handdator

Visa fullständig version : Torsdag 17/5


UlfWiman
2007-05-17, 20:05
Torsdag 17/5


Ny dag och nya tider. Det blir morgon varje morgon.
- Mycket konstigt!
- Och nu blir det väder!
Det börjar bli tjatigt att skriva samma sak varje dag. Sol men med lite dis, 24 inne och 22 grader ute. Totalt vindstilla så det lär bli en varm dag idag. Men det är ju som sagt var en liverapport hela tiden.
Det blev fusk igår kväll då jag träffade ett holländsk par jag inte sett på flera år. Restaurang och mat, men jag åt inte så mycket.
- Måste tänka på figuren!!
Holländarna har flyttat hit och bor uppe i backen på väg till Daratso, jag fick telefonnumret när vi gick hem.

Igår kväll hade de fått nya bränslepengar och flög så det dånade om det. Giannis o Katerina hade fest på balkongen med gäster så det var ganska livat här. Hon kom ner till mig med några små knyten med köttfärs och annat gott i. Mycket goda och varma så det rök om tallriken. Jag tror det kallas Kretensiska minipajer.
- Jag som nyss hade ätit!
- Snacka om att bli ompysslad!
Jag tror Katerina också blev glad över min pension för hon visste om att jag gamblade lite grann med Sverige. De är inte så sugna på att byta hyresgäster då allt är så lugnt just nu. Hon hade Royal tours för 20-25 år sedan men det hade inte varit någon hit. Samma sak om jag rekommenderar någon hit. Jag måste veta att det inte blir något partajande utan lugnt och fridsamt.
Det var cirkus hos grannen i går kväll. Världens bråk i en timma ungefär och sedan det vanliga gnisslandet av sängen mot golvet. Ett kuvert med tassar rycker allt närmare, trots att de kommer att lista ut vem som har klistrat det på dörren.


Jag kan bara sorgset meddela att tuppen har gått hädan. Han hade bara legat död i morse i hönsgården så nu lär vi väl snart få en ny riktig skrikhals. De ville inte ta hand om den så han hamnade i soporna. Misstanke om någon sjukdom tror jag. Varför jag sörjer är enkelt. Han var tyst.

Jag fick se två relikar idag, en gammal bubbla och en Amazon på huvudgatan när jag skulle handla bröd. Det är så man nästan blir tårögd av nostalgi.
- Undrar hur Amazonen har kommit hit?
Bubblor vet jag att det finns flera av så det var inget ovanligt. Men den andra. Volvo 240 är nog det äldsta jag hitintills har sett här och den var inte fräsch. Amazonen såg ut att vara i nyskick så här på lite håll.


Ett varningens ord om det här med telefonkort. Om ni ringer från hotellet och använder kortet ska ni bara betala en enda markering. Allt annat är ett försök att blåsa er. På små hotell är det oftast inga problem utan det gäller de större. Stå på er om det behövs och visa upp telefonkortet. Där står numret ni har ringt och villkoren.

Jag har försökt att få reda på en fras.
- Jag har sacharos på grekiska?
Sista gången jag försökte fick jag in en liten skål socker på bordet. Det var ju inte det som var meningen till en baklava. Så länge jag äter fruktsocker går allt bra men när det kommer till artificiellt sötade saker blir det värre.


Nu har alla tiggare börjat att dyka upp överallt. Giorgos slänger helt sonika ut de för att de inte ska störa gästerna. Nu vet jag vad ”kriti sti kardia mou” betyder, Kreta i mitt hjärta och det stämmer ganska bra för mig.


Som jag har skrivit till många som har funderingar på att flytta hit. Kom hit på hösten och stanna tills turisterna kommer tillbaka. Det är det första testet på om ni klarar av att bo här. Är ni ett par har ni lite styrka i varandra. Jag som är solo har haft lite andra problem. Idag blir jag inte längre placerad vid något skitbord på en restaurang för att jag är ensam utan jag tar ett bord för fyra och slår mig ner. Blir det protester går jag bara och det har jag bara behövt göra en gång inne i stan. Det kanske har att göra med utstrålning. Jag kommer in och är självsäker o slår mig ner. Skit i vad kyparen vill att ni ska sitta. Hälsa gärna på grekiska så blir det lättare. Välj själv ett bord som verkar bra och ta det. Beställ gärna en öl eller krasi direkt för då visar ni att ni vill äta. Viktigt att kunna är grundläggande fraser på restaurang. Nu är jag ingen guru utan en ganska vanlig människa som har fått lära sig ett och annat. Det finns inga genvägar bara senvägar. Mitt idag dåliga minne gör att det mesta grekiskan har farit ur huvudet på mig, tyvärr.

På promenaden idag höll jag på att blåsa bort ett antal gånger. Hatten blåste av jag vet inte hur många gånger. Positivt är att det ger lite svalka i värmen. Oopa nu gick strömmen. Detta är typiskt när badgästerna kommer upp från stranden och slår på sin A/C. Ofelbart sticker strömmen en kvart ungefär. Sedan får man hoppas på att alla inte märker att den kommit tillbaka på samma gång för då lär det bli svart igen. Samtidigt förstår jag inte vad de ska ha A/C till nu. Ok det är varmt men inte sååå varmt.
- Varför har de åkt hit?
Man kanske skulle ordna charter till Svalbard och ha som option att värme finns mot en liten avgift. Jag är hundra gånger mer tacksam för min riktiga centralvärme på vintern i stället för en A/C som går baklänges. Det är en helt annan värme från riktiga element i stället för varmluft, sedan har Giannis berättat att det finns slingor i golvet mellan elementen.


Idag glömde jag av mig och for ut på promenaden i mina sovshorts. Inte en tanke utan jag bara stoppade nyckel i fickan och gick ut. Hoppas det inte upprepas för då skäms jag. Nu är det bara promenad i morronrock som fattas. Okay jag kan gå med soporna i den men det är tidigt på morgonen och jag har träffat andra vid samma tidpunkt o likadan klädsel. Nu är det matdags.

Uffe

Lino
2007-05-17, 21:35
Hej! Tack för humoristiskt och inspirerat bloggande idag! "Échå sácharå" heter det. Ursäkta bristen på grekiskt tangentbord.
Lino

Monica P
2007-05-17, 21:52
Bra råd, Uffe, om att man ska vara här en vinter för att se hur man trivs.
Jag och amerikanska Laura funderar på att göra nån slags skrift : 200 saker du bör känna till om Grekland innan du flyttar hit... men vi har liksom aldrig tid. I nån tråd nämndes en liknande publikation, men var??
Sen hindras det av att jag inte tycker om att ge råd, egentligen. Man bör ju kunna klara av ett och annat om man tar ett sånt stort beslut.

UlfWiman
2007-05-17, 22:31
Har en svag aning att det kommer från mig och en engelsk site jag har som jag inte fick publicera. Den beskriver det mesta. Sök på moving to Crete så hittar du informationen.
Jag var faktiskt gravallvarlig i mina råd. Har träffat alltför många som har ångrat sig efter flytten. Hade själv inga större bekymmer då jag kände landet och kulturen ganska bra innan jag tog steget. Det var bara mitt ex som var fundersam om jag skulle klara av det. Att jag är här bevisar ju att hon hade fel.

Uffe

Monica P
2007-05-18, 14:16
Angående socker kan man ju alltid säga "ime diavitikos". Det är förresten ett jätteproblem i Greklan och allt fler barn får den diagnosen.