handdator

Visa fullständig version : Trasigt pass ? (gör inte som vi)


Hasse
2006-07-14, 15:44
Under ett par sekunder i morse såg jag Skiathos/Skopelos-resan fara all världens väg och gå oss om intet..........:eek: :confused: !!!


Vi går och "småpackar" lite då och då, det ska ta tid att packa så man slipper värsta rysningarna kvällen innan. Tänk om man helt plötsligt kommer på någonting man måste köpa och som man inte alls tänkt på hur bra planering man än tror man har ?

Sitter vid frukostbordet, våra pass ligger i hyllan bakom mig. Och vi vet ju att de gäller två år till.......plockar ned dem, vi ska ju ändå lägga fram dem i varsin "denna-hög-av-saker-är-det-absolut-viktigaste" som vanligt.

Öppnar mitt eget pass av gammal vana för att se det där ansiktet........plastsidan där det sitter HAR LOSSNAT NÄSTAN HELT !!! Det är DÅ jag blir alldeles ISKALL på fler ställen än bara ryggraden. Sambons pass har blivit likadant, hennes "ansiktssida" har också lossnat !!

Raskt grenslar jag cykeln, tar mig i lagom fart ned till polisstationen med båda passen, klockan är inte mer än c:a 10.30 så jag behöver inte sätta världsrekord med cykeln. En liten överläggning i receptionen gör klart att med de passen "blir ni inte insläppta i Grekland". Får instruktioner och för säkerhets skull telefonnumret till Arlandas polisstation som vardagar har öppet kl. 06-22.

Arlanda ligger gudskelov endast 3,5 mil bort, vi tar bussen och åker dit. Väl framme är det inte ens någon kö, vi möter en ung man i luckan, vi förklarar ärendet, visar de två trasiga passen och förklarar vad polisen i Uppsala sa till mig. Vi får ett stort leende tillbaka, man undrar lite hur många tusentals gånger de fått liknande förklaringar (eller ännu värre, sådant man bara ser på tv) ??

Där vi står, ser det ut som om vi står mitt i en sådan där ställning som butiker har för att larma om stölder. Det sitter en display på den, där tas fotografierna som ska sitta i det nya provisoriska pass vi nu får varsitt. Detta tar inte mer än några minuter per person, foto, en namnunderskrift, vi behöver inte ens visa legitimation. Det gamla (ännu ej utgångna) passet gäller som leg. i detta fall.

Vi blir i ett huj några tusen procent gladare än vad vi varit hittills denna dag och tar så bussen tillbaka till Uppsala med två ROSA pass som endast gäller fram till resans avslutning. Våra gamla pass som vi sedan ska reklamera var tydligen av en sådan konstruktion att det förr eller senare skulle gå sönder inom den tidsperiod på 10 år de skulle ha räckt. Vi har dessutom inte behövt betala EN krona för de nya provisoriska !!

Summa summarum: Inte tusan kollar man pass som man vet är giltiga, endast för att KANSKE HAR GÅTT SÖNDER ? Men eftersom ingen annan hade gjort det åt oss så har vi nu lärt oss att det var en evinnerlig tur att vi gjorde det när det fortfarande fanns "kontorstid kvar av veckan" !!

Lär gärna av denna tabbe.




Hasse :cool:_B-anana

ENIAC
2006-07-14, 16:32
Det där var en riktig rysare! :eek: Vilken tur att du kollade passen innan avresa!
Jag lyckades åka Egypten tur och retur med halvtrasigt pass i februari.
"Ansiktssidan" satt bara fast lite halvhjärtat, men jag kunde reklamera det när jag kom hem, upplyste passnissen på Landvetter mig om. Den gången gick det bra, men efter hemresan begav jag mig till polisstationen och fixade ett nytt. Det kostade ingenting, men det är samma giltighetstid som på det gamla dvs det går ut när det gamla går ut. Det är märkligt att det inte går att öppna passen helt utan att det knakar i ryggen på dem och sidorna lossnar. Det nya verkar däremot hålla bättre i sömmarna. Man lär så länge man lever...

Trevlig resa! Sambon och jag ska eventuellt till Skopelos i september, men vi har inte riktigt bestämt oss. Berätta gärna om dina upplevelser när du kommit hem!

