handdator

Visa fullständig version : Hur ser Din drömrestaurang ut?


Kurris
2007-01-16, 00:22
Hej på er alla Grekfantaster!

Har blivit så pass frälst av framförallt Rhodos att jag kommer att ta tjänstledigt 8 månader för att åka ner i sommar och driva en restaurang där.
Är belägen i Rhodos stad, nya delen.
Känns lite halvgalet att lämna den svenska tryggheten för Grekland, men om jag inte testar kommer jag aldrig att veta. Wow vad spännande ska det bli!

Är en alldeles purfärsk Kalimerska som efter att ha surfat runt här och läst en massa bra, roliga, nyttiga inlägg vill be er, experterna om hjälp på vägen.

Vad tycker Du gör en bra restaurang?
Vad får aldrig saknas?
Vad gör att du kommer tillbaka?
Vad kan du klara dig utan?

Bombardera mig med förslag, hur ser Din drömrestaurang ut?

Är ytterst tacksam för alla förslag ni kan komma på, stora som små.

Ha det bäst där ute!
"Rhodos here I come!"bye_bye

Soldyrkaren
2007-01-16, 01:04
Wow, vilket äventyr!

Vad tycker Du gör en bra restaurang?

Vi blir alltfler tavernabesökare som gärna vill kunna välja bort potatis och ris till förmån för t.ex. sallad. Möjlighet att beställa tillbehören seprarat från kött/fisk-rätterna är därför bra.

Om det är en traditionell grekisk taverna det handlar om är en högst personlig uppfattning att det gärna får finnas många rätter med aubergine, zucchini och lammfärs :)

På dryckessidan är det allra bäst om det både finns möjlighet till det traditionella grekiska bordsvinet i metallbägare och bättre vin på flaska. Det bättre behöver inte bara vara franskt, utan även t.ex. italienskt, amerikanskt, australiensiskt.

Vad får aldrig saknas?

Melitzanosalata får aldrig, aldrig saknas. :)

Vad gör att du kommer tillbaka?

Kombinationen av trevligt bemötande, god service och en spännande meny. Med spännande avses då att den innehåller både det klassiska och flera olika egna variationer, då blir man nyfiken på att pröva de andra rätterna på menyn också och kommer tillbaka.

Vad kan du klara dig utan?

Vore intressant med en taverna (eller del av taverna) utan rökare. Men det ligger väl en bit fram i tiden innan det är möjligt att ge sig på i Grekland.

Lycka till! Och glöm inte berätta här på Kalimera om hur man hittar till din taverna.

Elisabet
2007-01-16, 09:36
Jag tror det är svårt att lyckas med att driva en grekisk restaurang om man inte har verkligt goda kunskaper i grekisk matlagning. Men det kanske du har?

Annars är det en bra affärsidé att driva en restaurang som inte i första hand riktar sig till dem som vill äta grekiskt. Var man än kommer finns det människor som vill äta något annorlunda. Har du goda kunskaper i svensk matkonst så varför inte starta en gourmetrestaurang med den inriktningen.

Här är ett reportage om några som gjort just det i södra Frankrike:
http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=45392
Och här är deras hemsida: http://www.vivolink.com

xenos
2007-01-16, 09:38
Vad tycker Du gör en bra restaurang?
Att de klassiska grekiska rätterna är mycket vällagade och alltid finns.

Vad får aldrig saknas?
Retsina, Ouzo och Mythos (Fix)

Vad gör att du kommer tillbaka?
Havet eller intressant social omgivning

Vad kan du klara dig utan?
Menyer på flera språk

Lefteris

Marianne
2007-01-16, 12:10
Vad kan du klara dig utan?

Engelsk/amerikansk bakgrundsmusik!:mad:

ramses
2007-01-16, 13:15
Vilken meny som är "bäst" är en smaksak. Men som svensk på semester klarar jag mig utmärkt utan "svenska specialiter". En bra restaurang kan vara hur enkel som helst men är det inte rent går den bort direkt. Fräsch toalett, då menar jag inte färgat kakel, utan att det är rent, papper finns, tvål, hinken töms regelbundet osv. Får aldrig saknas: ouzo efteråt, raki bort (återigen en smaksak). Det som gör att man kommer tillbaka. att vi kännt oss välkomna, god mat givetvis, gärna bra läge vad det nu innebär, det finns massor att lägga till denna lista. Lycka till med restaurangenbye_bye

Guldgryning
2007-01-16, 15:47
Vad tufft gjort av dig att starta eget på Rhodos!Friskt vågat...etc.

