handdator

Visa fullständig version : Norpat kåseri


Monica P
2007-05-23, 15:52
Jag undrar vad Andreas Romeliotis på Elefterotypia tycker om att jag tar och översätter hans kåseri. Det stod i den tidningen i fjol sommar, delvis på vers vilket jag inte kan översätta. Jag tycker det är roligt.

"-Jag har åkt...jag är inte här. När ni läser dessa rader har jag åkt, må så gott ni med...
-Jag gör i ordning mina semestergrejor, det sista som hänger över mig innan semestern.
-Ringa Miranda så hon kommer ihåg att mata papegojan. Betala elräkningen, telefonen och vattenverket. Måste till banken för att betala på lånet, ringa dem som ska hämta mattorna till tvätt, träffa Alice på kaféet mittemot gymmet, kolla gummibåtens pontoner, köpa två regnställ och en bra ficklampa.
-Kolla lysraketerna så de inte är för gamla, kolla brandsläckaren! Olja, sprej, lim,specialsvamp. Tröjor, dom grå kortbyxorna,det kan bli kallt, jag tar en pullover också. Bäst att pressa kostymen, vi ska ju på bröllop den 15 augusti, goda vänner gifter sig på Ikaria. Har jag glömt nåt? Ser det bra ut?
-Neccesären du gav mig, ska lägga i alla mediciner. Mot rabies, socker, blodtryck, panik. För levern har jag fått en otrolig växtdekokt. För pankreas,mjälte och tarm har jag särskilt hopkok. Inte glömma dialysapparaten. Under-tungan-pillret och injektion om nån får huvudskador. Mot mygg, maneter och sjöborrar har jag su-per-pre-pa-ra-tet. Och en blandning i händelse av hjärnsyfilis.
-Tog jag med någon kavaj? Tvättmedel? Tvål, shampo, hudkräm och solskyddsmedel? Viagra tar jag med, hård ska jag bli! Väskan är fullproppad med kondomer...
-Rakapparat, sovsäck och tält ifall vi ska sova över på nån strand. Mot ormar och skorpioner har jag packat pulver. Cykloper, våtdräkter, harpungevär, krokar, nät, Fanny har omegabrist, kanske jag kan ta upp lite fisk. Solglasögon, solhatt, litet parasoll och en liten pall, nätta bermudas, badtofflor, en kortlek, litet schackspel och tavlispel. -Säg till Babbis att kolla om djupmätaren funkar.
-Håll inte på så länge hos frissan, utan kolla biljetterna! Prata inte om hotellpriserna ! Vill du göra mig upprörd? Jämt är vi panka när vi kommer hem i september.

-Nu åker jag! Jag är inte här. Jag letar efter mitt sanna jag i vågsvallet. Ha en trevlig sommar, kanske jag kommer tillbaka i höst."

Mannen behöver bestämt nån av väskorna som så livligt diskuterats på annan plats....

Paulina
2007-05-23, 23:13
Javisst, det gör han verkligen... ;)

Själv ska jag åka till Finland i morgon för att stanna några dagar och väskproblemet har sannerligen aktualiserats här också! Fast omvänt. Min väska är för stor för det jag vill ha med! Och någon mindre som håller har jag inte. Så jag får väl resa med en del tomhet. :)

Kåseriet påminner mig lite om en dikt av Thomas Tidholm, "Alla våra semestrar". Den är ganska lång men slutar iaf så här:

Inget mer att säga... Och sen äntligen packa
och resa. Och vi ska vara trötta redan och
hålla varandra om handen in i det okända...
du och jag, och resa som nya barn som aldrig
förut har sett. Inte tveka och inte mera ha att
förlora.