handdator

Visa fullständig version : Världens maktcentrum grävs fram


Titti
2006-08-20, 15:58
Ännu en intressant DN -artikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=566424&previousRenderType=6

Har någon här varit i den antika staden Pella? Verkligen en artikel, som gör mig sugen på att åka dit och titta. Om man nu får det. Snacka om "historiens vingslag", 2300 år sedan och man hade rinnande vatten mm. Jättespännande!

Ivi
2006-08-20, 16:35
Väldigt intressant artikel! Och så fick man på köpet veta varifrån Thessaloniki har fått sitt namn också :)

Ivi

Chras
2006-08-21, 08:50
Att färskvattenledningar och avloppsledningar inte är en ny uppfinning är väl allom bekant. Som det skrives i artikeln hade redan de gamla grekerna sådana tingest. Ännu äldre fynd har gjorts på Kreta. Dessa är ca 3500 år gamla. de som besökt Knossos har sett dessa.
Funderar på om Alexander den stores rike var det största. Hur är det med Kina? Vi har litet svårt att hålla koll på deras historia. hur stor var Djingis Kahns rike?
detta var bara några funderingar om historien.
Chras

Admirala
2006-08-21, 09:16
Vi var i Pella i fjor.
Det er et digert område med ruiner/rester fra mange epoker, og verd å reise til. Vi kjøpte et informativt kart over området samtidig med inngangsbillettene, slik at det ble lettere å forstå hvordan det engang hadde vært her. Å gå på de samme steinene som Philip og Alexander føles ganske fint! :D
I det hele tatt er Makedonia et topp feriemål, og Pella bare en av mange attraksjoner.

xenos
2006-08-21, 09:51
Funderar på om Alexander den stores rike var det största. Hur är det med Kina? Vi har litet svårt att hålla koll på deras historia. hur stor var Djingis Kahns rike? Chras

Intet går upp mot Greklands historia och storhet...

Lefteris

Elisabet
2006-08-21, 10:09
Intet går upp mot Greklands historia och storhet..Nej inte om man bara lyssnar på deras egen historieskrivning.

Världshistoriens största imperium var dock Djingis Khans mongolvälde med en yta på 36 milj km2 och en beräknad folkmängd på 100 miljoner människor. Större krigsframgångar och en mer välorganiserad organisation har inget annat imperium haft.

Personligen tycker jag man ska ifrågasätta om det verkligen är sådant som är mänsklig storhet.

Chras
2006-08-21, 10:19
Nej inte om man bara lyssnar på deras egen historieskrivning.

"Personligen tycker jag man ska ifrågasätta om det verkligen är sådant som är mänsklig storhet."

Med tanke på var mänskligheten stod då och de uppfinningar som sedan dess har gjorts får man vara inponerad av vad som då skedde. Jämför bara med dagens kommunikationer såsom telefon, internet mm. Då gick de flesta meddelande per häst eller båt.
Chras

Elisabet
2006-08-21, 10:29
Med tanke på var mänskligheten stod då och de uppfinningar som sedan dess har gjorts får man vara inponerad av vad som då skedde. Ja visst. Och intressant är det. Och lärorikt och viktigt för att få perspektiv på senare och vår egen tid.

Jag bara filosoferar kring vad som är mänsklig storhet. Inte menar vi väl än idag att det är att skapa imperier med våld och dödande som inte skulle kunna genomföras utan sträng disciplin bland dem som tvingas göra det?

Chras
2006-08-21, 10:44
Idag bör vi kunna skapa "imperium" med helt andra humanistiska medel. Tyvärr har i vissa situationer mänskligeheten inte taget ett enda steg framåt vilket vi får erfara varje tag vi tar emot information om vad som händer i vår värld.
Chras