Vad jag uppskattar på en (grekisk) restaurang:
1) Ett personligt bemötande -utan att vara en fanatisk inkastare som lärt sig några ord svenska och vrålar ut det i högan sky!*ryser*(Trots att språkkunskapen inskränker sig till patetsika hälsningsfraser följt av "speciellt för DIG/specially for YOU!"!"*viftar på ögonfransarna).En bra restaurang med hög kvalitet vågar bjuda på sig själva...bli lite personlig, småprata för att SE och lära känna gästerna och se dem som latenta stammisar.Gärna bjuda på sig genom att servera lite fräsch frukt efter eller en ouzo före maten.

Vad gäller matkvalitet så är den VIKTIG om man ska lyckas i konkurrensen.Erbjud exempelvis gärna gästerna souvlaki med olika kött (fläsk, kyckling, kalv, lamm etc).Servera inte med automatik slabbig pommes frites i hast.Varför inte erbjuda klyftpotatis och en klick tzatsiki istället?Borgar för succe´, jag lovar!
En "prova-på-tallrik med olika mezes till förrätt/lunch tycker jag är ett riktmärke för en shysst taverna.Alla är inte grek-rabiata, det är kul att få möjlighet att pröva på något nytt om man inte är så rutinerad i det grekiska köket.
Att frossa i goda förrätter som man delar med sällskapet är halva nöjet med grekisk mat.
En tradition är att bjuda in gästerna i köket och visa i montrar vad man har att erbjuda och hur det har tillagats.DET är REAL stuff....

Detta är enbart några råd...jag har massor av ideer om du är intresserad.(Är ett riktigt matfreak!!!!)

Admirala
2007-01-16, 16:13
Jeg er blant dem som synes at i Hellas skal man spise gresk mat, så autentisk som mulig. Når jeg kommer til et nytt sted/øy, sjekker jeg alltid opp om stedet/øya har noen spesialiteter, retter som bare lages akkurat der. Det finnes sikkert Rhodos-spesialiteter du kan servere.

Ellers spiser jeg som oftes mezé. Opp igjennom årene har jeg lært flere nordmenn opp i kunsten å spise på denne måten - og de elsker det.
De sier typisk ting som at: "Jeg ville aldri bestilt squashkaker (kolokythokeftedhes), det høres ikke godt ut!" Så for uerfarne kan det kanskje lønne seg med beskrivelser av rettene (på engelsk. Rhodos er tross alt en turistøy.): "Grovreven squash blandes med lokal ost og friske urter. Dette formes til små kaker som serveres sprøstekte med kremmykt indre" høres liksom bedre ut enn squashkaker. Gi gjerne tips til hvordan man kan sette sammen et bra mezebord.

Og tzatzikien må ha MASSE hvitløk _B-anana

Gita
2007-01-16, 16:30
Tänk om grekerna visste att vi turister vill hellre ha Meze än "Bonfilet med Pommes Frites"! ;)

monica
2007-01-16, 16:49
Jag håller med om allt som skrivits tidigare. Riktig grekisk mat ska serveras.
Och bjud gärna på frukt eller en bit kaka efter maten.
Eller lite oliver och tsipouro innan maten serveras.

Ett annat litet tips som brukas här i Grekland är att ägaren kommer fram och hälsar på sina gäster vid borden. Kanske inte så vanligt vid turistorter
men du vinner på att göra det.

En väldigt trevlig gest som gör att man känner sig välkommen.

Och som sagt toaletterna, väldigt viktigt.
Kollas flera ggr varje kväll.


P.S. Och kolla mousakan innan den serveras.
Min man serverade en gäst mousaka, när han tidigare jobbade som servitör på Kos. Gästen kallade tillbaks honom och i maten låg en baddare till kackerlacka.:eek: :eek: :eek: :eek: ,Det var inte kul kan jag lova.

