handdator

Visa fullständig version : Skräp


inkfish
2006-06-16, 22:45
Jag är SÅ trött på skräp i Grekland! Jag tycker att jag alltid sett nerskräpningen men den här gången kändes det värre än förut. Är Karpathos skräpigare än andra öar, har det blivit värre överallt - eller är det bara jag som reagerat mer än vanligt?

Fattar inte folk att plast- och metallskrot inte försvinner av sig själv? Är det en naturlag för en grek att om nån kastat ner nåt för en slänt så är det okej för honom att kasta efter? Vad är halveringstiden på ett kylskåp?

snyft_drop

Jag har inga bra bildbevis för jag blev så dyster att jag inte fotograferade eländet. Här är en av de få skräpbilder jag tog. Det är nog den typ 1000:e tvättmaskinen jag sett dumpad i Grekland.:mad:

http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010148.jpg

Den här bilden är tagen vid ett övergivet hus i Aperi. Och kofferten är ju underbar men titta runtomkring. Jag kliver gärna runt bland ruiner och övergivna hus men blir så ledsen när jag ser allt skräpet där innesnyft_drop


http://i17.photobucket.com/albums/b74/mandalaki/P1010029.jpg

Vad säger ni andra?

Hellen
2006-06-16, 22:53
Vet inte om jag kan säga att det blivit värrre med nedskräpningen, men jag kommer i håg att efter min första Greklandsresa -93 så hade jag en minnesbild med mig som hängde i ganska länge, och det var just allt skräp i vägrenen överallt, efter det har jag nog blivit van. :confused: Det ser helt enkelt ut så längs vägarna i Grekland:( :confused:

Visst är det tråkigt, förra året plockade vi tomma vattenflaskor på Antiparos, inte kan det vara så att det är Grekerna själva som slängt dit alla dem, vi turister hade säkert "hjälpt till" en hel del, det är väl tyvärr så att är det redan skräpigt så är det lättare att bara kasta i väg någonting?

// Helén

Marianne
2006-06-16, 23:17
På min senaste semester slog det mig verkligen hur enormt RENT det var.
Varje gång vi gick av ett tåg, en buss eller en färja, så fick man besked om att komma ihåg att ta med sig sina saker, - och inte lämnade någon efter sig varken pappersmuggar, kolapapper eller något som helst.

Stränderna var VITA, mjuka och RENA, - inte en fimp!

Gator och trottoarer var rena, några spolades om natten, - INGET skräp någonstans!

Nej, jag var INTE i Grekland på min senaste semester, men jag är van att nästan bara resa i Grekland. Det var nog därför jag reagerade så positivt över hur rent det var i Australien.

Grekland - och även vi här hemma - har mycket att lära! Det är inte länge sen jag åkte tåget här hemma, och reagerade över att folk bara låter flaskor, muggar, tidningar osv. ligga kvar i tåget när de går av.

Men OK, kylskåp, tvättmaskiner o.likn. i naturen, det är värre - och visst reagerar vi. När ska det bli en ändrad hållning?
Jag gick in i en fotoaffär en gång och lämnade in mina gamla batterier - de slängdes bara i papperskorgen med ett förvånat uttryck!__D

Hellen
2006-06-16, 23:26
Jag gick in i en fotoaffär en gång och lämnade in mina gamla batterier - de slängdes bara i papperskorgen med ett förvånat uttryck!__D

Tråkigt bemötande, många bäckar små...
Jag tycker att miljötänket blivit större i Sverige år från år, tyvärr så ser man ju även här kylskåp och tvättmaskiner avlämnade på platser där de inte hör hemma, riktigt dåligt att man inte kan köra det till de uppsamlingsplatser som finns.

// Helén

inkfish
2006-06-16, 23:28
Jag ser vad ni skriver, Hellen och Marianne - men det tröstar mig inte mycket. Nedskräpningen är enormt mycket värre i Grekland än här. Och det gör mig så beklämd.

Hellen
2006-06-16, 23:38
Vi får väl se till och vara så där duktiga och städa upp det vi kan:)

Det som är borta, är borta... Visst är det tråkigt, vad beror det på?

// Helén

yeasou
2006-06-17, 00:01
Vill berätta om när jag var på ASPRONISI. Jag har i en tidigare tråd brättat att jag var medbjuden till den lilla ön Aspronisi runt 1999, för att jaga kanin. Lyckligtvis var där ingen kanin som ville bli skjuten den dagen.
Aspronisi ligger i gattet mellan Santorini och Thirasia. Ön ser ut som ett upp och nedvänt strykjärn till formen. Denna lilla ö är privatägd så det finns inga eller väldigt små möjligheter att besöka ön. Jag var medbjuden dit av folk som har rätt att nyttja ön för jakt och vad det nu kan vara för anledningar. När jag och min vän Fani (Fani är jägare, då cirka 70 år) kom upp på översidan av ön så var det första jag såg, en hel massa skräp. Jag har aldrig sett så mycket tomma cigarettpaket, avskjutna hagelpatroner och all sköns tomförpackningar. Ojojoj, tänkte jag, denna ö är bara tillgänglig för lokalt folk, men ändå så ser den ut som en soptipp!
Nu har jag lärt mig att den moderna greken har den tanken att, om jag släpper mitt tomma ciggpaket på marken så är det inte längre ett problem för mig. Skräpet som ligger där är ett problem som någon annan har betalt för att ta bort!
Så ser jag på detta nedskräpningsproblem.
Hur många gånger har jag sett detta, mitt svar blir "hundratals ggr"
Den bästa vyn ut mot Calderan på Santorini ser fin ut på korten, men kolla ned på sluttningen mot vattnet, du ser säkert ett utslitet handfat eller något annat överblivet skräp/skrot liggande i gruset!
Fy fan va greken är en lortgris! Ursäkta att jag skriver så men så är det tyvärr i verkligheten.
Lyckligtvis så har jag förmågan att titta lite uppåt när jag glor på den fina utsikten mot havet och som på Santorini ut över Calderan.
Måtte EU kunna hjälpa till med denna miljöförstöring innan det är för sent. Sätt lite krav på grekerna att de ska ta ansvar för miljön! Utan turister som gillar vackra rena vyer som är äkta kommer deras inkomster dö ut på sikt!
Puss&kram
Yeasou_B-anana

Oj va jag blev allvarlig i mitt inlägg!:(

Hellen
2006-06-17, 00:07
Oj va jag blev allvarlig i mitt inlägg!:(

Miljöförstöring/nedskräpning Är allvarligt__D

// Helén

Eva L
2006-06-17, 08:03
På vandring över berget mellan hamnen och en badstrand på Fourni noterade jag en sönderrostad lastbil, sönderrostade oljetunnor? ett par gamla toalettstolar, ett antal kylskåp samt en hel del annat skräp utspridda i naturen och det var inte en soptipp jag besökte. I övrigt är Fourni en riktig liten pärla och har nästan allt jag önskar mig under en greklandsvistelse.

Eva

Lissi
2006-06-17, 11:17
Jag håller med om att nedskräpningen är STOR i Grekland och den tar verkligen bort lite av glädjen på vandringarna...
Symi var en stor besvikelse förra året för oss...SÅ mycket skräp slängt , och kvarlämnade bil, buss-och båtvrak överallt!!

Men det är ju en del av Greklandssemestern och mer än att förvåna sig över det känner jag inte att jag orkar göra....Grekerna själva måtte väl trivas med det eftersom INGET görs....Det sista är lite ironiskt skrivet..självklart reagerar greker också och det görs säkert en del...... Men de visar ändå gärna upp denna sida av sitt land ..Andra länder runt Medelhavet har jag ingen erfarenhet av i detta fall...

Lissi - som förbereder en grekisk kväll med Kalimeravänner på väg till Grekland!

inkfish
2006-06-17, 12:28
Nu har jag lärt mig att den moderna greken har den tanken att, om jag släpper mitt tomma ciggpaket på marken så är det inte längre ett problem för mig.

Precis så har jag också tänkt, yeasou! Att medskräpningen är ännu ett utslag av den grekiska individualismen. "Tomt cigarettpaket i näven - vill inte ha det - jag släpper det på marken - problem solved".

