handdator

Visa fullständig version : En förstagångs-besökares tankar om Karpathos


wilda
2006-10-16, 16:44
Vi var på Karpathos en vecka i början av september. Det var blåsigt, blåsigt och blåsigt...

Tre nätter bodde vi i Lefkos. Vi åt underbart gott var vi än åt. Golden Sands saftiga fetafyllda Biffteki, Draoumodanas härliga bläckfisk, eller Small Paradise otroligt goda Stifado. Jag återvänder gärna till Lefkos för att äta gott någongång. Men som by var den allt för liten. Det är ju egentligen knappast en by. Finns det ens en ouzeria?? Jag tycker om att sätta mig i skuggan på en taverna eller café frampå eftermiddagen , där jag kan sitta med min bok i knät och en frappé eller kall öl på bordet... och istället för att läsa, sitta och titta på folk och händelser som passerar förbi. I Lefkos fanns inget sådant ställe. Och hade det funnits så är det allt för lite rörelse i byn för att det skulle vara av intresse.

Vi hyrde scotrar och åkte runt ön: Via Mesochori, runt Spoa, ner till Agia Paraskevi för en lunch och så tvärs över ön förbi småbyarna mitt på ön och upp till Lefkos igen. Jag kan bara hålla med om att Karpathos är en vacker ö. Den är karg och bergig, grön och skogdoftande, med slingrande vägar, djupa raviner och blått, solglittrande hav vars vågor kastar sig mot vassa klippkanter. Det är en märklig ö på grund av sina stora kulturskillnader: Svarta små gummor och krumma gubbar i sina kepsar, små byar med vindlande gränder och halvfärdiga hus blandade med totalförfallna. Precis som Grekland. Och så nästa kvarter, stora pelargångar upp till husen, blomsterarrangemang och figurklippta buskar, stora vräkiga amerikanska bilar...

Vi bodde även tre nätter i Amopi. Här åt vi tyvärr inte alls lika gott. Här finns heller inte den typen av taverna eller café där man kan sitta i lugn o ro och filosofera en hel eftermiddag. Här verkar bara finnas hotellbyggnader och trista hotell-tavernor utan charm eller god mat. Ett riktigt nerköp jämfört med Lefkos. En by jag inte tänker återvända till. Här finns inget av det Grekland jag älskar. Fördelen Amopi är chansen att få plats på någon av de otroligt mysiga stenstränder som ligger till höger om den utstickande udden. En dagstur från Pigadia för sol och bad skulle jag kunna tänka mig i såfall.

Två turer gjorde vi till Pigadia, och det är en stad jag verkligen kan tänka mig att återvända till. Jag har förstått att många tycker den är ful, men jag ser inget fult i Pigadia. Den ligger vackert, klättrande på bergskanten och med den stora havsbukten nedanför. Och den har otroligt mycket av den brokiga charm som finns i flera grekiska städer och som är svår att motstå.

Ja, Karpathos är vackert. Men jag föll inte alls handlöst, utan är faktiskt besviken. Lite för mycket turism, lite för många parasollstränder, lite för få småbyar precis vid havet som känns genuina och äkta. Jag skulle nog åkt dit när jag tänkte det första gången, då när ännu inte Apollo flög charterflyg dit, eller Golden Sands ännu inte blivit en ort med fler pensionat än fiskebåtar.

Något som jag däremot föll handlöst för var Karpathianerna. Jag har rest mycket i Kykladerna och även varit en hel del i Aten. Greker är för det mesta mycket gästvänliga. Men jag har aldrig varit med om att alla är så gränslöst vänliga. Allt var inga problem, och självklart vi hjälper er. Aldrig med känslan av att det fanns en baktanke (som det så lätt kan bli på en ö eller ort där alla vill ha del av turistkakan). Så jag förstår alla er återvändare som längtar tillbaka till dessa otroligt vänliga och varma människor!