Lycka till

Monica

Agapi
2007-01-16, 18:52
Själv är jag en tzatzikiälskare och tycker det är väldigt svårt att få tag på goda i turistområden.
De flesta köper in färdig tzatziki. Och den tycker JAG inte smakar någonting. Typ endast yoghurt.
Kanske är jag bortskämd med svärmors hot-tzatziki med rejäl vitlökssmak. Men det är väl det som menas med tzatziki. Det ska smaka vitlök , eller!

Jag har börjat poängsätta tzatzikin jag äter. Vinkännare, Katerina=tzatziki-kännare:D .
Jag vill gärna äta en god tzatziki=välsmakt stark, rostat bröd är ett plus(över grill). Då är min middag räddad.

Alla tycker väl inte om stark tzatziki tänker ni men då skulle du kanske kunna ha kategorier. Mild, stark?
Ett råd. Köp ej färdig tzatziki.

Katerina- TZATZIKI-älskarebye_bye

PO
2007-01-16, 21:15
Instämmer i det mesta men efter ett par veckor med grekisk mat så kan
jag mycket väl bli sugen på en bra köttbit, gärna en pepparstek med klyftpotatis, sallad och en flaska rött. Men hitills har jag bara blivit besviken/förb*d, är det omöjligt att hitta en mör köttbit att steka/grilla i Grekland?

//PO

Themis
2007-01-16, 23:39
Tänk om grekerna visste att vi turister vill hellre ha Meze än "Bonfilet med Pommes Frites"! ;)

Tänkte exakt samma sak!
Utmärkt tillfälle för Kurris att förklara för sin grekiska kock att JO, turisterna vill VISST ha kleftiko. :)
Enkelt och genuint skulle jag säga. Förhoppningsvis blir omkostnaderna lägre och det känns som ett säkrare kort än att försöka vara annorlundast.

Vad tycker Du gör en bra restaurang?
Maten ska vara bra och vällagad.
På en chartersemester är det bättre att maten är god och priset överkomligt än att maten är alldeles fantastisk och fantasifull..och dyr.
Servicen betyder mycket. Trevlig och uppmärksam.

Vad får aldrig saknas?
Halvportioner

Vad gör att du kommer tillbaka?
Vällagad mat och trevlig personal.

Vad kan du klara dig utan?
Överarbetade menyer.

Gita
2007-01-17, 09:29
Instämmer i det mesta men efter ett par veckor med grekisk mat så kan
jag mycket väl bli sugen på en bra köttbit, gärna en pepparstek med klyftpotatis, sallad och en flaska rött. Men hitills har jag bara blivit besviken/förb*d, är det omöjligt att hitta en mör köttbit att steka/grilla i Grekland?

//PO

Javisst - man vill ha variation efter en tid. Och om man då är så äventyrlig att man testar en klassisk köttbit så blir man besviken och känner sig dum, bortkastade pengar. Jag har gett upp det, tar köttbiten hemma istället. Men jag undrar hur de kan få köttet så segt och hårt och intetsmakande - använder de fryst kamel, eller? ;)

yvonne
2007-01-17, 12:53
I Grekland är det svårt att hitta mörat kött, det kött som grekerna köper ska helst vara slaktat och styckat samma dag. Därav segheten. Om du säger till en grek att köttet ska hängas i 7-10 dagar tror de att du är tokig! (ingen vill ha "gammalt" kött):) En sak till, när det gäller nötkött så är det kalv som säljs, äldre nötkreatur används bara till köttfärs. (därav smaklösheten)

Yvonne

emelie
2007-01-17, 14:37
I Rhodos stad finns en restaurang (kommer ej ihåg vad den heter) dit greker går och äter i stora sällskap.
De har riktat in sig på kött. Grillat i alla dess former.
Låter kanske inte så grekiskt, men det är nog den mest grekiska restaurnag jag har besökt.
De serverade fräsha sallader på grekiskt vis; mycket fetaost, olivolja...
Mamapotatis... skivad potatis, in i ugnen och strö på feta.
Vin i kannor. Bastant träinredning. Det var rejält liksom.

