handdator

Visa fullständig version : Mat, och annat, på flygplanet


carjoh
2006-08-09, 07:00
Hörde av en kollega en incident han hade varit ute för, som kanske ger en tankeställare till oss som flyger.
Han och frun hade varit på semester, och var på väg hem när en av passagerarna fick en nötallergichock. Trots att hon hade medel att injicera ( vilket pojkvännen fick göra) hjälpte detta inte, utan hon tappade medvetandet. Kaos var det lindrigaste man kunde säga. Anhöriga så klart närmst hysteriska. En turistande läkare fanns med på planet och fick bistå. Det blev akutlandning i Nice, med en landningstid på 15 minuter från 10 000 meters höjd. Ambulans stod på plats och väntade. Kollegan visste inte hur det gick med tjejen. Man håller tummarna att allt gick bra.

Och allt bara för att någon öppnade en påse jordnötter på raden, eller raderna framför...

Carina

Ioslina
2006-08-09, 07:26
Vet man om att man är nötallergiker, kan man begära nöt fri flight. Låter som ett skämt kanske. Men så är det. Det kan ju hända att personen i fråga inte visste om sin allergi, eller inte alls tänkte på det när de bokade. Känner en som är fisk allergiker, den dagen (få ggr) det är fisk till skolmat, får hon vara hemma!

Hasse
2006-08-09, 07:34
Hmmm. den störtdykningen inklusive allmän panik inne i kabinen skulle då inte jag vilja vara med om. Undrar stilla om det blev något efterspel för den eller de som behagade ställa till det för personen som drabbades ??

Informerade besättningen före eller strax efter starten att det fanns en nötallergiker ombord ? Yttersta "ansvaret" ligger väl dessutom hos nötallergikern själv att antingen i bokningen eller på annat sätt, informera så att besättningen har kännedom och i sin tur ropar ut i högtaleriet ?

Kanske dessutom en tankeställare till de som behagar ta med egen mat trots att flygbolag ofta i skrift informerar att så ej är tillåtet ? Det finns ju massor med livsmedel som orsakar allergier.



Hasse :cool:

inkfish
2006-08-09, 10:39
De senaste åren har passagerarna uppmanats att inte öppna jordnötspåsar under nästan alla resor jag gjort. Man hoppas ju verkligen att nåt pucko inte gör det ändå.

Carina
2006-08-09, 10:40
Vi har varit med om att besättningen har informerat att inga jordnötter kommer att säljas p g a nötallergiker är med på planet.
Så det kanske är bäst att meddela om man är allergisk för något. Ingen ska väl behöva bli sjuk.

Elisabet
2006-08-09, 11:21
Det är bra att de informerar om att man inte ska äta nötter ombord, men de parfymer som personalen går omkring och ger doftprover av, är ett minst lika stort problem för många allergiker. Så nog är det dubbelmoral som råder...

inkfish
2006-08-09, 11:28
Har de inte lagt ner doftproverna? Har för mig att det verkade så senast jag åkte.

Elisabet
2006-08-09, 11:33
Har de inte lagt ner doftproverna? Har för mig att det verkade så senast jag åkte.Inte vad jag vet, men det vore verkligen toppen om det är så. Det har ju ställts krav på det från allergiorganisationer, men jag har nog inte hängt med i hur det har gått i så fall.

inkfish
2006-08-09, 11:36
Jag är inte hundra så tro inte på mig, det är bara ett vagt minne.

carjoh
2006-08-09, 12:49
Informerade besättningen före eller strax efter starten att det fanns en nötallergiker ombord ? Yttersta "ansvaret" ligger väl dessutom hos nötallergikern själv att antingen i bokningen eller på annat sätt, informera så att besättningen har kännedom och i sin tur ropar ut i högtaleriet ?
Hasse :cool:

Vet faktiskt inte alls de andra omständigheterna, om info getts från allergikern, eller från besättningen. Men visst blir man betänksam på de egna godsakerna man tar med sig och hade tänkt äta på planet....

Carina

ENIAC
2006-08-09, 13:01
Det är bra att de informerar om att man inte ska äta nötter ombord, men de parfymer som personalen går omkring och ger doftprover av, är ett minst lika stort problem för många allergiker. Så nog är det dubbelmoral som råder...

