handdator

Visa fullständig version : mattips för kokvrån


SAS
2006-05-26, 17:37
Hej!
Vi är snart på gång på vår andra båtluffning - gissa om vi längtar.
Familjen består av 2 vuxna och tre barn mellan 10-14 år.
För att minska matkostnaderna brukar vi försöka laga ett mål hemma av lunch/middag. Tre veckors båtluff... det brukar bli lite si och så med fantasin efter ett tag. Skulle därför vilja få in lite tips på vad ni brukar laga på enkelt sätt i studios... Oftast har de inte så mycket variation i de små butikerna på öarna (om det inte finns riktigt stora affärer), men med 2 plattor brukar det också begränsa vad man kan laga.

Förra året lagade vi bl a
Spagetti bolonaise. Grekisk sallad, pasta med skinka, risotto (- ja det var nog en del till som jag inte kommer på i brådrasket).
(Tilläggas kan är att ett av barnen inte äter grönsaker så på något sätt måste man ju få honom mätt också...)

Tacksam för matidéer....
hälsar SAS

Lindiz
2006-05-26, 18:23
Omeletter av olika slag brukar vi fixa till...

Sen brukar vi köpa tortellini och fixa med nån god sås till.

Vi brukar köpa små prinskorvar och steka och ha till ägg, pasta eller bara bröd och sallad.

Det blir verkligen inte avancerad kokkonst.. men rätt skoj är det ändå!:D

Elisabet
2006-05-26, 18:34
Det blir verkligen inte avancerad kokkonst.. men rätt skoj är det ändå!:DSen är ju frågan: blir det billigare än taverna? De där småkorvarna mm är ju svindyra!

klaritza
2006-05-26, 18:46
potatissallad =koktpotatis, vitlök, lite majonäs, tonfisk, black eyed pies, lök, olja
fasolakia = bönor, krossad tomat, oregano, lök, vitlök, olja

nu stå det helt still i skallne...men sådär bor vi ju alltid när vi är nere....i tre månader dessutom. och det är inga problem! och det blir klart billigare ocm man går ihop ett par stycken!

currygryta, tonfisksallad, pasta med mozzarella och basilika, osv!

Lycka till och ha en bra semester!!!!!

Zanét
2006-05-26, 23:28
patates = skalade och skivade/stavad potatis som steks i olja - brukar var ungarnas favorit.

Köp hem tiropita/spanakopita (ostpaj/spenatpaj) från bageri. Kan ätas både varm och kall och håller sig bra i kylen. Jättegott och mättande :)

//Zanét bye_bye

Lindiz
2006-05-26, 23:46
Det blir verkligen inte avancerad kokkonst.. men rätt skoj är det ändå!:D
Sen är ju frågan: blir det billigare än taverna? De där småkorvarna mm är ju svindyra!

Nej, det blir det inte... men týcker det är rätt skoj att fixa lite i kokvrån, med en ouzo i näven, medan lilleman leker med vatten på balkongen!:D Att han sen älskar dessa småkorvar gör ju inte saken sämre. Jag och maken äter mer sallad än korv dessa gånger!:)

Chris
2006-05-27, 00:22
Bröd, skivad bräckt skinka, tomat och ett stekt ägg = en
lagad smörgås. Man kan även köpa lite köttfärs och byta ut skinkan så blir det som en hamburgare, eller "Parisare".

Om man gillar Gigantes (stora vita bönor i tomatsås) - vilket jag gör - så kan man få
köpa lite större mängd på taverna ibland så man har till
en lunch som bara är att värma. Med bröd o sallad till.

Soppa kanske kan tyckas fel i sommarGrekland men varför inte? Som ett alternativ kan man ta med sig några påsar med pulversoppa typ blåbär, eller liknande. Eller ministronetyp som man sedan kan dryga ut med andra saker på plats.

Av de fantastiska frukterna som finns kan man göra en kräm att ha i kylen, med kall mjölk och kanske lite corn flakes därtill.

Ett tips kan vara att kolla kokböcker för båt- o husvagnsfolk, där kan finnas en del ideer på lättlagade rätter.
Lycka till o hoppas ni får en fin resa!

Chris
bye_bye

Admirala
2006-05-27, 09:39
Du kan kjøpe gigantes på boks, varme opp og ha i biter av skinke eller pølse samt feta og persille.