Veronica

Jayo
2006-07-14, 21:02
Egentligen behöver du inget pass för att komma in i Grekland, ett Schengenland liksom Sverige. Dom svenska resebyråerna skriver att passet ska med, ur id- och säkerhetssynpunkt, men jag vet att man också brukar acceptera ett svensk körkort, såvida planet inte mellanlandar i något land utanför EU. Då krävs pass. När man checkar in på hotell (inte hotell som ingår i charterresan) brukar man fråga efter passet, ett EU-krav, men har man inte det med sig brukar körkortet accepteras. På små hotell på landsorten struntar man dessutom ofta i det.

Peter
2006-07-15, 03:00
Egentligen behöver du inget pass för att komma in i Grekland, ett Schengenland liksom Sverige. Dom svenska resebyråerna skriver att passet ska med, ur id- och säkerhetssynpunkt, men jag vet att man också brukar acceptera ett svensk körkort, såvida planet inte mellanlandar i något land utanför EU. Då krävs pass. När man checkar in på hotell (inte hotell som ingår i charterresan) brukar man fråga efter passet, ett EU-krav, men har man inte det med sig brukar körkortet accepteras. På små hotell på landsorten struntar man dessutom ofta i det.

Det är sent så jag ska inte bli långrandig. Men Svenskt körkort gäller INTE som legitimation utanför Sverige! Det uppfyller nämligen inte vissa EU-krav. Att det accepteras i vissa sammanhang i andra EU-länder är mer hövlighet än korrekt. Sverige har de senaste 4 - 5 åren hållt på att ta fram ett EU-godkänt ID-kort men inte orkat få fram det förrän nu i dagarna... __D Skulle man bli kontrollerad vid inresan i tex Grekland och man inte har någon annan identifikation än det Svenska körkortet finns det viss risk att man får vända på flygplatsen... snyft_drop snyft_drop

Det råder passfrihet inom EU genom Schengenavtalet, men man måste kunna identifiera sig med en av EU godkänd ID-handling. Och det Svenska körkortet är inte godkänt. Så, ta med gilltigt pass för säkerhets skull om ni inte fixat det nya ID_kortet ännu.

Peter

SteffTee
2006-07-15, 09:11
(Nästan) trasiga pass gäller ej i passkontrollen vid utresa från Arlanda. Speciellt i n t e vid resa till USA, Ryssland....
Eftersom Grekland är ett Schengenland behövs inget pass vid utresan, däremot ska man kunna identifiera sig med ID-kort, körkort el likn.
Sen är då frågan om passet är nödvändigt, i praktiken, vid resa i Grekland. Oavsett vad som står i Eu/Schengenfördraget händer det ytterst sällan att man i Grekland behöver pass. Vid årets resa ville de se mitt pass på Folegandros (liten Ö) men inte på Antiparos (lite större Ö) där vi bodde på två ställen under 2 ½ vecka. De sista dagarna i Aten fyllde jag själv i passnummer vid incheckningen på vårt hotell men portiern kollade aldrig det jag skrev!!
Om passet skulle vara något defekt tror jag att de aldrig skulle bry sig.

Så resa runt i Grekland är lika lätt som att åka till Skara sommarland!!

nilam
2006-07-15, 09:31
När man checkar in på hotell (inte hotell som ingår i charterresan) brukar man fråga efter passet, ett EU-krav, men har man inte det med sig brukar körkortet accepteras. På små hotell på landsorten struntar man dessutom ofta i det.

Jag har aldrig checkat in på ett charterhotell där de inte vill ha samtliga familjemedlemmars pass:confused: Så visst måste passet med om du inte har det nya ID-kortet. Har aldrig hört någon som fått gå på ett flyg med utländsk destination heller med endast körkort...läser man flygbolagens information så står det att alla utlandsresenärer måste ha pass.

Malin

Zanét
2006-07-15, 09:43
Man måste kunna identifiera sig, antingen med hjälp av det nationella ID-kortet eller med pass när man ska flyga och ingen får gå ombord om man inte kan styrka vem man är. Detta tycker jag är helt rätt ut säkerhetssynpunkt för inte vill jag sitta på ett plan och veta att där kanske finns någon som uppgett annat namn.

Nationellt ID-kort och det nya biometriska passet kostar lika mycket, men till skillnad från passet kan du inte åka utanför Schengen med det nationella ID-kortet.

På polisens hemsida finns bra information om vad som gäller och är man det minsta osäker på något är det bara att ringa polisen i sitt närområde och fråga.