Jordnötter äter jag gärna på planet och har aldrig hört något utrop i högtalarna om att man inte skulle få göra det. Visste inte att man kunde vara SÅ allergisk? Luftburna jordnötspartiklar? :confused:

Nog lever doftproverna kvar alltid! Senast nu på planet från Santorini stolpade personalen fram i gången med ett parfymprov i näven. Det var i form av en servett som satt knuten runt "det förmånliga erbjudandet för damer". Denna gång hade jag inte ont av det, men under en flygning från Gran Canaria för några år sedan puffades det vilt till höger och vänster. Detta resulterade i en migränattack och det var inte så kul. Jag påpekade för personalen att det kanske inte är någon höjdare att sprida en massa parfym runt i kabinen, men jag minns inte vad jag fick till svar. Jag är inte allergiker av något slag, däremot överkänslig för starka dofter då dessa lätt resulterar i migrän (kanske kan kallas för allergi? :rolleyes: ).

Eva L
2006-08-09, 13:52
Jag har inte sett några doftprover under de sista årens resor och personalen har alltid utfärdat jordnötsförbud både vid flygningar inom och utom Europa.

Det behövs ofta så litet av ämnet att en jordnötsallergiker mycket väl kan insjukna av en luftburen partikel.

Eva

Elisabet
2006-08-09, 14:13
Visste inte att man kunde vara SÅ allergisk? Luftburna jordnötspartiklar? Ja visst kan man det. Dessbättre är det ju få nötallergiker som reagerar så kraftig. Mina ungdomar har en kompis som reagerar på samma sätt på nötter. Det behövs bara att någon öppnar en påse jordnötter i samma hus så kan det hända. Han har alltid en kortisonspruta med sig, och hans föräldrar har visat kompisarna hur de ska ge honom den om det skulle hända någon gång när de är med.

Fisk och ägg är andra livsmedel som ibland ger allergiska reaktioner "på håll". Sonen hade en klasskamrat som alltid åt skollunchen i klassrummet pga att hon blev sjuk av luften i matsalen. De dagar det serverades fisk kunde hon dock inte vara i skolan överhuvudtaget.

inkfish
2006-08-09, 15:02
Jordnötter äter jag gärna på planet och har aldrig hört något utrop i högtalarna om att man inte skulle få göra det. Visste inte att man kunde vara SÅ allergisk? Luftburna jordnötspartiklar? :confused:


Jodå. De senaste fyra-fem åren har det varit så när jag flugit, i alla fall. Och fy satan om nån skulle få anafylaktisk chock på 10 000 meters höjd:( :eek:

Arne
2006-08-09, 15:31
Det finnes en hake!! Såg härförliden i "Flygrevyn" att resenärer vilka kräva jordnötsfri flight icke detta kunna erhålla. Beslutet baserade sig på just det förhållandet att bolaget icke kunde garantera att passagerare på eget bevåg ej medförde jordnötter.

Dessa två passagerare på flighten Arlanda- Alicante föreslogs företaga resan med tåg, buss eller bil.

Frågan prövades i såväl svensk domstol som EU-Direktorat men man fann i båda instanserna att flygbolaget ej kunde klandras.


Arne

Eva L
2006-08-09, 15:39
Ja fast alla seriösa bolag avråder sina passagerare från att ta med medhavd mat eller rättare sagt förbjuder och uppmanar folk att inte äta jordnötter.
Sen är det säkert så att bolagen ut juridisk synvinkel inte vill utfärda några garantier eftersom det är svårt att kontrollera efterlevnaden av reglerna.

Eva

ENIAC
2006-08-09, 15:55
Där ser man! Herregud. Kalimera är en outsinlig källa till vishet! Man lär sig något nytt varje dag! klapp_klap

Ja fast alla seriösa bolag avråder sina passagerare från att ta med medhavd mat eller rättare sagt förbjuder och uppmanar folk att inte äta jordnötter.

Jag har åkt med en massa olika flygbolag och jag har rest en hel del, både reguljärt och charter. Märkligt att jag aldrig hört något om det här med jordnötter! Inte medhavd mat heller för den delen. Däremot uppmanar de passagerare att inte spraya med nyinköpta parfymer ombord (taxfreebeställningarna som ligger på sätet) och det är ju alltid något. Det dröjer nog inte länge innan doftproven försvinner helt heller.

