Visa fullständig version : Söndag tv 2 18.00
sjöborren
2024-01-09, 15:03
Visserligen en repris från -22. Men alla har kanske inte sett filmen. Det är ett danskt par som besöker Aten och Tilos där de träffar Ann-Mari från Danmark som är gift med Filippos från ön.
Lite grekisk mat, en flaska Malamatina och en värmande kakelugnen …närmare Grekland än så kommer vi inte en mörk och kall söndagkväll i januari. :)
Jag har sett den. Hann inte riktigt med från början, men avsnittet från Tilos såg jag i sin helhet. Så fin!
/ Anne bye_bye
Visserligen en repris från -22. Men alla har kanske inte sett filmen. Det är ett danskt par som besöker Aten och Tilos där de träffar Ann-Mari från Danmark som är gift med Filippos från ön.
Lite grekisk mat, en flaska Malamatina och en värmande kakelugnen …närmare Grekland än så kommer vi inte en mörk och kall söndagkväll i januari. :)
Nu blev jag riktigt sugen Sjöborren!
Kan kanske bli en "Grekafton" på söndag.
Tack för tipset!
Masse
Nu blev jag riktigt sugen Sjöborren!
Kan kanske bli en "Grekafton" på söndag.
Tack för tipset!
Masse
Vi ska faktiskt ha en grekafton idag :)
Vi ska faktiskt ha en grekafton idag :)
Låter gött Wolfen! Du får gärna berätta vad den bestod av.
Det är alltid kul med lite tips och inspiration.
Masse
Låter gött Wolfen! Du får gärna berätta vad den bestod av.
Det är alltid kul med lite tips och inspiration.
Masse
Åh, det var inget speciellt. Bara vanlig bonnamat. Lite Kalamataoliver, nybakt bröd, tzatziki, maroulosalata, citronpotatis från ugn och grillspett av fläsk.
Men gott var det :)
/Netwolf
Åh, det var inget speciellt. Bara vanlig bonnamat. Lite Kalamataoliver, nybakt bröd, tzatziki, maroulosalata, citronpotatis från ugn och grillspett av fläsk.
Men gott var det :)
/Netwolf
Jo det låter ju gott! Men en liten fråga. Maroulosalata, vad är det? Det har jag inte stött på vad jag vet. Bläddrade igenom listorna över grekisk mat här på Kalimera. Hittade några olika "salata", men ingen maroulosalata.
Masse
som alltid är nyfiken på ny och spännande mat
Ja, det är en grekisk grönsallad med salladslök och dill. Åsså olja o vinäger :)
Ja, det är en grekisk grönsallad med salladslök och dill. Åsså olja o vinäger :)
OK. Tack! Då vet jag.
Men då kör jag vanlig grekisk bondsallad istället. Den blir nog lite matigare tror jag. Kanske petar jag i lite stora kapris i den. Tror det var på Sifnos som jag fick det första gången.
Masse
Maroulasalata :p, redan namnet låter gott tycker jag. Tycker inte att jag just har sett detta på grekiska menyer. Men kanske jag bara inte har reagerat?
Jag googlade lite och jo, det är en enkel grönsallad. Lite variation på ingredienserna som det brukar vara i recept. I en hade man satt fetaost till och då blir den ju lite matigare. Faktiskt så åt vi en liknande sallad igår kväll. Grönsallad dit jag hade tillsatt färsk basilika. Dressingen bestod naturligtvis av den färska olivoljan från Kreta, smaksatt med lite citron. Till detta lite ostar och ett gott färskt bröd som var ett olivbröd bakat på rågsurdeg. Brödet bar det fina namnet Pavé Kalamata. Och när jag ser ett sånt bröd i butiken finns det ingen makt i världen som hindrar mig från att köpa det. flabb_flab Brödet doppades naturligtvis i den goda färska olivoljan. Sen behöver man inget annat. Än vin förstås. :p
God lördag alla!
/ Anne :)
Till detta lite ostar och ett gott färskt bröd som var ett olivbröd bakat på rågsurdeg. Brödet bar det fina namnet Pavé Kalamata. Och när jag ser ett sånt bröd i butiken finns det ingen makt i världen som hindrar mig från att köpa det. flabb_flab
/ Anne :)
Är det i ett bageri som du hittar det brödet, eller är det i en vanlig dagligvarubutik? Förr kunde jag ibland hitta ett surdegsbröd med oliver i hos Coop. De kallade det för Oden. Men det var längesedan nu. Tycker det är ganska svårt att hitta lika mycket goda bröd som förr.
Masse
Ja det där med bröd är ju inte som förr. Olivbrödet köpte jag från en vanlig matbutik. Det var ett sånt bröd som de steker i butiken från en färdig deg. Degen kom om jag kommer rätt ihåg från Litauen. Så det är ju inte lokalproducerat precis. :o:o Ni har säkert samma system i Sverige? Då får man ju bröd som i alla fall känns som nybakat och färskt. Jag bor på en liten ort så här finns inga bagerier nära. I så fall måste jag ta mig till närmaste, lite större stad. Sen finns det nuförtiden stora butiker som har ett riktigt eget bageri, men det är inte så vanligt. De flesta bröden man köper kommer ju från stora producenter och då är ju vägen till ens eget kök rätt så lång.