Den här individualismen får ju också understöd från myndighetshåll, signalen verkar vara att sopor inte är viktigt. Längs en av de större gatorna i Pigadia - gågata med kafeer, restauranger och butiker - såg jag SAMMA överfyllda soptunnor i 2 eller 3 dagar. De tömdes bara inte och sopberget uppe på och runtom blev bara större och större. Detta var de stora plasttunnorna som kommunens renhållning ska ta hand om:mad:

muffins
2006-06-17, 12:54
Jag måste tyvärr erkänna att så är det. :(
Jag blir ledsen varje år då jag åker till mitt hemland och ser så mycket skräp överallt.... och så skäms jag lite. Men grekerna bryr sig inte lika mycket om miljön som svenskar gör. Jag ser hur folk kastar aluminium burkar från coca cola i soporna! Det är verkligen hemsk. :(

Zanét
2006-06-17, 13:00
Kan inte annat än hålla med övriga i klagosången :mad: och kan inte låta bli att SE sopbergen överallt __D Bilderna nedan från byn får tala för sig själv snyft_drop

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/NASoptipp2liten.jpg

http://i27.photobucket.com/albums/c178/Kalimerafesten/NASoptipp1liten.jpg

//Zanét bye_bye

Moster
2006-06-17, 13:04
Det är tyvärr inte bara tomburkar som hamnar i soporna :mad: Glasflaskor, batterier, ja allt! Tänk att inte det görs något åt sopsorteringen? Här i Sverige MÅSTE vi sortera i all oändlighet, men vad händer där? Inte ett smack!!! Tyvärr måste man inse att det är skillnad på folk och folk, men varför? En bra fråga att skicka vidare till EU, tycker jag.

inkfish
2006-06-17, 13:28
Jag ser hur folk kastar aluminium burkar från coca cola i soporna! Det är verkligen hemsk. :(

Det är precis sånt som jag menar med fel signaler från myndighetshåll. Det finns ju inget vettigt system för renhållning! För att man inte ska slänga sitt gamla kylskåp nerför närmsta slänt krävs ju att det finns en tipp där man kan lämna in det! Det är ju inte svårare att köra till en tipp än till en slänt längs vägen.

Zanet: tack för bra bildbevis! Det var precis sånt jag också såg men blev för ledsen för att fotografera.

Zanét
2006-06-17, 13:42
Zanet: tack för bra bildbevis! Det var precis sånt jag också såg men blev för ledsen för att fotografera.
Jag blir också jäkla ledsen av att se sådant här och därför bestämde jag mig för att fota eländet för att ha som bevis på att just så jäkligt är det __D

//Zanét bye_bye

Mikke
2006-06-17, 15:31
....ni skulle se tippen på Karpathos...:D
svenskt 50-tal me verldens utsikt over vanne..
Mikke

Eva L
2006-06-18, 11:24
Jag tycker att nedskräpningen varierar rätt mycket mellan öarna. Jag minns Folegandros som en nästan skräpfri ö om nu inte tidsavståndets skimmer lurar mig. När jag var där med dottern förvånades vi vid flera tillfällen över att allt i Chora var nymålat och fejat och turistchefen som, om ryktet stämmer, var en ung grekisk kvinnlig jurist hade tillsammans med öns styrande en vision om att utveckla turismen varsamt skrämda av grannöars erfarenheter. Även vid vandringar till olika stränder samt vid besök i andra byar slogs vi av att allt var så fint. Även den estetiska dimensionen kändes som viktig på ön.

Eva

inkfish
2006-06-18, 22:52
Trevligt att höra. Jag hoppas ju hamna på just Folegandros i september och det skulle vara välgörande med en ö som inte känns sönderskräpad.

rolle
2006-06-19, 06:12
Om jag ej kommer fel ihåg är EU:s miljöminister från Hellas ???Grekisk recycling är,varje vår städas stränderna på avfall som flyter iland från icke grekiska fartyg,och transporteras upp i bergen,kastas ned för sluttningarna, bland allt annat bråte som turisterna har hämtat med sig,tex. kylskåp, madrasser tvättmasiner m.m,under vintermånaderna åker grejerna ner till kusten igen med regnvattnet,varifrån de byter nationalitet och blir turkiskt ?och igen samlas det och förs upp till bergen, igen och igen görs samma sak, tills de rentav försvinner i naturen.Vad tror du händer med alla tomflaskor och läskburkar ?

inkfish
2006-06-19, 12:52
Försvinner i naturen? Ett kylskåp? Det skulle jag vilja se;)

martinifk
2006-06-19, 14:05
Håller med de tidigare åsikterna i ämnet och tycker det är väldigt tråkigt med denna enorma nedskräpning som sker dagligen__D
Nu tror jag att alla turister hjälper till ganska mycket med nedskräpningen också, men inte med att kasta ut kylskåp, tvättmaskiner m.m
Skräpet som jag ser mest av under mina resor till Grekland är nog ändå alla dessa skrotade bilar som ligger precis överallt:mad:


Martinifk som har 30 dagar kvar till skräpiga men så underbara Grekland

Netwolf
2006-06-19, 14:12
Det är jättetråkigt att se denna miljöförstöring. Precis som gamla tiders tippar i Sverige. I Sverige skulle man ju aldrig ens drömma om att kasta ett batteri i soporna.

Vilken ö är den skräpigaste ni sett? Dvs, vilken ö ska vi ge det tvivelaktiga öknamnet "Skräpos"? Själv kommer jag ihåg ruinerna vid bargatan i Kos Stad. Det var inte nådigt att se allsköns bråte som var inslängd bland fallna antika pelare. Vet ej hur det är idag, men man får ju hoppas att det inte är värre.

ENIAC
2006-06-19, 14:20
Nu tror jag att alla turister hjälper till ganska mycket med nedskräpningen också, men inte med att kasta ut kylskåp, tvättmaskiner m.m
Skräpet som jag ser mest av under mina resor till Grekland är nog ändå alla dessa skrotade bilar som ligger precis överallt:mad:

För att inte tala om alla dessa tomma vattenflaskor som man hittar överallt... Tror knappast det är grekerna själva som köper vatten på flaska och sprider omkring sig.

Zanét
2006-06-19, 15:56
... Tror knappast det är grekerna själva som köper vatten på flaska och sprider omkring sig.
Joho du ;) nog är det de själva som slänger flaskorna till höger och vänster. Har vid några tillfällen suttit i bil och när man druckit upp sin flaska blivit uppmanad att kasta ut den genom fönstret __D Har givetvis vägrat och sällskapet har skrattat glatt åt svenskans konstigheter :rolleyes: Det är dock inte jag som har de största svårigheterna utan stackars grekisk sambo som måste argumentera och försvara VARFÖR han inte vill kasta sin plastflaska utmed vägen. När vi diskuterar miljöproblematiken får vi alltid till svar att "men det här är Grekland..." Suck... :(

//Zanét bye_bye

ENIAC
2006-06-19, 17:11
Joho du ;) nog är det de själva som slänger flaskorna till höger och vänster.

Det var som... :eek: Jag som alltid trott att det (mestadels) är turister som köper vatten på flaska och kastar flaskorna vilt omkring sig när de är tomma. Har alltid tänkt att grekerna klunkar vatten direkt ur kranen istället för att köpa... där ser man! :rolleyes: Chockerande att ett folk skräpar ner i sitt eget land på det sättet, och dessutom är så medvetna om det :confused:

rolle
2006-06-20, 06:02
Försvinner i naturen? Ett kylskåp? Det skulle jag vilja se;)Det tror grekerna !!

inkfish
2006-06-20, 11:49
Det tror grekerna !!

Aha, nu är jag med dig! Ja, det har jag förstått:(

Lakis
2006-06-25, 22:20
Jag skyller hellre på staten som slarvar med städningen, soporna fylls inom en timme och då hamnar massa sopor självklart utanför, det är så överallt, även i perfekta sverige ser man folk grisa ner, slänga soport överallt och paperskorgar på vägarna som är överfulla..

Moster
2006-06-25, 22:42
det är så överallt, även i perfekta sverige ser man folk grisa ner, slänga soport överallt och paperskorgar på vägarna som är överfulla..

Vet ej om jag kan hålla med dig; jag tycker att nedskräpningen i Grekland är mycket värre än här. Men, vi kan ju hoppas att vårt sätt att sopsortera smittar av sig. Vi får hålla tummarna och se tiden an!

Elisabet
2006-06-25, 22:42
Jag skyller hellre på staten som slarvar med städningen, soporna fylls inom en timme och då hamnar massa sopor självklart utanför, det är så överallt, även i perfekta sverige ser man folk grisa ner, slänga soport överallt och paperskorgar på vägarna som är överfulla..Sophämtningen har helt klart brister i Sverige. Hur det är i Grekland med den saken vet jag inte, men nog ser man ofta sophögar där, inte sällan med farligt avfall, som ligger lämnat långt från allt vad soptunnor heter. Det är svårt att tolka det på annat sätt än att det är människorna och inte staten som lämnar det så, och som tycker att det är okej att göra det.

Lakis
2006-06-25, 23:26
Om inte sophämtaren kom till dig varje dag skulle du då samla dina sopor hemma eller skulle du dumpa dom någonstans? vad får dig att tro att du känner till greker och grekland bättre än mig ?

Jag föddes i sverige och har bort här länge så jag vet även hur det ser ut här, så säg itne till mig att det inte gänder saker här med med soporna...