//Zanét bye_bye

Eva L
2006-07-15, 09:45
Sista året verkar flygbolagen ha börjat att fråga efter pass igen även vid resor till annat EU-land så jag vet inte om lagstiftningen ändrats. Själv har jag bott många ggr på hotell utomlands utan att behöva visa passet. Senast i sommar. Visade passet bara på en ö. Vid en resa till Fuerteventura för två år sedan med mina vuxna barn reste sonen med nya körkortet som enda ID handling. Inga som helst problem.

Eva

SteffTee
2006-07-15, 09:53
[quote=Zanét]Man måste kunna identifiera sig, antingen med hjälp av det nationella ID-kortet eller med pass när man ska flyga och ingen får gå ombord om man inte kan styrka vem man är. Detta tycker jag är helt rätt ut säkerhetssynpunkt för inte vill jag sitta på ett plan och veta att där kanske finns någon som uppgett annat namn[quote]

Du behöver i n t e identifiera dig med pass om Du reser ut från Arlanda till Schengenland. ID-kort eller körkort går lika bra. Basta!!

Zanét
2006-07-15, 10:07
[quote=Zanét]Du behöver i n t e identifiera dig med pass om Du reser ut från Arlanda till Schengenland. ID-kort eller körkort går lika bra. Basta!!
Den informationen fick jag i alla fall när jag fick nytt pass nu i januari och jag tror inte att Arlanda är ett undantag från den regeln. Jag skrev också, enligt polisens information, att man kan resa med nationellt ID-kort INOM Schengen.

Komplettering: Kollade just på Luftfartsverkets hemsida och där informeras om att fr o m 1 maj 2006 gäller ID-kontroll även för inrikesflyg och lite längre ner finns info om det nationella ID-kortet. http://www.lfv.se//templates/LFV_InfoSida_70_30____38022.aspx

//Zanét bye_bye

Elisabet
2006-07-15, 10:10
Svenskt körkort räcker inte. I det land man kommer till måste man kunna legitimera sig med en internationellt giltig legitimation, där även medborgarskapet finns angivet. Det gör det inte på ett körkort.

Om man checkar in bagage har de dessutom nu återigen börjat fråga efter pass. När vi flög till Frankrike för en månad sedan stod det en man före oss i incheckningskön. Han ville checka in sitt bagage till London, men fick inte göra det pga att han hade lämnat passet hemma.

Anna Pernilla
2006-07-15, 10:39
Han ville checka in sitt bagage till London, men fick inte göra det pga att han hade lämnat passet hemma.
England är inte med i Schengen, så dit måste du ha passet med dig.
På Gardermoen har tullpolisen sagt till oss att enbart kolla att personen framför dig är den han uppger sig att vara, enligt sin legitimation( om han bara skall till ett schengen land).Har personen inte pass med sig, talar vi om att det kan uppstå problemer, i tex Grekland.Vi låter han resa däremot, på eget ansvar.
En gång hörde vi om en norrman som blev fast på Schipol, Amsterdam, i flera dagar för att han inte hade giltlig legimitation.Det var under en helg och han var tvungen att vänta på att ambassaden öppnade igen...!

Elisabet
2006-07-15, 10:49
England är inte med i Schengen, så dit måste du ha passet med dig.Är de inte? Det tog jag för givet :o Ja då är ju det förklarlingen till det.

Man ska kanske skilja mellan att legitimera sig för att få åka med planet och att kunna legitimera sig i landet om polis eller annan myndighet i landet skulle begära det.

det kan uppstå problemerNu har du varit i Norge för länge ;)

Anna Pernilla
2006-07-15, 10:51
Allt för länge;)

Hasse
2006-07-15, 19:04
Ni blev engagerade, alla ni som skrivit sedan i går :D Vi blev rätt iskalla hur som helst, vid gårdagens frukost och rent instinktivt insåg vi att vi i alla fall skulle kolla med den lokala polismyndigheten. Det blev som jag skrev den reaktionen att "ja med de här passen kommer ni inte att komma in i Grekland". Om det stämmer eller inte på grund av den ena eller andra orsaken (paragrafrytteri eller ren och skär slöhet av grekisk passkontroll) är för oss helt ointressant eftersom vi är tämligen "lydiga" och ser en risk att råka ut för något som en orsak till att i förväg rätta till det hela.

Att killen i polisens reception i Uppsala säger det han säger har vi ju faktiskt inget intresse att kontrollera. Okej, det jobbar en hel hoper "aspiranter" där (åtminstone ser de ut att vara det då jag kan ana deras ålder) och svaret fick mig att ta det säkra före det osäkra. Resultatet blev att det fixade sig helt kostnadsfritt (förutom 4 x 90:- i busskostnad) och en anledning att reklamera de trasiga passen.

