handdator

Visa fullständig version : Några allmänna tips Chania-södra kusten


ulén
2006-06-23, 17:48
Hej,:cool:

Det är kanske lite sent att skriva tips nu men här följer några efter vår resa sommaren 2005.

Resrutt (14 dagar):
Vi flög till Chania och stannade i Chania några nätter tog därefter buss till Elafonissi - bodde där i 5 nätter. Vi tog sedan båt från Elafonissi till Paleochora där vi övernattade 2 nätter. Från Paleochora tog vi båt till Sfakia och landvägen vidare till Frangokastello och några nätter här. Därefter slutligen tillbaka till Sfakia och buss från Sfakia till Chania för avslutande två nätter

I Chania bodde vi på det av Kalimera rekommenderade La Casa del amore och det är endast att instämma i kalimeras rekommendation (bra boende, mycket trevlig ägare). Som frukost-ställe rekommenderas ett cafe 20 meter längre upp i gränden på samma sida som Casa del amore. undvik restaurangerna nere vid hamnen - de ser lockande ut men maten var inget vidare. Det finns dock flera trevliga ställe längre in i Chania bl.a. mitt emot La casa del amore (Taverna Kaldemeri).

Från Chania reste vi vidare med buss till Elafonissi eller närmare bestämt Hotell Glykeria vid Chryssokalitissa några km från Elafonissi (säg till när ni kommer så stoppar bussen exakt där).

Vi bodde således nära Elafonissi på en taverna/hotell som heter hotell Glykeria. Ett mycket bra ställe som vi mycket varmt kan rekommendera. (Familjen har bott i Sverige och frun i huset är svenska men de flyttade tillbaka till Grekland för en tid sedan för att ta över farfars rörelse.) Det är ett litet hotell med 8-10 fräscha och bra rum (med bra balkong) med en härlig utsikt över havet. Det finns även en Taverna där man kan äta måltiderna (bra mat). Det finns även en pool (tillräcklig för att "leka i" och "små-simma" i) och även den mycket fräsch. Stämningen på hotel Glykeria är mycket lugn, avslappad, vänlig och fantastiskt charmig. Från Hotel Glykeria är det ca 5 km till Elafonissi och det går antagligen att göra upp med familjen om att bli körd ner till Elafonissi (de gjorde vi och det bestämdes helt enkelt endast vilken tid vi skulle åka och vilken tid vi skulle bli hämtade). Hotel Glykeria rekommenderar vi å det varmaste (vi hade tänkt stanna 3 dagar men stannade 5-6 dagar).

När man kommer ner till Elafonissi kommer det kanske att finnas mycket turister på den första strandremsan men om man tar sig tid och går ut en bit på ön får ni säkert en liten vik nästan för er själv (dagturisterna verkar inte orka/veta om att det går att passera solstolarna och parasollen). Det är en upplevelse att bada här (vi såg bl.a. en havssköldpadda här).

Efter Elafonnissi åkte vi vidare med båt från Elafonissi till Paleochora. Paleochara var väl o k men inte riktigt vad vi letade efter (trevligt men lite turist-präglat) dock mycket sandstränder och trevliga matställen. Vi bodde på Pal-beach och det var väl ett fint hotell men kändes opersonligt jämfört med övriga ställen vi bodde på. Om vi åkt hit igen hade jag inte valt detta. Från Paleochora kan man åka vidare längs södra kusten med båt till Sfakia. På vägen stannar båten på några olika ställen bl.a. Loutro en liten by som endast kan nås per båt och som verkade otroligt mysig att bo i några nätter (tyvärr hade vi redan bokat oss vidare så vi fick endast en glimt av den när vi gjorde ett stopp med båten).

Däremot bodde vi några nätter vid Frangokastello på "Flisvos"(tfn 28250 92069, fax 28250, 92042) en kombinerad taverna/övernattning som ligger precis nere vid havet. (Det finns även något Hotel Flisvos längre upp på land men detta vet vi inte något om men såg det när vi åkte förbi.) När vi var här (slutet av juni 2005 d.v.s. innan riktiga turist-ruschen) var det en otroligt skön och avslappad plats. Du kan ligga på tavernans solstolar under pinje-träd precis vid havskanten och bara "vara" eller läsa böckerna du aldrig hinner läsa. Köket/maten här var fantastisk (annorlunda än på övriga delar av Kreta som vi var på) mer mustig/kryddig. För det fall ni vill bo på Flisvos be om ett rum på 2:a våningen mot havet (med stor balkong). Flisvos drivs som vi uppfattade av två bröder som kan beskrivas som grovhugget charmiga. Vid Frangokastello finns det också stora badstränder (sand) och inte minst sanddyner men sanden är annorlunda här jämfört med Elafonissi och man blir kanske lite besviken på det eftersom man blir bortskänd på Elafonissi.

Efter några dagar på Frangokastello åkte vi tillbaka till Sfakia och tog buss därifrån tillbaka till Chania och några avlutande nätter på Casa del amore.

Lycka till på resan!bye_bye