Vet ej om er sop sortering hjälper men något ni kan göra är att tala om till era ungar att inte bete sig som grisar när dom semestrar i Grekland

Hellen
2006-06-25, 23:36
Vet ej om er sop sortering hjälper men något ni kan göra är att tala om till era ungar att inte bete sig som grisar när dom semestrar i Grekland

Flertalet av våra barn slänger knappt ett kolapapper i naturen, det finns säkert fler än jag som upptäckt att fickorna på kläder agerar papperskorg...
Den nedskräpning som diskuteras handlar ju även om stora saker som tex. tvättmaskiner o.dyl och den nedskräpningen kan väl inte vi turister oavsett ålder bli bekylda försnyft_drop

// Helén

xixi
2006-06-26, 00:04
Många greker bryr sig inte om att de skräpar ner. Eftersom det mesta är privat i Grekland så bryr man sig enbart om sin lilla täppa och ingenting annat. Folk kan ju sitta i sin fina lilla trädgård och ha en sophög på tomten bredvid, med det är som om att man inte ser det... Det är min erfarenhet. Det börjar bli lite bättre bland de unga men jag vet inte... Ett exempel: Unga killar (för de är ganska bortskämda med markservice) på landsbygden (eller i stan) kan ju knappt plocka undan sin tallrik från matbordet, så jag förstår inte hur de då ska orka att gå fram till en sopkorg och slänga sitt skräp...:(

Jag kanske får någon på mig nu, men detta är min erfarenhet. Jag är i Grekland flera gånger per år, talar flytande grekiska, mina föräldrar är greker och jag tycker att jag har insyn i den grekiska mentaliteten vad gäller detta problem. Vet inte hur många strider jag har tagit med infödda greker om detta, men tillslut känner man sig som en besservisser och är bara arg i det tysta...__D (i alla fall ibland ;) )

xixi
2006-06-26, 00:18
Joho du ;) nog är det de själva som slänger flaskorna till höger och vänster. Har vid några tillfällen suttit i bil och när man druckit upp sin flaska blivit uppmanad att kasta ut den genom fönstret __D Har givetvis vägrat och sällskapet har skrattat glatt åt svenskans konstigheter :rolleyes: Det är dock inte jag som har de största svårigheterna utan stackars grekisk sambo som måste argumentera och försvara VARFÖR han inte vill kasta sin plastflaska utmed vägen. När vi diskuterar miljöproblematiken får vi alltid till svar att "men det här är Grekland..." Suck... :(

//Zanét bye_bye

Det är detta jag menar med att argumentera och bli arg, ständig dessa miljö diskussioner. Man måste nästan försvara att man inte vill skräpa ner i naturen. När jag är i Grekland befinner jag mig oftast i Thessalien. Där är nedskräpningen nästan värre än på öarna, så nog är det grekerna själva som skräpar ner.

Zanet: Det är bara att ta strid... vet inte hur många flaskor jag har stoppat som varit på väg ut från bussfönster, med en arg blick och ett väl valt ord kommer man långt, men får en del ovänner. Men vad gör det om hundra år när Grekland kanske är fritt från skräp?? klapp_klap

Eva L
2006-06-26, 11:13
Vet ej om er sop sortering hjälper men något ni kan göra är att tala om till era ungar att inte bete sig som grisar när dom semestrar i Grekland

Mina ungar har då lärt sig att inte slänga skräp vare sig i naturen eller i staden. Jag har svårt att tro att det är turisternas barn som står för någon större del av nedskräpningen.

Eva

xixi
2006-06-26, 11:37
Jag vet det inte är turisternas barn som är de som skräpar ner. Skulle det vara så skulle det ju inte finnas skräp på fastlandet där det inte finns några turister...:confused:

Tro mig jag känner ganska många greker...

muffins
2006-06-26, 11:50
Jag är grekiska och har bott i Grekland i 14 år... och jag håller med. Greker bryr sig inte om miljön. Inte alla men en stor majoritet. Jag satt en gång i bilen med mina föräldrar och vi ser alla förvånade och mina föräldrar arga på bilen framför oss som öppnar fönstet och slänger sopor. Inte bara farlig för naturen men även för oss andra som kör.

Som sagt alla är inte så... men många är det. Sedan visst skräpar ner turister också men då menar jag ungdomar som kommer ner och dricker mycket och lämnar lina ölflaskor hit och dit.

Zanét
2006-06-27, 10:03
När jag är i Grekland befinner jag mig oftast i Thessalien. Där är nedskräpningen nästan värre än på öarna, så nog är det grekerna själva som skräpar ner.
Jag befinner mig oftast i Thessalonikiområdet och precis som du, upplever jag att det är värre där än på de öar jag besökt.
Zanet: Det är bara att ta strid... vet inte hur många flaskor jag har stoppat som varit på väg ut från bussfönster, med en arg blick och ett väl valt ord kommer man långt, men får en del ovänner. Men vad gör det om hundra år när Grekland kanske är fritt från skräp?? klapp_klap
Precis så tänker jag också! Jag fortsätter att argumentera och vet också att några faktiskt börjat ändra inställning efter min "bearbetning" ;)
Om inte sophämtaren kom till dig varje dag skulle du då samla dina sopor hemma eller skulle du dumpa dom någonstans?
Någon daglig sophämtning här i Sverige har jag då aldrig någonsin upplevt. Idag bor jag i ett mindre samhälle och här har vi sophämtning var 14:e dag året om. Det hela handlar om att planera även sin sophantering och förpacka rätt. Utöver den vanliga sophämtningen finns det både små lokala miljöstationer och större miljöanläggningar dit man själv kan köra med sådant som inte platsar i de vanliga soporna. Självklart dumpar man inte sina sopor någon annanstans än på avsedda platser!

Om situationen ska förbättras även i Grekland måste man, vilket jag är helt övertygad om, börja med barnen och även lägga in miljö- och naturkunskap som ämne i skolans samtliga årskurser.

//Zanét bye_bye

yeasou
2006-06-29, 20:29
Citat: Om situationen ska förbättras även i Grekland måste man, vilket jag är helt övertygad om, börja med barnen och även lägga in miljö- och naturkunskap som ämne i skolans samtliga årskurser. Slut citat!

Zanét, jag håller med till 100%. Det måste börja läras i tid om det ska till någon förändring! Fan man blir ju så jäkla ledsen av allt skräp.
MVH
Yeasou_B-anana

Lakis
2006-06-30, 01:05
I Sverige har vi ett system som fungerar, har vi inget sopkastar hål i lägenhets trapporna så har vi ett stort sop rum ute som kommer tömmas lång tid innan det blir fullt.
Det finns inte i Grekland.

Jag är personligen noga med att slänga sopor där det ska slängas men jar har stött på överfulla sopor flera gånger och då slänger jag dom bara på högen som ligger nere.

Samma sak som man gör i Grekland ;)

Så skylla på grekiska folket är inte rätt här.
Jag skyller på staten.


Men detta är inte hela sanningen heller.

Ni Turister ser bara vad som händer på sommaren i alla överfyllda öar.

Ni kan väl tänka er en ö som har 10 000 invånare, på sommaren 4 dubblas dom och då är det blir det inte lätt, dom är helt enkelt anpassade för 10 000 personer för 8-9 månader.... sen de 3 andra månaderna får man helt enkelt stå ut med.

Jag brukar leva i storstad i Grekland men även mindre städer och där ser det väldigt bra ut året runt, men igen på sommaren kan det se lite värre ut.

Mats Fredsson
2006-07-03, 13:09
Är inte detta en viktig fråga för EU? istället för att mäta jordgubbars storlek...:mad:

Jag har jobbat mycket i Rumänien, som är mycket värre när det gäller nedskräpning...och vi diskuterade återvinning där, de sa: " Det låter jättebra, men....här kommer ingen att följa reglerna ändå..." Är det kanske likadant i Grekland?

Kan vi svenskar påverka? Ska vi göra det? Frågan är ställd...

Fem dagar kvar till Leros!! _B-anana

Mats Fredsson
2006-07-03, 14:03
Detta fenomen är ju detsamma på Öland där jag bor, befolkningen mångdubblas under c:a 3 månader, men...soporna kan tas om hand ändå, så det att ordna, om viljan finns... Så, myndigheter, hör upp!
(nu blir det ju ändå svinigt runt midsommar...det ska erkännas...)

Fem dagar till Leros!_B-anana



Ni Turister ser bara vad som händer på sommaren i alla överfyllda öar.

Ni kan väl tänka er en ö som har 10 000 invånare, på sommaren 4 dubblas dom och då är det blir det inte lätt, dom är helt enkelt anpassade för 10 000 personer för 8-9 månader.... sen de 3 andra månaderna får man helt enkelt stå ut med.

Zanét
2006-07-03, 19:12
...och vi diskuterade återvinning där, de sa: " Det låter jättebra, men....här kommer ingen att följa reglerna ändå..." Är det kanske likadant i Grekland?
Det var ungefär det som jag belyste i tidigare svar - ingen kommer att följa reglerna, "det här är Grekland" :mad: Har vid några tillfällen sett på grekisk tv att man börjat jobba med projekt som "ren hamn/sjö" och det har även visats en del informationsprogram om hur illa det ser ut på många ställen. I ett av programmen hade man vinklat det utifrån det vilda djurlivets perspektiv - Det programmet var verkligen effektfullt, i varje fall känslomässigt för mig.