Satsa på kött och fisk av fin kvalité och gör grekiska tillbehör.

Lycka till!

emelie
2007-01-18, 18:38
Mmm det är det nog ja!
Ett stort tips till alla!

Nikolopoulos
2007-01-20, 23:50
hmm? min pappa ägde ett Cafénio en gång och om du vill kan jag ge råd på lite saker men det är ganska stor skillnad på café och resturang men du kan ju hojta till bara! :)

Soleil
2007-01-24, 14:14
Min drömrestaurang ser ut helt enkelt grekiskt. Två exemplar finns i södra delen av Rodos, en i Pefkos och en i grannbyn Lardos. Taverna i Lardos är "urgrekisk", mest grekiska gäster, ett enkelt ställe men mycket trivsam. Det är lite svårt att beksriva ... det skall upplevas.

laero
2007-03-19, 18:03
Gita skriver om 7 and 1/2 wonder. Detta är en riktigt häftig restaurang med lite lyxprägel i fantastisk miljö. Stället drivs åtminstone delvis av svenskar och köket är väl snarare internationellt än grekiskt.
Mandala i Gamla stan är en annan "svensk" restaurang med riktigt supermysig miljö. Tjejerna som lagar maten står ute bland gästerna med spis och grytor. Mandala har lite Italienskt stuk om jag minns rätt med mycket pasta mm.

Kurris frågar hur drömrestaurangen ska se ut och här på Kalimera kommer svaret som ett brev på posten att den ska vara väldigt grekisk :rolleyes: . Men jag är inte säker på att det är rätt svar om man ska lyckas, speciellt inte i Rhodos nya stad där utbudet är enormt. Jag tror att det gäller att sticka ut lite. Kanske med Nordisk mat av riktigt hög klass på kvällen, eventuellt kombinerat med billig "dagens lunch" riktat till barnfamiljer ?

Laero

JohnS
2007-03-21, 21:43
Hvis vi skal beskrive vår drømmesrestaurrant, tror jeg ikke det blir mye å leve av. Alle vil jo helst gå på den vakrest utsmykkede og mest autentiske restauranten i byen, som i tillegg til byens beste meny og beste kokk skal ha byens beste service, og selvfølgelig byens laveste priser.:rolleyes: Jeg glemte visst utsikten mot solnedgangen nå, men det er en selvfølge.

Jeg tror det viktigste er å vurdere beliggenheten først, og så bestemme seg for et hovedkonsept. Jeg går ut fra at i første omgang tar du ikke mål av deg til å omvende grekerne til å forlate sin stamtaverna, så det er turister som må være målgruppen. Beliggenheten er OK hvis mange, mange passerer stedet, selv om du ikke har utsikt mot solnedgangen. Rhodos har mange turister, og de blir bare i gjennomsnittlig et par uker, så du kan gjøre som flertallet av restaurantene, og glemme alt som har med stamgjester å gjøre. Det er mer enn nok hvis du kan friste folk til å spise en gang, og om de kommer igjen en gang til, er det en ren bonus. Om de er forbannet når de går, er ikke det så farlig, så lenge de betaler. Jeg kunne nevne navn på minst en meget tiltalende restaurant i "ditt" område som jeg oppfatter som å drive på den måten på en meget profesjonell måte.

Det viktigste da, er å konsentrere maksimal innsats om et innbydende inntrykk fra utsiden med blomster, forseggjorte menyer, en hyggelig dørvakt som ikke presser noen, og hva annet man kan komme på for å få folk inn. Når de vel er inne, må man satse ressurser på å gi rask service, så folk får bestilt fort, og får sin vin og sitt brød. Da er jobben gjort, og gjestene får vente til maten er laget ferdig, med de billigste råvarer og den minste ressursinnsats man kan få til ellers når det gjelder kjøkken og servering. Man må bare få maten på bordet før gjesten blir forbannet og går.

Det høres kynisk ut, men det er den type tavernaer du skal konkurrere med, og du skal konkurrere om turister som ikke har annet enn førsteinntrykket fra utsiden å basere seg på.

