Visa fullständig version : Säg hej till verkligheten...
Kalimera
2006-07-19, 09:08
Landade fysiskt i måndags morse, hur lång tid det tar innan jag landar mentalt är svårt att säga. Fyra veckor i paradiset sätter sina spår. Sommarens resa var en av de bästa jag gjort, det brukar jag säga efter varje resa, antingen glömmer jag fort eller så blir Grekland bara trevligare och trevligare. Det sistnämnda ligger nog närmast verkligheten.
Vi började på Samos och besökte sedan i tur och ordning Agathonissi, Patmos, Lipsi, Leros, Symi, Tilos och Rhodos. Agathonissi och Symi var nya öar för oss, båda föll oss i smaken, speciellt lilla Agathonissi där vi kunde ha stannat till pensioneringen. Samos var bra som alltid, Patmos var ett positiv återseende och Lipsi blir bara bättre och bättre för varje gång. Leros blir vi inte kloka på, förra gången vi var där gillade vi delar av ön, men kunde inte förstå dem som älskar ön. Nu satte Leros myror i skallen på oss, tänkte mycket på ön under resten av resan. Något satte sig och vi kommer definitivt att åka tillbaka. Mycket tack vare många fina möten med lokalbefolkningen. Symi var som många sagt en varm och delvis ganska dyr ö (dock inte överallt). Att ”byn” var fin visste vi sedan tidigare, men att det var så sinnesjukt vackert hade ingen sagt! Ska dit igen. Tilos var ett kärt återseende. Alldeles för kärt. Måste dit å det snaraste igen. Rhodos fick också en större plats i våra hjärtan, har kört runt hela ön och sett det mesta. Bäst är som vanligt gamla stan – och vårt fantastiska boende!
Vi åt extremt god mat oavsett vilken ö vi var på. Priserna var lägre än vad vi förväntat oss, på sina ställen lika billigt som förr om åren. Det var tre år sedan vi var i Dodekaneserna, det kommer inte dröja lika länge till nästa gång. Lugnare, billigare och trivsammare än Kykladerna. Och lättare att få kontakt med folk, bättre båtförbindelser och inte alls lika mycket turister.
Heja Doddarna!
Nu ska jag gå igenom alla liggande mejl, publicera en mängd resebrev och svara på inlägg. Senare kommer en utförligare rapport om resan, med många nya bilder. Slog nytt rekord i antal bilder – runt sex tusen! Kanske fler, har ingen riktig koll.
Det låter som en kanonsemester! Ser fram emot bilderna!
/Ulrika
SteffTee
2006-07-19, 09:28
Ja välkommen hem då. Vi har själva varit hemma i drygt 10 dagar och börjar väl så smått att anpassa oss efter 3 ½ veckor med besök på Antiparos-Santorini(Oia)-Folegandros-Antiparos, igen-Aten.
Ser fram emot dina uppdaterade iaktagelser från Dodekaneserna. Har själv väldigt dåligt samvete för att jag inte tar mig tillbaka dit, eftersom det var där jag fick min grundkurs i Greklandsresande i slutet 70-talet/början av 80-talet, krönt med en sommar som reseledare på Kos 1982.
"Leros blir vi inte kloka på, förra gången vi var där gillade vi delar av ön, men kunde inte förstå dem som älskar ön. Nu satte Leros myror i skallen på oss, tänkte mycket på ön under resten av resan. Något satte sig och vi kommer definitivt att åka tillbaka"...
Se där, Janne !
Jag bara visste att du förr eller senare skulle börja gilla Leros. Kanske du tillochmed kommer att älska ön lika mycket som vi gör? Men vad detta "något" är, som satte sig, det har jag efter tjugo år fortfarande inte fått kläm på. Människorna? Maten? Livsstilen? Har ingen aning, men det känns som att "nu har jag kommit hem"...
R ;)
Jaha, nu blev man ju sugen på Dodekaneserna igen!:)
Välkommen hem, Janne, och jag ser fram mot resebreven.
/Netwolf - med 30 dagar kvar innan Kreta nås!
Är det verkligen sant Janne att maten var extremt god överallt eller vill du bara vara positiv?:) Kanske du känner många av öarna så väl att du direkt vet var den bästa maten finns. Själv fick jag allt leta en del och kan nog inte betrakta årets resa som någon kulinarisk höjdpunkt. Dock en trevlig resa på många andra vis. Klart bäst var den lilla, lilla tavernan på en av Fournis stränder där mor och gammelmor? lagade suveränt god husmankost. Den varma potatis och zuccinirätten med doft av citron, örter och lagom mycket olivolja är ett minne att plocka fram i vintermörkret. Ovanligt god grekisk mat har jag annars vid tidigare resor ätit på väl utvalda ställen på Folegandros, Paros, Naxos, Karpathos, Sifnos, Amorgos och Kreta där jag tror att den bästa grekiska maten finns.
Välkommen hem till den vackra svenska sommaren nu när den är som bäst.
Eva
Masouraki
2006-07-19, 10:31
Välkommen hem Janne:)
Väntar med spänning på alla bilder du har att visa;)
Välkommen hem!