//Zanét bye_bye

Zanét
2006-07-03, 19:15
Ni kan väl tänka er en ö som har 10 000 invånare, på sommaren 4 dubblas dom och då är det blir det inte lätt, dom är helt enkelt anpassade för 10 000 personer för 8-9 månader.... sen de 3 andra månaderna får man helt enkelt stå ut med.
Tror knappast det är turisterna som slänger gamla kylskåp, skrotbilar, bildäck och sängar i naturen :rolleyes:

//Zanét bye_bye

kari
2006-07-03, 20:37
Vi har nettopp kommet hjem fra Sifnos og Syros og så ikke noe henslengt skrap og søppel i det hele tatt. Faktisk bemerket vi det mens vi var der nede, hvor rent og ryddig det var overalt :D

:) Kari

Lakis
2006-07-03, 23:25
Har ni det så fint i skåne? då är du välkommen till Göteborgs natur ;)

Eller får du helt enkelt sluta att åka till Grekland om du inte gillar det:rolleyes:

Zanét
2006-07-03, 23:41
Eller får du helt enkelt sluta att åka till Grekland om du inte gillar det:rolleyes:
Eftersom jag är skåning misstänker jag att svaret var riktat till mig och därför svarar jag :rolleyes:

Blir inte helt lätt att sluta åka till mitt andra hemland där halva min familj bor och verkar. Att jag fortsätter att diskutera sopberget i Grekland beror mycket på den respekt jag visar för efterkommande generationer som jag vill ska kunna uppleva "mitt" Grekland och "min" by.

Sverige med flera länder hade för inte alltför länge sedan liknande situation innan det gavs information både i skolor och massmedia. Utifrån detta blev det också en attitydförändring - Här har staten ett stort ansvar.

//Zanét bye_bye

Hellen
2006-07-04, 14:50
Har ni det så fint i skåne? då är du välkommen till Göteborgs natur ;)


Jag måste missat dessa naturtippar, var finns de? Inte för att jag är intresserad av att titta på dem, men jag håller definitivt inte med om att det ser lika dant ut i och runt Göteborg som det gör i Grekland, har jag skygglappar?Ang_elx

// Helén

Mats Fredsson
2006-07-04, 17:11
Jag måste missat dessa naturtippar, var finns de?

Dessvärre finns de överallt... när man minst anar det, så har man eländet framför näsan.. Jag minns när vi scootrade runt på Lipsi, som har en enormt vacker natur, och så kommer man runt en kurva... och där var en hemsk tipp! Med allt från "vanliga" sopor till spisar, bilvrak och annat:(

Överhuvudtaget hittar man många "spontantippar" på öarna, någon har stannat vid vägkanten och bara dumpat sitt skrot, och sen är det ju fler som passar på... synd att det inte finns intresse/tid/resurser att ta hand om detta!
Kanske kommer intresset att öka, nu när Kina dammsuger västvärlden på skrot..?:confused:

Fyra dagar kvar till Leros!_B-anana

Hellen
2006-07-04, 21:49
Jag vet att de finns i Grekland, jag undrar över uttrycket att man är välkommen att titta i Göteborgs natur.
Visst är alla välkomna till Göteborg, men vi har inga naturtippar att visa upp, som tur är_B-anana Inte vad jag har sett.

// Helén

PO
2006-07-04, 22:52
Singapore, världens renaste land kräver 5000:- i böter om Du kastar en fimp eller ett glasspapper på trottoaren. Det fungerar uppenbarligen, stan är ju kliniskt ren men...

Singapore is a fine country, we have fines for everything! said the taxidriver.

//PO

Lakis
2006-07-05, 02:05
Sverige med flera länder hade för inte alltför länge sedan liknande situation innan det gavs information både i skolor och massmedia. Utifrån detta blev det också en attitydförändring - Här har staten ett stort ansvar.

//Zanét bye_bye


Då kommer vi äntligen till min poäng som jag har försökt få fram hela tiden, det ligger i staten och inte i folket.. förstår vi äntligen varandra ? ;)

Annars får du helt enkelt läsa mina tidigare inlägg i denna tråd då jag har skylt på staten

Peter
2006-07-05, 04:55
Då kommer vi äntligen till min poäng som jag har försökt få fram hela tiden, det ligger i staten och inte i folket..
Jag köper faktiskt det du säger om att staten är ansvarig. Och att staten ska ta hand om skiten. Kanske med hjälp av kommun eller annat. Men då måste också staten se till att folket förstår! Att det är allvar. Och folket måste förstå och inse att man håller på att förstöra och förgifta Grekland och därmed även riskerar att förlora en del av turismen som är så viktig. Att man inte kan fortsätta slänga skräppåsar och tomma vattenflaskor hur som helst. Men det ligger mycket mer i detta när man ser hela bilden... Igen... ;)

Att samla ihop soporna, kylskåpen (som släpper ut ozon), spisarna, bilvraken (som läcker olja) osv, ligger väl på komunal nivå? Det gör det i alla fall här i Sverige. Att varje ö, eller område ska kunna hantera sitt avfall är kanske för mycket att begära. Vissa är så små att det vore omöjligt att hantera lokalt. Där har staten ett stort ansvar. Skräpet och skrotet skall, måste, tas därifrån. Jag misstänker att det är för att den möjligheten inte finns idag som dessa dumpningsplatser uppstått.

Men var, och hur, ska skiten hanteras? Grekland har precis slutit ett avtal med Tyskland om att exportera enorma mängder skit dit och betalar så mycket Euro så det är hemskt. Från den där dumpsiten utanför Athen. Jag läste om det i Ekathemerini för någon månad sedan. Grekiska staten måste se till att få igång anläggningar för hantering av skräp och skrot! I Grekland!

I förlängningen går det inte bara att exportera skiten och betala för det. Kanske måste staten även hjälpa till att starta lokala komunala eller kanske privata anläggningar för hantering av sopor och skrot. Sådant har vi ju här.

Men OK, nu säger vi att staten säger till alla Greker (och turister) att nu måste ni slänga soporna och skrotet på dessa anvisade platser. Och alla följer dessa instruktioner. (!?) Vad händer då? Jo, kommunen eller ön, samlar snabbt på sig ett stort sopberg. Kommunen kräver då att staten ska se till att det forslas bort därifrån med jämna mellanrum. Och staten säger att vi har ingenstans att ta hand om det! Det är den grymma verkligheten idag! Grekland kan inte ta hand om allt skräp som produceras där!

Som jag skrev ovan, Grekland exporterar skiten för att bli av med den! Hur ska det hanteras då? Jag har inget annat svar än att staten, kanske med hjälp av kommunen, måste se till att det finns anläggningar att hantera avfallet. Det måste i det långa loppet bli billigare än att exportera skiten! Och mer miljövänligt än att transportera det med båt till Tyskland!

Så du har rätt Lakis, Det är till största delen statens ansvar. men jag tycker även att kommunerna (öarna) har ett stort ansvar att trycka på staten att den ska hjälpa till att förhindra att detta fortsätter. I det ligger även ett ansvar på varje Grek att slänga skiten där den ska vara! Och vem ska säga det? Vi som turister/gäster? Knappast. De flesta av oss sköter sig nog rätt bra. Det är en uppgift för Grekiska staten. Som uppenbarligen inte klarar av att hantera all den skit som produceras i Grekland idag... Så staten har inget större intresse av att säga till alla Greker (och turister) att de måste slänga skräpet på rätt ställe... För staten kan ändå inte ta hand om skiten... Osv..

Och så kan vi fortsätta i detta ekorrhjul i all oändlighet....

Ända till den dag Grekland är så nedskräpat och förstört så att det är totalt ointressant för oss att åka dit. Det lär väl ta ett tag men om ingen förändring inträffar så kommer vi att hamna där... Tyvärr...

För några är sedan var jag på moppeutflykt på Tilos. Blind och dum som jag är så missade jag avfarten till Micro Chorio och fortsatte uppåt. En bit längre fram så passerade jag just en sådan här "lokal" sopstation. Den låg rätt högt utefter en bergsida och det var en fantastisk utsikt över Livadia-bukten. Men sänkte man blicken såg man just detta med gamla slängda kylskåp, soppåsar och allsköns bråte. Man hade t o m fixat till en liten vändplats så att de som vill dumpa skit där inte skulle ha problem att vända eller lasta av... Tilos är en av mina absoluta favoritöar men den synen var inte rolig...

Peter

Lissi
2006-07-05, 08:59
Tilos är en av mina absoluta favoritöar men den synen var inte rolig...

Peter

..sån himla tur att vi missade den synen när vi var på Tilos!!

Det ska bli spännande att se nästa vecka hur det ser ut i "sophänseende" på Peloponnessos..

Lissi - som ska sola o bada idag med!