Men: när jag gick i skolan var det inte en enda elev som var allergisk mot något (möjligen någon enstaka pälsdjursallergiker). Nu är ALLA allergiska, mot både det ena och det andra. Det kan väl inte BARA bero på all "renhetshysteri" med antibakteriella grejer som man hört så mycket om? :confused:

Veronica - uppvuxen med katter och dammråttor, därmed inte allergisk :rolleyes:

Elisabet
2006-08-09, 15:55
Jag har faktiskt aldrig hört eller läst någon uppmaning att inte äta nötter på flyget, och jag har bara åkt med "seriösa" flygbolag. När/hur brukar de informera om detta?

Allergichocker är som tur är mycket ovanliga. Att det sker på 10 000 meters höjd torde vara extremt ovanligt. Det känns betryggande att höra att flygbolaget hade sådan beredskap att de nödlandade och ordnade fram ambulans inom 15 minuter. Utan akutvård är allergichocker livshotande på mycket kort tid.

Eva L
2006-08-09, 16:45
Nu när jag flög hem från Samos med Novair i juni kom informationen direkt vi klev ombord om jordnötterna. På en flygning med MY Travel till Thailand, Lufthansa till Frankfurt och Varig till Brasilien samt även inrikes med både SAS och FlyAir Nordic.

Informationen om att inte mat får tas med brukar finnas i den skriftliga informationen från bolagen. Gäller ex både Novair och My Travel.

Att tro att det bara hänger på dammråtorna är nog väl förenklat beträffande hur allergier utvecklas. Exepelvis utsätts människor idag för betydligt fler ämnen, tillsatser i mat etc än barn gjorde för bara 30 år sedan. Sen fanns det säkert många som led i tysthet. Jag hade en klasskamrat som dog av ett astmaanfall på 60-talet.

Eva

Riitta
2006-08-09, 17:00
När vi åkte med FlyMe till Rhodos så blev vi informrade att det fanns en passagerare med nötallergi ombord och därför skulle inga nötter kunna köpas.
Kommer inte ihåg hur det var på hemvägen.

Riittabye_bye

Ella
2006-08-09, 17:35
Vi blev informerade och ombedda att inte äta medtagna nötter både på dit- och hemresan till och från Korfu häromveckan. Jag tycker att det händer oftare än inte, faktiskt!

Hellen
2006-08-09, 18:04
Det är inte alla jordnötsallergiker som vet om att man kan informera om det före flygning, vi fick höra det av bekanta för några år sedan och därefter har det fungerat utmärkt. Det man är mest orolig för är ju att någon har jordnötter med sig och kanske tänker; "vaddå, det är väl inte så farligt". Men JO, det är det! Andnöd som kommer otroligt snabbt.
Vår son har inte fått något anfall i de plan som varit jordnötsfria flygningar, det var inget roligt den gången han fick det:mad:
Allt gick bra tack vare flygvärdinnornas otroligt snabba agerande.

// Helén

Hellen
2006-08-09, 18:16
Men: när jag gick i skolan var det inte en enda elev som var allergisk mot något (möjligen någon enstaka pälsdjursallergiker). Nu är ALLA allergiska, mot både det ena och det andra. Det kan väl inte BARA bero på all "renhetshysteri" med antibakteriella grejer som man hört så mycket om? :confused:


Var tvungen att kolla din profil och se "hur gammalAng_elx " du är, :) Den teori jag först tänkte skriva (att forskningen gått framåt) håller inte ser jag.
Det är bara att gratulera alla i din skola, själv fick jag nässelutslag stup i kvarten när jag gick på låg/mellanstadiet, ja det var så det hette då, heter väl fortfarande, men idag vet man ju att det är en allergisk reaktion och kanske i större utsträckning tar reda på vad det är man reagerar mot.

//Hellen, mamma till en, tyvärr, extremt jordnötsallergisk tonåring.

babsan
2006-08-09, 19:09
Har de inte lagt ner doftproverna? Har för mig att det verkade så senast jag åkte.
När jag åkte hem från Santorini i Juni, fick man lukta på parfymflaskans kork.

