handdator

Visa fullständig version : Vi ska flytta till Athen


loulodia
2007-05-09, 12:57
Hej! Jag heter Diana, är 26 år och gift med en Athenare sedan 8 år tillbaka och vi tre barn. Vi har nu bestämt oss för att flytta till Athen.Lättare sagt än gjort.... Jobb är så gott som klart, han kan bli flyttad till Athen i sitt företag om han vill, desamma gäller för mig som jobbar på VING,och det skulle inte vara problem att flytta jobbet dit :) So far so good.

Vi vill gärna flytta till Glyfada,då mesta delen av hans släkt bor där,men vi kan tänka oss att bo i något annat område också.

Därför har jag typ 1000 frågor, hoppas nån kan svara lite :)

* Finns det sidor typ hemnet där man kan kolla på bostäder runt Athen.Kollade på just hemnet med där fanns det bara hus på öarna...Eller är det kanske lättare att låta hans morbror ordna allt :cool:

* Skolor!! Har en en 6-åring en 5_åring och en 2-åring. De kan grekiska men inte så pass bra att de kan klara sig i en vanlig grekisk skola.Visst finns det interntionnela skolor runt athen?

*Finns det några sidor där man kan suga in fakta gällande allt som har att göra med att flytta till Grekland??? har googlat med hittar inge vettigt.

* Lån till hus. Tar man då lån på en grekisk bank eller? Vi kommer sälja vårt hus och få ihop en ganska bra vinstså vi kan lägga in kontant och ha en bra buffert...

Tackar på förhand!!!bye_bye

Zanét
2007-05-09, 15:38
Hej louloudia och välkommen till Kalimera :)
Svenska skolan finns på några ställen i Grekland, bl a Aten och via Skolverkets länk kan du hitta adressuppgifter: http://www.skolverket.se/sb/d/485/a/1212;jsessionid=0AF08B3BAA79D2E2CB5A02791743D44C#paragraphAnchor5

Hittade även ett äldre inlägg http://www.kalimera.nu/forums/archive/index.php/t-2078.html från Monica i Aten som säkert kan ge dig värdefull information om var du kan vända dig.

Barn är otroligt duktiga på att anpassa sig och om dina barn redan kan grekiska, om inte fullt ut, så kanske det inte blir så svårt för dem om de skulle börja i grekisk skola direkt. Har en väninna som flyttade ner för 5 år sedan och med sig hade hon sina två söner varav den ene, då runt 8-10 år, utan att kunna grekiska faktiskt började direkt i grekisk skola +lite privata lektioner. Han är idag en av de bästa i klassen och trivs jättebra :)

Lycka till!

//Zanét bye_bye

Admirala
2007-05-09, 16:02
* Finns det sidor typ hemnet där man kan kolla på bostäder runt Athen.Kollade på just hemnet med där fanns det bara hus på öarna...Eller är det kanske lättare att låta hans morbror ordna allt :cool:


Athens News er en engelskspråklig avis som har masse annonser for boliger til salgs og til leie i Athen. Finnes på nettet også (under "Classified")!
Se her. (http://www.athensnews.gr/dolma/dol_ma.maindex)

(Tror ikke jeg bryter lenkereglene nå, men hvis jeg gjør det, beklager jeg så mye :o snyft_drop )

Frappe
2007-05-09, 16:04
Det finns flera internationella skolor ( privata) runt och i Athen. Svenska skola finns vell om jag inte har fel 1 gång i veckan!
Ang bostad börja med att hyra sen kan ni leta hus eller tomt och hitta det område som ni kommer trivas i!

Lycka till Camilla

loulodia
2007-05-09, 16:50
Åhh tack för alla svar,och länkar!:)

loulodia
2007-05-09, 17:55
Jo det är ju grymt mycket lättare att hyra istället för att hålla på och köpa det första man gör! såg via länken att det finns en hel del som uthyres i Glyfada så det är inte brist iallfall.Min mans morbror kommer sköta den delen.Han kommer kolla på lägenheten/huset osv..
En sak jag oroar mig för är barnens utbildning.Dottern som blir 7 i augusti ska ju börja ettan eg.men vet inte riktigt hur det ska bli...

monica
2007-05-10, 08:36
Hej Loulodia

Du ska inte alls oroa dig för barnens skolgång.

Jag flyttade ner april 99, då skulle min son fylla 6 i juni, och min dotter 4 i juli. Deras pappa har hela tiden pratat grekiska med dem sedan de föddes i Sverige, men de var ganska dåliga på att svara tillbaka. Men barn lagrar ju ett helt bibliotek av ordförråd i huvudet.

Min son som alltså hade fyllt 6 i juni skulle börja grekiska skolan i september, jag tvekade aldrig på att han skulle klara det.
Nu flyttade vi ner ett par månader innan så han skulle hinna acklimatisera sig och fylla på sitt eget ordförråd.
Grekiska skolan var inget problem alls, tvärtom.
I och med att de har ett språk innan lär sig barn otroligt fort.

