handdator

Visa fullständig version : Fisk som bits!


Ioslina
2006-06-27, 14:19
Har ju haft en trevlig semester i Grekland. Enda missnöjet var väl att en fisk "bet" mig i tån!!! Kan ju låta märkligt och ganska kul. Men ONT gjorde det! Prata med solsängskillen på Manganari beach, Ios. Han berättade att det var ganska vanligt och att folk ofta kom upp på hans taverna och grät för de hade så ont. Han gav mig Ammonia, (salubrin eller??). Dutta med bomull och så. Han berättade att är man allergisk mot något kan man bli allvarligt sjuk. Bettet ser ut som 2 små svarta prickar efter fisktänderna. Jag blev lite senare lite svullen över foten och i hålfoten. Visade upp mig på apoteket på Ios. Men det var vanlig reaktion min fot hade. Men nu så här mer än en vecka senare känner jag av det lite grann fortfarande. Skulle vilja veta mer, lite fakta om någon annan känner till fisken och vad man ska göra! Kontaktar läkaren snart, tror jag!
Har hört härhemma att det är giftiga!

Peter
2006-06-27, 15:13
...Bettet ser ut som 2 små svarta prickar efter fisktänderna. Jag blev lite senare lite svullen över foten och i hålfoten. Såg du att det var en fisk? Du borde ha fler tandmärken tycker jag. Om du simmade i närheten av klippor eller stenar skulle det kunna vara en Muräna som bitit dig. Muränan är egentligen en vattenlevande giftorm och det skulle kunna förklara svullnaden. Den är inte speciellt giftig men tillräckligt för att orsaka obehag. Speciellet om man är allergisk. Jag har i o f s aldrig hört talas om att någon blivit biten av en sådan i Grekland, men någon gång ska vara den första...

Om du fortfarande har obehag och ont bör du kanske få kontrollerat att det inte sitter kvar något i bettet.

Peter

Ioslina
2006-06-27, 15:23
det var precis vid strandkanten...vi sparkade boll. hann inte sen något djur... trodde först jag skurit mig på något, saltvattnet svider ju också... någon pratade om stenfisk härhemma.......

Elisabet
2006-06-27, 15:39
det var precis vid strandkanten...vi sparkade boll. hann inte sen något djur... trodde först jag skurit mig på något, saltvattnet svider ju också... någon pratade om stenfisk härhemma.......Stenfisk finns inte i Medelhavet. Den anses vara världens giftigaste fisk, så jag tror nog du skulle ha mått sämre om du blivit biten av en sån. Här kan du läsa lite om stenfisk: http://www.commersen.se/ungafakta/varldshaven/livet/fiskar_livet/ben/giftiga/giftiga.html

Jag har hört talas om andra som fått liknande bett, men det var länge sedan och jag kommer just nu inte ihåg vad det var för fisk. Ska leta lite i minnet så kanske det dyker upp nåt..

Peter, muränan är en ål, inte in orm.

Ioslina
2006-06-27, 15:50
[quote=Elisabet]Stenfisk finns inte i Medelhavet. Den anses vara världens giftigaste fisk, så jag tror nog du skulle ha mått sämre om du blivit biten av en sån. quote]

Tack Elisbet, ja jag tror nog jag mått sämre om det varit en sån! Var det du som ville ha pris på aprikoser och körsbär??

Joppan
2006-06-27, 15:51
Bet fisken dig under tån eller!?
Vet en kille som trampade på dessa små
odågor som kan ligga under sanden på botten ibland.
Han fick jätteont av det, hur "bettet" såg ut minns jag inte
men han hade ont vet jag. Kan det vara något sånt måntro?

//Joppan

Elisabet
2006-06-27, 15:52
Var det du som ville ha pris på aprikoser och körsbär??JA :) Fast du kan ju skriva det i den tråden (om du hittar den, jag minns inte själv var den ligger) :)

Ioslina
2006-06-27, 16:17
JOPPAN: det låter som det, fisken bet mig mellan lilltån och tån brevid... fast på insidan av lilltån........ låter som det du skrev!
ELISABET: körsbär allt från 2.50€ till 5.99€, säkert beroende på sorter. köpte goda i piraeus saluhall, du vet där fisk o kött säljs också.
aprikoser; 1.50€ - 2.50€

Eva L
2006-06-27, 16:18
Har ingen aning om vilken fisk det var. Låter märkligt att fisken skulle ligga under sanden. Hur som helst så kostade körsbären mer än 4 euro kilot och aprikoser och persikor strax under eller över 3 euro. Orkar inte leta fram den rätta tråden så du får ta det här.

Eva

Peter
2006-06-27, 17:31
Peter, muränan är en ål, inte in orm.
Jag blev själv förvånad när jag läste om Muränor på nätet för några år sedan. Men där kallades den just "vattenlevande giftorm". Men det kan ju varit fel.

Däremot så finns det en fisk som kallas för Fjärsing som gräver ner sig i sanden på grunt vatten. Den har kraftiga och vassa taggar på ryggfenan. Den finns faktiskt i Sverige också, och är rätt vanlig i Medelhavet, både i Italien och Grekland. Den är känd för att kunna ge rätt obehagliga reaktioner om man trampar på en sådan.

Så gissningsvis är det en sådan du trampat på.

Peter

babsan
2006-06-27, 17:33
En väninna till mej, blev biten av en fisk, för några år sedan på Koufinissi. Foten svullnade upp och hon uppsökte läkare. Hon fick några piller att äta. Hon fick inte vistas solen och inte dricka alkohol. Efter några dagar åkte hon tillbaka Santorini, men svullnaden gick inte ner och tån blev svart. Hon uppsökte läkare igen och hon fick mer piller att äta.