Barbro :)

Elisabet
2006-08-09, 19:25
Allergier är ju en av mina hjärtefrågor, så jag har väldigt svårt att inte skriva långa epistlar när ämnet kommer upp.

Men för att försöka säga något kort om varför allergier har ökat, så tycker jag först och främst att man ska se det i större perspektiv än bara till sin egen uppväxt.

I alla tider har det funnits sjukdomar som ökat och som minskat i omfattning. Orsakerna är aldrig entydiga, men en gemensam nämnare är naturligtvis den rådande livsstilen.

Allergiska sjukdomar ökar i hela världen och i Sverige har de ökat kraftigt under de senaste 50 åren, alltså under betydligt längre tid än sedan de flesta av oss gick i skola. Idag har 25 procent av alla mellanstadiebarn någon allergi.

Det finns som sagt inga entydiga svar på varför allergierna ökar, men små familjer och bortstädade bakterier och microorganismer är två av de orsaker som brukar anges som generella. Vi utsätts helt enkelt för för lite skit, så kroppens immunförsvar blir förvirrat och tror att sådant som inte är farligt, är det.

Men när det gäller enskilda personer som blir allergiska så kan det inte förklaras med att just den människan har växt upp utan syskon och djur i ett välstädat hem. Då tycks det i stället vara ärftliga faktorer och en rad andra tillfälligheter, som att man utsätts för vissa saker vid vissa tider, som gör att man blir allergisk.

En annan viktig sak när det gäller ökningen av allergier är att det uppmärksammas numer. Min mamma sa en gång att ingen i vår släkt var allergisk förr. När jag frågade henne om det inte var nån som blev snuvig varje vår, så svarde hon "jo det förståss" och "morbror Axel hade ju sånna besvär med astma" och när hon "tänkte efter så fick hon röda utslag i armvecken varje sommar". Men aldrig någonsin talade man om allergi! Själv fick jag björkpollenallergi som fyraåring. Doktorn sa att jag var "överkänslig mot lövsprickingen". Så inte ens då, för bara 43 år sedan, användes ordet som en diagnos.

Äh, det blev inte så kort va :o Slutar här då ;)

matsmaja
2006-08-10, 20:25
appropå maten på flyget ågon som vet vilken sida man kunde se vad det är:D för mat på flyget

matsmaja
2006-08-10, 21:59
ingen som vet?????ingen som vet???

Ni som just kommit hem och åkte med Apollo vad fick ni till mat

Annlotta
2006-08-10, 22:06
När vi flög hem från Santorini fick vi den bästa flygmat jag ätit under en hemresa från Grekland. Först Smögensallad, därefter Thai chicken och slutligen någon chokladtårta. Det smakade så bra att jag var tvungen att kommentera detta för flygvärdinnan. Hennes svar var då: Vi brukar inte ha med oss maten från Sverige, men det har vi den här gången!

Matsmaja, jag tror inte det går att utläsa någonstans vilken mat de serverar...

Hoppas du får lika god mat på din nästa flygning som vi fick!

Klick
2006-08-11, 08:30
Jag har aldrig under de gånger jag flugit inte fått informationen om att man får inte öppna påse med nötter... Har heller aldrig råkat ut för doftprover av parfymer (mer än de dofterna som är dränkta på vissa flygvärdinnor)... Vissa flygvärdinnor verkar inte förstå att det är lite som gäller...

matsmaja
2006-08-11, 09:58
jo jag vet att det finns en sida där man kan se vad dom serverar .....men minns inte adressen

maten lät ju annars god ju..har inte beställt mat på våran resa
den börjar 15,50 och då känndes det först att vi inte ville ha mat ,men har nu ångrat oss!!
hur brukar ni andra göra - ha matsäck??snyft_drop

Ioslina
2006-08-11, 10:05
- ha matsäck??snyft_drop
Matsäck!? man fick ju inte ha det! Se tidigare svar ang allergierna!:eek:

Eva L
2006-08-11, 10:35
Maten vi fick till och från Samos var helt ok. Jag förväntar mig inga kulinariska sensationer i luften men har aldrig råkat ut för riktigt dålig mat vid flygningar med Novair eller My Travel. Du kan efterbeställa mat fram till några dagar före avresa. Vi var fem timmar sena på vägen ner och då var det extra lockande med lite mat och god dryck på planet. Matsäck är förbjudet att ta med även om många gör det ändå skulle jag själv inte tycka det var värt besväret.

