handdator

Visa fullständig version : Allt jag minns om lilla Lefkos


Lola
2006-07-17, 09:55
(Klipp -och klistrat från mitt resebrev)

Lefkos
Byn är som sagt liten men har inte alltid varit det, lärde jag mig. Bergen strax ovanför fiskelägret och stranden, var förr bebodda och totala folkmängden var som mest 22 000, enligt en man som arbetat som guide i Lefkos. Nu står nästan alla gamla stenhus och grottor tomma (fungerar mest som logi för grisar och getter) tack vare plundringar och pirater.

Stränder
Lefkos har 4 stränder och jag räknar upp dem i den ordningen som bussen passerar dem på ditresan: Potali, Lefkos, Fragkolimiwnas samt en liten vik (namnet okänt för mig) mellan de två sistnämnda.

Potali är en stenstrand, medan de tre andra (som ligger tätt efter varandra i ”centrum”) består av sand, där Lefkos är mest finkornig och långgrund och dessutom mest befriad från tång och skyddad från höga vågor. Den är också mest befolkad. Stolar och parasoller finns på alla 4 stränder och kostar 5 euro för två stolar + ett parasoll, vilket verkar vara standardpris på ön. Dusch finns på Lefkos-stranden.

Affärer
I Lefkos centrum finns två ”mini markets”, strategiskt utplacerade i var ände. Priserna i butikerna är likvärdiga och utbudet mycket begränsat. Färskt bröd kommer kl 8:30 Greek Maybe Time, vilket ibland även kan innebära 11:30. Hårt bröd och skorpor finns. Frukost går att ordna själv utan problem om man nöjer sig med marmelad och ost som pålägg. Juicer, yoghurt och honung finns naturligtvis också. Utbudet av färsk frukt och grönsaker är begränsat. För övrigt kunde jag mest se att de hade kakor, snask, chips, toalettpapper och liknande, några konserver, olivolja (även i tvålform), strandmadrasser, solkrämer och alkohol. Dvs sådant som brukar finnas i turistanpassade affärer. Kartan jag nämnt tidigare finns även här. Mitt i byn finns en kiosk och en mini market/souvenirshop som rymmer 2 personer och som borde kallas mikro market, då den är mindre än mitt badrum. Här inne har vi bara handlat cigaretter och croissanter (sådana med fyllning) och två flygbilder över Lefkos stränder tagna för 20 år sedan, då området mest bestod av åkrar. Mycket har hänt sedan dess!

I området kring Potali Bay såg vi en mini market, förmodligen finns det åtminstone en till. Min rekommendation är att man hyr bil och åker till Pigadia och handlar det man behöver på Super Market Dias (det blir dessutom billigare).

Tavernor
Kring Potali (promenad på 10-40 minuter beroende på hur långt man vill komma från Lefkos ”centrum”) finns ungefär 10 tavernor, kanske någon färre, men jag rekommenderar att man tar sig denna promenad (det finns genvägar över berget för den som packar ned sin ficklampa) och besöker åtminstone taverna Small Paradise (ligger nära Apollos stopp i Potali) och provar deras utsökta fyllda zucchiniblommor och dolmades. Billigt och trevligt!

Nästan i början av vägen till Potali/Lefkos (rask promenadtid från centrum: på bilväg 40-45 min, på stig ca 25-30 min), ligger Taverna O Nikos, en ganska folktom resturang som ligger lite utanför, och där vi blev bjudna att smaka på ett underbart hembakat karpatiskt bröd, hemgjord getost och fick med oss en flaska olivolja, som gåva. Menyn är begränsad, men det går bra att beställa maten dagen innan så ”I’ll make you anyting!” Hunden Leon och åsnan Anoula vaktar utanför och ägarparet bor i huset som även har rum till uthyrning. Detsamma gäller Small Paradise, med den skillnaden att där vaktar en fisförnäm siameskatt.