Det låter väldigt trevligt med Dodekaneserna. Vi har inte varit där sedan 2000, då på Symi, Chalki, Tilos o Rhodos. Kos har även fått ett tidigare besök, men Samos m fl återstår_B-anana !
bye_bye Abi, som kom hem 26/6 från Syros, Tinos, Mykonos o Andros.
Är det verkligen sant Janne att maten var extremt god överallt eller vill du bara vara positiv?:)
Varför skulle det inte vara sant?:confused: Om du inte har samma upplevelse efter din resa beror det väl bara på att ni åt på olika ställen, åt olika mat eller - högst sannolikt - har olika smak.
Hej och välkommen hem till Svedala.
Jag är mycket impad klapp_klap ca: 6000 bilder ni taget på 4 veckor vilket ger 1500 per vecka alltså ca: 200 bilder per DAG och ca:10 per timme osv.....
Ser fram emot bilderna och resebreven...
Ha de
14 dagar, 21 timmar, 10 minuter, 48 sekunder..._B-anana
Nicke
Välkommen hem Janne!
Det ska bli roligt och intressant att läsa om era upplevelser i den Dodekanesiska övärlden. Dodekaneserna var vår första kontakt med Grekland 1979, och vi har sedan inte varit där sedan 1988. Har många fina minnen därifrån och det var ju där vår kärlek till Grekland föddes.
På Leros mötte vi människor som gav ett djupt bestående intryck; En liten farbror blev så förälskad i vår yngsta, då 2-årige, son att han följde med oss en hel förmiddag, hållandes honom i handen. Han plockade kryddor till oss uppe i bergen och när vi skulle lämna Leros kom han ned till kajen för att vinka av oss. En taxichaufför vi åkte med stannade vid ett bageri på vägen för att handla bröd med sig hem, när han kom tillbaks till bilen hade han köpt en påse bröd även till oss som han ville vi skulle ha.
Och att "landa" när man kommit hem tar tid, vi har inte gjort det än mentalt - fast vi gjorde det fysiskt i mitten på juni.
Ann-Kristin.
Varför skulle det inte vara sant?:confused: Om du inte har samma upplevelse efter din resa beror det väl bara på att ni åt på olika ställen, åt olika mat eller - högst sannolikt - har olika smak.
Nu tänkte jag mer på ordet extremt gott och på alla öar och vi har vid tidigare tillfällen gillat samma tavernor. Dock är ju jag en inbiten köttälskare.
Ingen blir gladare än jag om jag har fel om den grekiska matens utveckling för det bådar i så fall gott inför framtida resor. Tyvärr fick jag en hel del medhåll i min matkritik under den senaste resan ex av värdinnan på Pension Sunshine som tyckte att hennes landsmän numera dränkte maten i olja och att ungsbakad kyckling och potatis blivit en sällsynthet på tavernorna för att ta några ex.
Eva
Ugnsbakad kyckling har jag också misslyckats med att hitta på senare tid och det är ledsamt. (Däremot vet jag att Janne lyckades).
Det grekiska kökets utveckling generellt skulle jag aldrig våga uttala mig om, den överblicken har jag definitivt inte. Men jag vet att Janne hittat sällsynt god mat på lite ovanligare ställen under den här resan, t ex på Samos och på Symi.
Slog nytt rekord i antal bilder – runt sex tusen! Kanske fler, har ingen riktig koll.
Välkomna hem Janne o C. 6.000 bilder :eek: :D Phu, du måste ha valkar på avtryckarfingret... Ang_elx flabb_flab Ser fram mot att se ett urval.
Peter
Kalimera
2006-07-19, 13:15
Nu tänkte jag mer på ordet extremt gott och på alla öar och vi har vid tidigare tillfällen gillat samma tavernor. Dock är ju jag en inbiten köttälskare.Jag lovar dig Eva att du skulle hålla med mig om du följt vår resa. :)
När vi var i Sporaderna förra året blev vi glatt överraskade av den goda maten. Kunde inte tro att något skulle slå den resan, men denna resa slår allt. Det roligaste var att vi hittade ett ”nytt” grekiskt kök, många av tavernorna vi åt på hade ”utvecklat” det grekiska köket, som bläckfisk med pesto och parmesan (Symi) bara för att nämna en maträtt.
Vår kulinariska resa började redan på Samos, vi tänkte att här är det bäst att passa på att äta gott, sedan blir det den gamla vanliga maten. Så fel vi hade. Det blev bara bättre och bättre. Bäst mat åt vi på Samos (heja Miachalis!), Agathonissi (getmums!), Lipsi (där åt vi rätter vi aldrig tidigare ätit, bland annat Ambelourgou som är lamm i yoghurt insvept i vinblad som serverades i lergryta), Leros (ojojoj vilken mat!), Symi och slutligen Rhodos. Det var alla öar utom Patmos där vi åt mycket god mat, men kom inte upp i samma skithöga nivå som övriga öar. Rhodos var något utöver det vanliga (även på denna kulinariska resa), skulle vi stannat längre på Rhodos hade vi fått flyga hem i lastutrymmet! flabb_flab
Tips på tavernor och maträtter kommer senare...