Jag träffade henne när hon kom hem, 2 veckor efter hon hade blivit biten och då hade svullnaden i alla fall gått ned, men tån var fortfarande svart.
Läkaren nämnde att det var antagligen en fisk som ligger i sanden. Namnet på fisken har jag glömt, men jag ska fråga henne nästa gång jag pratar med henne.

Hon förlorade 2 veckor av sin 3-veckorsresa p.g.a detta.

Barbro :)

Elisabet
2006-06-27, 18:44
Jag blev själv förvånad när jag läste om Muränor på nätet för några år sedan. Men där kallades den just "vattenlevande giftorm". Men det kan ju varit fel.En del muränor ser ju ut som långa ormar och det är inte otroligt att de ibland kallas så, men de tillhör ålarna, muraenidae, och är alltså fiskar. Om du googlar på muräna eller muraenidae hittar du flera pålitliga sajter som bekräftar det, både på svenska och engelska.

Ioslina, fjärsing som Peter förslår, stingrocka eller rent av sjöborre är tänkbara alternativ som du kan ha trampat på en tagg på och stuckit dig.

Om du inte har några andra symtom än att du "känner av det lite fortfarande" så tror jag att inflammationen som giftet orsakade snart går över och du behöver nog ingen behandling. En dryg vecka är inte lång läkningstid. Är det (eller blir) rött, svullet, varmt och/eller du mår sämre på annat sätt (huvudvärk, illamående, yrsel, feber, tröthet) så ska du genast söka läkare.

Riitta
2006-06-27, 19:12
Tänkte också på fjärsing med en gång.Man kan reagera kraftigt om man råkar sticka sig. Barnbarnet och min man fick syn på en på Karpahtos förra gången. Vi badade i Amoppi då.

Riitta

Ioslina
2006-06-27, 20:46
Fjärsing? Ja det kan nog vara en sån, som attackerade mig! Vad görs åt det sticket/bettet? Kan tänka mig att de är ngt liknande som en svensk geting, de sticks/bits som försvar när man kommer för nära! Ibland, på kvällarna kan jag känna av i foten, fast mest i framtrampdynan... Är det läge att ringa vårdcentralen i morgon, med risk för att de skrattar åt en!? Det är 10 dagar sen jag stacks utav den... Vad tror ni? Finns det någon läkare här på kalimera forumet månntro??

PO
2006-06-27, 21:01
Giftinformationscentralen om fjärsing (http://www.giftinformationscentralen.se/article.asp?CategoryID=6689) :eek:

http://www.explorecrete.com/nature/fish/drakaina.jpg
Fjärsing / Trachinus draco / Greater weever
Bilden från: "Saltwater Fish and Sea Animals of Crete and Greece"
(Sidan innehåller hotellänkar)

//PO

Zanét
2006-06-27, 21:05
Fjärsing? Ja det kan nog vara en sån, som attackerade mig! Vad görs åt det sticket/bettet?
Via Giftinformationscentralen hittade jag information om fjärsing, symtom etc: http://www.giftinformationscentralen.se/article.asp?CategoryID=6689

Du kan ju närhelst du vill ringa Sjukvårdsrådgivningen i ditt närområde och fråga hur du ska gå tillväga. Vet inte var du bor, men om du är bosatt inom Region Skåne kan du ringa 1177 dygnet runt.

Edit: Nu ser jag att du bor i Västerås. Sjukvårdsupplysningen där har tfn: 077 - 1176400

//Zanét bye_bye

Ioslina
2006-06-27, 21:13
Tack Zanet och PO ! Har läst ang er länk. Kan kontakta familjeläkaren som under stängd tid, kopplas till sjukvårdsupplysningen.......... Får se vad de säger..........

Eva L
2006-06-27, 21:34
Har du klarat dig så många dagar och symptomen är på tillbakagående kan du nog lugnt vänta över natten och söka på dagtid till din vårdcentral eller hälsocentral. Skratta lär personalen inte göra men säkert ifrågasätta varför du söker jourtid i det läget.

Eva

Ioslina
2006-06-28, 11:24
Har ringt vårdcentralen nu, ska dit efter lunch och visa upp mig (ja i alla fall tån!) för någon sköterska. Sen får de avgöra om läkaren ska titta på den också! Mest besvär vid trampdynan och i ena tå vecket.... Lite varm i foten på kvällen..........

Ioslina
2006-06-28, 13:27
Har nu fått en läkartid i morgon bitti, sköterskan på vårdcentralen var tacksam över info bladet från giftinfo centralen. Så tack ni som tipsade mig om det!

inkfish
2006-06-28, 14:51
sköterskan på vårdcentralen var tacksam över info bladet från giftinfo centralen.

Vilken tur att sjukvården att den har dig;) flabb_flab

Du får rapportera sen hur det gick, följer den här tråden med spänt intresse.

Ioslina
2006-06-28, 15:22
ja det där lilla bettet/sticket från den där uslingen på den vackra stranden Manganari skapade visst en riktig följetong här på kalimera!flabb_flab

Ioslina
2006-06-29, 10:31
Nyss hemkommen från läkare och apoteket, ekonomiförpackning av pencillinet Dalacin 300mg.... 14 dagars kur. Blir det mer akut måste jag kontakta akuten. Annars är det återbesök hos distriktssköterskan på måndag som gäller.. håller tummarna på att jag snart känner bättring!:rolleyes:

inkfish
2006-06-29, 12:11
Antibiotika? Då har du alltså en bakterieinfekton? Vad en liten fiskjäkel kan ställa till med!

