handdator

Visa fullständig version : Sifnos & Lipsi


pernille71
2007-03-16, 21:39
Hej

Vi ska åka till Sifnos och Lipsi i sommar, har dock lite frågor jag hoppas få svar på från andra vana Greklandsresenärer :)

Vi ska träffa vänner på Lipsi och tillbringa lite tid på Sifnos, men vi har svårt för att bestämma oss för vilket som är enklast att göra först. Vi har inte varit på Lipsi innan så jag hoppas någon här kan informera lite om hur man tar sig dit, hur båt och evt inrikesflyg fungerar. Sifnos är vi vana vid, men det återstår att få ihop någon vettig reseväg mellan dessa två öar som ligger rätt långt ifrån varann.
Tacksam om någon har förslag på hur vi kan enklast kan resa, vi har en son på 4 så resandet måste vara rätt effektivt.

Hälsningar Pernille

laero
2007-03-17, 09:29
Hur flyger ni till och från Grekland ?
Är det Aten som gäller ?

Laero

pernille71
2007-03-17, 09:55
Ja, vi flyger till och ifrån Athen

laero
2007-03-17, 10:48
Om flyget inte är bokat än, så hade jag först letat efter en Apollo oneway till eller ifrån Samos. Och isåfall bara använt Aten vid ett tillfälle.

Men om du måste via Aten både dit och hem så bör det vara bäst att ta sig till Lipsi först, kanske via inrikesflyg till Leros, Samos eller Ikaria. Sedan krångla sig till Sifnos för att vara närmare Aten före hemresa.
Hur du löser resandet mer exakt mellan dessa öar finns det nog andra här som kan bättre. (vad säger ni, Arne m.fl.)

laero

Kalimera
2007-03-17, 10:51
men det återstår att få ihop någon vettig reseväg mellan dessa två öar som ligger rätt långt ifrån varann.
Knepig rutt, men det går, även om det tar tid. Jag skulle börjat med Sifnos, Lipsi har inga bra båtförbindelse med Pirues. Enligt GTP går det inga båtar alls mellan Pireus och Lipsi. Tidtabellen är inte fullt uppdaterad så det kan komma att ändras.

Från Sifnos får ni ta er till Naxos, från Naxos till Leros eller Samos och byta båt till Lipsi. Båtarna mellan Naxos och Samos/Leros går en eller två ggr i veckan. Eller åker ni tillbaka till Pireus från Sifnos, tar en båt (eller inrikesflyg) till Samos där ni byter båt till Lipsi. Detta är nog det bästa alternativet. Såvida det inte dyker upp en båt som går direkt mellan Pireus och Lipsi.

Kalimera
2007-03-17, 10:52
Hehe. Vi svarade nästan samtidigt. :)

Arne
2007-03-17, 14:53
Jannes idé med att ta Sifnos först är det enda vettiga. Sedan åter till Athen där ni tar Aegean Airlines till Samos. En spökbokning heltnyss visade på en kostnad tor för två Athen- Samos på 176€ allt inkluderat.
Dryga 800 Sek per person tor är faktiskt bra pris. Lägg därtill att ni i princip vinner två hela semesterdagar jämfört med färja

Från Samos till Lipsi har ni ju flera dagliga förbindelser.

Arne

"Det finns en plats på jorden, där solen aldrig ler,
den platsen heter Lipsi, dit vill jag aldrig mer"

pernille71
2007-03-18, 08:47
Tack för förslag! Jo vi borde kanske ha bokat biljett till Samos ut och Athem hem. Nu blir jag nyfiken Arne, varför tycker du inte om Lipsi?

Arne
2007-03-18, 09:31
Nja, det är en lång historia liggandes åtskilliga år tillbaka i tiden. Så här var det. Vi lämnade Fourni en morgon för överfärd till Lipsi och vårt första besök på ön. Fourni saknade då bankomat och vi voro icke stadda i kassa när vi kom till Lipsi. Vi avsåt sätta oss ned å taverna att klyva en retsina samt skulle Arne ta sig till bankomatbunkern i hamnen att fylla på kontantkassan.

Värmen var redan på förmiddagen hård, och värre skulle det bli. Nu överföllo emellertid ett antal kvinnliga rumsraggare oss vilt viftande med kolorerade bilder av mer eller mindra bra rum. Vi förklarade att vi först skulle fixa pengar, klyva retsinan, samt därefter, men först då börja kolla upp härbärge inför natten. Damerna kunde ingen engelska alls, ej heller tyska eller franska och begrep ej att vi ville vara i fred.

Alltnog, Arne tog turen att plundra bankomaten och åtföljdes under denna manöver av fyra damer på moppar ut och tillbaka till tavernan.

Vi hade kollat om det fanns något Hotell med AC, men det fanns bara ett och där var det fullt. Efter visst sonderande följde Arne så med en madame upp till husen på höjden där det visst skulle finnas AC.

Fint stort rum, gemensamhetsaltan utanför och en vidunderlig utsikt över ön och hamnen. Men AC då?? Kommer strax, och det gjorde den!!! En minimal bordsfläkt!!!!!

Arne gav upp, hyrde rummet för en natt samt hämtade Hustrun och packningen nere vid hamnfiket.

Så togo vi under eftermiddagen en promenad lägngs hamnstråket. Där fann man mängder av gamla rostiga pråmar vilka föreföll lämnats därstädes i samband med den tyska ockupationen 1941....

Värmen hårdnade. Nu dryga 35 i skuggan. Vi spisade middag på en taverna uppe vid det närbelägna torget och gick sedan att natta oss på rummet.
Natta?? Sova?? Som strålade hela dagens ackumulerade solvärme ut ur stenväggarna på detta rum. 42 grader inomhus.. Alla fönster och altandörren öppnades för svalka och in kommo myggen i hordar.

Framåt femtiden började så grusbilar på lågväxel köra på vägen utanför.

Ja, det räcker nog nu. Ned till hamnen vid åtta att ta första bästa flytetyg iväg från Lipsi. Så var det med det. Men sett i backspegeln var det naturligtvis en hel räcka med olyckliga omständigheter som samverkade och ledde till den nu klassiska devisen om lipsi.

Arne