Visa fullständig version : Leva och bo i Sverige - men med Grekland i sinnet
Getpinglan
2023-11-11, 13:55
En fråga till er alltså som är i Sverige och upplever novemberrusket: (snor en annan kategori, kanske fel kategori, men ändå):
Vad just idag har ni gjort som avslöjar att ni är riktiga greklandsnördar?
T ex: skurit upp min femtielfte greksallad detta år, trots köldskadad gurka och oliver som sett sina bästa dagar? (Sant i mitt fall. Ska snart äta en.) :p
/Getpinglan :D flabb_flab ;) som emotser era fyndiga svar
Stumpan52
2023-11-11, 16:58
Kul fråga!
Ätit rödbetor med feta från ugnen och grillad sparides samt en raki på det!
Hanna
Varit på restaurang i Örnsköldsvik å ätit Kycklingsouvlaki med tsatziki
Och aubergineröra.Gott var det å rätten heter Samos så det passar mig perfekt😁
Pia
Just idag sa jag - Åh nu har Lidl grekvecka från o med måndagklapp_klapklapp_klap
/ Kajja bye_bye
Idag ska jag plocka fram den STORA resväskan!
Sen kan jag börja packa så smått. Och packa om, och packa om..... 11 dagar till avresa, först Sundbyberg ett par dagar och sedan Kreta!
Birgitta.
En plats i Solen hade nya avsnitt med Egina och Kreta
Ouzo o Mythos till såklart :p
Öppnade Barbayanne blå 46%, tog lite vatten i. Bra tips från Claes på Lesbos klapp_klap
Idag blir det Lidl o fylla på förrådet. Paj, dolmades, kyckling mmm
Bor ju inte i Sverige, men kanske jag kan delta ändå? :D Jag har nämligen beställt färsk olivolja från årets skörd på Kreta. Plus lite annat smått och gott grekiskt. :p
/ Anne bye_bye
Jag kollar olika web-kameror och priser på greklandsresor till nästa år :D
//Conny :)
Just i lördags öppnade vi en flaska Kir-Yannis Asyrtiko och till middag blev det Gorgonzola-fläskfile som är en "cross-over" mellan grekiska och italienska smaker. Dvs fläskfilé i skivor toppade med gorgonzola på en bädd av skivad potatis och zucchini ugnsstekta i grekisk olivolja, kryddor och vitlök. Smaskens :)
Catlady, som verkligen gillar olivolja och vitlök.....
Kalimera
2023-11-15, 13:57
Jag sorterar två kartonger med grekisk musik på CD som jag inte vet vad jag ska göra av.
Just i lördags öppnade vi en flaska Kir-Yannis Asyrtiko och till middag blev det Gorgonzola-fläskfile som är en "cross-over" mellan grekiska och italienska smaker. Dvs fläskfilé i skivor toppade med gorgonzola på en bädd av skivad potatis och zucchini ugnsstekta i grekisk olivolja, kryddor och vitlök. Smaskens :)
Catlady, som verkligen gillar olivolja och vitlök.....
Det låter ju mumsigt! Kunde vara värt ett försök att knåpa ihop.
Masse
Getpinglan
2023-11-15, 23:23
Hej igen kära greklandsnördar!
Å vilka härliga svar! Allt från planering inför sommaren (C@nny) och riktig packning i nuläget till allas vårt kära resmål, (Birgitta) över till grekrestauranger (Piam), till hemmanjutandet av härliga råvaror (rödbetor och feta låter underbart tillsammans Stumpan 52) och förädlade sådana som raki och ouzo, "Barbayanne" hi hi, kul där Carle. Tycker mig känna igen detta interna skämt... Janne är stolt över det omdöpta namnet kan jag tänka mig?
Kajja och Carle: Och Greklandsvecka på Lidl denna vecka, superbra tips. 🇬🇷Då blir det bunkring!
Janne och Camilla: Några grekiska skivor 💿 måste väl få finnas kvar till kaffet?
Och tv-tips också om kära Kreta m m. Så kul, då har man det också att se fram emot!
Catlady: Jag kände doften av vitlök och olivolja ända hit! 🧄 Vilket härligt recept, har sparat! Cross over är toppen! Håller med dig Masse!
Och självklart Alala, att beställa färsk olivolja från årets skörd tar ju nästan priset i vad en äkta greklandsnörd ägnar sig åt så här års! Å, vad gottttt. 🫒 Skulle kunna leva på olovolja och vitt bröd...
Birgitta: Ang Sundbyberg, jag hörde talas om att där ska finnas ett grekiskt bageri? 🥐 Kan det stämma tro? Har inte varit där, men greklandsnörden i mig funderar på det, medan jag skriver detta.
Kalinichta!
/🐐🔔
En plats i Solen hade nya avsnitt med Egina och Kreta
Ouzo o Mythos till såklart :p
Öppnade Barbayanne blå 46%, tog lite vatten i. Bra tips från Claes på Lesbos klapp_klap
Oj då, En plats i Solen från Egina. Låter intressant! Det ska jag kolla på. Och en rejäl ouzo kan det också bli till det.
Men här är det Plomari som gäller. Och det ska vara sketo, dvs utan vatten som jag föredrar att ha i eget glas intill.
Upptäckte nyligen att jag har två helflaskor Plomari i förrådet.