Den andre muligheten er å skaffe seg et fortrinn som gjør at du har noe ingen andre har, slik at kundene aksepterer en litt høyere pris. Kvaliteten på maten tar det år å skape seg et rykte om, hvis man ikke greier å overbevise/bestikke en turoperatør til å drive reklame for stedet. Det er jo her man forsøker seg med alt fra fransk løksuppe til kôttbullar og norsk flybåren laks på menyen for å skille seg ut (laksen var forresten bedre enn noen jeg har fått i Norge) Dette var også i det samme området. Lekerom for barna, med barnevakt har jeg sett flere steder. Levende musikk, men det koster, hvis ikke du har en bror med gitar, slik alle greske tavernaeiere har. En bar i Rhodos by har dekorert veggene med trøyer fra alle norske fotballklubber i de øvre divisjonene. Hvis du har fantasi til å treffe med en slik spesialitet, er mye gjort. Og husk at spesialiteten kan være ganske spesiell, det er ikke store %-andelen av turistene i Dhodos by du skal treffe i hjerte, hjerne eller mage før restauranten er fylt.

Jeg har snakket med mange som driver tavernaer, og det er ikke noen dans på roser for de fleste. Men det er jo mange som overlever, med en blanding av mye steinhardt arbeide, en dash kynisme og brutal økonomistyring. Jeg ønsker deg hvertfall all mulig lykke til, og krysser fingrene for deg!

JohnS

Admirala
2007-03-22, 08:56
JohnS - for et herlig, kynisk innlegg! Du har sikkert rett i det du skriver, og det er jo uendelig trist snyft_drop

JohnS
2007-03-22, 17:10
De norske flaggene gjør nok sitt, men jeg tror fotballtrøyer, høylytt DDE-musikk og øl, øl og mere øl er en uslåelig kombinasjon, sammen med navnet på baren;) . Noen som har glemt navnet?? Romantica bar, selvfølgelig.....

Sønnen i huset Yiannis er også en trivelig fyr, og jeg har pratet med ham i timer i den stille tiden etter lunch. Det er virkelig interessant å høre hvordan den måten året deres er oppdelt i sesong og ikke-sesong, virker på familieliv, økonomi og generelt humør.

Sist jeg var på Rhodos møtte jeg ham ikke, men gangen før fikk jeg en så hjertelig velkomst at min kone utbrøt: "hadde han gått litt lengre enn det der i velkomstklemmingen, hadde du blitt nødt til å gifte deg med ham".

jeg har aldri vært der om kvelden, så jeg har aldri smakt drinkene deres, har bare hatt en omelett til lunch en gang iblant. Men takker for advarselen!flabb_flab

Admirala
2007-03-22, 18:09
De norske flaggene gjør nok sitt, men jeg tror fotballtrøyer, høylytt DDE-musikk og øl, øl og mere øl er en uslåelig kombinasjon, sammen med navnet på baren;) .

:eek: :eek: :eek:
Hva er galt med ouzo, respatexbord og neonlys? ;)

JohnS
2007-03-22, 18:29
En av de beste kvelder jeg har hatt i Rhodos by, var faktisk i en grillrestaurant som ble drevet av to brødre som kalte seg Mike og eehh noe annet. De serverte grillkjøtt og stort sett ingenting annet i et lokale som tydeligvis hadde vært brukt som butikk. Belysningen bestod av uskjermede lysrør øverst på veggene langs hele taket rundt i rommet, bordene var respatex, og serveringen var verdens enkleste... og verdens beste! For å holde oss til tråden her, deres gimmick var at de hadde grillen rett innenfor et utstillingsvindu, slik at man kunne la seg fascinere utenfra av lammelår og kyllinger som roterte.

Vi var tre par som hadde en fantastisk kveld... Etter hvert gikk både vi og de selv i surr om hva gutta hadde lovet oss "on the house", så det endte med at vi betalte for maten og drikkevarene til den, mens kaffe og Metaxa, kake og frukt og ouzo og litt til aldri kom på regningen. Tipsen ble jo selvfølgelig deretter, så jeg tror egentlig ikke de tapte stort på det.