Brige
2006-07-05, 22:58
Detta fenomen är ju detsamma på Öland där jag bor, befolkningen mångdubblas under c:a 3 månader, men...soporna kan tas om hand ändå, så det att ordna, om viljan finns... Så, myndigheter, hör upp!
(nu blir det ju ändå svinigt runt midsommar...det ska erkännas...)
Fem dagar till Leros!_B-anana

Även jag bor på en liten ort, ett fiskeläge vid havet:) Här mångdubblas också antalet boende under sommarmånaderna. Men icke att jag har upptäckt bilvrak, gamla kylskåp, bildäck, soffor, stolar, oljefat e.t.c. e.t.c. dumpade ute i skogen då sommargästerna åkt hem. Och inte ligger det sådant ute i naturen FÖRE sommaren heller:rolleyes: Sophämtningen är lika för ALLA, 1ggr/14:e dag. I kommunen finns en homotipp där allt "farligt" gods separeras. Miljöfarliga sopor skickas vidare till förstörelse-anläggningar. Man tar även hand om gamla frysar o kylskåp som innehåller radon o.s.v.
VILL man, så KAN man. Det finns något som heter PERSONLIGT ANSVAR:mad::mad:
Jösses vad jag blir ARG__D__D Vilket tjafs att "skylla på" "staten". vad är "staten"? Jo, staten det är VI ALLA MÄNNISKOR och ingenting annat. Staten är inte något mystiskt, levande väsen som smyger runt i buskarna och håller sej undan "sitt ansvar":rolleyes:
//Brige, som lever i sopfritt samhälle. Inte ens ett fisk-kadaver, eller fiskrester ligger och skräpar trots att samhället är ett litet fiskelägeAng_elxflabb_flab

Brige
2006-07-05, 23:25
FÖRTYDLIGANDE gällande "STATEN";

Medborgarna i ett land, där medborgarna har rösträtt, röstar på de partier eller partimedlemmar som sedan ska representera medborgarna. Det är dessa representanter som sedan fattar beslut, även gällande sopor och miljöfarligt gods. I Sverige får man inte samla på sej gamla bilvrak t.ex. Inte ens på sin egen gårdsplan eller tomt, än mindre dumpa dom i naturen. OM någon gör det, (samlar på sej på egen tomt eller gårdsplan), då kommer en representant från kommunens miljöavdelningen och påtalar det olagliga. Bilvraken ska VÄCK helt enkelt!! Görs inte detta, kan den som samlat på sej bilvraken bli bötfälld. Men detta är i Sverige, där de flesta har någon form av miljömedvetande. I Grekland tänker man uppenbarligen på annat sätt. Om man nu alls tänker vad gäller framtida gifter i mark, hav, sjöar och luft:mad::mad:
//Birgitta

Elisabet
2006-07-06, 09:04
I Sverige får man inte samla på sej gamla bilvrak t.ex. Inte ens på sin egen gårdsplan eller tomt, än mindre dumpa dom i naturen. OM någon gör det, (samlar på sej på egen tomt eller gårdsplan), då kommer en representant från kommunens miljöavdelningen och påtalar det olagliga.Dessvärre ser verkligheten ut på ett annat sätt i det Sverige jag känner. Det står många många bilvrak i naturen och på gårdsplaner i vårt land, men inte dyker det upp nån representant från kommunen för det inte.

Och även om h*n skulle höra av sig så betyder inte det att bilarna försvinner, utan bara att lokaltidningen får något att skriva om under sommarens nyhetstorka.

Brige
2006-07-08, 22:57
Dessvärre ser verkligheten ut på ett annat sätt i det Sverige jag känner. Det står många många bilvrak i naturen och på gårdsplaner i vårt land, men inte dyker det upp nån representant från kommunen för det inte.

Och även om h*n skulle höra av sig så betyder inte det att bilarna försvinner, utan bara att lokaltidningen får något att skriva om under sommarens nyhetstorka.
Som granne, eller förbipasserande, måste man givetvis påkalla problemet. Många ägnar sej endast åt att klaga "man-och-man-emellan" och av detta sker inte någon förbättring. I vår kommun har faktiskt en person blivit vid vite tvingad att rensa bort sina "skrotbilar", detta efter att grannar klagat över "olägenheten". Det handlar om civilkurage också. Om tillräckligt många påtalar bristerna så är chansen större att ALLA tar sitt ansvar för att miljön ska bli så bra som möjligt.
Brige

yeasou
2006-07-09, 00:49
Det handlar om civilkurage

Jag undrar om den vanliga greken över huvud taget har hört detta ord!? Civilkurge! Detta är hur översättningen ser ut på Grekiska! Finns det någon Grekiskspråkig forummedlem som kan förklara detta ord för oss mindre vetande?
θάρρος, κουράγιο, τόλμη στην υπεράσπιση των πεποιθήσεων ενός ατόμου ...................

När jag frågar mina grekiska vänner, en så simpel sak som, varför man inte ska acceptera att ett tomt cigarettpaket slängs på gatan.

Jag brukar bara få ett fånigt ansikte i svar!!!!!!!!!!!
Det är inte mitt problem!!!!!!!!

Ojojojojojojojojojojo Osv.

Pk
MiljöYeasou_B-anana

inkfish
2006-07-09, 12:01
Nää Yeasou, att en diskussion om skräp skulle mynna ut i nån svepande anklagalse om att greker saknar civilkurage - det köper jag inte.

Jag tror att få av oss har underlag för att avgöra graden av civilkurage hos ett helt folk. Jag tycker att ditt uttalande där är påfrestande svenskpräktigt.:cool:

Riitta
2006-07-09, 16:53
Jag har tänkt ibland att dom länderna som har flest turister i Grekland kanske kunde bidra med pengar till och bygga reningsverk och återvinningsindustri i landet.
Tycker inte att det var mer än rätt för det måste vara enorma mängder sopor vi lämnar efter oss:o (menar inte bilar,kylskåp och liknande förstås)

Dom flesta länderna är ju med i EU.Så därifrån kunde man ju hjäpa till ocksåAng_elx

Riitta 2 dagar 14 timmarbye_bye

Moster
2006-07-09, 17:51
[quote=Riitta]Jag har tänkt ibland att dom länderna som har flest turister i Grekland kanske kunde bidra med pengar till och bygga reningsverk och återvinningsindustri i landet.
Tycker inte att det var mer än rätt för det måste vara enorma mängder sopor vi lämnar efter oss:o (menar inte bilar,kylskåp och liknande förstås)

Dom flesta länderna är ju med i EU.Så därifrån kunde man ju hjäpa till ocksåAng_elx

Nja, det där håller inte jag med om. Varför ska länder och samhällen bestå av bidrag från privatpersoner? I form av skattepengar för vår del eller? Däremot håller jag med dig om att EU borde lätta på börsen och vara till ekonomisk hjälp. I slutändan är det ju trots allt Moder Jord det handlar om och miljön ska vi vara rädda om, oavsett var vi befinner oss. Vi borde tänka på kommande generationer och att dom oxå ska ha möjlighet att kunna resa till vårt kära Grekland, precis som vi gör.

Lakis
2006-07-10, 01:05
Jag köper faktiskt det du säger om att staten är ansvarig. Och att staten ska ta hand om skiten. Kanske med hjälp av kommun eller annat. Men då måste också staten se till att folket förstår! Att det är allvar. Och folket måste förstå och inse att man håller på att förstöra och förgifta Grekland och därmed även riskerar att förlora en del av turismen som är så viktig. Att man inte kan fortsätta slänga skräppåsar och tomma vattenflaskor hur som helst. Men det ligger mycket mer i detta när man ser hela bilden... Igen... ;)
Detta sa du väldigt bra peter men inte bara att det är statens uppgift att hålla Grekland rent men också att dom ska bygga ut stora ordentliga sop platser och en massa organiserade sop tunnor i de centralare områderna.

Det har blivit mycket bättre i Grekland men det händer ofta att jag går flera hundra meter utan att se en papperskorg, då slänger jag bara flaskan i ett hörn..

samma sak händer i sverige och det gör vi nog allihopa, hur ofta är det man inte ser en enda papperskorg, det är ju klart man gör av sig med en liten skräp sak då, man vill ju inte bära med sig den hela tiden.

Peter
2006-07-10, 03:36
Det har blivit mycket bättre i Grekland men det händer ofta att jag går flera hundra meter utan att se en papperskorg, då slänger jag bara flaskan i ett hörn...

Ärligt talat kan jag inte säga att jag tycker att sopsituationen är bättre i Grekland nu än när jag var där första gången -79. Nästan tvärtom faktiskt. Fast jag tycker jag ser fler papperskorgar nu än då...

Och du slänger flaskan i ett hörn? Du kritiserar men gör ingenting åt det själv? Du har genom att säga detta diskvalificerat dig själv! Snacka går. Snacka så det går, det går inte... Antingen är man en del av lösningen, eller så är man en del av problemet! Det finns ingen mellanväg där... Du är uppenbarligen en del av problemet och har precis förklarat för oss alla här på Forumet att du inte själv tar ansvar för det du kritiserar utan fortsätter skräpa ner. Kan du förklara hur jag ska respektera det?


samma sak händer i sverige och det gör vi nog allihopa, hur ofta är det man inte ser en enda papperskorg, det är ju klart man gör av sig med en liten skräp sak då, man vill ju inte bära med sig den hela tiden.


Detta Lakis, är kvalificerat skitsnack. Troligtvis för att ursäkta ditt eget beteende. Eller så tycker du att det är rätt att någon annan ska plocka upp skiten på gatan efter dig? Märklig inställning i så fall. Naturligtvis händer det här också, men inte alls i samma omfattning som i Grekland. Försök inte med det.

Jag har väntat på att du skulle dyka upp igen för jag utelämnade avsiktligen en mycket viktig detalj i mitt förra inlägg. Och jag är tacksam att ingen annan här hakade på den... Fast någon var på och tafsade lite...