Bra att du fick det kollat!

yeasou
2006-06-29, 20:40
Fjärsingen är en ful fisk i den meningen att den har giftiga taggar! Har klarat mig undan taggarna i alla år jag lyckats få den på kroken! Har även lyckats klara mig ifrån att trampa på en. En sak som är fint med fjärsingen är att dess kött smakar alldeles utmärkt! Jag har en avbitare med när jag fiskar, klipper av taggarna och skär huvudet av dem, sen är det bara att rensa den som vanlig fisk. Steka de små filéerna i olja eller smör!
Mums filebabba.
MVH
Yeasou_B-anana

Ioslina
2006-06-29, 22:24
Fjärsingen är en ful fisk i den meningen att den har giftiga taggar! Har klarat mig undan taggarna i alla år jag lyckats få den på kroken! Har även lyckats klara mig ifrån att trampa på en. En sak som är fint med fjärsingen är att dess kött smakar alldeles utmärkt! Jag har en avbitare med när jag fiskar, klipper av taggarna och skär huvudet av dem, sen är det bara att rensa den som vanlig fisk. Steka de små filéerna i olja eller smör!
Mums filebabba.
MVH
Yeasou_B-anana

Vad hjälper det att de smakar gott, när jag har ont i tån!?:p ;)

Sandroow
2006-07-04, 10:36
Jösses, nu blir man ju lite rädd för att bada.
Men detta är väl inte så vanligt eller? :eek:
Har aldrig hört om det innan.
Tycker synd om dig som drabbades av detta.

Mysan
2006-07-04, 12:58
BADSKOR är bra överallt, det är väl det jag alltid trott!!:D
Badar med dem på alltid, oavsett strand, oavsett land. Det finns alltid oansvariga personer som strör vassa saker omkring sig. Glasbitar, plåtburkar och fjärsingar :p :p Här hemma finns det ju eländiga maneter som flyter in till stranden. Då skyddar skorna kanonbra!klapp_klap Det är ALDRIG roligt att trampa på något som förstör fötterna, det blir så knepigt att gå då.....Ang_elx

/Mia

Hellen
2006-07-04, 14:59
Isolina- hur går det för dig med bettet, hoppas det gått över.

// Helén

Sandroow
2006-07-04, 15:43
Badskor var ordet.....skall skaffa sådana!:p
Då slipper jag nafsing av fjärsing!!:rolleyes:

Ioslina
2006-07-04, 21:29
Tack tack för all omtanke här på kalimera! Jo tack det går väl bra. Tack vare pencillinet har det blivit betydligt bättre! Är inne på 6:e dag nu på pencillin kuren. Har känt bättring, tack och lov! fick ett litet starkare pencillin, för att täcka bakteriefloran den där jäkla fjärsingen ev hade. Badskor är inte alls så himla dumt! Har använt det mer och mer faktiskt! Så ha så trelvligt på era greklandsresor óch akta er för fjärsingar. Hade själv inte hört talas om det innan . På Manganari strand på Ios bodde den lilla uslingen och strand stols killen sa att det hände lite då och då att folk gick upp till hans taverna och grät pga fjärsingar!


Isolina- hur går det för dig med bettet, hoppas det gått över.

// Helén

scarymary
2006-07-04, 23:47
Bettet ser ut som 2 små svarta prickar efter fisktänderna. Jag blev lite senare lite svullen över foten och i hålfoten.
Måste bara berätta... Förra året var jag på Mylopotas och badade. Som vanligt. Jag var alldeles vid stranden. Pang så sticker det till! Jag vrålskriker, ungerfär hela stranden glor på mig medan jag springer upp på stranden och inte vet vad jag ska göra.. Nån kommer fram till mig och säger att det kan ha varit en orm. Men sen säger en grekisk kvinna att det inte finns ormar där. Hur som helst, när jag kommer hem har jag två bett på min fot, det ser ut som två stick... Det var lite ömt ett tag, sen gick det över. Jag gick iaf till apoteket och fick nån salva...
Kanske samma sak som hände dig?

ragnhild
2006-07-05, 11:09
Det er ikke uvanlig at fisk biter. Jeg kjenner mange som har vært ute for det samme på ulike steder i varmere farvann.
Den fisken som ligge i sanden er antagelig en dracena-fisk. Den går inn mot strendene for å gyte. Til beskyttelse har den en pigg på ryggen. Og har man max uflaks og tråkker på en sprøyter fisken gift inn i foten. Da er det viktig og oppsøke lege for behandling umiddelbart.

Elisabet
2006-07-05, 11:39
Det er ikke uvanlig at fisk biter.Jag trodde att bitande fiskar i Medelhavet är väldigt ovanligt. Menar du att det inte stämmer Ragnhild?