Eva

Ella
2006-08-11, 10:39
Fast jag brukar ha en liten ostmacka, en banan och en flaska vatten. Ingen har någonsin sagt något om det.

Jag hade inte beställt mat på vår flygning till Karpathos men ångrade mig (när allt var betalt. Jag kunde logga in på min bokning på Apollos sida och helt enkelt köpa till maten och betala den separat, utan problem. Du kanske kan göra något liknande om du nu ångrar dig, matsmaja.

Eva L
2006-08-11, 10:44
Frukt,vatten, torra kex har säkert många med men jag hamnade en gång bredvid en man som hade en burk ansjovis, en stor limpa som han satt och bröt bitar av samt flera burköl men han fick sig en ordentlig tillsägning av flygvärdinnan.

Eva

Sandroow
2006-08-11, 10:45
När vi flög med apollo för ca tre veckor sedan fick vi väldigt bra mat på flyget
Nerresan:
* Gubbröra (gillar egentligen inte sill, men det var väldigt gott)
* Köttfärsbiff med risoni och tomatsås
* Chokladmousse kaka (helt otroligt god, med mörk- mjölk och vit-choklad)

Hemresan
* Världens minsta greksallad, (1 st oliv och en 1x1cm2 stor fetaostbit)
* Kyckling med sås och potatis (brysselkål som förde mina tankar till annandag jul då jag endast äter det)
* Chokladmuffins

Tycker för det mesta att det är bra mat på flyget, och man har ju inte så stora krav, man är ju inte så "knusslig"

Tycker det är hemskt att de som är allergiska mot jordnötter skall ha det jobbigt på flygningar. Varför inte göra totalförbud mot detta på alla flygningar så är det inget problem.....jordnötter kan man väl äta när man kommer fram? Eller?
Det borde vara väl synlig info, och kabinpersonalen skall ge tydlig info.....det är försjutton människors liv det handlar om!:mad:

Ella
2006-08-11, 10:52
Då fick ni precis samma mat som vi sist. Snacka om att vi fnissade åt den där greksalladen - här har man ett helt plan fullt med folk som har haft semesteri i Grekland och ätit greksallad tills det rinner ur öronen och så serverar man dem en sån där eländig liten sak på planet.

Sandroow
2006-08-11, 11:27
Snacka om att vi fnissade åt den där greksalladen - här har man ett helt plan fullt med folk som har haft semesteri i Grekland och ätit greksallad tills det rinner ur öronen och så serverar man dem en sån där eländig liten sak på planet.

Ja, det sista minnet av greksallad var väl kanske inte så bra......men lite komik får man ha i tillvaron.
:D

Elisabet
2006-08-16, 11:52
Jag skrev till Astma- och allergiförbundet och frågade om de vet om flygbolagen allmänt har slutat med doftprover och fick detta svar:

"Jag har inte hört att man skulle ha slutat med detta. Tyvärr. Om du är överkänslig för dofter är det säkrast att tala om det redan när du beställer resan, och när du går ombord på planet. Kabinpersonalen uppmanar då andra passagerare att inte använda eller provspraya parfymer. Det som är svårast att göra något åt andra passagerares väldoft...."

Kanske har några flygbolag slutat med detta, eller så är det helt enkelt någon som har bett dem inte göra det på just den flighten där det inte har gjorts.

Att någon blir allvarligt sjuk på planet måste ju vara en av flygbolagens vanligast förekommande säkerhetsrisker. Min väninna som varit till Karpathos i sommar är distriktssköterska och har tidigare varit akutmottagningssköterska i många år. På resan till Karp frågade personalen om det fanns någon läkare eller annan sjukvårdskunnig ombord. Det fanns ingen läkare, men min kompis + en annan distriktssköterska. De hjälptes åt att akutbehandla en flicka som kände av symptom på en allvarlig sjukdom. Min kompis har berättat att det fanns ett MYCKET IMPONERANDE OCH VÄLFYLLT medicinförråd på planet. Där fanns allt man kunde önska av tabletter och injektioner, för såväl smärtlindring som akutbehandling.

