handdator

Visa fullständig version : Vad inte missa på Naxos i juni? Första besöket.


Fenomena
2005-05-19, 23:15
Hej alla vana greklandsresenärer!
Jag och min man ska åka på bröllopsresa till Naxos andra och tredje veckan i juni. Vi hoppas på en härligt avslappnad resa med bad, mat, och en aning sevärdheter.

Vi ska bo i naxos stad. Vi skulle ju gärna hitta folktomma paradisstränder på dagarna, varvat med utflykter. på kvällarna mysiga tavernor med god mat i Naxos stad. Vi hoppas att vi har har valt rätt ö... ;)

Vad ska man inte missa?
/Tacksam förstagångsbesökare på Naxos

Eva L
2005-05-20, 08:00
Hej alla vana greklandsresenärer!
Jag och min man ska åka på bröllopsresa till Naxos andra och tredje veckan i juni. Vi hoppas på en härligt avslappnad resa med bad, mat, och en aning sevärdheter.

Vi ska bo i naxos stad. Vi skulle ju gärna hitta folktomma paradisstränder på dagarna, varvat med utflykter. på kvällarna mysiga tavernor med god mat i Naxos stad. Vi hoppas att vi har har valt rätt ö... ;)

Vad ska man inte missa?
/Tacksam förstagångsbesökare på Naxos

Om ni gillar klassiskmusik är torsdagskonserterna inne i gamla stan ett tips.

Eva

Izza
2005-05-20, 10:41
Restaurangtips!

Ett måste är restaurangen Yialos på Agios Georgios.
Det ligger precis vid stranden, närmast strandpromenaden och stan.
Jättemysigt, god mat och trevliga människor där.
Något dyrt, men det är eftersom att det är så fint läge.
Jag äter alltid första och sista middagen där när jag är på naxos.

Sen är det alltid ett måste också att ta en drink på La Plaza, som ligger lite längre bortåt stranden, också väldigt trevligt och deras tequila sunrise är bäst :)

Ni kanske ser mig där i sommar ;)

Ha en underbar bröllopsresa och hoppas att ni tycker om min absoluta favoritö :)

//Izza

Nordlund
2005-05-20, 11:29
Hej!

Tips på en dagstur, åk till en by som heter Apiranthos. Det verkar som tiden stått stilla där. Finns lite små butiker att handla i, plus några tavernor som har en fantastisk utsikt över dalen. Vi åkte dit en extra gång och spanade, vi bodde i Naxos stad. Stränderna är absolut dom bästa i grekland, vi har varit på ganska många öar. I år åker vi till Samos.

Grattis till giftermål MVH Michael o Elisabeth

kassiopeja
2005-05-20, 11:39
Hej,

nu ser jag inte mig själv som en van Greklandsresenär men sambon och jag var på Naxos en vecka i augusti förra året. Enligt vad som sägs lär det vara klart färre turister i juni och alltså möjligen lättare att hitta "folktomma paradisstränder"...

Ett par tips från mina anteckningar från resan (som skulle bli ett resebrev men som aldrig kom så långt) följer nedan.

Vi hade bil i tre dagar och tog tre olika vägar de olika dagarna. Första dagen upp till Apollonas, från den dagen minns jag särskilt den sena frukosten vid Abrami Bay där vi satt någon timme och njöt av livet. Vacker stenstrand kantad av klippor (vi provade inte att bada) och lugn atmosfär. Andra dagen över byarna mitt på ön och ner mot ostkusten, vägen från Aperanthos ner mot Moutsouna smal och vindlande men med hisnande vacker utsikt! Stränderna söder om Moutsouna klart mindre befolkade än de på sydsidan, vi tyckte om både Psili Ammos och Panermos (den sistnämnda en stilla vik där det inte var många människor mer än vi). Tredje dagen med bil åkte vi söderut längs västkusten och badade på de underbara stränderna. Klart mer människor här än på ostkusten förstås! Vi började söderifrån, och mellan Agiassos och Pyrgaki hittade vi vad som skulle ha varit vår paradisstrand om det inte redan hade varit folk där... Från vägen (absolut inte skyltat) såg man en liten strand med lite klippor omkring och en stor sten ute i vattnet som såg lite mysig ut så vi åkte ner dit. Stranden där var något stenig men vi tog oss i i alla fall, och när man kom ut en bit i vattnet såg man ytterligare en strand till höger, helt skymd från vägen. Väldigt liten, men med fin sand och en klippa som liksom stack ut något och gav skugga. Som sagt, när vi kom dit hade en barnfamilj redan tagit den i besittning men annars så!

Alltså, mitt tips vad gäller utflykter och stränder - hyr bil och ta er runt, hitta era egna smultronställen. Byarna på ön är också väldigt mysiga (Chalki, Aperanthos med flera). Ett annat, kanske självklart, tips är förstås Portaran i solnedgången, faktiskt romantiskt trots att man definitivt inte är ensam där. Man kan sedan dra sig undan ut på stenpiren och sitta och mysa, till exempel. Vid Agios Prokopios, mot Naxos Stad till blir det väl om jag inte minns fel, finns ett promenadstråk bland klipporna längs vattnet där man också kan hitta ganska undanskymda platser att sitta på - kanske för picknick vad vet jag.

