handdator

Visa fullständig version : Greske (u)vaner


Admirala
2006-10-03, 15:10
De sier sjelden takk, de røyker i banken og de forsyner seg av matfatet med sin egen gaffel. "Greek etiquette 101" heter en artikkel i Athens News som omhandler greske vaner, eller kanskje uvaner, alt etter som. Fornøyelig lesing!

http://www.athensnews.gr/athweb/nathens.print_unique?e=C&f=13201&m=A14&aa=1&eidos=S

inkfish
2006-10-03, 17:51
Tack Admirala för kul läsning! Där var mycket att le igenkännande åt:D

Jag visste inte att man inte förväntas plocka och ta i saker i butiker om man inte tänker köpa dem. Det måste jag ha syndat emot många gånger:o

Slutcitatet är så fint:

"But what I like the most about Greece and absolutely admire is the Greeks' ability to just live life king-size" klapp_klap

yeasou
2006-10-03, 19:05
Jag bugar och håller med Inkfish:) Kul läsning. Men visst är det charmigt att sitta vid ett grekiskt matbord som är fullt med olika maträtter och alla äter av faten direkt!
MVH
Yeasou_B-anana

Zanét
2006-10-04, 09:25
Tack för intressant läsning Admirala :) och visst känner man igen sig i flera av de situationer som artikelförfattaren tar upp.

Det jag tycker är jobbigast är när det är dags för shopping och man kommer in i butiker där man inte får lov att titta i lugn och ro utan att ha expediten tätt bak i hälarna.

//Zanét bye_bye

Frappe
2006-10-04, 10:41
Det jag tycker är jobbigast är när det är dags för shopping och man kommer in i butiker där man inte får lov att titta i lugn och ro utan att ha expediten tätt bak i hälarna.

//Zanét bye_bye[/QUOTE]

Detta håller jag med om till fullo, och då går jag oftast därifrån oxå! :mad: Eller om affären verkar av intresse säger jag till innan jag kommer in att jag vill se mig om i lugn och ro, om det är OK? sällan man får ett nej :) Många av mina grekiska vänninor förstår inte detta för de vill gärna ha någon i hasorna som visar och tipsar etc... så vi är nog olika!

Camilla

Zanét
2006-10-04, 11:43
Många av mina grekiska vänninor förstår inte detta för de vill gärna ha någon i hasorna som visar och tipsar etc... så vi är nog olika!

Camilla
Det där känner jag också igen och uppfattar det mer som att grekerna är vana vid att någon annan visar fram det som de tycker passar den kunden. Likadant är det ju med heminredning många gånger där man inte som vi vrider och vänder på varorna innan vi bestämmer oss. Vi anses ju också som mycket konsumentmedvetna och köper inte så lätt säljargument om att just den här produkten är vad du ska ha o s v.

//Zanét bye_bye

Admirala
2006-10-04, 17:07
Det er også et annet aspekt ved gresk dagligliv som jeg ikke visste om da jeg flyttet hit, og som også artikkelen nevner: Hvor lite en avtale betyr.
Den første tiden jeg bodde her ble jeg rett som det var fornærmet fordi folk avlyste avtaler (som å komme/gå til lunsj, ta en kaffe etc.) uten problem og rett som det var uten unnskyldninger.
Men da jeg pratet med vennene mine om det, synes de at det var jeg som var merkelig. "Skal vi ta en kaffe i morgen kveld" er mer å regne som en intensjonsavtale, ikke som noe som med all sannsynlighet kommer til å skje. "La oss dra på stranden i helgen", er, hvis det er sagt tidligere enn torsdag, bare et vagt ønske om at det kunne vært kjekt å ta en strandtur, hvis det ellers passer. Ingen kan vel planlegge så langt fram!