Logga in

Visa fullständig version : Tiropita


Alala
2021-01-10, 13:38
Gjorde min första tiropita idag. Blev ju helt gott! :p Men, oj, så mättande. Har aldrig använt filodeg förut så det var en ny upplevelse.

/ Anne :)

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=1873&pictureid=21446

Masse
2021-01-10, 18:00
Ser ju väldigt frasigt och smarrigt ut!

Jag som gillar god mat men inte har stenkoll på alla grekiska rätter undrar ju då ..... vad är tiropita förutom filodeg.

Kan ju i o f s slå upp matlistorna här på Kalimera och kolla, men mycket roligare att läsa om du vill skriva Anne och berätta vad det är och hur du gjorde.

Masse

Catlady
2021-01-10, 22:06
Tiro (tyro) = ost :) Oftast feta (fårost) så himla gott! Framför allt Skopelos pita, den är helt ljuvlig men som sagt väldigt mättande. På vissa ställen blandar de in andra ostsorter också som tex kefalotiri. Men hur man gör godsakerna vet jag inte så skulle vara kul med lite tips, Alala!
Catlady, som blev väldigt "sugen" på tyropita.....

Netwolf
2021-01-11, 07:53
Det ser galet gott ut. Det måste jag testa nångång! :)

/Netwolf - ännu mätt från gårdagens Moussaka, Tzatziki & baklava :)

Kajja
2021-01-11, 08:58
Åh så smarrigt det ser ut!!
Innehåller säkert allt som jag bör undvika men som mitt andra jag gladeligen mumsar på.
Jag har testat att göra filodegspaj. Lite annorlunda konsistens men gott!!
/ Kajja bye_bye

Kalimera
2021-01-12, 09:12
Det ser vansinnigt gott ut och precis som det ser ut i Grekland. Duktigt! klapp_klap

Alala
2021-01-12, 10:59
Ser ju väldigt frasigt och smarrigt ut!

Jag som gillar god mat men inte har stenkoll på alla grekiska rätter undrar ju då ..... vad är tiropita förutom filodeg.

Kan ju i o f s slå upp matlistorna här på Kalimera och kolla, men mycket roligare att läsa om du vill skriva Anne och berätta vad det är och hur du gjorde.

Masse

Som sagt så är det ju en paj med fetaost och filodeg, som är mycket tunt. Det är huvudingredienserna. Sen varierar ju recepten lite. Jag som inte tidigare har använt filodeg tog och kollade lite på youtube för att se hur de gjorde med degen. I det recept jag använde skulle man först lägga 6 lager filodeg på varandra, man skall pensla med olja eller smör på varje lager. Sen lägger man i blandningen av fetaost, ägg osv. och sen igen 6 lager filodeg. Men när jag kollade videon på youtube såg jag några versioner där man skrynklade ihop en del av degen i stället för att bara sätta rakt på. Så jag gjorde en sån version. För det gick enklare och snabbare. flabb_flab

Filodegen torkar snabbt och kan lätt bli trasigt så man måste vara snabb i vändningarna. Därför tyckte jag att skrynklandet av degen var en bra idé.

Men som sagt, det finns många versioner. Och det är väldigt mättande, nu har jag lunchpaus på jobbet och gissa vad jag äter. :D

/ Anne :)