De börjar med engelska i årskurs 3, eftersom engelskan inte är den bästa i grekiska skolor, väljer de flesta att skicka sina barn till privatskola för engelska 3 ggr per vecka. Eftersom nästan alla gör det, är man mer eller mindre tvingad för att barnen inte skall komma efter de andra barnen, idiotiskt system :mad: . Betalar i dagsläget 140 euro för 2 barn per månad,
men då tillkommer oxå böcker för terminen ca 200 euro.

Min dotter pratade som en infödd grekinna efter 3 månader, så tveka inte.
Om du väntar med grekiska skolan tror jag att de kommer att få det svårare att hänga med för varje år. Och privatlektioner är inte billigt i Grekland. Som du kanske hört är skolan väldigt tuff i Grekland,
även för de små barnen med läxor varje dag, från dag 1.
Så mitt råd är låt din flicka börja grekiska skolan i höst,
och för den som är 5 år på något kindergarden så lär sig oxå 5 åringen grekiska lättare tillsammans med andra grekiska barn.

Se det inte som en nackdel, dina barn kommer att ha väldigt lätt för språk senare i livet. Mina barn pratar nu fyra språk flytande, och lärarna säger att pga av svenska i bagaget är deras språkinlärning över de andra barnen.

De går oxå i Svenska skolan som du undrade över, det finns lektioner i Psychiko och på svenska institutet i Aten. 1 och en halvtimme varje gång.
Om ni ska bosätta er i Glyfada blir väl Aten närmast. De kommer att få även läxor därifrån varje gång. När fröken som heter Anette i Aten tycker barnen är klara för det stora Tissustestet, vilket brukar bli när man är ca
16 till 18 år beroende hur svenskan är. Klarar barnen det så räknas det att man gått 9 årig grunskola plus gymnasium och man kan söka direkt till universitet eller högskola i Sverige. Det finns 3 svenska fröknar allt som allt. Alla har de lärarutbildning och väldigt pedagogiska och duktiga.

Skolan börjar i slutet av september igen, anmälan kan du göra till
Ordförande Bodil Ioannidis från Aten 210.9732929 eller
Kerstin Henriksson 210.9828031

Svenska måste talas dagligen hemma, minst en av föräldrarna ska ha svenskt medborgarskap. Skolan i Psychiko är varje lördagfm,
och den i Aten tror jag är mitt iveckan.
Det kostar 50 euro per barn och termin., resten sponsras av svenska staten liksom skolböcker.

Tänkte på en sak, fyller 5 åringen 6 år i år, då kanske det är bra att sätta dem tillsammans i både grekiska och svenska skolan samtidigt då har de varann. Eftersom man börjar både svenska skolan och grekiska samma år man fyller 6 år.

Lite tips och råd från mig, fråga gärna mer om du vill

Monica

loulodia
2007-05-10, 12:00
Hej Monica och tack för ett mycket givande svar! Jo som jag nu har förstått så är det nog bäst att dottern direkt hamnar i grekisk klass. Min man har ju pratat grekiska med barnen ca 50%,så visst kan de grunden,men inte så att de kan konversera obehindrat,men som du sa så lär sig barn mycket fort! Sonen har precis blivit 5 (idag ) så han börjar inte skolan förrens nästa år.Men ett "dagis" skulle ju vara bra för honom så han kan komma in lite i språket och så.
Det är bra att det finns så att de kan få lite svensk undervisning också!
Glyfada blir det, min man åker ner i början av juni själv, för att kolla lite på hyreshus och jobbet han ska ta och fixa me lite papper också.Sedan åker vi ner 1 vecka efter honom och stannar kanske en två veckor,för att sedan komma tillbaka och flytta ner i augusti om allt går som planerat.
Boendet är inte _så_stor fråga för oss,då vi kan bo hos hans mormor som har ett helt hus för sig själv om inte lyckas hitta ett hus på en gång.

Hur är det med hyreskontrakt???Finns det så att man kan hyra 1 år i taget,eller 1:a hands kontrakt?

Sedan undrar jag en till sak :o . Vi har tänkt ha med oss ca 250,000 sek som en rejäl buffert,och även för att kunna köpa lite möbler etc.Visst är det rimligt att ha med sig?

Och ytterligare en fråga hehe :) "ska" man ta med sig alla saker,möbler och sånt eller är det inte lättare att sälja allt man har och köpa nytt nere?Känns lite jobbigt att dra med sig halva Ikea ;)

Tack återigen!