Den fisken som ligge i sanden er antagelig en dracena-fisk. Den går inn mot strendene for å gyte. Drakena-fisk är väl densamma som fjärsing (fersing tror jag den heter på norska)?

yeasou
2006-07-05, 12:03
http://hem.passagen.se/kent.andersson/fjarsing.jpg
Fjärsing har 3 giftiga taggar men är annars en mycket fin matfisk. Fråga gärna
efter färska filéer hos fiskhandlaren. Foto/copyright © Kent Andersson.
Större fjärsing - Greater weever
Trachinus draco - Linnaeus, 1758
Av © Kent Andersson, Göteborg, 19 november 2002.
Uppdaterad / updated 4 januari 2006.
Art: draco (drake)
Släkt: Trachinus (skarp, taggig)
Familj: Trachinidae (fjärsingar)
Ordning: Perciformes (abborrformer)
Klass: Actinopterygii (strålfeniga fiskar)
Beskrivning: En långsträckt vacker, bottennära havsfisk i brunt, grönt, gult skimrande färg, ibland marmorerade, som bleknar efter döden. Gräver ofta ner sig i sanden, bara ögonen hålls ovanför.Två ryggfenor varav den främre med en gifttagg (se teckning nedan) samt en gifttagg på vardera gällock.
Skaffa badskor! Och kom ihåg att det troligtvis nog bara är Hajar som biter människor:D

MVH
Yeasou_B-anana

ragnhild
2006-07-05, 12:34
Jovisst finnes det andre fisker enn hai som biter. Og jeg mener biter, ikke spiser mennesker.
Mange barn som har lekt i vannet har hatt nærkontakt med slike fisker.

Jeg antar at det var en dracena-fisk vedkommende som startet denne tråden tråkket på.
Behandlingen man skal ha umiddelbart tror jeg er kortison sprøyte + annet etterhvert.
Min mann hadde et møte med en slik for noen år siden. Det gikk veldig bra.

Ia
2006-07-05, 15:28
Fjesing heter den på norsk og finnes på strender her i Norge også.
Tror faktisk det var noen som døde av stikk for et par-tre år siden da det var mye snakk om den..
Så motoet må være: kom deg til lege med en gang for å få pencelin... man blir da også fortere bra slik at ikke hele ferien blir ødelagt.
Men dette er jo ikke så vanlig selv om det skjer fra tid til annen så man må jo ikke bli redd for å bade... :cool:

ia_B-anana

Elisabet
2006-07-05, 15:35
Enligt giftinformationscentralens sida som det länkas till i tidgare inlägg behöver man söka läkare:
Om effektiv smärtlindring ej uppnås.
Vid behov av hjälp att avlägsna rester av gifttaggen.
Vid allmänpåverkan.
Vid tecken på infektion.

Naturligtvis ska risker aldrig ignoreras, men överdriva riskerna ska man också låta bli, tycker jag.

Om någon avlidit pga av följderna av ett fjärdsingstick så finns det all anledning att anta att personen hade andra svagheter/sjukdomar som blev förvärrade. Giftet i sig är inte dödligt, inte ens för den som får en allergisk reaktion av det.

Eva L
2006-07-05, 15:40
Bra tips är att försöka få ut taggar eller reseter av taggar och rengöra ordentligt med Alsollösning eller liknande. Inget plåster för då växer bara bakterierna till utan bara kompress som tejpas med kirurgtejp i kanterna. Ungefär så skulle jag göra. Tycker som Elisabet att riskerna inte bör överdrivas. Människor kan dö av många saker men risken att dö i förtid av fiskbett i Grekland måste anses som mikroskopisk. Tror att vi dagligen utsätter oss för betydligt större risker än så.

Eva

Ia
2006-07-05, 16:09
Jeg mente ikke at risken for å dø var stor, eller at den i det hele tatt er der..., den som døde reagerte nok allergisk. (altså jeg har hørt om det en gang...)
folk som er veldig allergisk mot vepsestikk kan også dø, men man lar jo ikke være å gå ut for det....
Men jeg ville nok ha gått til legen om jeg eller barna skulle oppleve å bli stukket i syden slik at man ikke skal gå og ha vondt resten av ferien og risikere in inflamasjon...

Av alle de tusner som reiser fra Norge/Sverige, nedover i løpet av en sesong så tror jeg risken er svært liten for å bli stukket.
Jeg har da tenkt å bade som vanlig og kommmer ikke til å bruke badesko på vanlig sandbunn. Men kommer nok alikevel til å titte litt ekstra ned i sandbunnen etter disse inleggene her...:o

ragnhild
2006-07-06, 12:04
Fjesing heter den på norsk og finnes på strender her i Norge også.
Så motoet må være: kom deg til lege med en gang for å få pencelin... man blir da også fortere bra slik at ikke hele ferien blir ødelagt.
Men dette er jo ikke så vanlig selv om det skjer fra tid til annen så man må jo ikke bli redd for å bade... :cool:

ia_B-anana

Ikke penicilin, men kortison.

Elisabet
2006-07-06, 12:15
Kortison ger man vanligen vid allergisk reaktion. Penecellin ges om det blivit en infektion. Om inget av detta inträffar, vilket förmodligen är det vanligaste, behövs ingen annan behandling än att se till att man får ut taggen eller rester av den.

Giftet kan man också dämpa genom att hålla den stuckna kroppsdelen i så varmt vatten som möjligt i minst en halvtimme. Ibland rekommenderas istället att kyla sticket med is för att dämpa giftet, eftersom det egentligen krävs 100-gradigt vatten för att giftet verkligen ska "dö" - och det kan man ju inte stoppa foten i...

Läs giftinformationscentralens hemsida om ni inte gjort det, där är informationen korrekt och faran varken under- eller överdriven.

ragnhild
2006-07-07, 09:09
Jeg lover deg allergisk reaksjon hvis du stikker deg på en dracena. Og anbefaler alle, hvis så skjer, å oppsøke lege umiddelbart. Å vente er bare tull fordi at det tar litt tid før giften merkes for fullt. Andre typer stikk kan man behandle selv, men ikke dette.

Elisabet
2006-07-07, 20:39
Jeg lover deg allergisk reaksjon hvis du stikker deg på en dracena. Og anbefaler alle, hvis så skjer, å oppsøke lege umiddelbart. Å vente er bare tull fordi at det tar litt tid før giften merkes for fullt. Andre typer stikk kan man behandle selv, men ikke dette.Man ska absolut inte behandla några stick själv om man får en allergisk reaktion eller infektion!