Visst är det statens ansvar att ta hand om det sopberg som finns i varje land. På något sätt. Även så i Grekland. Men det kommer inte att hända i Grekland förän folket och folkviljan visar att detta krävs. Den dag Grekerna förstår att landet sakta håller på att förgiftas och man riskerar att förlora inkomsterna från turismen så kommer det att bli ett ramaskri. Och då kanske man inser vad man ställt till med? Innan dess kommer det knappast att hända någonting. Men det innebär även att Grekerna måste inse och förstå att det krävs krafttag. NU! Och hur ska man få dem att förstå det?

För att generalisera på ett obehagligt sett så är Greken väldigt egoistisk. Han slänger inte sopor i sin egen trädgård, men gärna i grannens... För då är de inte hans problem längre... Det finns en form av tunnelseende där det är viktigt att allt fungerar för familjen, barnen och barnbarnen, men man tänker normalt sett inte längre. Det som händer med jorden och landet om 3 - 4 - 5 generationer finns inte. Det är en kort tunnel. Den slutar vid nästippen...

Ska det komma en varaktig förändring måste den komma genom krav från folket. Och den måste komma nu! Grekerna måste inse och förstå vad som håller på att hända och själva vilja hjälpa till och kräva att komunen och staten ställer upp och hjälper till. Detta är väl grunden för det som kallas demokrati och Grekerna var väl med och skapade den för några tusen år sedan...? Så varför inte använda sig av den då?

Någon nämde civilkurage. Det är väl något Greker har av stort mått. Med tanke på alla strejker för eller emot något. När såg vi något sådant i Sverige senast...? Jag skulle vilja se en 24-timmars totalstrejk för ett renare Grekland. (Fast inte just när jag är där...Ang_elx flabb_flab )

Men det känns lite meningslöst att argumentera kring detta när det verkar som vare sig folket eller staten bryr sig om sop-problemet. Det är lite Sancho Pancha-syndrom över det hela. Tyvärr kommer det väl ett bittert uppvaknande en dag, men då är det nog för sent....

Peter

Eva L
2006-07-10, 07:33
Någon skrev att Grekland borde får hjälp från andra länder och EU och måste få påpeka att Grekland är ett av de länder i EU:s historia som fått mest pengar från EU bla till sin infrastruktur. Ledde länge tillsammans med Portugal men nu är situationen antagligen en annan sen fattigare ländet fått medlemsskap.

Eva

Chras
2006-07-10, 09:29
Hurra vad vi är bra! Hur lång tid har det tagit för oss Svenskar att bli miljömedvetna? 1938 gjorde Lubbe Nordström sina berömda radiorepotage om "Lortsverige". Hur långt har Vi kommit. Vi har fortfarande skrotbilar i naturen. Överfulla rastplatser med sopor, för att inte tala om våra gamla läckande sopptippar. En del resonerar att litet skit skadar inte. Titta Er omkring så upptäcker vi att det alltid inte är så perfekt här hemma. Vill påstå att Grekland är på väg uppåt medan tendensen här i Sverige går åt motsatta hållet, TYVÄRR. Att sedan miljötänkandet kan drivas in absurdom ser vi bl a i "stekjärnsmålet".
För en del år sedan var det 5 svenska tjejer som lyckades få borgmästaren på Kalymnos att organisera om sopphämtningen. Detta var början på någotsom fortfarande pågår om än i korta steg. Vi ska inte tro att Grekland ska vara snabbare och bättre än vi. De måste ha sin tid att komma fram.
Om alla hjälp åt kommer problemen att lösas. Vi måste på ett finnt sätt påpeka för en del både borta och hemma att man måste göra något.
Chras

Brige
2006-07-10, 14:37
Nää Yeasou, att en diskussion om skräp skulle mynna ut i nån svepande anklagalse om att greker saknar civilkurage - det köper jag inte.

Jag tror att få av oss har underlag för att avgöra graden av civilkurage hos ett helt folk. Jag tycker att ditt uttalande där är påfrestande svenskpräktigt.:cool:
OBS!!!Mitt svar var i första hand en kommentar angående Elisabeths inlägg. Alltså "påfrestande svenskpräktigt" gällande skrotbilar på egna tomten/gården i SVERIGE. Det skulle ALDRIG falla mej in att påstå att greker, eller än värre, hela grekiska folket saknade civilkurage. Vadan detta, i mitt tycke, underligga påhopp :confused::confused:
//Brige

inkfish
2006-07-10, 15:11
Du citerar ju mitt inlägg Brige - och där står att det är Yeasou jag svarar. Det är han som pratar om civilkurage.

Brige
2006-07-10, 16:06
Du citerar ju mitt inlägg Brige - och där står att det är Yeasou jag svarar. Det är han som pratar om civilkurage.
OK! Då är det alltså Yeasou som har misstolkat mitt inlägg om civilkurage:mad::mad: Men..........jag gillar ändå inte uttrycket "svenskpräktigt" heller. Det skulle jag vilja ha en förklaring på. Är det "svenkspräktigt" att kasta sina sopor på, därför angiven plats? Om det är DET du menar så är det ju något positivt, eller:confused::confused: Jag fick ett intryck av ironi och något negativt.
Som en bisats kan jag nämna att, de personer som känner mej, skulle garva ihjäl sej om någon påstod att jag andades "svenskpräktighet" på något litet visflabb_flabflabb_flab Men...........soporna lägges snällt i tunnan i soprummet;)
Det är alltså OK att skriva "svenskpräktigt". Är det OK om någon i Forumet påstår "grekslarvigt" om något? Eller kanske "grek-ansvarslöst" eller varför inte "grek-nonchalant"??? Var går gränsen för negativa antydningar med nationalitets-koppling??? Etiska frågor gäller väl SAMTLIGA nationaliteter , eller.........??
//Brige, något förvirrad

inkfish
2006-07-10, 16:31
Brige: Om civilkurage skriver Yeasou så här: Jag undrar om den vanliga greken över huvud taget har hört detta ord!?

Det gav upphov till min reflektion om svenskpräktighet. Svenskpräktigt: vi i Sverige vet i alla sammanhang bäst och världen borde rätta sig efter oss för att bli en bättre värld att leva i.

Nu upprepar jag inte det för att gnugga in i Yeasou att jag tycker att han är fel. Jag upprepar det för att du väljer att tolka det på blodigt allvar.

martinifk
2006-07-10, 16:48
Jag gillar faktiskt utrycket svenskpräktigt eftersom många tycker så som inkfish berättar i det föregående inlägget vilket inte alls är rätt enligt mig iaf!


Martinifk som aldrig trodde tråden skulle bli så StOr....

PO
2006-07-10, 17:00
http://www.kalimera.nu/jpg/asna_forum.jpg

//PO

yeasou
2006-07-11, 09:33
Du har nog rätt Inkfish! Jag är nog för svenskpräktig i mitt tänkande.;)
Men jag menade inte att greken saknar kurage i allmänhet, men när det gäller att "Möga ner" (skånskt uttryck om att skräpa ner) så finns det nog mycket att önska!
Faktiskt så skulle jag vilja ge en känga åt alla RÖKARE,då är det turiströkare jag tänker på i samband med denna fråga om skräp! Det är trist när 40% av sanden på stranden består av cigarettfimpar!:mad: Okej en liten överdrift kanske:eek: men fy så det kan se ut på stranden där man tänkt lägga ut sitt badlakansnyft_drop uräckligt tycker jag__D

Puss&kram
Yeasou_B-anana

Masouraki
2006-07-11, 09:39
Det är trist när 40% av sanden på stranden består av cigarettfimpar!:mad: Okej en liten överdrift kanske:eek: men fy så det kan se ut på stranden där man tänkt lägga ut sitt badlakansnyft_drop uräckligt tycker jag__D

Puss&kram
Yeasou_B-anana
Håller med dig till 100%.Tänk om folk kunde samla sina ciggfimpar och slänga i papperskorgen när de ska gå från stranden.Det borde finnas skyltar om det tycker jag.

ulrikas
2006-07-11, 10:37
Jag håller helt med angående fimpar på stranden. Dock tar jag inte åt mig (är rökare) då jag alltid har med mig en liten reseaskopp där jag fimpar! Nu när vi var på Thassos så såg jag många tyskar som fimpade i sanden, jag gick faktiskt och plockade upp när dom hade gått! Det är otroligt äckligt och jag förstår inte varför man inte tar bort efter sig?! Vi har dessutom alltid med en plastpåse där vi lägger dagens skräp!

inkfish
2006-07-11, 11:01
Du har nog rätt Inkfish! Jag är nog för svenskpräktig i mitt tänkande.;)


Det är vi alla. Nån gång. Det är förbannat svårt att ha distans från den fostran som ett samhälle ger. Men det är spännande (och nyttigt) att syna det man själv tar för givet lite närmare.;)

När det gäller turiströkarna måste jag göra dig besviken;). Har du varit på en strand där bara greker badar nån gång? Det har jag. Sandkornen framstod där som exotiska inslag bland fimparna, det var faktiskt det värsta jag sett:(

nilam
2006-07-11, 11:03
Tyvärr är jag rökare och har säkert bidragit med en och annan fimp i sanden, både i Grekland och här hemma:o Brukar försöka ha med en tomburk eller liknande och fimpa i. I Rethymnon nu senast satt det oftast ett askfat fast på parasollet, det var ju jättesmart! Den servicen borde uthyrarna kanske kunna erbjuda när man tar 8 euro om dagen...

