handdator

Visa fullständig version : Vad är det för buske/träd??


Krukan
2006-06-04, 13:54
Hej,
Precis hemkommen (hemma 26/5) från Kreta. Det var en myyyycket varm vecka. Vi åkte i maj för att det inte skulle vara så varmt å sen blev det varmt som in i he.... Men hade det så skönt ändå, med en perfekt strand med skugga under träd hela dagen. Faen jag längtar redan tillbaka.

Nu var det ju inte det jag skulle älta om utan, jag undrar om någon vet något om den här busken/trädet? Den är så fräck, så vi var ännu fräckare och stal hem några skott. Dom står i ett glas vatten i köksfönstret. Verkar inte bilda rötter men mår fint ändå. Är det kanske t o m någon som vet vad jag skall göra med dom?

Hälsningar
Gunilla Trädgårdsanalfabeten

Å här trodde nu jag att jag skulle kunna klistra in en bild - men icke!
Så innan jag har fått skaffa mig en sida på internet för bilder får jag väl förklara med ord istället.

Det är en ganska spretig och bladfattig buske. Långt ut på kvist, längst med själva kvisten sitter det något som nästan ser ut som en kotte.
Denna blommar sedan men strå. Det ser ut som en hallonröd flaskborste, om jag så säger.... Är det någon som känner igen denna buske?

Elisabet
2006-06-04, 14:16
Är det den här? http://www.kalimera.nu/grekland/natur/lampborste.html

Krukan
2006-06-04, 21:19
Är det den här? http://www.kalimera.nu/grekland/natur/lampborste.html

JAAAAA!! Det är det! Vet du något om den??? flabb_flab

//Gunilla

Elisabet
2006-06-04, 21:38
Nej, tyckte bara att din beskrivning liknade en växt som jag hade sett i Kalimeras Botaniska. Du beskrev den bra med andra ord klapp_klap

I "Calles" växtbibliotek finns två sorter, den ena ett träd som kan blir 12 m högt och den andra en buske som kan bli 4 m. Tyvärr är det inga bilder på dem, men lite kortfakta i alla fall:
http://www.linnaeus.nu/Bibliotek/vaxt.asp?idnr=1878
http://www.linnaeus.nu/Bibliotek/vaxt.asp?idnr=1877

Googla på de latinska namnen och på bottlebrush så hittar du säkert råd och tips från någon handelsträdgård någonstans i världen och kanske bilder så att du kan avgöra vilken av dem det är du har.

Tillägg: Nu läste jag på wikipedia att det finns 34 stycken olika Callistemon!

Krukan
2006-06-05, 11:14
Nej, tyckte bara att din beskrivning liknade en växt som jag hade sett i Kalimeras Botaniska. Du beskrev den bra med andra ord klapp_klap
Tillägg: Nu läste jag på wikipedia att det finns 34 stycken olika Callistemon!

Tack Elisabeth,
Du är en sådan där som alltid tar tag i saker :) men än vad jag själv hinner vid den här datorn å ändå sitter jag vid den hela dagen. Typiskt disciplinproblem, skulle jag tro :o
Men nu skall jag googla runt lite, nu när du har fixat fram namn/latinska namnet på denna roliga växt. Å inte verkar den vara så urgrekiskt som jag trodde heller. Skulle var kul om man kunde få den till att överleva i en kruka.

supertack för hjälpen
//Gunilla

Hellen
2006-06-05, 11:18
Är det hos någon det skulle kunna fungera att få liv i växter så är det väl hos "Krukan". Var tidigare helt inne på den linje att du valt ditt nick för att du inte tycker om att bada:)

Lycka till med växten!

// Helén

Elisabet
2006-06-05, 11:20
Du är en sådan där som alltid tar tag i saker :) Haha, tänk om det vore sant ändå! flabb_flab Men vissa saker är ju roligare än de man måste. Även vid datorn :rolleyes:

Skulle vara kul om man kunde få den till att överleva i en kruka.Jag håller tummarna! Berätta sen hur det går!

Krukan
2006-06-06, 08:34
Haha, tänk om det vore sant ändå! flabb_flab Men vissa saker är ju roligare än de man måste. Även vid datorn :rolleyes:

Jag håller tummarna! Berätta sen hur det går!

Jag lovar att återkomma. Jag hittade ett forum på "Allt om Trädgård" så där slängde jag också ut min fråga. Se vad alla kloka människor med gröna fingrar har att säga om växten. Där kan du tro att det var aktivitet på forumet. Om vi har mycket att skriva om här på Kalimera kan du tro att dom hade ännu mer. Dom hinner visst mer än odla och påta i sina jordar. Visst är internet ett fantastiskt forum flabb_flab

Krukan (namnet som kom till för att jag en gång i tiden var krukmålare!! Men å andra sidan inte heller går i badet om det är under 20 grader:) )

Kalimera
2006-06-06, 19:04
Å här trodde nu jag att jag skulle kunna klistra in en bild - men icke!
Så innan jag har fått skaffa mig en sida på internet för bilder.
Om du lägger dina bilder hos http://www.photobucket.com/ så kan du lägga dem i forumet. Jättelätt.