Vad gäller risken att få en allergisk reaktion av ett fjärsingstick så är det naturligtvis upp till var och en att tro vad man vill. Oavsett enskilda människors eventuellt annorlunda erfarenhet så bedömer jag giftinformationscentralens uppgifter som de mest trovärdiga.

En allergiskt reaktion uppstår för övrigt inte första gången man utsätts för en viss allergen. Först när kroppen har bildat en viss mängd antikroppar mot den allergenen, kan en eventuell allergisk reaktionen uppstå. Dvs om man får en allergisk reaktion av ett stick från en fjärsing så har man minst en gång tidigare i livet utsatts för det protein i giftet som man reagerar allergiskt mot.

Peter
2006-07-09, 15:14
En allergiskt reaktion uppstår för övrigt inte första gången man utsätts för en viss allergen. Först när kroppen har bildat en viss mängd antikroppar mot den allergenen, kan en eventuell allergisk reaktionen uppstå. Dvs om man får en allergisk reaktion av ett stick från en fjärsing så har man minst en gång tidigare i livet utsatts för det protein i giftet som man reagerar allergiskt mot.
Det här vill jag nog sätta ett stort frågetecken för! Visst kan man vara allergisk mot något man inte utsatts för tidigare.

Peter

Elisabet
2006-07-09, 18:19
Det här vill jag nog sätta ett stort frågetecken för! Visst kan man vara allergisk mot något man inte utsatts för tidigare.Ujuj Peter, ska du säga så om en fråga som du vet att jag inte kan låta bli att inveckla mig i ;)

Det finns tre typer av allergier:
- atopisk allergi, dvs sådan allergi som man får genom ämnen i luften (framförallt pollen, djursekret, mögel och kvalster) och från livsmedel. Hit hör också allergi som man får genom bett eller stick.
- kontaktallergi
- ”övrig allergi”, till exempel komjölksallergi

Man kan säga att allergi är en immunförsvarssjukdom. Allergin uppstår för att immunförsvaret aktiveras "i onödan" när man utsätts för ett ämne som egentligen är ofarligt.

När det gäller atopisk allergi, är det alltid ett protein man reagerar allergiskt mot. Detta protein är som sagt egentligen ofarligt och det "normala" är att man tål det. Det som händer i kroppen när en allergi utvecklas är att immunförsvaret "får för sig" att det ofarliga proteinet är ett hot och sätter igång att bilda antikroppar (motgift) mot allergenet (proteinet). Antikropparna "sätter sig" på allergicellerna för att "lära känna dem" och kunna reagera snabbt nästa gång man kommer i kontakt med allergenet.

När det händer, alltså nästa gång man utsätt för allergenet, startar en reaktion i kroppen där bland annat histamin frisätts och orsakar de allergiska besvären.

Så nej, första gången man utsätts för något som man blir allergisk mot, uppstår ingen allergisk reaktion. Det vanligaste är att man inte får (eller märker) reaktionen förrän man utsatts för allergenet flera gånger och en ganska stor mängd antikroppar har bildats. När man gör allergitest med blodprov mäter man mängden antikroppar. Ju mer antikroppar mot ett visst ämne, ju mer allergisk är man mot det.

Kontaktallergi och "övrig allergi" uppstår inte riktigt på samma sätt, men det handlar även då om "fel" i immunförsvaret.

Elisabet
2006-07-09, 21:15
Glömde skriva om histamin att det är ett ämne som finns i kroppens vävnader som en del i immunförsvaret. Det frigörs vid olika tillfällen, till exempel när man får ett myggbett så frigörs histamin och gör så att det kliar.

Vad histaminerna faktiskt gör att de skickar mer blod till den utsatta kroppsdelen, så att det kliar, man får röda utslag eller röda ögon, mer slem produceras i näsan och bronkerna, slemhinnor svullnar osv.

Histaminer kan dock inte frigöras innan det finns en viss mängd antikroppar som så att säga sätter igång deras frigivning. Därför får man ingen allergisk reaktion första gången man utsätts för en viss allergen.

Peter
2006-07-09, 22:28
Ujuj Peter, ska du säga så om en fråga som du vet att jag inte kan låta bli att inveckla mig i ;)

Jag visste väl att det var som att peta på en inflamerad böld :D Och det som gör så skönt ont... Hi hi hi...

Men du vet ju att jag inte bara är allmänt djävlig, jag är även då och då även överdjävlig. Så jag ringde till MAS (Malmö Allmänna Sjukhus) i kväll och fick prata med en (i o f s AT) läkare där. Men han menade att man inte alls behöver varit utsatt för det "elaka" proteinet tidigare för att få en allergisk reaktion. Och jag hoppas verkligen att han vet vad han pratar om! Han menade att man kan reagera direkt när ett okänt protein kommer in i kroppen.