Monica P
2007-05-10, 12:26
Hej Louloudia! Vi flyttade hit för fyra år sen och valde att ta med våra grejor. Andra löser det på annat sätt. Om du läser två av mina bloggar kan du få lite tips. Beslutet, flytten och Flyttlasset går. Hälsningar !-Monica Pizanias

Peter
2007-05-10, 22:25
Hej Louloudia (blomma?) :confused: :)

Barn i den åldern har en otrolig inlärningsförmåga av språk. De kommer att lära sig flytande Grekiska mycket fortare än du tror. Jag har själv gjort det som barn! (Tyska, inte Grekiska) Och det sitter till stor del kvar ännu. Men det är viktigt att ni underhåller Svenskan hemma. Det räcker inte med bara undervisning. Får de inte annan stimulans också kommer Grekiskan tränga undan Svenskan och de kommer att glömma den. Det är nackdelen med språkinlärning vid ung ålder. Alla språken måste talas lika mycket hela tiden upp tills de blir 15-16-17 år för att de inte ska tappa något av dem.

Glyfada är stort. Och i nedre Glyfada är det dyrt och flott. I Övre Glyfada, det heter väl Ano Glyfada har jag för mig, jag hade en kompis som bodde där, är det billigare och det tar ca 10 - 15 min ner till kusten. Kolla annonserna i Athens News som någon tipsade om. Kanske även Ekathimerini. Det finns alltid annonser för både köpa och hyra.

Ska ni bryta helt med Sverige? Varför inte lämna pengarna på ett fullt disponibelt konto i Sverige och öppna ett konto i Grekland dit ni kan föra över det ni behöver via nätet? Jag ser ingen anledning att ta med någon större summa direkt. När allt sedan är klart kan ni ju stänga kontot i Sverige. Man bör ju ha ett Visa eller annat kort kopplat till det kontot.

Möbler. Det kostar rätt mycket att forsla ner saker till Grekland. Så jag hade valt ut det jag verkligen inte ville göra av med och tagit med ner. Man får väga kostnaden vad det kostar att skicka ner sakerna mot vad det kostar att köpa nytt igen! Och hur viktigt är det med det man har samlat på sig? Samtidigt är det en utmärkt tidpunkt att förnya sitt hem. En kvinnas dröm :D Och mannens mardröm... __D Ang_elx flabb_flab IKEA finns dessutom strax utanför Athen bredvid flygplatsen... ;)

Elektronik: Stereo, TV, DVD, dator osv kostar lika mycket eller mer än i Sverige. Så det hade jag tagit med om det ändå inte var dags att byta ut grejerna... Jag hade fyllt bilen och kört ner det, och annat viktigt, och förvarat det hos Mormor tills jag flyttat ner. Sålt resten, om det inte var saker jag verkligen ville ha kvar, och sedan dragit... Men det finns många alternativ och lösningar...

Lycka till

Peter = Petros Som betyder "Klippa" :rolleyes: :D He he he...

monica
2007-05-11, 07:55
Hur är det med hyreskontrakt???Finns det så att man kan hyra 1 år i taget,eller 1:a hands kontrakt?



Ja, du kan hyra årsvis, eller göra upp med ägaren hur ni vill hade det.
I Grekland blir det 1 handskontrakt. Eftersom det inte finns bostadsbolag som i Sverige utan man hyr från privata ägare.


Och ytterligare en fråga hehe :) "ska" man ta med sig alla saker,möbler och sånt eller är det inte lättare att sälja allt man har och köpa nytt nere?Känns lite jobbigt att dra med sig halva Ikea ;)

Tack återigen!
[/QUOTE]

Vi rensade ut ganska mycket, större möbler köpte vi nya i Grekland.
Tänk på att möbler är dyrare i Grekland än i Sverige. Men numera finns ju IKEA här så det kan ändå bli ekonomiskt. Vi anlitade en flyttfirma som heter Elpis Express, de kör från Barkaby till Aten. Den ägs av greker som bor i Sverige. Kommer inte ihåg vad det kostade, men det var ganska billigt, jämfört med att köpa allt nytt till hemmet. Sedan måste man ju ha med alla kläder och de får ju inte precis plats i 3 resväskor.

Apropå elektronikgrejer körde min man bilen ner till Grekland, med tv och stereo dvd och liknade saker. Vi kom efter 1 vecka med flyg. Han sov i bilen då han var rädd för inbrott.

Monica

loulodia
2007-05-11, 10:08
Återigen tack för alla svar!!!:) (ja jag menar louloudia blomma flabb_flab )


Jo det blir "övre delen" av Glyfada där min man har sin mormor,morbröder och tonvis med kusiner.

För mig är det jätteviktigt att svenskan hålls vid liv,så jag kommer att prata bara svenska med barnen, känns mest naturligt för mig också! Jag pratade bara ungerska när jag var liten,sedan när jag började på dagis i 4 års åldern pratade mamma bara svenska med mig..så nu minns jag inte ett enda ord ungerska!