Och precis som Zanet skriver är jag helt inne på samma linje att säkerheten på olika sätt är det intressanta i sammanhanget. Om man verkligen skulle få problem med trasiga pass när man står där och ska flyga iväg, eller ska in i annat EU-land (oavsett Schengen-tillhörighet eller inte) är jag inte heller intresserad av eftersom jag vill eliminera den egna risken, som vi gjorde i går.

Kanske överreagerade vi ? Kanske är trasiga pass trots allt inte ogiltiga ? Kanske det behövs ännu tydliga regler ?



Hasse :cool:

Jayo
2006-07-15, 20:27
I våras glömde vår son passet hemma. Han identifierade sig med körkortet och fick flyga, och han kom till Skiathos utan problem. Det finns någorlunda klara regler men i praktiken är vi i en gråzon som troligen blir mindre grå med tiden. Slutsatsen är naturligtvis att ta passet med sig. Vår dotter lyckades med bedriften för ett år sedan att flyga från USA till Sverige med ett makulerat svenkst pass! Det giltiga passet glömde hon i bostaden. På Arlanda upptäckte man misstaget men hon kom in i Sverige. Vi fick ordna så att det giltiga passet skickades från USA till Sverige med kurir! Så ta ett giltigt och helt pass med för säkerhets skull!

anoula
2006-07-15, 20:29
Jag har också fått höra att de nya maskinläsbara passen lätt går sönder. Jag använder därför en skyddsficka av läder till mitt - ett hett tips om du vill behålla ett helt pass!

Anna Pernilla
2006-07-16, 10:39
Kanske överreagerade vi ? Kanske är trasiga pass trots allt inte ogiltiga ? Kanske det behövs ännu tydliga regler ?

Det skall vara ok att resa inom Europa på ett sånt.Det kan bli problem...;) Beror som sagt på vem som sitter där.Dumt att chansa dock;) .Kan tillägga det att ibland när passagerare skall till England och glömt sitt pass, har jag bara ringt(sitter och jobbar med bla detta på Gardermoen)till immigration i England, så har det ordnat sig för denna gång.Om det inte varit möjlighet att ordna ett sk nödpass vill säga.

Joppan
2006-07-16, 15:47
Det stod i Expressen idag ang trasiga pass. Det verkar vara dom som är från 1998 och 1999 som är sämst.

Var tvungen och kolla våra pass (dom är förnyade efter dessa årtal så då får man se hur länge dom håller) så inte vi blir stående på Arland med långa näsor om 25 dagar!!!

//Joppan

SteffTee
2006-07-17, 10:52
Jag ger mig inte!!
Man behöver i n t e pass eller nationellt ID-kort för att resa till Schengenland. Däremot behövs dessa handlingar (formellt) vid vistelse i alla länder i världen.
Så vid incheckningen på svensk flygplats med resa till destination i Grekland räcker det med vanligt ID/Körkort men vid incheckning på hotell i Grekland eller vid poliskontroll på gatan (händer inte så ofta) får man plocka fram sitt pass/nat. ID-kort

Peter
2006-07-17, 13:01
Jag ger mig inte!!

Det behöver du inte heller för det du säger är korrekt. Man måste skilja på incheckningen i Sverige och vistelse i ett annat land.


Så vid incheckningen på svensk flygplats med resa till destination i Grekland räcker det med vanligt ID/Körkort


Trots att man reser till ett land där körkortet egentligen inte gäller som ID så räcker det faktiskt vid incheckningen. Om inte flygtransportören har högre krav. Men det är lite märkligt att det inte åligger någon vid incheckningen att kontrollera att man har korrekta ID-handlingar med sig som gäller i det land man ska besöka.

Peter

Peter
2006-07-17, 13:16
Från Luftfartsverkets hemsida:

Under september 2005 infördes krav på id-kontroll av flygpassagerare vid incheckning och ombordstigning. Till en början gällde detta endast utrikes avgångar, men från och med den 1 maj 2006 gäller det även inrikes avgångar.

Följande identitetshandlingar är godkända:
SIS-märkt id-kort och tjänstekort
Körkort
Pass

Orsaken till att flygföretagen måste göra en id-kontroll är att man vill försäkra sig om att det är samma person som checkar in som sedan går ombord på planet. Även övriga EU-länder har infört eller kommer att införa denna id-kontroll.