Jag har faktiskt varit med om detta i ett synnerligen obehagligt sammanhang. Ett tidigare ex fick ett stick av en bålgeting. Hennes son, sex år gammal, fick tre stick (!) men reagerade inte alls. Jag klarade mig ostungen dock. Getingarna förstod väl att jag var elakast på plan... Ang_elx :rolleyes:

Detta hände ute i St Anna skärgård, långt från all ära och redlighet... Och ex:et gick in i en anafylaktisk chock. Hon hade dock aldrig tidigare blivit stungen av någon bålgeting. Som tur var så hände detta när jag precis fått "mobiltelefon". Dvs en apparat som var fastlåst i bilen och tog upp halva bagageutrymmet.... Så det var bara att ringa 90 000, låsa sommarstugan och lasta in hustru och barn i Audin och vrålköra mot civilisationen. Ambulans och akutbilen mötte vi ung. halvvägs, så då släppte mitt ansvar. Som väl var var hon "syrra" på IVA och förstod vad det var som höll på att hända och vidtog åtgärder därefter. Efteråt på sjukhuset så sade läkaren till mig att hon hade haft ca 10 - 15 minuter kvar om vi inte mött akutbilen! Och från den punkten där vi möttes så hade vi fortfarande ca 30 min kvar till stan´..... Så där försvann alla mina ev. betänkligheter mot mobiltelefoni....

Men killarna i akutbilen hälsade glatt: Nämen är det du Eva, och tryckte i henne adrenalin, cortison och kalk... Men jag fick se hennes EKG-remsa på sjukhuset, och den såg inte kul ut...

Och Christopher, grabben, frågade senare: Kan du inte köra som du gjorde när mamma var dålig? "Det var roligt..." Ha ha ha.... Och får jag tag på den faan som vägrade flytta på sig trots att jag kom i hög hastighet bakifrån med både varningsblinkers och helljus på, så ska han få stifta bekantskap med min ilska... Jag lyckades efter några minuter ta mig förbi honom och han kom senare ifatt när vi stannat hos ambulansen och akutbilen med "blandarna" på, så jag hoppas jag han förstod att det var allvar och skämdes som en hund resen av vägen...

Akutbilskillarna sade till mig att köra lugnt och stilla in till stan´, vilket jag gjorde med "Stoffe" i baksätet... Bröt nog inte ens mot hastighetsbestämmelserna som jag annars brukar göra... Det var ju liksom inte mycket jag kunde göra...!

Men parkerade naturligtvis totalt regelvidrigt utanför akutintaget och letade upp dåvarande medresenärens rum... Och hittar då ett ex som ser ut som hon drabbats av galopperande vattenkoppor... flabb_flab Urtokaria (utslag) över hela kroppen och hon var inte på gott humör... Ang_elx Det kanske inte underlättade när jag glatt kom in och sade till henne att sluta ligga där och simulera... OUPS... Läkaren tittade först på mig, sedan på exet, och sedan på mig igen, och började sedan asgarva... Det berodde kanske på att vi faktiskt kände hälften av personalen, och umgicks med en del.... Ang_elx flabb_flab Men exet var INTE glad...

15 min senare var vi dock på väg hem och allt gick bra. Den gången.

Men för att nu runda av det hela så måste jag, och läkaren på MAS, reservera oss mot att man måste ha träffat på det allergiframkallande proteinet tidigare...

Peter

Eva L
2006-07-09, 22:52
Du kan nog lugnt lita på doktorn eftersom kroppen är mer komplex än vi anar.
Kan inte vid en så sen timme och efter en spännande finalmatch ge en enkel förklaring som alla kan förstå men en annan dag kanske.

Eva

Peter
2006-07-09, 23:20
Histaminer kan dock inte frigöras innan det finns en viss mängd antikroppar som så att säga sätter igång deras frigivning. Därför får man ingen allergisk reaktion första gången man utsätts för en viss allergen.
Hrrrrm, mutter, suck.. Nä. Jag köper fortfarande inte det du säger! Jag menar, antihistaminer har funnits i rätt många år nu. Men de är för folk som redan har konstaterade allergier. Min fars gamle gode vän som var produktchef på Sandoz propagerade starkt för dessa. För att motverka allergiska reaktioner. Men jag har aldrig hört att man måste ha varit i kontakt med ämnet man är allergisk mot en gång, för att sedan få en allergisk reaktion vid en andra kontakt! Ett gift för kroppen är ett gift! Oavsett om jag träffat på det tidigare...

Men skit samma om man blir allergisk första eller andra gången man kommer i kontakt med ett ämne. Det spelar ingen större roll och för knappast Forumet framåt heller. Det är dock ett elände för de som råkar ut för det! Själv nyser jag hejdlöst 5 - 6 gånger varje morgon när jag läser tidingen. Trycksvärta tillsammans med 5 Miljarder katthår i luften lockar fram denna aerodynamiska explosion... Faan att Ove har gått i pension... Hade behövt lite av hans antihistamin... Ang_elx :D

Peter

Elisabet
2006-07-09, 23:55
Det var sannerligen för väl att det gick bra den gången! Allergichocker är inget att leka med.

Det jag kan om allergier finns att läsa såväl i böcker som på internet. Det är ju som väl är ett område som det forskas ganska mycket i, och kanske har den läkare du pratade med kunskap om nya rön, eller så svarade han väldigt allmänt. Det är ju inte möjligt att veta vilka antikroppar man har bildat om man inte kollat det speciellt och vissa proteiner/allergener finns säkert i olika "saker", andra är närbesläktade, så det kan säkert förekomma att man reagerar allergiskt på något som man inte varit med om tidigare. Antikropparna kan finnas där och vänta i alla fall. Förmodligen är det dock inte något som händer ofta - allergichocker är ju också som tur är ganska sparsamt förekommande.

När det gäller getingstick så lär risken att man blir allergisk mot det vara många gånger större om man blir stucken första gången under de första levnadsåren, än om man blir det när man blivit lite äldre. Min dotter blev stucken av en geting när hon var 15 månader. Då fick hon bara en röd prick som sved och kliade lite. Nästa gång hon blev stucken var hon 16 år och då fick hon en jättereaktion som behövde kortisonbehandlas. Hon trodde förståss inte själv att hon någonsin hade blivit stucken av en geting förut och blev förvånad över reaktionen.