Jag uppskattar antalet tavernor i Lefkos centrum till ca 10 st. Priserna är likvärdiga. Turistställe nummer 1, Le Grand Blue, ligger i det gula huset mitt på stranden Lefkos. Maten var god (de friterade auberginerna var mer än goda!), men stämningen var trist och ointressant och vi besökte dem bara en gång. Här ska det visst finnas tillgång till Internetuppkoppling. I huset intill ligger turistställe nr 2, Sun Light, som var ensamma med att ha förvånansvärt höga priser på allt. Vår nota slutade på över 10 euro mer än på andra ställen och enda gången som stället var fullt var när det visades fotboll på storbildsskärmen. Maten var dock ok, men inte mer än så.

Längre bort på stranden ligger Blue Sea som har betydligt trevligare atmosfär och personal. Bra lunchställe, då de även serverar snacks (typ gyro i pitabröd och pizzor som hela familjen kan dela på). Deras mousaka är fenomenal! Varning för den som inte gillar ouzo, eftersom de alltid bjuder på detta efter maten ;-) Längre ut mot udden ligger ett café som vi tyvärr aldrig besökte, men det såg härligt grekiskt och äkta ut, men iskall ljusrörsbelysning om kvällarna. Längst ut på udden ligger Dramoundana och en fiskresturang med en övre terass där utsikten över havet torde vara fantastisk! Personalen på Dramoundana är mån om sina gäster och har tid för alla, trots att det alltid var fullt hus. Den utsökta maten väljs ut i köket. När månen stiger upp över bergen släcks lamporna ned så att man kan njuta av den spektakulära vyn.

Dramoundana har ett systerkafenion (serverar även mat) i Messochori, ett ställe som jag varmt vill rekommendera. Dramountana ligger strax bredvid kyrkan och har den godaste yoghurt jag smakat och erbjuder dessutom första parkett när solen går ner. Få turister hittar hit, eftersom de flesta verkar stanna på tavernorna längre upp i byn, strax nedanför parkeringen. Byn är helt bilfri.

Bakom Dramoundana ligger O Mikhalis, ett ställe som verkar ha bra rykte och där maten väljs ut i köket. Vi var tyvärr aldrig där. Vid parkeringen ligger hotellkrogen Three Dolphins, där vi endast var inne och vände. Nu får jag kanske på moppo, men vi upplevde det som att där hamnar trötta turister som bor på stället och som inte orkar gå längre. Trots att flera bord var upptagna, var stämningen i det närmaste död.

Livligare var det då på Golden Sand, granne med Georgina&Sofia på vägen upp mot Hotell Sarris, officiell ändstation i Lefkos. Maten på Golden Sand var även den helt ok, men personalen var oerhört stressad och det tog 40 minuter innan maten kom. Vi gick aldrig tillbaka dit. Jag känner på mig att Hotell Sarris har någon slags matservering men vi hade ingen lust att ta reda på det, så jag låter det vara osagt.

Biluthyrning
Liksom de flesta andra män i Lefkos heter ägaren på Lefkos Rent-a-car, Nikos (han accepterar betalning med kort!). En rak och hjälpsam man med fru Maria som bjuder på fruktkaka. Vi hyrde en Fiat Punto med servo och ac som kostade 42 euro/dygn och 38 euro/dygn vid hyra i minst 3 dagar. Jeepen kostade 60 euro/dygn vid hyra i minst 2 dagar, annars 65 euro/dygn. Här fanns även mopeder och bortanför Potali (innan Taverna O Nikos) finns motorcykeluthyrning. Fordon lämnas alltid senast 20:30 på kvällen. Man blir erbjuden karta när man hyr bil och det är väldigt lätt att hitta på ön eftersom det inte finns så många vägar. Det är också bra skyltat.

Eva L
2006-07-17, 10:41
Tack för allt värdefullt, fint och roligt du berättar om er resa. Väldigt intressant läsning.

Eva

Lola
2006-07-17, 11:54
Så lite så :) Dessutom var det bara bra för mig att bli tvungen att skriva ned allt. Det som finns i huvudet brukar blekna med tiden...

wilda
2006-07-17, 12:17
Toppeninfo!!
Nu ser jag fram emot min Lefkos-tur, även om jag även blir lite skeptisk att det ska kännas lite för turistigt??