Nytt nationellt id-kort ersätter pass inom Schengen
Ett nationellt id-kort infördes den 1 oktober 2005. Id-kortet innehåller uppgift om svenskt medborgarskap. Det innebär att det nya, nationella id-kortet kan användas vid resor inom Schengen, för att styrka identitet och medborgarskap. För den som inte har det nya id-kortet gäller som förut att man måste ha passet med sig vid resor inom Schengen.

Så skaffar du det nya id-kortet
Du kan ansöka om ett nationellt id-kort på polisens passexpeditioner.
Fotografering måste ske på passexpeditionen för att säkra kvaliteten på fotot och utesluta risken för personväxling. Det nationella id-kortet kostar 400 kronor och gäller i fem år.

Peter

Abi
2006-07-17, 13:55
Om det stämmer eller inte på grund av den ena eller andra orsaken (paragrafrytteri eller ren och skär slöhet av grekisk passkontroll) är för oss helt ointressant eftersom vi är tämligen "lydiga" och ser en risk att råka ut för något som en orsak till att i förväg rätta till det hela.

Och precis som Zanet skriver är jag helt inne på samma linje att säkerheten på olika sätt är det intressanta i sammanhanget. Om man verkligen skulle få problem med trasiga pass när man står där och ska flyga iväg, eller ska in i annat EU-land (oavsett Schengen-tillhörighet eller inte) är jag inte heller intresserad av eftersom jag vill eliminera den egna risken, som vi gjorde i går.


Hasse :cool:


Det där håller jag med dig om, helt och hållet! Och din känsla, när du gjorde upptäckten, känner jag också igen. När vi skulle åka till Kreta för fem år sedan, gick flyget torsdag em. På söndag kväll, ngra dgr innan låg jag vaken och gick igenom packningsbestyr i tankarna. Helt plötsligt slog det mig, att mitt pass började bli ganska gammalt. Jag for upp och kollade, det hade gått ut för 7 mån sedan.:eek: Måndag morgon hängde vi på låset till fotoaffären, fotosidan i min mans pass hade dessutom blivit suddig. Med nytagna foton begav vi oss till polisstationen. Inga köer ngn stans måndag morgon:D . Tack vare att flygavgången var på em, trodde de vi skulle hinna få våra pass, annars skulle det bli ett tillfälligt för mig och ett suddigt för min man. Torsdag morgon hämtade vi ut våra nya pass och drog en lättnadens suck.:p

bye_bye Abi

Peter
2006-07-18, 14:44
Expressen har idag en artikel om någon som blev stoppad med ett trasigt pass: http://www.expressen.se/index.jsp?a=636250 Mycket snyft, men jag förstår inte hur folk tänker ibland. Läs gärna kommentarerna till artikeln som står underst. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. :eek: snyft_drop

Peter

inkfish
2006-07-18, 16:28
Hade mitt pass varit helt vid incheckningen men gått sönder vid gaten - då hade jag också snyftat.

Peter
2006-07-19, 14:30
Jo, det var ju en himla otur. Fast jag tycker det är lite märkligt att de inte lyckades lösa det på plats. Men vad jag tänkte mest på var försöket få försäkringsbolaget att ersätta resan... För att Passet gick sönder.

Jag roade mig med att lusläsa Apollos och Fritidsresors information och villkor. Och i grund och botten så står det att vi som resenärer inte behöver tanka eller flyga planet själva till destinationen. Allt annat är vi antingen ansvariga för själva eller ska betala för... I princip... flabb_flab

Peter

ricky
2006-07-19, 15:44
Jag ger mig inte!!
Man behöver i n t e pass eller nationellt ID-kort för att resa till Schengenland.

Lycka till säger jag bara:)

Prova gärna själv och se hur lyckad din semester blir:)

SteffTee
2006-07-19, 17:57
Lycka till säger jag bara:)

Prova gärna själv och se hur lyckad din semester blir:)

Det blir jättebra. Jag jobbar på SAS på Arlanda, sedan 1985, och det passerar väl några tusen passagerare var dag. Både till Schengen, övriga EU-länder, samt world-wide. Det är lite krångligare nu än det var då kan man väl säga.
Visste Du att man kan åka till Schweiz utan pass?

Peter
2006-07-20, 01:30
Lycka till säger jag bara:)

Prova gärna själv och se hur lyckad din semester blir:)

Ge dig Ricky! För att checka in behövs inte mer än Svenskt körkort eller ID. Dumt och märkligt! Men se utdraget jag hämtade från Luftfartsverket! Finns ovanför här i tråden.