Vi kommer nog göra så att vi tar med våra personliga saker och kläder.Möbler orkas bara inte med...men tack för tipset om flyttfirman!Ska genast kolla upp!!! Tv och sånt tar vi med oss då det är helt nya saker...

Men då vet jag att man hyr av privat hyresvärd!Vad bra!

tusen tack för alla bra svar!klapp_klap

Eirini
2007-05-17, 23:07
Vi anlitade en flyttfirma som heter Elpis Express, de kör från Barkaby till Aten. Den ägs av greker som bor i Sverige. Kommer inte ihåg vad det kostade, men det var ganska billigt, jämfört med att köpa allt nytt till hemmet.

Hej!
Jag har skickat saker med Stora Elpis och det kostade 1000kr plus moms att skicka en kubikmeter , det är ungefär 5 flyttkartonger.

bye_bye

klaritza
2007-05-18, 12:19
Hej loulodia!
När vi flyttade ner i september anlitade vi Combitrans. det ingår ingen försäkring, men det var jättebilligt! jag tog sedan en separat försäkring från länsförsäkringar "tillfälligt boende utomlands" eller nåt sånt, och där ingick även försäkring för flyttlasset.
Jag måste säga att jag är glad att vi tog med våra pryxlar ned. tycker att det är jättesvårt att hita fina grejer här. och det som är fint, är svindyrt! IKEA är typ det enda alternativet där priset och kvalitén är okej. dessutom är det dyrt att frakta hem de saker man köpt...

vad gäller bostad behöver ni nog inte vara oroliga. det är som julafton att leta lägenhet i athen! det finns otroligt mycket att välja mellan, och har man bara is i magen så kan man hitta riktiga guldkorn! jag kanske är petig...men jag skulle inte lita på någon annans åsikt angående en lägenhet. alltså...om jag var er skulle jag åka ner å bo hos en släkting, och tillsammans leta reda på den perfekta lägenheten...överlåt inte det till någon annan! grekernas vision av den perfekta lägenheten är sällan densamma som min :)

anneli56
2007-05-18, 14:32
hej
Är det nån som har nummer till Elpis Express?
Vi skulle behöva skicka ned grejer och letar efter billig transport.
Anneli:)

Kikh
2007-05-18, 14:42
Håll till godo:)


http://www.storaelpis.com/

För mer information eller vid frågor är du välkommen att höra av dig.

Elpis
Saldovägen 11
175 62 Järfälla
Tfn: 08-583 503 69. 08-583 503 49
Fax: 08-583 503 26
Mobil
Olga: 0708-50 59 28
Anastasios: 0736-00 01 64, +30 693-908 45 37
Georgios: 0707-64 60 28

Peter
2007-05-18, 17:33
Jag har skickat saker med Stora Elpis och det kostade 1000kr plus moms att skicka en kubikmeter , det är ungefär 5 flyttkartonger.

OJ! Var det "special price for you..." flabb_flab Ang_elx Det var verkligen billigt. Jag har hört helt andra priser, men det har då varit med typ Schenker.

För ett antal år sedan när jag flyttade körde jag "det viktigaste" i ett släp på 9 kubik. Då tog jag ändå med 3 stora bokhyllor och 600 böcker...

OM man skulle få för sig att flytta ner skulle jag lätt kunna banta ner det till hälften... Vilket skulle ge ett synnerligen överkomligt pris. Man måste väl troligvis hämta grejerna i Athen, men det löser sig väl när man är där. Intressant... :D

Peter

Eirini
2007-05-18, 19:13
Det var inte ett specialpris. :)
Jag ringde runt till alla möjliga firmor innan jag hittade Elpis. En del firmor hade verkligen priser som slog alla rekord. Som tur var hittade jag Elpis som kör var 20e dag fram och tillbaka mellan Grekland och Sverige. De kör via Thessaloniki och söderut till Aten. Man får komma överens om var man plockar upp sina saker.

Peter
2007-05-19, 01:03
Stort tack för ett bra tips. Det ska sparas... flabb_flab

Peter

monica
2007-05-19, 13:55
Som jag skrev i tidigare inlägg anlitade vi oxå Elpis när vi flyttade ner.
Vi skickade inte så mycket möbler men köksgrejer av olika slag och alla kläder.
Vi skickade även ner ett helt IKEAkök, med kyl, frys och spis.
Då fanns inte IKEA här ännu, och 120 kvadratmeter laminatgolv.

Platsen gjorde vi upp innan vart vi skulle hämta grejerna. På en militärförläggning 200 meter från huset, jättesmidigt.
När långtradaren närmade sig ringde de och vi kunde möta upp och hämta upp grejerna. Billigt blev det, kommer inte ihåg exakt men kommer ihåg att vi blev förvånade över priset.

Monica