handdator

Visa fullständig version : Insekter, fisk, og kråkeboller.


AnitaC
2006-07-07, 17:20
Har fulgt med på forumet en tid og registrert en del innlegg om vepsestikk, fiskebitt o.l. Jeg er hyperallergisk :(og skal til Naxos i august_B-anana.
Er det noen som har erfaringer med noe av dette der. Er det noen som vet noe om giftige fisker, kråkeboller, ormer, veps og andre ulumskheter der:confused:
Blir veldig glad for råd og informasjon.

Anita, som nesten ikke kan vente til 5. august.

inkfish
2006-07-07, 20:13
Jag tror att du kan ta det lugnt! Ta med dig samma mediciner som du skulle använda hemma, om du har nåt sånt.

Såna där trista saker på semestern är trots allt OVANLIGA. På kanske 25 Greklandsresor har jag fått 2 vepsestikk totalt. I vattnet har jag aldrig skadat mig trots att jag snorklar i stenhelveten till badvikar utan badskor.

Jag känner mig mer utsatt för vepsar, orm m m här hemma.:o

ricky
2006-07-07, 20:27
vad är kråkeboller för någonting:confused:

Elisabet
2006-07-07, 20:30
Det svåraste med att vara allergiker i Grekland är nötterna! Om man nu inte har turen att tåla sådana förståss, vilket ju en väldigt stor del allergiker inte gör. Man vet aldrig var, när och hur de kan ha hittat på att stoppa i nötter i maten - och några bakverk/efterrätter är överhuvudtaget inte att tänka på!

Ett annat bekymmer är kärn-och stenfrukter, som ju nötallergiker ofta också är allergiska mot. Även sådana kan finnas i lite av varje.

Men med den försiktighet man iaktar i vanliga fall, klarar man sig långt! Och självklart har man eventuella mediciner lättillgänliga var man än går.

Eva L
2006-07-07, 22:35
Risken att stöta på en orm eller geting är väl inte särskilt mycket större i Grekland än i Sverige. Packa ner dina mediciner och be din distriktsläkare kolla igenom din medicinlista ifall du behöver kompl. med något under resan ex betapred om det inte redan finns i din låda.

Eva

AnitaC
2006-07-07, 22:49
vad är kråkeboller för någonting:confused:

Jeg tror det kanskje kan være en sjøborre, en rund ball med masse sorte pigger. Veldig vonde å få i foten. Var på Kreta, Hersoissos for 20 år siden, da var det flere som ble stukket i ankelen hver dag hele uken vi var der. Jeg badet i bassenget. Hjelper ikke med badesko heller, piggene treffer i ankelhøyde.

Anita

inkfish
2006-07-07, 23:10
Men du, sjöborrar syns! Vattnet är ju så klart i Grekland. Enda gången du löper risken att inte se dem är om det går jättehöga vågor, men då kan man ju undvika steniga badstränder just den dagen.

Säg att du simmar bland klippor som sticker upp ur vattnet, då ska du se dig för så att du inte kommer för nära klipporna. Kommer du för nära kan du slå ankeln mot en sjöborre precis som du beskriver. Men de är så svarta mot berget att du inte kan undgå att se dem.

yeasou
2006-07-08, 00:14
"Krågebollar" Ursäkta min förskånskade stavning av detta ord:D
Låter som att denna sak ser ut som ett Skatbo eller liknande! Gissar även jag att det är "Sjöborre" som menas! Jo kliver man på en sådan kan det sluta med sveda och värk! Badar man på platser med stenig botten kan man trampa på en av dem och sticka sig på dess taggar!

