handdator

Visa fullständig version : Gott kött från gris


Kalimera
2006-11-30, 07:42
Vi åt en vansinnigt god maträtt på To Armenos på Tilos i höstas. Allt mat är visserligen god på denna taverna, men just denna rätt stack ut från mängden. Det låter inte så spännande kanske: kött och gigantes som tillagades i ugn. Köttet var vansinnigt gott. Vi frågade vad det var för kött och fick Spala som svar. Det vara samma slags kött som används till "riktig" souvlaki. Så min fråga är: från vilken den av grisen kommer detta kött (Spala)? Någon som vet?

magnus u
2006-11-30, 09:34
[Spala? kan det vara skulderblad eller bog ? :) spalle på italienska -axlar. samband ?? :confused:

ciakoohler
2006-11-30, 09:37
Ja så står det i mitt lexikon oxå.

magnus u
2006-11-30, 09:38
slog just upp spala i ordboken den grekiska.-betyder skulderblad

Kalimera
2006-11-30, 09:45
Skulderblad. :confused: Låter konstigt. Använder man kött från skulderblad? Kan inte vara stora skulderblad på en gris. Men ni har säkert rätt. Tack. :)

Elisabet
2006-11-30, 10:01
Övre delen av ryggen på en gris är det vi kallar karré, så förmodligen var det det ni fick. Den kan ju tillagas med eller utan ben, hel, i bitar, i skivor eller malas till färs.

Kalimera
2006-11-30, 10:05
Det låter mycket troligt. Använder man det till souvlaki?

Elisabet
2006-11-30, 10:09
Det låter mycket troligt. Använder man det till souvlaki?Vet inte vad de vanligen använder till souvlaki (men skulle gissa att de tar det "de känner för" - själv brukar jag använda filé) men grillad karré är ju ingen ovanlighet, så way not.

inkfish
2006-11-30, 12:47
Kan inte vara stora skulderblad på en gris.

Dagens filosofiska spörsmål;) flabb_flab