Allergiska reaktioner är komplexa och låter sig långt ifrån alltid förklaras. Korsreaktioner är inte ovanliga och allergins styrka varierar med årstider, ålder och allmäntillstånd, och mycket annat.

Men nu har vi kommit en bra bit ifrån fisken som stack...


Tillägg: Ditt sista inlägg hade jag inte läst när jag skrev detta. Antihistaminernas uppgift är att sätta histaminerna ur funktion, så att de inte kan orsaka den allergiska reaktionen.

Och så det där med gift då: Det ämne man reagerar allergiskt mot är inte ett gift för kroppen. Det är immunförsvaret som tar miste, och TROR det och därför sätter igång en reaktion som ger symptom. Jag kan till exempel inte äta nötter utan att slemhinnorna i svalget sväller. Men inte är nötter giftiga för det. Det är bara mitt immunförsvar som någon gång har fått för sig det.

Eva L
2006-07-10, 09:35
Är det inte korsreaktioner som doktorn tänker på när han svarar att en allergi kan uppstå även första gången. Inte kan väl getingen vara så unik att inte bett från andra insekter kan leda till reaktion första gången vid getingstick? Vid mitt första getingstick(som jag känner till) svällde handen upp till nästan dubbel storlek och andra gången blev jag rejält allmänpåverkad och fick vård akut. När jag reste till Amazonas i vintras såg jag till att ha både Betapred och Anapen i medicinlådan samt naturligtvis en del annat som cortisonkrämer och Clarityn.

Lite kuriosa bland greklandsfrälsta så såg jag att många svenskar i test reagerar mot ämnet från kackerlacka trots att kackisar är ovanliga i Sverige och enligt författaren förekommer i mindre än 2% av de svenska hemmen. :confused:

Eva

Elisabet
2006-07-10, 10:02
Är det inte korsreaktioner som doktorn tänker på när han svarar att en allergi kan uppstå även första gången.Ja så kan det vara. När min yngste son var som sämst i sina allergier och testades första gången hade han klass 5 på hästallergi. Det är den högsta klassen och ger testet sådant utslag är man väldigt allergisk. Han hade nästan aldrig träffat en häst då! Däremot hade han någon månad innan åkt med i en grannes bil när deras dotter skulle hämtas från stallet. Den troliga förklaringen är att hans motståndskraft var så nedsatt så han bildade antikroppar mot i stort sett allt han utsattes för. Korsreaktion med andra ord.

Testet visade också på mjölallergi (inte glutenintolerans som är någon annat) - och mjölmat var det enda som jag med säkerhet visste att han inte blev dålig av just då! Korsreaktion även det.

Inte kan väl getingen vara så unik att inte bett från andra insekter kan leda till reaktion första gången vid getingstick? Det är ju proteinet i sticket man reagerar allergiskt mot och jag tvivlar på att det finns kunskaper om var och hur alla proteiner finns och ser ut och vilka som förekommer på olika ställen.

Det viktiga är ju trots allt att behandla en allergi oavsett hur svår eller lindrig den är. Då kan man förhindra att symptomen förvärras nästa gång och numer har det ju även visat sig att man kan bli helt symtomfri, något som man inte trodde för bara några år sedan.

Peter
2006-08-04, 17:47
För att brutalt återgå till ursprungsfrågan så hade Expressen idag en artikel om just Fjärsing: http://www.expressen.se/index.jsp?a=649169

Den bits ju inte, men sticks... Och den finns i Medelhavet också.

Peter

Ioslina
2006-08-04, 18:00
Jo tack jag läste den artikeln nyss. Har spart den, för de på vårdcentralen hade aldrig hört talas om fjärsing förr! Men på västkusten och södra skåne borde kunna sånt antar jag. Någon som vet om de svarta gifttaggarna kan ramla bort av sig själv eller? Jag kan inte se att jag har kvar dem, men vet med mig att jag inte plockat bort dem heller?

Lissi
2006-08-04, 18:38
Oj!

Jag upplevde precis det samma 2 gånger nu på semestern, både vid Nafplio och på Evia, men har trott att det var sjöborrar jag klivit på fast jag inte sett några!!! Andra gången blev maken helt förgrymmad och undrade hur jag badade egentligen;) för han badade ju på samma ställen och såg inga sjöborrar heller. Men är det rackars fiskar som gräver ner sifg i sanden har man ju ingen chans, men JÄVLIGT ont gjorde det i alla fall...Svarta prickar 2 st såg jag båda gångerna på tån... Stortån ena gången och "pektån " på andra foten den andra gången... Nu har det onda nästan lagt sig...

Lissi

Tom
2006-08-04, 19:52
Jag upplevde precis det samma 2 gånger nu på semestern, både vid Nafplio och på Evia, men har trott att det var sjöborrar jag klivit på fast jag inte sett några!!! [QUOTE

Hej !
Dylika problem avhjäpes lätt med denna fotbeklädnad !
Mvh/Tom (som numera kallas för "Iprenmannen")http://i26.photobucket.com/albums/c139/TomGustafsson/BtluffJuni2006-212.jpg

Ioslina
2006-08-04, 21:09
Har ni Lissi och Tom några bestående men?? Jag har fortfarande en "knöl" i "ringtån" vecket...............

Titti
2006-08-04, 21:20
Tom!

Dina Ipren-skor verkar fantastiskt praktiska! Såna skulle jag vilja skaffa mig också. Var kommer man över sådana? I Sverige? I Grekland?