Men för att komma in och vistas i ett annat land krävs Pass eller Nationellt ID! En ID-handling där din nationalitestillhörighet finns uppgiven! SteffTee har helt rätt. Att det i princip aldrig kollas när vi kommer från ett annat Schengenland är en annan sak! Så rent principiellt kan man åka från Sverige bara med körkortet. MEN. Skulle man hamna i en situation utomlands där fullständig identifikation krävs, och du bara har Svenskt körkort med, så kan man i värsta fall hamna i problem...

Jag ringde Apollo för ett par dagar sedan i en annan fråga, men tog upp detta också. Och jag fick detta till svar: Apollo rekommenderar alla att ta med Pass. Även om man har Nationellt ID-kort. Detta pga att Nationellt ID-kort inte "slagit igenom" inom hela EU ännu.

Legalt, och principiellt, så har SteffTee helt rätt! Men i praktiken fungerar ju inte allt som EU har tänkt... Det tar liksom lite tid... Som allt i Grekland... Ang_elx :D

Tyvärr flyger jag från Kastrup nästa gång, som vi fortfarande kallar det här nere, så jag kan inte kolla hur det fungerar... Men jag är rätt övertygad om att SteffTee har rätt bra koll på läget... Ang_elx :D ;)

Peter

Peter
2006-07-20, 01:43
Visste Du att man kan åka till Schweiz utan pass?

Jag trodde jag visste rätt mycket om olika betämmelser kring resor, men detta har jag missat totalt! Informera mig nu, omedelbart och meddetsamma... flabb_flab Är extremt nyfiken... :p

Räcker det med att visar ett intyg på att man har köpt en Schweitzisk armekniv, som man visar när man landat... Eller ska man joddla också...? Ang_elx :D Tja, man får ju inte ha kniven på planet... :eek:

Peter

SteffTee
2006-07-20, 08:07
Jag trodde jag visste rätt mycket om olika betämmelser kring resor, men detta har jag missat totalt! Informera mig nu, omedelbart och meddetsamma... flabb_flab Är extremt nyfiken... :p

Räcker det med att visar ett intyg på att man har köpt en Schweitzisk armekniv, som man visar när man landat... Eller ska man joddla också...? Ang_elx :D Tja, man får ju inte ha kniven på planet... :eek:

Peter

Schweiz har ett "special-Schengen-avtal" som gör att Du inte behöver pass för inresa till Schweiz. Däremot har nog 99 procent av alla psgr dit med sig sitt pass när de åker från Arlanda. Passkontrollen ska ju faktiskt passeras, men om man visar sitt boardingpass till ex Zürich eller Geneve är det OK med ID-kort.
Ett liknande avtal har Norge, som varken är med i EU eller Schengen. Sedan lång tid finns det ju passfrihet mellan de nordiska länderna men i tillägg till det kräver vi på Arlanda inte att "icke-EU/Schengen-medborgare, det som kallas "tredje-land" ska vissa pass vid resor till Oslo. Dessa avgångar går ju också från Schengenområden här på flygplatsen d.v.s ingen passkontroll ska passeras. Däremot kollar vi ID/Körkort för flygbolaget ska alltid ha 100 procent koll på att rätt passagerare kliver ombord.
Puh nu återgår jag till jobbet... Det är många ID-kort att kontrolera idag :-)

ricky
2006-07-20, 08:20
:) Det är inte många år sedan min kompis fick hela planet försenat från Spanien eftersom han hade glömt passet i bagaget och bagagelastningen försenades för att han fick peka ut sin väska och ta fram sitt pass.
Han kom inte långt med körkortet kan tilläggas!

SteffTee
2006-07-20, 08:53
:) Det är inte många år sedan min kompis fick hela planet försenat från Spanien eftersom han hade glömt passet i bagaget och bagagelastningen försenades för att han fick peka ut sin väska och ta fram sitt pass.
Han kom inte långt med körkortet kan tilläggas!