Bra att veta att det finns moppar att hyra. Har förut trott att det bara fanns i Pigadia.

Ska bo tre nätter på Golden Sands, men har fyra att bo innan flyget till Rhodos går. Ska man boka in den sista natten i Lefkos, eller någon annan stans??

/anna

ciakoohler
2006-07-17, 12:40
Tack för underbar info,jag skulle infomera min systerdotter ,som ska t Lefkos i augusti ,men du gjorde det så bra att jag kan bara be henne läsa dina inlägg.Cia

Lola
2006-07-17, 13:27
Toppeninfo!!
Nu ser jag fram emot min Lefkos-tur, även om jag även blir lite skeptisk att det ska kännas lite för turistigt??
/.../
Ska bo tre nätter på Golden Sands, men har fyra att bo innan flyget till Rhodos går. Ska man boka in den sista natten i Lefkos, eller någon annan stans??

Jo, Lefkos känns turistigt - mest tyskar och norrmän, tätt föjda av danskar, österrikare, polacker och svenskar. Särskilt kring de 3 sandstränderna. Personligen har jag inte så mycket emot det, så länge jag slipper se hotellkomplex med poolområden *ryser*. Dessutom erbjuder ju Lefkos så fina vandringsmöjligheter på "hemmaplan" (kortare rutter alltså). Kring Potalis kommer man i alla fall en aaaning närmare lokalbefolkningen som verkar bo i Messochori eller strax utanför Lefkos. Det finns väldigt många studios att hyra i hela Lefkosområdet (inkl Potali). Vart och varannat hus har "room to let". Där Lefkos huvudgata möter vägen till Messochori och Arkassa (t-korsning), och där även stigen mot Kali Limni börjar, finns förresten ett litet mysigt kafenion, för den som gärna vill umgås med områdets gubbar :)

Jag skulle nog hellre spendera den 4:e dagen i någon av bergsbyarna. Menetes ligger ju bra till, endast en kvart från Pigadia, men jag är osäker på om det finns något att hyra där. Däremot körde vi förbi ställen för uthyrning på sträckan Othos-Volada-Aperi.

Lola
2006-07-17, 13:28
Tack för underbar info,jag skulle infomera min systerdotter ,som ska t Lefkos i augusti ,men du gjorde det så bra att jag kan bara be henne läsa dina inlägg.Cia

Då kan du hälsa din systerdotter att jag är väldigt avundsjuk på henne snyft_drop

Fast jag har ju bara 3 veckor kvar till Kreta ;)

inkfish
2006-07-17, 13:36
Ska bo tre nätter på Golden Sands, men har fyra att bo innan flyget till Rhodos går. Ska man boka in den sista natten i Lefkos, eller någon annan stans??


Jag skulle tycka att Lefkos är alldeles för långt från flygplatsen och hellre ta sista natten i Pigadia.

Eva L
2006-07-17, 14:00
Håller med Inkfish. Sista natten bör ni spendera i Pigadia även om det är en halvful stad så är det en grekisk liten stad med allt vad där hör till. Har viss charm och både fula hus, snygga hus, bra och dåliga tavernor, hamn, strandpromenad, affärer och vanligt grekisk vardagsliv. Mycket vänliga och trevliga människor med ett öppet hjärta för främlingar.

Eva

Ivi
2006-07-17, 14:31
Tack Lola för alla dina "klipp och klistra"-inlägg :D I september ska det minsann hyras bil! Har besökt endast Olymbos, Aperi och Amopi under mina två tidigare besök på Karpathos med Pigadia som bas. Oj, vad nyfiken jag har blivit på de andra byarna efter läsningen av dina inlägg :)

Ivi

Lola
2006-07-17, 14:46
>Ivi: Vid stranden (stränderna) i Arkassa finns en stor utskjutande klippa som heter Paleokastro (har jag för mig) där det finns lodräta - nåja, nästan - stigar att vandra uppför. Vi hade våra vilodagar när vi var där ;) så vi tittade mest på när andra knatade uppför. Vad som finns där vet jag ej, men förmodligen ligger där en kyrka (som på alla andra klippor :p ). Jag har för mig att det står om detta i Jannes reseguide.

dagun
2006-07-19, 21:26
Vid parkeringen ligger hotellkrogen Three Dolphins, där vi endast var inne och vände. Nu får jag kanske på moppo, men vi upplevde det som att där hamnar trötta turister som bor på stället och som inte orkar gå längre. Trots att flera bord var upptagna, var stämningen i det närmaste död.