Malin

yeasou
2006-07-11, 11:30
Nä:eek: att greken skulle plocka med sig en fimp hem från stranden och/eller lägga den i en papperskorg det skulle jag vilja uppleva.
PÅ toppen av Aspronisi som jag berättat om tidigare, var det hur mycket skräp som helst, och skulle jag räknat tomma ciggaskar så hade jag behövt en medhjälpare! Den platsen besöks i stort sett endast av santorinibor.
Men på en strand som exempelvis Kamari beach eller Perivolos beach på Santorini där turisten är i majoritet vill jag inte skylla grekerna för "nedfimpningen"

Det ser förresten nästan lika illa ut på stranden här i Ängelholm, så rökare beter sig nog i stort sett likadant oavsett var de kommer ifrån!

Kalimera
Yeasou_B-anana

inkfish
2006-07-11, 11:32
Jag har faktiskt svårt att förstå det... Jag rökte ju tidigare och det var inte särskilt svårt att samla ihop fimparna med övrigt skräp när man gick hem från stranden:confused:

Jag håller med dig om att det är bedrövligt. Fimpar är riktigt fulskräp på fina stränder.

nilam
2006-07-11, 11:44
Jag fattar inte varför inte en "grek" skulle kunna städa kring solstolarna som de faktiskt tar ganska rejält betalt för:confused: Har själv jobbat med diverse serviceyrken och inte begärde jag att gästerna skulle städa efter sig...inte tömma askfaten heller!

Malin

inkfish
2006-07-11, 11:57
Fast på en restaurang släpper du ju inte fimpen på golvet, eller hur? Finns ingen askkopp får man ta hand om sina fimpar,tycker jag. Själv är jag oftast på stränder utan solstolar, där kan jag inte kräva att nån annan ska plocka efter mig.

nilam
2006-07-11, 12:18
Det kanske inte framgick klart vad jag tyckte i mitt första inlägg...jag menade att jag tycker att det ska finnas askkopp på bordet vid solstolen när man hyr en sådan, inte att de ska plocka upp de som ligger i sanden! Att de sen ska tömma askfaten, och inte jag, anser jag att man kan förvänta sig när man hyrt stol.

Malin

Lissi
2006-07-11, 12:26
Just att rökare bara kastar sina fimpar PRECIS där de sitter eller går eller ut från bilrutan gör mig faktiskt ruskigt arg..Jag kastar dagligen tillbaks fimpar från gången utanför min ytterdörr där grannen bakom häcken kastat ut dem... Han har sin favoritrökplats precis bakom häcken och kastar alla fimpar rakt över densamma.. Det kan ligga flera i en hög när man går föbi...En gång såg jag genom fönstret när han gjorde det och jag gick ut och sa att "ursäkta" du tappade något och så slängde jag tillbaks alltihop över hans häck! Jag säger likadant på stan när nån kaster en fimp..."Du tappade något!" ..och en del blir faktiskt riktigt generade...Jag skulle aldrig drömma om att kasta något skräp nånstans utan på anvisad plats!
Stränderna i Grekland är inte roliga av samma anledning och därför försöker vi hitta små, "egna" stränder...

Lissi - som laddar!

Mats Fredsson
2006-07-11, 16:05
Hej alla!
Sitter just nu och njuter en Frappe i solen pa Leros...:D Har lanat en dator, och har finns ju inte samma bokstaver som Sverige....Well...
Har till min gladje funnit att de satt upp soptunnor och papperskorgar pa strander och allmanna platser, och..... de anvands!
Tycker att det ar mindre skrap har i ar, och det ar kul!
Har sett skrotinsamlingar, och det ar ju ocksa positivt!

Ha det jattebra, det har vi!_B-anana

Hem pa mandag.....:(

PS. Kan bara halla med om fimparna... DS

muffins
2006-07-11, 17:47
Nä:eek: att greken skulle plocka med sig en fimp hem från stranden och/eller lägga den i en papperskorg det skulle jag vilja uppleva.
PÅ toppen av Aspronisi som jag berättat om tidigare, var det hur mycket skräp som helst, och skulle jag räknat tomma ciggaskar så hade jag behövt en medhjälpare! Den platsen besöks i stort sett endast av santorinibor.
Men på en strand som exempelvis Kamari beach eller Perivolos beach på Santorini där turisten är i majoritet vill jag inte skylla grekerna för "nedfimpningen"

Det ser förresten nästan lika illa ut på stranden här i Ängelholm, så rökare beter sig nog i stort sett likadant oavsett var de kommer ifrån!

Kalimera
Yeasou_B-anana

visst men inte alla så klart.....jag och en del andra samlar våra fimpor. Jag brukar ha en tom ciggarett paket med mig och lägga dem där inne...
till och jag så rökare upplever det som äckligt att kolla på en massa fimpor som ligger på gatan då jag väntar på bussen. __D ...spott och tuggummi finns det gott om också... så folk i allmänehet icke rökare och rökare borde skärpa sig:(

bernte
2006-07-12, 10:36
Byt Ö... stick till Lefkas nästa gång
Bernte

Masouraki
2006-07-12, 10:48
Menar du att man inte hittar ciggfimpar på stränderna på Lefkas?Det kan inte stämma.

Tingstad
2006-07-14, 12:17
Hej alla,
besökte förförsta gången Ios för ett par veckor sedan. Vi hyrde mopeder och fyrhjulingar och tog oss med dessa runt på nästa alla farbara vägar eller stigar på ön. Nästan överallt var det rent och prydligt. Mycket lite skräp. Sopbilarna som frekvent trafikerar Chora såg man varje dag. De containrar som sopbilen hämtar står strategiskt utställda och där lämnar både greker sina soppåsar och turisterna sitt.
Är Ios kanske ett positivt undantag vad gäller nedskräpning? Kanske någon kommunal försöksverksamhet? Själv har jag inte så mycket att jämföra med inom Grekland, eftersom jag inte är så berest i landet. Men det har väl de flesta av er andra?
Jag hittade även både soptippen och bilskroten på Ios. Bägge ligger helt avsides, och det verkar faktiskt vara i huvudsak där som man hittar sopor och bilvrak. Se länkar till bilder. Bakom bilvraket är det Sikinos man ser:

www.mypix.se/VisaFullImage2.asp?fill=0&id=JMPMLRDMGOFSC8&storlek=640 (http://www.mypix.se/VisaFullImage2.asp?fill=0&id=JMPMLRDMGOFSC8&storlek=640)

www.mypix.se/VisaFullImage2.asp?fill=0&id=JMPMLRDNNNKRM8&storlek=640 (http://www.mypix.se/VisaFullImage2.asp?fill=0&id=JMPMLRDNNNKRM8&storlek=640)


Vad säger ni andra Ios-resenärer – är det renare på Ios än på andra öar?
/Daniel A

Netwolf
2006-07-14, 13:53
Det kunde ha varit så vackra bilder, men nu blev man nästan bestört. Och vi som ska till Ios om nån månad...

Elisabet
2006-07-14, 14:01
www.mypix.se/VisaFullImage2.asp?fill=0&id=JMPMLRDNNNKRM8&storlek=640 (http://www.mypix.se/VisaFullImage2.asp?fill=0&id=JMPMLRDNNNKRM8&storlek=640)Måste bara få gratulera till motivet; Soptipp i solnedgång flabb_flab Den bilden lämnar ingen oberörd!

Lakis
2006-07-14, 14:13
sånt här menar ni



http://www.bioresurs.uu.se/myller/hav/hav_bild/skrapig_strand2.jpg

http://www.bioresurs.uu.se/myller/hav/hav_bild/skrapig_strand.jpg

Lakis
2006-07-15, 01:17
ingen ?:cool:

Jag trodde alla levde i detta paradis som vi kallar Sverige :D

Men om jag säger att jag ser skräp i sverige så är det ingen som tror.. näää

Lakis
2006-07-15, 01:26
- Varje år slängs 8 800 ton skräp på marken i Sverige och det kostar skattebetalarna 320 miljoner kronor!

Jag röstar JA för ett nytt skräp fritt sverige

klaritza
2006-07-15, 09:16
Jag måste säga att jag är imponerad av Ios. på vinterhalvåret bor det ju bara runt 3000 människor där för att sedan öka till precis hur många som helst under sommarhalvåret, ändå är det relativt rent på gator och marker. självklart finns det ju skräp, men säg den plats som är helt skräpfri? Under mina säsonger på Ios har det alltid varit turisterna som stör, inte lokalbefolkningens förmåga att ta hand om turisternas skräp. vi brukar bo på en liten gata ovanför huvudgatan, där det är tyst och stilla...dit går gärna fyllon och gör sina behov mitt i natten...vilka tar hand om det? ja inte är det dom själva..näe, det är vanliga greker som tar fram vattenslangen och spolar gatorna varje morgon och kväll.

det är klart att man kan klaga på greklands sätt att ta hand om sina sopor, men vi måste vara medvetna om att vi är en stor del av problemet. vare sig vi lägger skräpet i soptunnorna eller på gatan.

inkfish
2006-07-15, 14:18
Bra bilder Laki;) :D



Men om jag säger att jag ser skräp i sverige så är det ingen som tror.. näää

Fel. Ingen har sagt att Sverige är rent. Men om du jämför är Sverige förbaskat mycket renare än Grekland. Ta bara inte åt dig som enskild grek när det är ett samhällsfenomen vi diskuterar.