När passfriheten inom Schengen infördes, för några år sedan, kan jag hålla med om att det var många medarbetare, inklusive mig själv, som gärna ville se ett pass vid incheckningen. Det var säkert i den vevan någon ville se din kompis pass. I och med att man sedan byggde bort passkontrollen inom Arlandas Schengenområde blev rutinerna sedan mer inarbetade och förståelsen för passfrihet större.
Själva ID-kontrollen som flygbolagen kräver är faktiskt av senare datum och har införts och blivit mer rigid efter "NYC nine-eleven"
Den namnkontroll som långt tidigare gjordes vid incheckning av framförallt charterflyg gjordes många gånger för att det inte skulle uppstå problem där incheckade passagerare stod i passkontrollen utan pass (eller vad som är ännu värre för flygbolagen; ett pass i incheckat bagage). Då var man ju tvungen att passera passpolisen även vid utresa från Sverige, med fina stämplar mm i passet som bevis.
En annan sak som många inte känner till är att det är flygbolagens ansvar att passagerare som reser utanför Schengen har rätt dokument (pass-visum-returbiljetter etc) med sig. Passpolisen på Arlanda kollar bara att psgr har rätt utresedokument. Skulle psgr bli nekade inresa vid ankomst till "icke-Schengen" blir det returresa så fort som möjligt, på flygbolagets bekostnad. Dessutom drabbas de (flygbolaget) av ganska dryga böter. Därav kan det hända att flygbolagen har en egen extra passkontroll vid gaten, där framförallt visum, kontrolleras en extra gång. Särskilt vanligt vid avgångar till Moskva,St Petersburg och London. Vi skandinaver behöver ju som bekant inte visum till London men eftersom Arlanda (eller Köpenhamn för den delen) är en relativt stor transferpunkt för resande från Asien kontrolleras passen/Visum extra noga eftersom dessa passagerare inte går igenom någon annan passkontroll vid ankomst på ARN.

PS Ricky: Eftersom jag troligtvis inte sitter vid en dator på Lördag passar jag på att gratulera dig på födelsedagen. Hipp hipp Hurra.

Peter
2006-07-20, 15:05
:) Det är inte många år sedan min kompis fick hela planet försenat från Spanien eftersom han hade glömt passet i bagaget och bagagelastningen försenades för att han fick peka ut sin väska och ta fram sitt pass.
Han kom inte långt med körkortet kan tilläggas!

För tusende gången nu! Svenskt körkort gäller som ID vid utresa från Sverige. Det gäller inte som godkänd ID utomlands. Där måste du kunna visa Pass eller Nationellt ID! Så enkelt är det. Är det så svårt att förstå?

Din klant till kompis borde fått bjuda hela planet på en fri drink för förseningen... Minst!

Peter

Peter
2006-07-20, 15:11
En annan sak som många inte känner till är att det är flygbolagens ansvar att passagerare som reser utanför Schengen har rätt dokument (pass-visum-returbiljetter etc) med sig. Passpolisen på Arlanda kollar bara att psgr har rätt utresedokument. Skulle psgr bli nekade inresa vid ankomst till "icke-Schengen" blir det returresa så fort som möjligt, på flygbolagets bekostnad. Dessutom drabbas de (flygbolaget) av ganska dryga böter.

Ja, det stämmer ju, men det gäller väl bara reguljärflyg? Jag "lusläste" ju lite häromdagen och charterbolagen friskriver sig genom att i villkoren säga att psgr är ansvarig för att ta med och visa korrekta dokument. Vilket ju egentligen bara innebär någon typ av biljett och ID-handling.

Peter

ricky
2006-07-20, 15:51
För tusende gången nu! Svenskt körkort gäller som ID vid utresa från Sverige. Det gäller inte som godkänd ID utomlands. Där måste du kunna visa Pass eller Nationellt ID! Så enkelt är det. Är det så svårt att förstå?

:) Käre Peter!
Det är tydligen en fråga som engagerar dig väldigt personligt och djupt!

Jag har nog aldrig påstått att du INTE kan resa ut från Sverige utan pass.
Men varför överhuvudtaget göra detta när man redan på förhand vet vilka problem i form av förseningar och extra förklaringar detta för med sig när
man måste förklara för en surmulen tjänsteman varför man reser utan pass

Sänder dig ett litet citat som du säkert redan kan i sömnen;)
CITAT:
Samtidigt innebär Schengen ett ökat samarbete för att bekämpa internationell brottslighet. Därför skärps kontrollen vid de yttre gränserna. Den yttre gränsen är gränsen mellan Schengenland och tredje land. Tredje land är alla länder utanför Schengen oavsett var i världen de ligger.
Du behöver alltså inte visa upp pass i passkontrollen vid resor inom Schengenområdet. Men du bör ändå ta med passet, eftersom du behöver kunna styrka din nationalitet när du befinner dig utomlands.
Enligt Schengenreglerna måste du styrka din identitet t ex när du bor på hotell, pensionat och camping i något annat Schengenland. Det innebär i praktiken att du behöver ha med dig ditt pass.
Kom ihåg att du måste visa pass om du reser till Storbritannien och Irland eftersom de har kvar personkontrollerna vid gränserna. SLUT CITAT.