Sist jeg var der, hadde de flyttet til finere lokaler rett ved siden av Hotel Africa nær den vestre stranden. Tavernaen var finere, betjeningen flere og maten omtrent like god, men det var ikke den samme stemningen som det gamle stedet.

Forstå det den som kan, det må være til å miste nattesøvnen av for den som skal starte et nytt sted.

laero
2007-03-22, 18:58
Den här tråden har ju ett par månader på nacken.
Kurris; om du fortfarande läser här: Hur kommer du att göra ?
Eller befinner du dig redan på Rhodos ?
Nån annan som vet ?

Laero

Kurris
2007-04-07, 16:57
Den här tråden har ju ett par månader på nacken.
Kurris; om du fortfarande läser här: Hur kommer du att göra ?

Jodå, än är jag kvar i Sverige men snart drar det iväg.
Har haft fullt upp med att hitta vettig personal men det börjar lösa sig nu. Vill verkligen, som många säger, ha en fantastiskt trevlig, hjälpsam personal.
Ska göra som så att satsa på en bra varierad meny med inriktning på kött. Håller med JohnS om att en viktig detalj är att försöka specialisera sig på något, ha en nisch, vad som egentligen bara det är något som gör att gästen får en upplevelse som lägger sig på minnet längre än för kvällen.
Vad detta blir har jag inte bestämt mig för ännu, och kommer nog inte avslöja det här...;)
"Keep it simple, clean and simple" Inte för överarbetat, så ska nog det mesta lösa sig till sist

Alla ideer som har kommit från er har jag lagt på minnet. De kommer vara till nytta när jag väl står i ett ögonblick av förvirring. Vad ska göras? Vad är rätt? Vad är fel?

Jeg ønsker deg hvertfall all mulig lykke til, og krysser fingrene for deg!

JohnS
Tusen tack JohnS, det värmer. Och tack alla andra för era inlägg

laero
2007-04-09, 12:47
Vill också önska dig Lycka till i ditt projekt !
Jag är imponerad av folk som vågar satsa på sina drömmar.
Trodde att vi skulle tillbringa ett par dagara på Rhodos i sommar och fått chansen att testa din restaurang, men nu blir det inte så på grund av FlyMe. Det får bli nått annat år.

Laero

Eva L
2007-04-09, 12:55
Allt handlar om tycke och smak. En av de populäraste ställen bland turister i Rethymnon är bland de sämre jag besökt i Grekland.

Framgångskonceptet är enligt min mening en bra kock och trevlig personal sen kan du laga nästan vilka rätter som helst. Varför inte satsa på Slow food och lokala råvaror med tonvikt på ekologiskt. En bra vinlista, lite annorlunda ölsorter och en enkel men stilren inredning. Lite annorlunda efterrätter och fräscha grönsaker. Allt snyggt serverat på rustikt porslin liknande sånt som kommer från Provence.

Eva

cosmo
2007-05-06, 11:40
hej!

jag önskar dig all lycka med din restaurang på rhodos.

Det är många som säger att åker man till grekland vill man testa på den grekiska maten. Visst det har jag också gjort första gången jag var i grekland. Men ska jag vara ärlig så har jag för det mesta letat efter en restaurang med oxfilet och potatisgratäng kanske beanaise eller kantarellsås det samma gäller ofta mina kompisar. toaletten är också viktig för det sätter standarden på restaurangen.

inkfish
2007-05-06, 12:00
Min erfarenhet är precis tvärtom;) . Första gångerna i Grekland var jag försiktigare med grekisk mat, nu äter jag inget annat (jo pasta och pizza ibland, bara för det ofta är väldigt gott i Grekland.)

Eva L
2007-05-06, 20:50
Jag äter nästan enbart grekisk mat i Grekland frånsett italienskt och kinesiskt vid något enstaka tillfälle. Jag gillar alla smårätterna, älskar får och getost, långkoken och den ungsbakade kycklingen. Finns det något godare än en tallrik med kokta färska rödbetor med lite olivolja, mineralsalt och fetaost över sig. Ställen med bearnesås får mig att rysa och oxfilé smakar bättre här hemma.

Eva