Mats Fredsson
2006-07-20, 22:52
Nu vill jag visa något positivt! Visst är detta en härlig syn? Ny fin nyuppsatt soptunna, som dessutom används! Yes!
Vart då...? På Leros, bilden tagen för någon vecka sedan.

I ärlighetens namn, vi frågade hur det kom sig att det såg renare ut nu än tidigare..? Jo, det hade kommit ett påbud "uppifrån" till öns "Mayor" att nu skulle det snyggas till, annars fanns det risk för böter! Så det blev allmänt bättre, till och med nakenstranden hade fått en egen ny soptunna! Alla märkta med texten "Leros 2006" Jag såg även att man samlade PET-flaskor vid hotellet, kul att se!

Alltså finns det ett stigande miljömedvetande! Jag tackar och bockar! klapp_klap

http://i67.photobucket.com/albums/h307/Fredsson_2006/PICT3245.jpg

Peter
2006-07-20, 23:48
Jag är inte Miljöpartist. Jag är knappt någon "partist" alls egentligen... Men jag bryr mig mer och mer om miljön. Vi håller på att förgifta den för våra barn, och deras avkomma. Varav jag inte har något, så egentligen kan jag ju strunta i det... Men någonstans så har väl även jag ett embryo till samvete. Detta gäller naturligtvis inte bara Grekland, utan hela världen.

Men det stämmer lite till eftertanke när det faktiskt är så att HELA jordens befolkning faktiskt får plats på Öland stående. Då får varje individ ca ½ m2 till förfogande! Gott om plats flabb_flab Men hur mänskigheten, som trots allt är så liten, kan skita ner sin egen miljö så svårt, och så mycket, förstår jag inte. Det är ju trots allt där vi lever, och där våra efterkommade ska växa upp och leva.

Är verkligen alla individer och länder så egocentrerade att de bara säger att det får någon annan ta hand om. Fixa det senare, jag har ingen lust eller ork...

Kom inte och säg att Greenpeace försöker, för det är enbart en politisk/ekonomisk organisation som genererar pengar till grundarna. Mycket snack, lite verkstad... Det behövs mycket starkare krafter för att få styr på detta...

Peter

Mats Fredsson
2006-07-21, 12:04
Av någon anledning kom inte bilden med, så nu försöker jag igen....Nu vill jag visa något positivt! Visst är detta en härlig syn? Ny fin nyuppsatt soptunna, som dessutom används! Yes!
Vart då...? På Leros, bilden tagen för någon vecka sedan.

I ärlighetens namn, vi frågade hur det kom sig att det såg renare ut nu än tidigare..? Jo, det hade kommit ett påbud "uppifrån" till öns "Mayor" att nu skulle det snyggas till, annars fanns det risk för böter! Så det blev allmänt bättre, till och med nakenstranden hade fått en egen ny soptunna! Alla märkta med texten "Leros 2006" Jag såg även att man samlade PET-flaskor vid hotellet, kul att se!

Alltså finns det ett stigande miljömedvetande! Jag tackar och bockar! klapp_klap





http://i67.photobucket.com/albums/h307/Fredsson_2006/PICT3245.jpg

inkfish
2006-07-21, 12:07
Jag kan se din första bild från min hemdator men kunde inte se den från jobbet i går kväll. Ändå brukar photobucketlänkar inte vara nåt problem.

Det enda jag såg i går kväll var en ruta från photobucket om att bilden var flyttad/borttagen.

:confused:

Netwolf
2006-07-21, 12:52
Jag kan se din första bild från min hemdator men kunde inte se den från jobbet i går kväll. Ändå brukar photobucketlänkar inte vara nåt problem.

Det enda jag såg i går kväll var en ruta från photobucket om att bilden var flyttad/borttagen.

:confused:

Jag fick samma sak i morse, men nu ser jag bilden. Skumt?

inkfish
2006-07-21, 12:54
Tillfälligt trassel med photobucket då, förmodligen. Fast jag använder själv just photobucket och har mig veterligen aldrig fått det problemet.

Lissi
2006-07-21, 21:25
Men det AR inte konstigt att det ar sa mycket skrap kastat i naturen i Grekland, for vi har sett atskilliga skyltar har pa Skopelos, dar vi nu befinner oss och det ar stora bilder som visar att det ar forbjudet att kasta skrap i papperskorgarna,,,,Vi har bildbevis!
Lissi o Claes

bon
2006-07-21, 21:37
Vi har bildbevis!

Kanske en bild för Kalimeras fototävling??

flabb_flab birgitta

Peter
2006-07-31, 13:40
I dagens Kathimerini finns en artikel om alla dessa olagliga soptippar:
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100004_31/07/2006_72705
De 2.700 (!) som finns på fastlandet ska bort så fort som möjligt, medan de som finns på öarna skall fixas senare. Dock ska alla vara borta senast 2008 enligt direktiv från EU. Det ska bli mycket intressant att se om det kommer att efterlevas... Det står även i artikeln att det är kommunen som har det fulla ansvaret för dessa olagliga tippar.

Peter

inkfish
2006-07-31, 23:18
De 2.700 (!) som finns på fastlandet ska bort så fort som möjligt, medan de som finns på öarna skall fixas senare.


När Kalimera griper in...flabb_flab

Men är landfill soptipp? Det visste inte jag.

Elisabet
2006-08-01, 06:28
Men är landfill soptipp? Det visste inte jag.http://images.google.se/images?q=landfill&hl=sv&btnG=S%C3%B6k+bilder

inkfish
2006-08-01, 11:18
Tack, men jag misstror alltså inte Peters översättning, jag bara förklarade att jag inte visste det;)

Elisabet
2006-08-01, 14:18
Tack, men jag misstror alltså inte Peters översättning, jag bara förklarade att jag inte visste det;)Förstod det, tänkte bara att du kanske ville ha ordet illlustrerat med bilder åxå bye_bye

yvonne
2006-08-01, 17:40
Kan upplysa om att på många håll har det börjat byggas förbränningsstationer, förhoppningsvis är de i bruk nästa år.Det diskuteras också om att pant ska införas på aluminiumburkar och petflaskor. Innan badsäsongen började så skickades soldater ut att rensa stränderna med krattor och kniptänger, så några steg har tagits för ett renare Grekland.flabb_flab

Yvonne (från ett åskmullrande och regnigt Nea Pefki)

inkfish
2006-08-01, 22:40
Kan upplysa om att på många håll har det börjat byggas förbränningsstationer, förhoppningsvis är de i bruk nästa år.Det diskuteras också om att pant ska införas på aluminiumburkar och petflaskor.

Bra besked, tack för det!klapp_klap

Frappe
2006-08-02, 07:53
Jag måste säga att det händer dock en hel del på "sopfronten" och det är jag glad över. Som Yvonne säger blir det snart pant på aluminium samt Pet. Idag är det pant på glasflaskorna 0.10 cent per flaska. I de affärer som inte har maskin lämnar man bara flaskorna till affären! Dock finns det maskiner lite här och där du kan lämna ofärgat- färgat glas, plast, aluminium etc. Står bla en vid Syntagmatorget :) Många kommuner har satt ut blåa stora sopkärl där man lägger sina tidningar/papper. MEN det är lååång väg kvar. Men en del kommuner jobbar mer på detta än andra. Som tex här i Nea Makri kan man ställa ut grovsopor 1 gång / månad och det hämtas upp.
Men som sagt det tar tid men jag blir glad för varje förbättring!

Camilla

klaritza
2006-08-02, 09:07
http://img146.imageshack.us/img146/8278/atervinningvy8.jpg

såhär färgglad och tjusig är pantenheten vid syntagma! Vi såg den för första gången nu när vi var där i påskas, och Dimitris blev så galet stolt att han tog foton från alla möjliga vinklar! hahah...roligt var det att se..han skuttade och hoppade och jublade! (två år i svergie är allt som behövs!)

yeasou
2006-08-02, 10:03
Vilken härlig syn, återvinningsmojjen på Syntagma alltså:)
Känner för att åka tilt Aten nästan bara för att få kolla in denna mojj!
Härligt att det äntligen verkar hända något positivt i skräp/återvinningsfrågan!

Yeasou_B-anana

inkfish
2006-08-02, 11:58
Håller med yeasou, vilken positiv bild!

klaritza
2006-08-02, 12:01
ja visst är den!
dessutom så finns det en knapp för att skänka sina pantade slantar till behövande barn i grekland. inte så illa det heller!