Förresten ha en trevlig sommar! Själv ska jag ha fest på lördag och på söndag reser jag till Monaco och italienska rivieran, med pass förstås!Ang_elx

Peter
2006-07-20, 19:49
Käre Peter!
Det är tydligen en fråga som engagerar dig väldigt personligt och djupt!

Att resa är att leva. Att se nya miljöer, träffa nya människor och uppleva saker som inte finns här hemma berikar livet. Därav kommer också ett starkt intresse för allt som rör resande!


Jag har nog aldrig påstått att du INTE kan resa ut från Sverige utan pass.


Har jag inte påstått heller. Men du kom med en dum insuniation om din klant till kompis som inte kom ut ur Spanien utan att visa sitt pass. Du verkar ju veta vilka regler som gäller så varför tog du upp den saken över huvud taget?


...när man måste förklara för en surmulen tjänsteman varför man reser utan pass


Att han inte fick till det med frun igår kväll ska ju inte drabba dig, eller mig, som resenär. Dessutom FÖRUTSÄTTER jag att de som ska kontrollera oss när vi lämnar Sverige är utbildade så att de vet vilka ID som gäller!

Tyvärr kan jag inte kontrollera detta i höst eftersom jag åker ut från Kastrup (som vi fortfarande kallar det här nere :D ), men det hade varit mig ett stort nöje att ta fram en utskrift från Lfv:s hemsida (se tidigare inlägg) och visa om någon hade protesterat mot mitt körkort som ID...!


Sänder dig ett litet citat som du säkert redan kan i sömnen;)


:confused: Lågt. Och dumt! Du kan blinka tills du somnar men dumma kommentarer gör mig bara irriterad. Och det är det ingen här som vill.


...reser jag till Monaco och italienska rivieran, med pass förstås!


ÄHH. Skit i passet! Ta med körkortet...:D Det räcker nog... Ang_elx Hi hi hi...

Ack, hamnen i Monaco. Ligger Niarcos "lilla båt" kvar? Den som hade mindre lyxkryssare som livbåtar och helikopterplatta? Vi försökte för många år sedan få en visningstur på den båten men blev mer eller mindre hotade till livet av beväpnade vakter... Ang_elx Jamen, vi var unga och gillade att utmana verkligheten... :D snyft_drop Men hamnen i Monaco är något som inte går att beskriva. Den måste ses på plats.

Ska du bort mot Diano Marina sedan? I så fall måste du äta på FraDiavolo! Kanonkäk. Ligger på vänstersidan precis innan bron ut ur Diano från Monaco-hållet. Kör en sväng på Autostrada del Fiori. Sanslös utsikt. Sväng av vid Alasio tex. Köp några "Kyssar från Alasio". Garanterat kalorifria! Ang_elx
Fast det är är mycket la-la (skånska för choklad) i dem....

Missa inte Apelsinlunden! Den ligger en eller två gator upp från genomfartsleden vid havet. Hela gatan är kantad av Apelsinträd och förr så var det restauranggatan. Hur det nu vet jag inte. Turistfälla säkert men där fanns allt från Pizzerior till riktigt bra ställen...

Peter

Peter
2006-07-20, 20:00
Ni kommer ju säker att lägga ett antal timmar på att strosa omkring i hamnen i Monaco. Och fundera på varför inte just JAG vann den där storvinsten... Men kolla efter en tvåmastad träbåt som heter MILAMBA. Den är urläcker. Dessutom har den en cabbad Fiat 500 som "Tender" som de lyfter av och på med en kran på akterdäck. Hon låg tidigare precis där man kommer ner till promenaden runt hamnen... Suckta, det är SURT...

Peter

Peter
2006-07-20, 20:02
Se redigering.

ricky
2006-07-21, 12:36
ÄHH. Skit i passet! Ta med körkortet...:D Det räcker nog... Ang_elx Hi hi hi...

Peter


:) Nähä du gubbe lillla!

Förstör inte semestern för folk nu med körkortssnacket!
På min Fritidsresor-biljett står det klart och tydligt!
CITAT: OBS! Pass krävs vid incheckningen!

bye_bye