handdator

Visa fullständig version : Recept på Gyros?


Maria_72
2006-10-11, 21:54
Hallå! bye_bye

Är det någon som har ett bra och äkta grekiskt recept på Gyros. Har svårt att hitta "det rätta"!

Ska ha lite folk här på middag på fredag och det vore så schysst att ha grekiskt tema.

Tack på förhand!

// Maria

Agapi
2006-10-12, 00:12
Så som vi har det här hos oss:
Pitabröd(runt)-vet ej vad du kan använda dig av för liknande i Sverige. Du kanske kan baka.
Tzatziki.
Hyvlat griskött. Eller skuret i småbitar går också bra. Du kan också ha kyckling(file)bitar i, istället för grisskött.
Pommesfrites.
Lök.
Paprikakrydda
Det finns de som vill ha tomat i också.

Ha det så trevligt på middagen!
Agapi

Frappe
2006-10-12, 09:57
Jag är en av dem som har tomat i mina Gyros. Nu vet jag inte var du bor men har du nära till Hötorgshallen kan du köpa "riktiga" pita bröd där. Annars i brist på annat går ju alltid att använda de pita bröd som finns på tex ICA och då gör man ju mer som kebab.

Camilla

Agda
2006-10-12, 10:58
Gyros serveras inte alltid i pitabröd.Här får du en variant från mina trakter :
Hyvlat eller strimlat kött från gris eller kyckling (eller paket från Lidl)
Fin hackad lök
Vitlök
Grädde
Kryddor efter tycke och smak tex Kebab-krydda

Bryn lök och kött i olja tillsammans med de kryddor du vill ha.
Tillsätt vitlök och grädde, låt puttra tills det tjocknat något.
Serveras med sallad,potatis i någon form och pitabröd.

Här heter denna rätt "Gyros me krema".

Agda

Nikolopoulos
2006-10-20, 15:34
jag måste passa på och fråga om nån har ätit gammaldags gyros?...


det är gudomligt och läggs upp fint på ett fat med köttet på en sida och salladen och bröden på varsin sida :D och det är kyckling

(gammaldags gyros kan man äta på små resturanger i själva staden där grekerna bor.

Masouraki
2006-10-20, 15:47
jag måste passa på och fråga om nån har ätit gammaldags gyros?...


det är gudomligt och läggs upp fint på ett fat med köttet på en sida och salladen och bröden på varsin sida :D och det är kyckling

(gammaldags gyros kan man äta på små resturanger i själva staden där grekerna bor.

Jag har ätit det många gånger och det är väl lättare att äta det så tycker jag.

Eva L
2006-10-20, 17:17
Vill du baka ditt eget bröd har jag ett enkelt recept där du om du vill kan kalljäsa degen över natten i kylskåp. Brödet blir mycket läckert och lätt att baka ut. Receptet kommer ikväll eller imorgon fm. Har det inte exakt i huvudet.

Eva

Admirala
2006-10-20, 17:21
Den oppskriften kan du gjerne dele med oss alle, Eva! Høres så godt ut!

Eva L
2006-10-21, 09:15
Så här gör jag pitabrödsdeg och baguetter. Det här är ett vanligt standard recept. En del utesluter oljan men jag vill ha den i min deg.

25 g jäst (vid långkalljäsning tas 12.5 g jäst)
5 dl vatten
2 tsk salt
1 msk olivolja
12-13 dl vetemjöl

Jästen smulas i en bunke och rörs ut med fingervarmt vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet och nästan allt vetemjöl. Lite sparas till utbakningen. Degen ska vara ganska lös annars blir bröden för hårda. Körs degen i maskin används den mindre mjölmängden. Jäs degen ca 1 timme. Den kan även jäsas i kylen över natten. Jag tycker att brödet blir godare då. Då halveras jästmängden.

Knåda degen lätt på mjölat bord, dela den i två delar och rulla ut till två längder. Dela varje längd i 7-8 bitar som formas till runda bollar. Kavla ut varje boll till tunna, runda kakor med ca 12-13 cm i diameter. Kakorna läggs sedan på en osmord, het plåt och gräddas i mitten av ugnen i 275 graders ungsvärme några minuter (ca 3-4 beroende på respektive ugn)
Pitabröd bör kallna under bakduk.

Att kalljäsa degen till ex baguetter är ganska trevligt då det enkelt och snabbt går att få varma nygräddade bröd till frukosten där nästan allt jobbet är gjort kvällen innan.

Eva

Admirala
2006-10-21, 10:03
Tusen takk, Eva! Ser både enkelt og godt ut, og skal helt klart bakes _B-anana

Ingrid
2006-10-24, 22:02
Takk for oppskriften, Eva! Den skal jammen jeg prøve også. Det er ikke lett å få tak i greske pitabrød her i Norge. Før hadde de i Meny-butikkene, men ikke nå lenger. Dessverre. De vanlige fra frysedisken har ikke samme konsistens og smak.

Ingrid :)

Eva L
2006-10-25, 07:55
Vet inte om dessa heller är exakt som de grekiska men de fungerar bra och jäser upp fint så de är lätta att fylla med det goda som ska i.

Eva

Elisabet
2006-10-25, 09:04
Man kan ju får gyros med olika slags bröd i Grekland. De godaste tycker jag är de som är tunnbrödsliknande, som man alltså inte fyller utan lägger "det goda som ska i" på och sedan rullar ihop som en strut.

Jag har tänkt prova med tunt mjukt tunnbröd, typ Polarbageriets. Men det kanske finns någon som har ett grekistk recept på sådant bröd?

Agapi
2006-11-09, 23:51
Jag har tänkt prova med tunt mjukt tunnbröd, typ Polarbageriets. Men det kanske finns någon som har ett grekistk recept på sådant bröd?

Inte grekiskt men svenskt.

Stekpannebröd

75 g smör
5 dl lättmjölk
25 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl socker
2 msk sirap
1/2 tsk hjorthornsalt
ca 13dl vetemjöl

Gör en vanlig deg.
låt jäsa i 30min.
Knåda degen och dela i 16 bitar.
Rulla till runda bullar och kavla ut med kruskavel.
Grädda i stekpannan på spisen ca 2 minuter på varje sida.
låt brödet kallna på varandra.
Kan kryddas med fänkål, kummin.

Har aldrig provat detta som girobröd men det är garanterat jättegott:p

Katerina