag är den blekaste, men det bjuder jag på. Jag gillar lite brunfärg i ansiktet, brukar försöka sätta näsan ivädret lite då och då men inte mer är att vinterbleket försvinner.

birgitta

anoula
2007-05-30, 10:30
Jag har blivit superförsiktig med solen och använder alltid en högre solskyddsfaktor i ansiktet. Nu har jag hittat en med faktor 50 som jag ska testa imorgon (är nere på Rhodos nu, men har inte hunnit gå på stranden ännu). Undrar om man kommer att se ut som en snögubbe?:eek:

Jag har likt Janne slutat med olja - förr använde jag Hawaiian tropic, men det kan ju bara inte vara bra! Nu blir det minst faktor 15, även när jag är riktigt brun.

Vad gäller märken tycker jag att de som finns på Apoteket är riktigt bra. Oparfymerade och lite oglamorösa, visst, men billigare än många andra märken. Yves Rocher har också bra, ekologiska solkrämer.
Som after sun finns inget bättre än Body Shops body butter :p.

Peter
2007-05-30, 16:25
Annat var det förr när jag smorde in mig mïg med barnolja för att bli så brun som möjligt.

Biz Buin Rapid Tanning Oil... Turboolja med "omvänd" solskyddsfaktor... Ang_elx :eek: Den använde jag ett antal år. Efter tre veckor såg man ut, och luktade, som knaperstekt bacon... :o

Men jag har nästa aldrig använt solskydd. Jag har extremt tålig hud och bränner mig sällan om jag inte varit oförsiktig. Och numera med ålderns rätt tillbringar jag mesta tiden i skuggan på en Taverna med en bok och en öl så det behövs inte.

Peter

Greklandsvän
2007-06-01, 22:57
Huden minns allt som vi utsätter den för. Oxå jag solade väl hårt när jag var yngre, men håller igen nu.

Jag älskar värmen i Grekland, men håller mig helst i skuggan. Alltid i skuggan 3-4 timmar mitt på dan. Vi använder oxå solkrämer, men viktigast är att ha bra kläder som täcker kroppen och som samtigt ger svalka i värmen. Helt ok att gå i långärmat på stranden och att snorkla i t-shirt. Vi har fokus på bra semesterkläder snarare än på solkrämerna.

//Per

Eirini
2007-06-02, 17:06
Hej!

Jag kan förstå att om man bor i ett mörkt land vill man sola så mycket som möjligt när man åker på semester. Så var det även för mej när jag bodde i Sverige och var på resa i Grekland.

Har bott i Grekland i många år nu och jag gör allt för att gömma mej från solen. Jag håller mej inne mitt på dagen och jag använder solskyddfaktor 20-25 på kroppen och 30-45 i ansiktet när jag är på stranden eller badar.

Jag bestämde mej för att vara försiktig med solandet efter jag hade träffat några äldre svenska damer som har bott i Grekland länge. De såg ut som rökta böcklingar i ansiktet. Inget jag vill eftersträva. :o

Jag fick mej också en tankeställare när jag upptäckte att svärmor använder solskyddfaktor 60!!!

Det finns solrapporter på TV där man talar om när på dagen solen är farlig och det ska man nog följa om man är klok.

Jag vill rekomendera alla att använda hög solskyddfaktor eller skydda sej med kläder när solen är som starkast. Det bästa är att följa grekernas dygnsrytm - Vakna tidigt och gå till stranden, stanna där till 12 tiden. Ta en härlig lunch på en taverna och sov sen några timmar. Sen kan du gå till stranden igen och dessutom vara uppe sent eftersom du har sovit middag!

Sola lugnt! bye_bye

PO
2007-06-02, 17:56
Sol och bad är bara för dem som inte har råd att häcka i strandbaren :D Randig rygg är snyggt!

Instämmer till fyllo!

//PO
-barfaktor 2-6

Peter
2007-06-02, 18:49
Citat:
Ursprungligen postat av Kikh http://www.kalimera.nu/forums/images/buttons/viewpost.gif (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=91784#post91784)
Sol och bad är bara för dem som inte har råd att häcka i strandbaren :D Randig rygg är snyggt!


Instämmer till fyllo!

//PO
-barfaktor 2-6


PO. Du är som ett barn! Oslagbar... :D Tillhör också dem som smöjer mig med hög barfaktor... 6 är väl max eller...? Ang_elx

Kikh. Randig bak och rygg pryder absolut en kvinna i Grekland. Det visar "klass"... :D Hoppas din flytt gick bra. Om jag kommer till Kreta någon gång hör jag av mig...

Peter

PO
2007-06-02, 20:02
Barfaktor 2-6 betyder att man bör vara 'två till sex' för ett
lyckat ragg.

//PO snyft_drop

Peter
2007-06-02, 20:51
Barfaktor 2-6 betyder att man bör vara 'två till sex' för ett
lyckat ragg.

//PO snyft_drop

Som singel i mina bästa år skulle jag faktiskt vilja påpeka att 6 är helt rätt. :D Ang_elx Men varför begränsa sig till 2? Amatör... :confused: Eller är det Grekiska socialstyrelsen som sagt att mer än 2 om dagen kan skada din hälsa? I så fall har jag ett finger....... Ang_elx :D

Peter

PO
2007-06-03, 11:38
Unskyld, minst 2 må man vare till 6, själv är jag tocken därna monogam sedan 33 år med samma kvinna.

Men åter till ursprungsämnet, vi åker i slutet av september och klarar oss bra med solfaktor 10 på ryggen, 15 på näsan och en handduk att ligga på.

//PO
-brun utan stol