Däremot tror jag att risken för att bli stungen av en Geting "Veps" är försvinnande liten. Chansen att bli biten av en orm måste ses som nästan obefintlig. Jag har tillbringat mer än 1 år i Grekland som turist och har aldrig någonsin bitits eller stungits av elaka kryp! Med undantag av en del Myggor, nog så iriterrande:(

Skulle tro att det finns mycket större chans att bli ormbiten, fjärsingstungen, Getingstungen osv, här hemma i skandinavien än det är att bli det i Grekland:rolleyes:

Människor som är rädda för getingar har ett sätt att bemöta dessa kryp med viftningar och slag och därför blir de stungna. Låter man dem vara ifred så gör dem dig inte något ont! Ingen geting vill sticka någon i onödan, för de vet att detta troligtvis orsakar dess död!

Mvh
GetingYeasou_B-anana

Elisabet
2006-07-08, 08:51
Människor som är rädda för getingar har ett sätt att bemöta dessa kryp med viftningar och slag och därför blir de stungna. Låter man dem vara ifred så gör dem dig inte något ont! Ingen geting vill sticka någon i onödan, för de vet att detta troligtvis orsakar dess död!Precis så är det! Men i måndags råkade min dotter ut för en sån där "risken-är-försvinnande-liten-att-det-ska-hända-sak" när hon råkade trampa på en geting och blev stucken under höger fot och några timmar senare och någon mil därifrån blev stucken under vänster fot!!

yeasou
2006-07-08, 09:49
Självklart så sticks en Geting om den kommer ikläm. En huggorm biter om man kliver på den, en glasbit skär dig i foten om du kliver på den, ett häftstift sticker dig om du kliver på det, osv.

Ett barn som barfota far fram över gräsmattan löper ju en större risk att få ett Bi/Geting eller Humlestick än en långsammare vuxen.

Har man ett Getingbo i närheten så bör man ju ta det lite lugnare, anlita en saneringsfirma tex, Anticimex så tar de bort eller död på boet!

MVH
Yeasou_B-anana

ricky
2006-07-08, 11:00
Ett barn som barfota far fram över gräsmattan löper ju en större risk att få ett Bi/Geting eller Humlestick än en långsammare vuxen.

MVH
Yeasou_B-anana

Hehe! Tror inte bara det har med ålderna att göra. Många vuxna har ju skorpor under fötterna som knappt en borrmaskin rår påflabb_flab

Ruby
2006-07-08, 15:08
Ett barn som barfota far fram över gräsmattan löper ju en större risk att få ett Bi/Geting eller Humlestick än en långsammare vuxen.
Om du med "ett barn som barfota far fram över gräsmattan" syftar på Elisabets dotter så kan jag avslöja att hon går i gymnasiet, så förmodligen rör hon sig ungefär på samma sätt som "en långsammare vuxen"... :rolleyes:

Ruby

Elisabet
2006-07-08, 15:44
Om du med "ett barn som barfota far fram över gräsmattan" syftar på Elisabets dotter så kan jag avslöja att hon går i gymnasiet, så förmodligen rör hon sig ungefär på samma sätt som "en långsammare vuxen"... :rolleyes: Både rätt och fel :) Som en långsammare vuxen rör hon sig definitivt inte! Men skuttar över gräsmattor som ett barn gör hon inte heller.

Förutom det helt otroliga att bli stucken i båda fötterna samma dag med några timmars mellanrum, så hör det till saken att hon är allergisk mot getingstick. Den ena foten domnade helt bort till att börja med, trampdynorna och tårna svällde upp ordentligt, blev röda och varma och smärtade när hon gick - till hennes stora bestörtning eftersom hon skulle på träningsläger dagen efter och köra två pass rullskidor + löpning per dag (i fjällen).

Men tack vare effektiv medicin och en förstående läkare som sa att hon fick träna hur mycket hon ville, så blev hon nöjd och glad igen.

Ruby
2006-07-08, 19:58
Både rätt och fel :) Som en långsammare vuxen rör hon sig definitivt inte! Men skuttar över gräsmattor som ett barn gör hon inte heller.Jag antar att yeasou med "en långsammare vuxen" jämförde med ett barn och inte med en snabbare vuxen, så att säga. :rolleyes:

Tråkigt med getingsticken med skönt att det ordnade sig!

Ruby