handdator

Visa fullständig version : Militärtjänst Grekland


loulodia
2007-05-13, 15:39
Vet inte var jag ska posta detta,men gör det här...:confused:

Min man är grekisk medborgare, och har inte gjort militären (då de flyttade när han var 15 år. Han måste alltså ha ett befrielseintyg från Grekland annars blir det fängelse...

Någon som vet mer hur det detta funkar??? Har läst lite på grekiska ambassadens sida,och fattar det som om man har bott utomlands 13 år så blir man befriad,men detta kan väl inte gälla om man flyttar tillbaka???

Sedan läser jag att om man har 3 barn så kan man även då bli befriad???

Någon som vet vart man ska vända sig??Grekiska ambassaden eller???

Kanske är det lättare om han söker svenskt medborgarskap (mkt kort handläggningstid), men då förlorar han ju ändå inte grekiska medborgarskapet???

Någon som vet???:confused:

Soleil
2007-05-13, 16:20
Man ska nu gå på militär... eller hur? I Sverige eller i Grekland...

loulodia
2007-05-13, 16:55
Hur menar du???:confused:
Han gkorde inte militär i Grekland pga att han flyttade när han var 15 till Sverige, och i Sverige har han inte gjort milität pga att han inte är svensk medborgare!

Elisabet
2007-05-13, 17:14
Fråga grekiska ambassaden. Om de inte kan svara själva, så vet de var ni ska vända er. Här på kalimera kan du inte räkna med att få pålitliga svar på sådana frågor.

loulodia
2007-05-13, 18:14
Ok tack så mycket!

Arne
2007-05-13, 18:36
Frågan förmenas komplicerad vara!!!

Mina kunskaper begränsas till reglerna för turkiska medborgare vilka ej gjort sin värnplikt. Då gäller följande: Du har tvenne alternativ att välja på. Alternativ 1: Skippa den turkiska värnplikten och var då medveten om att du ej till Turkiet kunna återvända utan att fängslas. Lägg därtill att du mister din arvsrätt efter eventuella släktingar i Turkiet.

Alternativ 2: Betala motsvarande 60.000 SEK och gör därefter en reducerad värnplikt i Turkiet omfattande tre månader. Då behålla du rätten till fri inresa samt full arvsrätt!!

Arne

Stina
2007-05-13, 22:01
Hej!
Jag vet inte heller så mycket om detta, men jag har en kollega som är grekisk medborgare och han hade inte gjort värnplikten i Grekland och kunde därför inte åka dit för att hälsa på sina släktingar. Han skulle bli inkallad om han åkte dit och det ville han ju inte eftersom han hade jobb och studerade i Sverige.
Vad jag förstod så var det ett visst antal år som detta gällde och förra somaren kunde han äntligen åka till sina släktingar. Vet tyvärr inte hur många år, men han är runt 30 tror jag.
//Stinabye_bye

Frappe
2007-05-13, 22:07
Man blir aldrig av med sitt Grekiska medborgaskap. Ang militär tjänst bäst att kolla med ambassaden.

Zanét
2007-05-13, 22:12
hej louloudia :)

Jag frågade min sambo vem din man bör kontakta och han nämnde då "Stratologiko grafeio" och han sökte även fram några sajter där ni säkert kan få nyttig info.

www.mod.gr (http://www.mod.gr)
www.stratologia.gr (http://www.stratologia.gr)
http://www.athensguide.com/dorian/greek-military-service-us-nationals.htm

Någon via Grekiska Riksförbundet http://www.grekiskariksforbundet.se/ borde också kunna ge er information om var ni ska vända er, åldersgräns, familjebild etc.

Via http://www.skatteverket.se/ kan ni han begära personbevis som visar hur länge han varit bosatt i Sverige.

Lycka till!

//Zanét bye_bye

loulodia
2007-05-14, 16:53
Åhh tack för alla era svar!!!!

Vi var på ambassaden idag faktiskt,och de sa att har man bott utomlands mer än 13 år blir man befriad helt.
Så nu har han ansökt om detta,det skulle ta ca 2 veckor att få det stämplat!

Tusen tack igen!