Tyvärr räckte våra dagar inte till ett besök på norra delen av ön. Jag som alltid varit så nyfiken på Olymbos. Särskilt så länge byn är svåråtkomlig. När vägen är klar förändras nog även denna sida av ön. Jag hoppas hinna åka dit innan detta. Eftersom jag är en person som alltid vill ge ställen en andra chans, och någonstans känner att Karpathos ändå är värt det.

/anna

Riitta
2006-10-16, 19:02
Jag tycker att du skall ge ön en andra chans. Bo då i Pigadia och gör utflykter därifrån. Olympos måste du ju bara komma till:) Det var därför jag åkte till Karpathos för första gången,för att se Olympos:)
Tycker att båtfärden dit är fin också. Känns inte som om jag vill åka dom branta vägarna med bil dit:o

Riittabye_bye

inkfish
2006-10-16, 20:20
Vilken eftertänksam och nyanserad beskrivning, wilda!klapp_klap

Om jag bara stannat en vecka första gången jag kom till Karpathos hade jag nog inte kommit tillbaka. Det som gjorde dig besviken reagerade jag också på och jag behövde några dagar i början för att komma över den besvikelsen - och sen börja leta upp det jag faktiskt gillar.

Stefulainen
2006-10-17, 11:23
På tal om Olympos, så var där den enda gången jag sett en sur grekiska, nämligen damen vid affären närmast busshållplatsen. Hon klagade på att alla turister alltid ville komma in och använda hennes toa - vilket säkerligen är sant. Så om ni åker till olympos och känner att ni behöver gå...välj ett annat ställe i stället Ang_elx

I övrigt är väl åsikterna om Olympos delade. Jag gillade stället, och båtresan dit. Jag har även sett andra kommentera att resan är minst lika intressant som målet.

Staden i sig har väl börjat anpassa sig mer och mer till turistströmmarna och Olympos var även det enda stället på Karpathos där vi råkade ut för en försäljare som faktiskt försökte truga ngt på oss.

Men hursomhaver så rekommenderar jag nog Olympos. Far vi till Karpathos på nytt far vi nog dit igen.

Ivi
2006-10-17, 18:16
Men hursomhaver så rekommenderar jag nog Olympos. Far vi till Karpathos på nytt far vi nog dit igen.

Nästa gång vi besöker Olymbos ska vi nog övernatta där. Den ordnade dagsutflykten är alldeles för kort tycker vi. Undrar bara hur det blir, när vägen till byn är asfalterad...Kanske måste man boka boende i förväg :eek:

Ivi

inkfish
2006-10-19, 14:16
Staden i sig har väl börjat anpassa sig mer och mer till turistströmmarna och Olympos var även det enda stället på Karpathos där vi råkade ut för en försäljare som faktiskt försökte truga ngt på oss.


Men försäljarna och kramset är ju bara att gå förbi... Jag älskade Olymbos, gick där med en stor klump i halsensnyft_drop

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010070-1.jpg
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010073-1.jpg
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010074.jpg
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010081-1.jpg
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010085.jpg
http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/olytant.jpg

Lisbeth K
2006-10-19, 14:41
[quote=inkfish]Men försäljarna och kramset är ju bara att gå förbi... Jag älskade Olymbos, gick där med en stor klump i halsensnyft_drop
quote]
Mmmmm, precis så känner jag också..:p
Det man inte vill se/uppleva kan man ju "välja" bort......Slutar nog aldrig att bli imponerad av den byn, hittar ständigt nya små ställen som jag inte sett tidigare;)
Nu har vi som sagt åkt dit tre (3) år med egen bil och det går hur bra som helst ...bara man tar till med tid!flabb_flab

inkfish
2006-10-19, 14:45
Ni vågar det alltså? Det var inte dåligt:)

Nästa resa tar jag ett par nätter i Olymbos, är väldigt nyfiken på hur där är när turistbussen gått hem. Iofs var det inte många som var där när jag var där, jag gissar att kommersialiseringen upplevs värre i högsäsong.