Lola, jag måste ändå kommentera din stämpel "turistställe". Lefkos har bara fyra bofasta familjer, och knappast någon vidare inhemsk grekisk besöksström baserad på annat än turism. Jag menar att alla ställen i Lefkos är ämnade att serva turister för att tjäna så mycket pengar som möjligt under turistsesongen. Om några skullen ha mer genuin "grek till grek" stämning så är det för mig en personlig känsla som kan variera från stället till ställe från kväll till kväll. Vi åt på Three Dolphins i Juni och var positivt överraskade av god mat som byggde på dagens råvaror/fiskefångst trots som du säger hotellläge. Alla gäster samlades vid muren och såg delfiner hoppa i havet utanför vilket väl motiverar krogens namn.
/Dan

Lola
2006-07-19, 21:48
;) Lola, jag måste ändå kommentera din stämpel "turistställe".
/.../
Om några skullen ha mer genuin "grek till grek" stämning så är det för mig en personlig känsla som kan variera från stället till ställe från kväll till kväll.

Vi åt på Three Dolphins i Juni och var positivt överraskade av god mat som byggde på dagens råvaror/fiskefångst trots som du säger hotellläge.../Dan

Tänkte väl att jag skulle få en kommentar på detta ;) :)

Jag har nog aldrig påstått att resturangen ifråga har mer hotelläge något annat hotell. Som jag har skrivit i ett annat läge så är hela Lekfos "turistigt" av den anledning som du själv nämner.

Hela mitt resebrev är personligt och den känslan som just vi fick just den kvällen vi gick dit, var precis så som jag beskrev den. Naturligtvis kan vi alla ha olika uppfattningar om saker och ting. Jag vet t ex att jag och en annan person här på forumet har skrivit vitt skilda saker om en av de andra tavernorna i Lefkos. Men vi har helt enkelt upplevt det annorlunda. Det kan säkert bero på en mängd olika saker.

Jag har aldrig menat att ge någon taverna en "stämpel" och jag får ber om ursäkt om jag uttryckt mig klantigt. Det jag ville få sagt var bara att på den resturangen stannade vi aldrig, eftersom stämningen var (i alla fall då, får jag väl tillägga) dötrist. 4-5 bord fullsatta bord där folk satt knäpptysta med var sin öl i handan och stirrade på oss när vi kom in. Fast det var kanske vi som såg konstiga ut :D ;)

No offense :)

Daza
2006-07-21, 20:19
>Ivi: Vid stranden (stränderna) i Arkassa finns en stor utskjutande klippa som heter Paleokastro (har jag för mig) där det finns lodräta - nåja, nästan - stigar att vandra uppför. Vi hade våra vilodagar när vi var där ;) så vi tittade mest på när andra knatade uppför. Vad som finns där vet jag ej, men förmodligen ligger där en kyrka (som på alla andra klippor :p ). Jag har för mig att det står om detta i Jannes reseguide.

Nu nöjde vi oss med att "klättra" upp för berget och hålla oss på "framsidan" men där låg ett par ruiner, moderna sådana, efter något som kan varit boning för herdar eller liknande. Där ligger, eller står, också ett par kolonner från ett "ancient acropolis", som det står på skylten. Det är värt att klättra upp för utsiktens skull, men har man varit på lindos, knossos eller efessos så är den här akropolen inte mycket att se... Strax efter man har börjat stigningen uppåt kommer en grotta här kan det vara värt att passa sig för bina som bor alldeles jämte, i en hålighet i berget.