Allvarligt talat, jag har faktiskt blivit lite uppskrämd av den där kvastfeningen, så jag tänker absolut skaffa mig ett par badskor tills jag åker om 1½ månad. Köptips?

Titti

Elisabet
2006-08-04, 21:25
Jo det är inte utan att man börjar fundera... Jag som inte gillar stenstränder just för att man måste ha skor... Ska jag nu måsta börja ha skor även på sandstränder?? :mad:

Eller ska man kanske bara hålla sig till klippor hädanefter?

Tom
2006-08-04, 21:25
Köpte dom på Hydra i våras 15 euro !
Rätt saftigt pris , men dom är värda varje euro.
Fanns något liknande i Egali på Amorgos till 11 euro.
Frun investerade i ett par.

Mvh "Iprenmannen"

Lissi
2006-08-04, 21:33
Efter dessa två "påhopp" så körde jag stenhårt med mina vanliga badskor modell rem mellan stortån och "pektån" tills jag kom ut på simdjupt vtten! Fungerade utmärkt!..Jag har inte så ont så jag tänker besöka läkare, men de svarta prickarna syns!

Lissi

Ioslina
2006-08-04, 21:46
Ja, jag som inte ens är 40+ räknar med att ha badtofflor nästa gång. Det är faktiskt väl värt det!

Ioslina
2006-08-04, 23:21
Ang badtofflorna så liknar de dem som är så poppis nu på västkusten och delar utav skåne. det är visst "Foppa" som designat dem. En plast gummi träsko med hål på sidorna och hälrem, svindyra, 300:- !!
Har köpt något liknade på skokanonen.............

Lissi: har du fortfarande märken kvar? är det längesen du trampa på den jäkla fisken? jag fick infektion och sen pencillin för det.............

Lissi
2006-08-05, 00:17
JA JAG HAR MÄRKEN KVAR MEN INTE ONT...Första bettet fick jag 13 juli och andra nån vecka efter....Men nu känner jag just inget.....

Elisabet
2006-08-05, 07:43
Ang badtofflorna så liknar de dem som är så poppis nu på västkusten och delar utav skåne. det är visst "Foppa" som designat dem. Västkusten och delar av Skåne??? Nej du, foppa-tofflan har invaderat världen, som värsta ufo-attack!

Men inte har Foppa designat dem inte. Hans företag har ensamrätten att sälja originalet i Skandinavien. De kostar för övrigt 700:- För 300:- får man en kopia, något som det redan finns en uppsjö av.

http://www.aftonbladet.se/vss/mode/story/0,2789,679850,00.html

De är förskräckligt fula om du frågar mig, men "alla" säger ju att de är ännu skönare än de är fula, och så stilmulerar de ju blodcirkulationen mm i fötterna, så varför inte...?

Men att simma i? Det verkar opraktiskt, de är ju så hårda och breda.

Eva L
2006-08-05, 08:35
Ha ha flabb_flab simma i Foppaskor då skulle jag sjunka som en sten. Jag har själv inga men annars sitter de på nästan var mans och kvinnas fot här i Västerbotten.

Säljs på vår personalklubb med rabatt. Själv kör jag med mina kära Timberlandsandaler samt Eccos supersmidiga goretexsko med lufthål som ser ut som ett mellanting mellan dyksko och vanliga träningsskor. Lätta och säkert utmärkta att simma i. Klar favorit hos mig.

Eva

Ioslina
2010-10-06, 12:39
Har ju haft en trevlig semester i Grekland. Enda missnöjet var väl att en fisk "bet" mig i tån!!! Kan ju låta märkligt och ganska kul. Men ONT gjorde det! Prata med solsängskillen på Manganari beach, Ios. Han berättade att det var ganska vanligt och att folk ofta kom upp på hans taverna och grät för de hade så ont. Han gav mig Ammonia, (salubrin eller??). Dutta med bomull och så. Han berättade att är man allergisk mot något kan man bli allvarligt sjuk. Bettet ser ut som 2 små svarta prickar efter fisktänderna. Jag blev lite senare lite svullen över foten och i hålfoten. Visade upp mig på apoteket på Ios. Men det var vanlig reaktion min fot hade. Men nu så här mer än en vecka senare känner jag av det lite grann fortfarande. Skulle vilja veta mer, lite fakta om någon annan känner till fisken och vad man ska göra! Kontaktar läkaren snart, tror jag!
Har hört härhemma att det är giftiga!

denna länk började jag skriva på förut

henile
2011-09-22, 10:10
Måste bara berätta om vår dotter som lyckades trampa på något i strandkanten när vi var i Batsi på Andros (juni 2011).
Hon fick starka smärtor och grät flera timmar, ska kanske tillägga att hon är sexton år..(Hon berättade dagen efter att det gjort ont ända upp i ljumsken men inte ville oroa oss..) Det såg ut som ett getingstick under stortån. Vi gav Ipren och smorde med xylocain men det hjälpte föga.:( På kvällen frågade vi personalen på restaurangen och de berättade att det förmodligen varit en stenfisk..:eek: de ligger i strandkanten under sanden och har flera gifttaggar på ryggfenan. De sa att dessa fiskar ibland dyker upp i Grekland särskilt vid nordliga vindar. Vanligtvis behöver man få en spruta med motgift/medicin för att motverka starkare reaktioner men då vår dotter bara fått ett stick avlöpte det ändå väl. Har läst lite om den här fisksorten och det verkar finnas olika sorter som är olika mycket giftiga, den dödliga arten lever bara i tropiska vatten. Någon som vet mer om detta ? Har inte fjärsingen sin giftttagg under kroppen?