Men jag tyckte att där var helt fantastiskt. Det var dåligt väder när jag var där vilket förstärkte min känsla - där är så utsatt, så off. Jag gick där och gnällde över den kalla vinden medan de som bor där får kämpa mot vinden året om.:(

Lisbeth K
2006-10-19, 15:06
Som jag har förstått så bor befolkningen till största delen av den "turistfria" delen av året i Avlona (som oxå är värt ett besök) Fast dit är det defenitivt bäst att ta en jeep som fortskaffnings medel!
Den byn ligger betydligt mer skyddad än Olympos!
I år var vi ju på K-thos i september och det var en betydligt trevligare upplevelse! bye_bye

inkfish
2006-10-19, 15:08
Aha, så de flesta bor inte kvar i O? Det visste jag inte.

Jag var ju där i september och jag tyckte att det var jättelugnt i Olymbos. De har väl dragit ner på allt när de vet att det inte kommer så mycket folk.

wilda
2006-10-19, 19:08
Åååhhh vilka fina bilder, Inkfish!
Jag vill ju dit!!

När vi bodde i Amopi hade vi en norsk grannfamilj på hotellet som varit på utflykt och bott ett par dagar i Olymbos och i en liten pytteby norr om Olymbos (kommer inte ihåg namnet, men ni kanske finns här på Kalimera??).
Ägarparet var också från Olymbos och Diafani. Kvinnan broderade dessa otroliga tyger och mannen var enormt skicklig på det vackra träsmidet som finns där uppe.

Nästa gång (nästa år??) kommer jag definitivt boka Pigadia och Olymbos.

Sen är jag hopplöst nyfiken på Diafani.
Trots att alla shäger att det är en trist by...

ciakoohler
2006-10-19, 19:39
Jag träffade på ett skånskt par som bott både i Olympos o Avlona.Det sistnämda verkade de vara rätt ensamma om.Bara getter som sällskap eller hur var det ? De verkade iaf nöjda med det o hade gått ner t Diafani för vbf t Pigadia med båt.OM ni registrerat er så får ni rätta mig om jag har fel.Det lät iaf väldigt häftigt.

Lisbeth K
2006-10-19, 19:56
Sen är jag hopplöst nyfiken på Diafani.
Trots att alla shäger att det är en trist by...
Diafani är väl värt ett bessök , bara man inte tror sig hitta affärer eller annat "turistpåhitt", Många vackra hus & små gränder att gå i.
Och att gå den "gamla" stigen mellan Olympos & Diafani är guld!
Byn ligger vackert och stilla (nå ja, under lågsäsong) En Frappe´nere vid hamnen är helt rätt......:)

Riitta
2006-10-19, 19:58
Det är väldigt fint i kyrkan i Diafani också.Och mystiskt ljudAng_elx Tror det var vinden som lät:)

Riittabye_bye

Lisbeth K
2006-10-19, 20:28
http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_September2006Karpathos150.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=September2006Karpathos150.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch3)Några bilder från Diafani...
http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_September2006Karpathos183.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=September2006Karpathos183.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch2)
http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_September2006Karpathos188.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=September2006Karpathos188.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch1)
http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_September2006Karpathos093.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=September2006Karpathos093.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch8)Och vägen mellan Spoa & Olympos september 2006

Lisbeth K
2006-10-19, 20:41
http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_Karpathos2004418.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=Karpathos2004418.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch2)Vägen till Olympos 2004...

http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_2005_292.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=2005_292.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch2)Vägen till Olympos 2005 & moln!

http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/th_2005_341.jpg (http://s113.photobucket.com/albums/n226/Libban_2006/?action=view&current=2005_341.jpg&refPage=&imgAnch=imgAnch1)By vägen in till Avlona, vi träffade 3 personer, 1 åsna och en katt när vi var där....:rolleyes:

Riitta
2006-10-19, 21:06
Den här trevliga damen med sina lekfulla katter pratade jag med en stund med i Diafani:)

http://i80.photobucket.com/albums/j173/nossleumas/Dam_med_katter.jpg

Riittabye_bye

inkfish
2006-10-19, 22:48
Det var en fin bild, Riitta, den hade du kunnat tävla med i Möten!:)