Det här var lite av mina tips efter att ha besökt Naxos, ni som faktiskt är vana Greklands- och Naxosresenärer får gärna fylla i eller dra ifrån om jag minns fel. Men jag tror definitivt att ni valt rätt ö och kommer hitta vad ni söker på Naxos! Ha en underbar resa!

Ella
2005-05-20, 14:07
På Naxos finns, som sagt, lite av allt. I bergsbyn Moni finns en taverna med terass med en fantastisk utsikt över dalen - där äter man i höjd med fåglarna. Fantastiskt. Stränderna blir vackrare ju längre söderut man åker längs västkusten. Vid Mikri Viglia söderut finns det en massa surfare, men på andra sidan udden är det vindstilla. Där kan man ligga på klipporna och sedan äta lunch på tavernan på stranden. Där har de jättegoda keftedes.

I Naxos stad kan man komma ner i pris genom att bara ta några kliv från hamnpromenaden vid middagsdags. Vill man äta crepes på kvällen rekommenderar jag Jackpots längst söderut på hamnpromenaden - där kostar de hälften så mycket som överallt annars, och är godare. Jackpots har också goda gyros och bakade potatisar (!). Bara att vandra omkring uppe i gränderna i Naxos stad är häftigt, eftersom det vanliga livet ständigt pågår där. Annars kan man ägna kvällarna åt att sitta på någon av barerna med balkong över hamnpromenaden och bara kolla på folk, och på båtarna som kommer och går - det blir aldrig tråkigt, även om det definitivt är glesare mellan människorna nu än det brukade vara.

Brige
2005-05-29, 14:11
Även jag tror, och hoppas, att ni valt rätt ö. Vad god mat beträffar så rekomenderar jag gärna Sirocco som ligger på torget ovanför backen. Torget hette tidigare Postofficesquare då postkontoret låg på den gatan upp mot torget.
Om ni står på hamnpromenaden, gå den söderut och där den tar slut i svängen, vänd havet ryggen, gå uppför backen på huvudgatan, gå första tvärgatan upp till höger, (det är en rätt brant backe) så kommer ni upp på torget med det lutande trädet och en fontän. Sirocco ligger till höger. Där serveras mycket god mat, de unga männen har, delvis, italienskt ursprung och serverar väldigt god pasta och mycket annat. Vill man ha omväxling till grekisk husmanskost är Sirocco ett alternativ. Går ni dit, så hälsa de unga männen från "Annas mamma i Sverige";) Jag har känt dom sedan mitt första besök på ön i juni-91 och det är alltid lika roligt att träffas:)
I övrigt instämmer jag med tipsen om bilturer och stränder. Åker man söderut, mot Pirgaki, kan man med fördel äta på Taverna Apolaffsi, (KAN vara felstavat? i Kastraki), där serveras god grekisk husmanskost. En av sönerna i huset, Ierineous, känner vi rätt väl sedan tidigare.
Jag hoppas innerligt att ni får en härlig vistelse på det ljuvliga Naxosflabb_flab
//Birgitta 9+

iakk
2005-05-29, 17:50
Mitt Naxostips är att ni i stället för att göra som de flesta andra solbadare som går hem framåt kvällskvisten dröjer er kvar på stranden och njuter av solnedgången, den är magisk... Precis som i dikten; "Det är vackrast när det skymmer, bara kärlek hjärtat rymmer..."

/Kajsa

iakk
2005-05-31, 07:13
Godmorgon!

Vaknar upp till ännu en gråtrist dag då regnet hänger i luften här i Göteborg men det fick mig hursomhelst att komma på en sak till som jag tyckte mycket om på Naxos. I utkanten av Naxos stad, Chora, på vägen mot Agios Prokopios ligger en utomhusbiograf, där de visar film, om inte varje kväll så flera gånger i veckan. Filmerna visas på originalspråk, alltså oftast engelska,och textas på grekiska så även vi som inte talar grekiska kan njuta av filmen. Och njuter tycker jag man gör när man sitter i den varma sommarkvällen och ser en riktigt bra film, då är det nästan så man får nypa sig i armen för att kolla så att det är på riktigt...

bye_bye/Kajsa

Ullipo
2005-06-04, 19:07
Om ni är sugna på god asiatisk mat tycker jag att ni ska gå till restaurang East West som ligger i Chora ("stan"). East West ligger en liten bit ner mot S:t Georgestranden. Lotta från Sverige och hennes englske man Ian äger restaurangen. Om Lotta inte har för mycket att göra så kan hon ge er bra Naxostips. Hälsa från Ulrika om ni går dit.
Hoppas ni får en alldeles underbar bröllopsresa!
/Ulrika