Det grekiska kökets utveckling generellt skulle jag aldrig våga uttala mig om, den överblicken har jag definitivt inte. Men jag vet att Janne hittat sällsynt god mat på lite ovanligare ställen under den här resan, t ex på Samos och på Symi.
Naturligtvis kan jag inte heller uttala mig om det grekiska köket generellt. Vet att det finns många exempel på nya ställen i Aten där kokkonsten utvecklats för att möta nya tider och förändrade krav. Det jag vet är att det med åren för mig blivit svårare och kräver mer letande att hitta en bra taverna med varierad, god grekisk husmankost. När jag får zucchini vändstekt i smör och mjöl och ibland även vidbränd när det står friterad på matsedeln blir jag lätt besviken. När den ungsbakade potatisen lyser med sin frånvaro och varken gigantes, fava, rödbetor, kyckling eller lever finns på menyn och stifadon är övertäckt av ett tjockt lager menlös ost vilket hände på två tavernor på Samos blir jag också ganska brydd. När kocken lagat någon konstig sås och på förfrågan vad det är svarar något som turisterna vill ha för tankarna till den elake kocken från TV serien.
Eva
Det finns nog ingen som skulle kalla vidbränd zucchini och stifado med menlös ost för "extremt god mat";)
Janne, det ska bli spännande att läsa mer om maten! Jag har ju fått lite delrapporter och jag blev jätteinspirerad till att att börja leta på ställen som inte liknar de vanliga bondtavernorna som jag brukar gå på.:D
Slog nytt rekord i antal bilder – runt sex tusen! Kanske fler, har ingen riktig koll.
6000 bilder! Hur gjorde du med lagringen? Brände DVD? Extern hårddisk? Eller har du flera olika minneskort med dig. Det lär ju bli rätt många då. På ett 1 Gb kort går det in 320 bilder (6 Mp upplösning)
Kalimera
2006-07-19, 13:34
6000 bilder! Hur gjorde du med lagringen? Brände DVD? Extern hårddisk? Eller har du flera olika minneskort med dig. Det lär ju bli rätt många då. På ett 1 Gb kort går det in 320 bilder (6 Mp upplösning)Jag hade med mig min Ipod som rymmer 60 Gb. Vid första tankningen gick den sönder. :mad: Som extra backup hade jag med mig min Laptop (hade inte tänkt det först), där lagrade jag alla bilder. Som extra extra backup brände jag ner bilderna på cd under tiden. När två veckor gått skickade jag hem 10 brända skivor med några vänner (cd-skivorna innehöll bilder, inte vänner ;)), resterande två veckor bar jag med mig brända skivor vart jag än gick. Vågade inte chansa iom att Ipoden gick sönder. :) Det kommer ta ett tag att föra över bilderna till "stora" datorn, och att sortera dem lär väl ta året ut.
Kalimera
2006-07-19, 13:57
Rhodos var något utöver det vanliga (även på denna kulinariska resa), skulle vi stannat längre på Rhodos hade vi fått flyga hem i lastutrymmet!
Sista kvällen på Rhodos beställde jag in nedanstånde gryta. Den innehöll kalv i bitar, en löjligt god sås, fyra sorters ost (i grytan) och skivad potatis med smak. Bara den kvällen gick jag upp ett kilo. Ang_elx (Tallriken till vänster innehåller stuffed (ost, paprika, svamp m.m) chicken inlindad i bacon.)
http://www.kalimera.se/bilder/forum/rho_mat.jpg
Låter mycket spännande med maten ser fram mot dina tips och beskrivningar. Lamm i yoghurt serverad i lerkärl har jag ätit några gånger på en taverna där dottern jobbade en sommar. Jag överger gärna den traditionella tavernan för ett ställe med nytänkande och utveckling om bara maten är god och jag slipper dansk fetaost. ;)
Eva
Hjärtinnerligen VÄLKOMMEN åter till "verkligheten" Janne:):)
Även jag ser fram emot reseskildring och de bilder som du tänker presentera.
Angående maten; under våra 3 v på Kreta i juni åt vi verkligt god mat. Nästan samtliga platser vi besökte hade äkta, rustik mat från det "klassiska" kretensiska köket, även alla dessa smårätter inräknat:p:p Men, vi valde ju att bo på platser utan charter och med få turister, om nu det har någon betydelse i sammanhanget:confused:
Nöjda är vi alla fall:D
/Birgitta
Vad härligt att få läsa så mycket positivt om Dodekaneserna. Att luffa där känns mer och mer lockande!
Märkligt det där med Leros, förresten. Av alla öar vi har besökt över dagen är det just Leros, som bäst har fastnat i minnet. Dit MÅSTE vi igen för en längre vistelse :)
Ivi
Jeg gleder meg helt vanvittig til å se bildene dine fra Agathonissi og Lipsi Janne. Det er liksom "våre" øyer. Bare en måned igjen til vi er der!!!!
Velkommen hjem Janne. Følelsen af at den seneste rejse er den bedste - den har jeg også altid.
Med hensyn til mad, så troede jeg, at vi danskere var de eneste i verden, der er besatte af mad. Jeg har tydeligvis taget fejl ;)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.