Avlona känner jag inte alls till men den låter ju riktigt spännande som den beskrivs här...

kari
2006-10-19, 23:08
Men försäljarna och kramset är ju bara att gå förbi... Jag älskade Olymbos, gick där med en stor klump i halsensnyft_drop
Fine bilder/minner :)
Jeg ser også fram til å kunne ta en overnatting eller to i Olympos, det var helt spesielt å være der, jeg så best det gamle og fine + litt hverdagsliv, krimskramset forstyrret meg ikke så mye i sept - 05 :)
At noen av de gamle fine husene ikke var så veldig gamle likevel er en annen sak flabb_flab , dette feks er fra ...1961 :D Kari
http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/DSCN3550.jpg

Mens dette mÅ være e n d e l eldre vel.....:)
http://i47.photobucket.com/albums/f152/sigrunn/DSCN3552.jpg

inkfish
2006-10-19, 23:38
, dette feks er fra ...1961

Det där är samma hus som jag också har på bild här ovanför:)

inkfish
2006-10-20, 00:30
Jag träffade en annan förstagångsbesökare i dag. Hon berättade att hon varit i Grekland i augusti, för första gången reste hon och hennes man med en liten knodd, de hade letat efter ett ställe där de a) kunde stanna på ön där de landat, b) inte hade för långt från flygplatsen till orten där de skulle bo, c) hade en fin sandstrand på gångavstånd för lillans skull.

Valet blev - Amopi på Karpathos. Och hon var jättenöjd med allt trots att det var i värsta högsäsongen och att hon annars har åkt off-season till öar som Tilos och Sifnos: bra boende, härlig balkong, god mat, trevliga människor osv.

kari
2006-10-20, 08:54
Det där är samma hus som jag också har på bild här ovanför:)
Ja, selvsagt så jeg ditt bilde :) VAKKERT hus/ farger :)
MITT poeng med å sette det inn var årstallet, siden mitt bilde var tatt tettere på. :) Kari

Stefulainen
2006-10-20, 09:18
Att köra runt på bergsvägarna är nästan det roligaste med de grekiska öarna flabb_flab Både på Karpathos och Thassos passade vi på att hyra jeep och köra vilse i bergen - i somras fick jag även frun intresserad av att köra jeep så jag fick ofta nöja mig vid att sitta på passagerarsidan. När vi skulle upp till ett kloster på Thassos var vägen avgrävd på ett ställe - tyckte vi, men killarna som grävde började vinka åt oss när de såg att vi tänkte svänga om. Sedan pekade de på en del av vägen som inte var avgrävd - som var ungefär exakt så bred som bilen var - och tyckte att vi kunde köra där. Vilket vi gjorde, trots att det stupade några hundra meter till höger och två meter till vänster. *pirrigt* på Thassos fick vi först en ganska usel jeep som gnällde och var orkeslös, men den fick vi byta ut mot en nästan sprillans ny jimny för en tilläggsavgift på 2 € (däcken hade ännu kvar de där gummipiggarna som nya däck har).

Äh, nu blev jag carried away igen...brukar bli så när jag tänker/tänder på grekiska bergsvägar :-)

flabb_flab flabb_flab flabb_flab

inkfish
2006-10-20, 12:49
MITT poeng med å sette det inn var årstallet, siden mitt bilde var tatt tettere på. :) Kari

Jodå, det förstod jag, jag noterade bara att av alla hus i Olymbos hade vi lyckats välja exakt samma att fotografera:D

Ivi
2006-10-20, 18:18
Jodå, det förstod jag, jag noterade bara att av alla hus i Olymbos hade vi lyckats välja exakt samma att fotografera:D

En till här! flabb_flab Det där huset ropade helt enkelt: -Fota mig!

Ivi

inkfish
2006-10-20, 18:27
Det blir nästa års klass i tävlingen: "Det gröna huset i Olymbos"flabb_flab

Riitta
2006-10-20, 19:04
Måste nog titta på mina bilder och se ifall jag har missat detta husAng_elx :)

Riittabye_bye