Efteråt fick de dessutom många vänliga tack av personalen, bjöds på champagne och annat, och när hon kom hem låg blomstercheckar och väntade i posten som tack från flygbolaget.

Det är verkligen glädjande att höra att de har så pass bra beredskap att ta hand om akuta sjukdomsfall.

tingeling
2006-08-17, 12:52
jordnötsallergi...

ska åka på bröllopsresa i höst och då ska mina tre barn med, samt våra svärföräldrar... Min 10-åring är väldigt allergisk mot jordnötter och pga det har jag aldrig vågat resa någonstans. Vid detta mkt speciella tillfälle vill vi ha med alla, men har idag fått veta att flygbolaget vi ska åka med säljer jordnötter ombord men kan låta bli med det denna flight, men att de inte kan garantera att folk inte äter medhavda jordnötter även om man avrått dem o informerat. Nu kvarstår ju då...
Ska vi avboka eller hoppas att medpassagerarna respekterar hans allergi?

Och jaa de flyger i luften allergenerna! Det kan räcka att någon öppnar en påse eller att någon som ätit jordnötter andas på honom! Skräckscenariot är ju akutlandning och att hans mediciner inte fungerar!
Håller med om att alla dessa små saker som att äta jordnötter, nötter eller använda stark parfym på flyget borde vara ok att avstå från att göra några timmmar av ens liv för att låta alla kunna åka säkert o tryggt på semester!!
tror ju inte att man med flit "ger" ngn en allergichock, men okunskapen kan ju leda till en katastrofal felbedömning!
Vaddå han behöver inte äta dem(jordnötterna) är en vanlig kommentar tills man blir tvungen att ta hela familjen och bege sig hem fr festen eller var man är, trots att man innan ankomst talat om hur det ligger till.
Kan man alltså kräva jordnötsfri flight?
ursäkta om detta blev luddigt o mycket.. jag är ny i forumet:o

inkfish
2006-08-17, 13:25
Om jag vore du hade jag pratat med kabinpersonalen. Sagt att de ska säga att det är extremt viktigt på just denna flight att ingen ens tänker jordnötter eftersom det finns ett hyperallergiskt barn ombord.

Uppmaningar att inte äta jordnötter är alltså vanliga numera, enligt min erfarenhet. Har hört såna på alla resor de senaste åren. Så be dem uppmana ÄNNU tydligare än de annars brukar göra.

Hellen
2006-08-17, 13:25
jordnötsallergi...
Kan man alltså kräva jordnötsfri flight?
ursäkta om detta blev luddigt o mycket.. jag är ny i forumet:o

Om man kan kräva, det vet jag inte, men informera flyvärdinnorna och då ropar de ut det i högtalarna.
Ingen har någonsin öppnat jordnötter de gånger vi informerat. (tack och lov..)
Flygbolagen är inte intresserade av att nödlanda, därav är de tacksamma för informationen.
// Mamma till en extremt jordnötsallergisk

Elisabet
2006-08-17, 13:44
Garantier mot andra passageres dumhet kan man ju tyvärr aldrig få.

För säkerhetsskull har ni väl akutmedicinerna nära till hands under resan och ger extra förebyggande innan avresa.

tingeling
2006-08-17, 14:11
Visst kommer vi ha med akutmediciner! Men man vill ju inte att det ska behöva hända något. Om det hade handlat om lite ont i magen eller utslag sånt som går över så hade det känns lättare.
Men man ska inte måla f-n på väggen som man säger. Det känns bara jobbigt när man ska ta beslutet åt ngn annan. För egen del kan man ju känna efter vad man vill...

Hellen
2006-08-17, 14:17
jordnötsallergi...
Ska vi avboka eller hoppas att medpassagerarna respekterar hans allergi?
:o

Klart ni skall åka! Vi har åkt med vår son fem gånger, han åker själv i kväll från Landvetter till Kreta utan mamma "falköga" som har tagit för vana att kolla vad folk sitter och mumsar på i planet.

// Helén