Lag enkel spaghetti carbonara ved å koke spaghetti, rør i en blanding av melk/fløte, egg og ost, og ha stekt bacon til.

Stek kyllingbiter og løk, ha oppi hermetiske tomater og ev. oliven. Spis med ris eller potetmos. Du kan erstatte kyllingen med fisk, om du vil.

Lag chilli con carne ved å steke kjøttdeig og løk og ev. hvitløk, ha oppi hermetiske tomater og ev. chillipepper. Har du en bit mørk sjokolade tar du den i gryta også. Kok så lenge du gidder (lenge = enda bedre). Mot slutten av koketiden tilsetter du bønner fra boks samt ev. paprika i biter og oliven. Spis med tykke brødskiver.

Gita
2006-05-27, 11:27
Våra barn äter bara vissa rätter när vi är på grekisk restaurang, så de blir ju snart trötta på restaurangmaten om mn är borta 2 veckor. Och man sparar faktiskt pengar om man lagar egen mat, en hemlagad middag kostar med vin ca 10 euro för 4, om man går ut på restaurang, så får man inte mycket för den pengen för fyra...

De rätter vi har lagat är:

- pasta carbonara (grädde, ost, bacon eller skinka)
- pasta med korvar
- omelett
- kokt potatis, kokt skinka, grönsaker
- vita bönor, korv, ägg
- pannkakor
- finsk korvsoppa, lagas som följer (barnens favorit)

Ta vatten, buljontärningar, hackad lök, morotsbitar, potatis och koka tills potatisen är nästan klar. Ha i korvbitar, ät med bröd. Mycket gott, tycker de flesta. Man kan ha i mer grönsaker om man vill, det brukar vi göra hemma

Patrik S
2006-05-27, 14:17
Oh, man börjar ju bli ordentligt sugen på att avnjuta en god lunch på balkongen. Som synes av bilden ingår Tzatziki, Mythos, juice, och gurka i standardlunchen. Därtill äter man förslagsvis upp den del av frukostens färskbakta brödlimpa som blev över.
Förutom denna basföda blir det antingen småkorvar eller bacon (båda svindyra) och en portion pasta. Eventuellt även vindruvor som efterrätt. Efter en stunds lunchvila är man redo för att smörja in sej och återta solstolarna!
http://sassersson.se/images/050505/035.jpg
Platanias, maj -05

SAS
2006-05-28, 14:32
Stort tack till alla matförslag!klapp_klap
Dem skall jag ta med i fickan på vår resa.
Jag tar gärna emot fler tips... vi har ju lyckan att vara borta tre veckor.... Yippie!!_B-anana

Allt gott,
SAS

ricky
2006-05-28, 19:13
Vi lagar inte själva mat direkt. Kanske nåt lättstekt ibland och så
svenskt kaffe förstås.
Men nåt som jag kan tänka mig är både enkelt, billigt och säkert
poppis hos barnen är att ta med några påsar potatismospulver!:D

Gita
2006-05-28, 21:37
Kom på en sak... vi brukar ta med oss en mjuk kylväska med ett par kylklampar för att vi skall kunna ha med oss kylda drycker och vatten på stranden. Och eftersom köttpålägg (skinka, korv etc) är väldigt dyrt i Grekland (dyrare än här hemma) så har jag tagit med lite rökt skinka, påläggskorv etc eftesom väskan ändå skall med. (Och yngsta sonen blir så glad....)

Så varför inte ta med det som är dyrt i Grekland, men som man kan laga frukost/lunch av = rökt skinka, några paket bacon, lufttorkad skinka?

Lindiz
2006-05-28, 22:08
Kom på en sak... vi brukar ta med oss en mjuk kylväska med ett par kylklampar för att vi skall kunna ha med oss kylda drycker och vatten på stranden. Och eftersom köttpålägg (skinka, korv etc) är väldigt dyrt i Grekland (dyrare än här hemma) så har jag tagit med lite rökt skinka, påläggskorv etc eftesom väskan ändå skall medDet brukar vi också göra... slänga ned en läckökorv eller nåt sånt... En tub kräftost eller så. Mycket smaskigt att ha med sig nåt gott att lägga på frukostmackan. Speciellt då maken inte är särskilt förtjust i all ost som det annars finns gott om!