Visa fullständig version : Symiräkor
Kalimera
2021-01-13, 08:25
Första gången jag åt Symiräkor skalade jag räkorna som jag gör med svenska räkor. Skalandet tog mig hela kvällen innan tallriken var tom. Kyparen frågade om jag tyckte att det var gott, jättegott svarade jag, men väldigt svårskalat. Men, sa han, du ska äta dem hela. Inte skala!
https://www.kalimera.se/bilder/grekland/symi-rakor.jpg
Sedan dessa skalar jag aldrig Symiräkor. Fast på bilden äter jag räkor på Tilos (Gorgona), och där kallades de Tilosräkor, och på Chalki heter de Chalkiräkor.
Gillar du såna här räkor?
Symi scrimps - jeg elsker dem. Det er mange år siden, jeg var på Symi, men de beste fik jeg på tavernerne på Nanou Beach.
Er man heldig fås de også på andre Dodekanesere.
Nej jag gillar inte Symiräkor precis. Tycker att skalen stör mig.
När det gäller mat från havet äter jag hellre Maridakis, Atherinas och Kalamares.
Masse
Äter ytterst sällan räkor i medelhavet, då man är en salt grabb från västkusten. Smögenräkorna här, slår ju allt.
Men Symiräkor ska jag nog prova på om jag anländer dit. Och då jag ska INTE skala :)
Och då jag ska INTE skala :)
Mycket klokt beslut kan jag lova! Att skala sådana räkor är ett jä..a pillande! Och när man är färdig så finns det inget kvar av räkan mer än skal! Då är alternativet att käka dem med skal klart bättre, men .... alltför krispigt för min smak.
Masse
Kalimera
2021-01-14, 17:17
Äter ytterst sällan räkor i medelhavet, då man är en salt grabb från västkusten. Smögenräkorna här, slår ju allt.Jag håller med alla som skriver att svenska västkusträkor är mycket godare. På bilden ser ni Smögenräkor (och några kräftor) inköpta i Ellös och uppätna på Malö – i vackra Bohuslän.
https://www.kalimera.se/bilder/grekland/symi-rakor-sverige.jpg
Mums! :p
Så man ska äta Symiräkor MED skal, och jag som får kväljningar om jag råkar få med nått litet skal på räkor här hemma. Hur ska det gå??? Nja, då får jag stå över detta :confused:
karinafp
2021-04-17, 11:22
Så man ska äta Symiräkor MED skal, och jag som får kväljningar om jag råkar få med nått litet skal på räkor här hemma. Hur ska det gå??? Nja, då får jag stå över detta :confused:
Det är faktiskt inga problem. De är så väldigt små, bara runt en centimeter, så skalen känns bara som litet räksmakande crunch. Som potatischips ungefär. Huvud och antenner är borttagna. De allra bästa jag har ätit fick jag på taverna Poseidon, ovanför Damatriastranden på Karpathos. Angela-Anna gör dem med en stor dos vitlök. Helt oemotståndliga! God tvåa efter henne är Anthoula på H Folia i Spoa, även det på Karpathos.
Karin
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.