Bra att ha en dotter som är Parga-nörd och hjälper till med stadig import när man inte själv kan resa. _B-anana
"Amorgos röda guld". Jo, det smakar det!!!!
Var bara tvungen att känna smaken och ta en liten skvätt i mitt minsta krus i afton.
Tänka tillbaka till den ö jag älskar så mycket, dofterna kommer tillbaka, bougainvillorna blommar, Express Skopelitis kommer tillbaks från sin dagliga rundtur, LIVET LEKER!
https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2177&pictureid=23986
Birgitta
Getpinglan
2023-11-17, 20:06
Hej Birgitta!
Så fint! Det får mig att tänka på någon som brukade skriva exakt så - här på forumet förr... Jag skålar med dig, har ett likadant fast blått krus, och Grekland och värmen känns inte långt borta. 🇬🇷.
/Getpinglan
Hej Birgitta!
Så fint! Det får mig att tänka på någon som brukade skriva exakt så - här på forumet förr... Jag skålar med dig, har ett likadant fast blått krus, och Grekland och värmen känns inte långt borta. 🇬🇷.
/Getpinglan
:):):):):):):):)
Tack Getpinglan!
Birgitta
Får man berätta vad man gjorde för grekiskt igår? Jag gör det i alla fall. flabb_flabflabb_flab Nämligen så drack vi ett grekiskt vin, Maleatis från Monemvasia Winery. I matväg var det fetaost som blev det grekiska elementet. Vinet var gott, förstås! :p Inhandlades i oktober i Tallinn där vi råkade hitta ett ställe som säljer grekiska viner och matprodukter. Alldeles vid D-terminalen i hamnen. Ägaren var från Kreta. Frågade honom om det finns någon bra grekisk taverna i Tallinn (för en sån har jag saknat), men tyvärr sa han nej. Ganska lite greker där skulle jag tro, inte alls som i Sverige. Det är ganska dåligt med dem här i Finland också. Men hur som helst skall jag besöka stället nästa gång igen om vi har tid.
https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1873&pictureid=24001
/ Anne :)
Getpinglan
2023-11-18, 08:33
Får man berätta vad man gjorde för grekiskt igår? Jag gör det i alla fall. flabb_flabflabb_flab Nämligen så drack vi ett grekiskt vin, Maleatis från Monemvasia Winery. I matväg var det fetaost som blev det grekiska elementet. Vinet var gott, förstås! :p Inhandlades i oktober i Tallinn där vi råkade hitta ett ställe som säljer grekiska viner och matprodukter. Alldeles vid D-terminalen i hamnen. Ägaren var från Kreta. Frågade honom om det finns någon bra grekisk taverna i Tallinn (för en sån har jag saknat), men tyvärr sa han nej. Ganska lite greker där skulle jag tro, inte alls som i Sverige. Det är ganska dåligt med dem här i Finland också. Men hur som helst skall jag besöka stället nästa gång igen om vi har tid.
/ Anne :)
Jaa! Tack för att du berättar om ditt dagliga grekiska nörderi! Roligt med ett smultronställe för grekiska produkter i Tallin! Det är bra att greker i diaspora förser oss som "hungra och törsta" efter Grekland med den grekiska jordens produkter. 🫒🐐🍷🍇
/Getpinglan
Carle! Tack för tipset om Egina-avsnittet i En plats i Solen. Tittade på det igår och det känns alltid lika skönt att se bilderna från Egina, särskilt Egina stad som ger mig riktig "hemma-känsla".
Masse
som ofta YouTubar på Egina
Getpinglan
2023-11-25, 15:24
Ja, då blev det en grekisk lunchsallad igen.
Och - har beställt nyproducerad olivolja från Kreta, med garanti på att oljan inte blandats ut med non-virgin oil och andra slattar från andra tider ... Tack Alala för tipset i en annan tråd!
🫒🫒🫒🫒
Så roligt att du beställde oljan, Getpinglan! :) Damen som startade nätbutiken brinner verkligen för sin olivolja och hennes son- eller dotterson är med i företaget. På Inochoos i Paleochora doppade jag bröd i oljan (en fin och grön olja) som var kvar från salladen, möjligvis hällde jag också i lite mera, ägaren som serverade (kanske var han ägare, kanske inte) såg detta och jag såg genast uppskattningen i hans ögon. Och vips, vad hände? Jo, vi fick ett bjudkrus vittvin. fb_gilla
/ Anne :)
som inte har hunnit göra något grekiskt idag, men oavsett vilken olivolja jag har hemma så är det garanterat att den är grekisk. :p
Grekiskt igår: vi hade premiärsmakning på den nya färska olivoljan från Kreta. Hade ett fat med oljan dit vi doppade ett gott bröd, grekisk sallad med kaprisblad (tror det var Janne som hade satt en bild på en sån sallad och den såg så god ut att jag tänkte att det måste jag testa). Det inte så grekiska var att vi hade lite gravlax också. flabb_flab Men vi spelade Haris Alexiou. :) Och oljan och brödet, det var gott! :p
Förutom olivolja och kaprisblad hade jag beställt örtsalt från Mesolongi, mandelsmör, en ljuvlig aprikossylt,chokladöverdragna apelsinskivor och kornskorpor från Chora Sfakion, såna som man gör dakos med. Så nu är jag nöjd ett tag.
Och just nu har jag en olivoljekaka (nya oljan förstås) i ugnen. :p
Så vad har ni andra gjort?
/ Anne :)
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.