/ Anne :)
sjöborren
2024-01-14, 13:46
Just nu ”gosar sig” ett gäng fyllda paprikor i ugnen = gemista. Till det ett glas Malamatina, kanske en liten ouzo, ;) sa jag en liten …:rolleyes:
Fältjäntan
2024-01-14, 19:04
Oj, oj, oj. Har sett programmet och man kan ju bli gråtfärdig av längtan. Det var länge sedan vi var på Tilos, men kände igen oss. Vill tillbaka.
Kerstin
Fantastiskt program, SÅ mycket visades från mycket man är van vid från resor. Har visserligen aldrig varit på Tilos men det spelar ingen roll.
Det var spännande att se danskan Anne-Marie och historien hur hon träffade sin grekiska man Filippo.
Kul !
/ Hasse
Ett mycket trevligt program!
Och när det var slut så fortsatte vi greklandskvällen med god mat. Lammracks, greksallad med stora kapris, tzatsiki, bröd, olja från Parga och en slurk Plomari ouzo.
Anne: Jo visst har vi samma system i Sverige med s k butiksbakat bröd eller bakeoff-bröd som det också kallas. D v s färdig deg levereras till butikerna som sedan slutgräddar det i butiken.
Masse
Och när det var slut så fortsatte vi greklandskvällen med god mat. Lammracks, greksallad med stora kapris, tzatsiki, bröd, olja från Parga och en slurk Plomari ouzo.
Oj! Så gott det lät 😋
/Wolfen
Tyvärr är bröd i livsmedelsbutiker numer så dåligt (med väldigt få undantag). Har fått mig att börja experimentera, finns det inte gott bröd får man baka själv (dock utan surdeg, det är lite väl avancerat ;) )
Masse, nu har du väckt "läckergommen" i mig!
Här ska kokas lammgryta med zucchini som blir bas till en youvetzi (har fin Melissa large risoni-pasta i skåpet!) På lördag väntas godsaker här hemma........ Med lite Assyrtikovin till och, förstårs, tzatziki med bröd och........
Catlady, som i väntan på värme försöker skapa den själv....... f...n vad kallt det är!!!
Catlady! Det där låter väldigt gott! :p
/ Anne bye_bye
Getpinglan
2024-01-20, 19:02
Tack för tips, det var så mysigt att se. De sitter där än på stranden i Livadia och äter nystekt bläckfisk 🦑 med en hela ouzo till...flabb_flab
De berättade att Tilos låg i topp som turisternas favorit när det gäller "återvändar-ö". Förstår varför!
Kan rapportera, NU är jag varm, för tillfället i alla fall ;) -12 gr ute.....usch!
Efter en middag bestående av en riktigt god youvetzi (lammgryta med zucchini som bas) och diverse tillbehör är vi nu proppmätta! :)
1996 var vi på på Egina och köpte med oss 6 st youvetzi-skålar tillverkade av Agia Marinas egen keramiker, de håller än trots ett antal "körningar" i diskmaskinen! (Gissa om jag "bevakade" handbagaget på vägen hem.... ;) ) De är helt fantastiska på att hålla värmen. Och precis lagom stora för en hungrig....
Nu är det dags för "la grande finale", ett glas Metaxa 7-stjärnig förstårs.......
Catlady, som är mätt, belåten och som kanske blir lite "lullig" men "so what"......i kampen mot kylan är det mesta tillåtet......bye_bye
Söndags TV tips! - "Annes och Anders Europaresa" är en fängslande dokumentär från 2022 där Anne Hjernøe och Anders Agger utforskar olika delar av Europa. De besöker länder som Grekland, Frankrike, Spanien, Cypern, Ungern och Estland, och deras resa erbjuder en unik inblick i varje lands kultur och sevärdheter. Denna dokumentär är en spännande upptäcktsresa genom Europas mångfaldiga landskap och finns tillgänglig på SVT Play (https://tvlive.nu/annes-och-anders-europaresa-svt-play/).
Söndags TV tips! - "Annes och Anders Europaresa" är en fängslande dokumentär från 2022 där Anne Hjernøe och Anders Agger utforskar olika delar av Europa. De besöker länder som Grekland, Frankrike, Spanien, Cypern, Ungern och Estland, och deras resa erbjuder en unik inblick i varje lands kultur och sevärdheter. Denna dokumentär är en spännande upptäcktsresa genom Europas mångfaldiga landskap och finns tillgänglig på SVT Play (https://tvlive.nu/annes-och-anders-europaresa-svt-play/).
Tack för tipset :)
/ Kajja bye_bye
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.