handdator

Visa fullständig version : Er de spiselige?


Admirala
2006-09-20, 10:54
Om høsten er fjellsidene i Nafplio fulle av disse kaktusfruktene:
http://www.mypix.se/ShowFriend.asp?AID=JPFQMQJPKSE

Kan de spises? Noen sier nei, andre sier ja. Noen som vet?
Og om de kan spises: Hvordan spiser man dem? Rå? Lager syltetøy? I pai?
Og har de et norsk/svensk navn?

Vakre er de iallfall!

Elisabet
2006-09-20, 11:19
Jag har alltid kallat den fikonkaktus. När jag nu googlar på det ser jag att släktet heter Opuntia och att det finns många arter av den. Den är ätlig. Saftig och lite syrlig, står det. Jag har plockat och smakat och det stämmer. Någon smaksensation var det dock inte och antaligen är det därför en del säger att frukten inte går att äta. Men prova själv! Skulle kunna tänka mig att man kan göra en ganska god marmelad på den.

Eva L
2006-09-20, 15:56
Grekerna brukar ibland göra juice/saft på den kaktusfrukten. Ingen sensation enligt min mening. Skulle nog nöja mig med att titta på den.

Eva

Ruby
2006-09-20, 21:33
Som Elisabet säger kallas växten för fikonkaktus och frukten för kaktusfikon. En googling på kaktusfikon ger många träffar, bl.a. denna där man kan läsa mer om frukten:

http://www.recepthjalpen.se/view_ingredient.php?ingrID=191

Smaken ska tydligen påminna om melon - det låter ju bra... :rolleyes:

Ruby

Zanét
2006-09-21, 08:52
Kaktusfikon har jag ätit flera gånger både här och i Grekland. Går att få tag i på bl a Coop Forum där man hittar dem på fruktavdelningen. Äter dem naturella men plockar bort skalet som kan innehålla små hullingar. Har en frisk och fruktig smak.

//Zanét bye_bye

Admirala
2006-09-21, 08:58
Takk for hjelpen, alle sammen!
Skal plukke kaktusfiken når den er moden, det er helt klart :D
Kan tenke meg den for eksempel kan være god i en salat med feta, stekt bacon og rucola... Mhm! Gleder meg til å prøve _B-anana

klaritza
2006-09-21, 14:08
Jag tycker jättemyket om katusfikon! kalasgoda! men när du plockar dom måste du ha handskar på dig, skalet är fullt av pyttesmå osynliga hullingar, gör inte så ont kanske, men dom irriterar och går inte att få ut!

lycka till med skörden!

Admirala
2006-09-21, 18:07
Jag tycker jättemyket om katusfikon! kalasgoda! men när du plockar dom måste du ha handskar på dig, skalet är fullt av pyttesmå osynliga hullingar, gör inte så ont kanske, men dom irriterar och går inte att få ut!

Takk for rådet, hansker skal anskaffes :)

karinafp
2006-10-12, 21:36
Sen var det nåt som gjorde att man inte skulle äta för många av dem, men det har jag naturligtvis glömt!!! ;) Det är någon sorts magproblem man kan få då, antingen förstoppning eller raka motsatsen... Ang_elx

Karin
som för säkerhets skull undviker dem helt... flabb_flab

Athanasia
2006-10-13, 06:41
Enligt ICA Förlagets Exotiska frukter och grönsaker:Så snart de gröna frukterna ändrat färg till gult,rosarödaktigt eller brunt kan de skördas.Efter skördenmåste de eftermogna ca 1 vecka. Har en lätt avförande verkan.Ät inte så många på en gång.Smak:Lätt syrlig,ungefär som päron,ofta fadd.De små kärnorna äter man också.Ta aldrig i dem med bara händer,de små taggarna framkallar infektioner som det kan ta månader att bli av med.Rista skalet med en kniv och dra av det.

Chras
2006-10-13, 08:02
Sen var det nåt som gjorde att man inte skulle äta för många av dem, men det har jag naturligtvis glömt!!! ;) Det är någon sorts magproblem man kan få då, antingen förstoppning eller raka motsatsen... Ang_elx

Karin
som för säkerhets skull undviker dem helt... flabb_flab

Enligt grekerna ska man inte krossa kärnorna för då blir det stopp.
Annars är frukterna goda. Har blivit bjuden på sådan på Kalymnos.
Chras

Eva L
2006-10-13, 17:19
De gånger jag smakat kaktusfikon har den fadda smaken varit ganska påtaglig men som med så mycket annan frukt varierar det säkert. Längs calderan på vandring från Fira till Oia erbjuder flera av ställena kaktusjuice för en dyr penning. Har inte provat den pga det höga priset.

Eva