Visa fullständig version : Måste jag hälla ut ouzon ...
sjöborren
2020-10-19, 11:20
Jag vill fråga er en sak, innan jag häller ut innehållet, vilket känns trist.:( Förra året var jag tillsammans med några väninnor i Sitia på Kreta och fick då en flaska ouzo i present.
Några veckor senare öppnar min man ouzoflaskan. När jag sen får glaset i handen kikar jag på innehållet som är glasklart. Jag frågar om han glömt vattnet, vilket han inte gjort. När jag kikar noga ser jag en svag grå strimma i botten på glaset. Jag luktar och upplever doften/lukten som en blandning av ouzo och hemkört. Det är när flaskan åker ner i ”pappersröret” som jag upptäcker att metallocket är rostigt, vilket får mig att tro att innehållet är gammalt. Kan det vara så, och finns det något att göra, förutom att hälla ut innehållet. Någon som vet ...:confused:
Finns ingen anledning att hälla ut! Ouzo tappar naturligt och med tiden sin karaktäristiska arom och förmåga att grumla vid blandning med vatten. En öppnad flaska påskyndar den processen.
Pröva först med att använda som bas till drink, exempelvis Ouzo-lemonard eller något annat smaskigt.
Lycka till!
sjöborren
2020-10-23, 11:01
Tack för ditt svar Anders! Nu var flaskan ny, vilket gör mig lite orolig. Skicka gärna receptet på ouzo-lemonaden, vilket i mina öron låter lite mystiskt :rolleyes: kanske för att jag föredrar ren ouzo. :cool:
Här kommer ett recept:
Ouzo-lemonad - en enkel, frisk och Grekisk sommarkänsla, rätt i glaset…
Innehåll:
6 cl Ouzo
4 cl citronjuice
3 myntablad
1 tsk honung
8 cl isvatten, eller mer om du känner för det
Hur gör man Ouzo-Lemonad?
Häll i Ouzo i ett tumblerglas
Häll i citronjuice och myntablad, muddla blandningen försiktigt
Häll i honung
Häll i isvatten och rör om tills det blandats ut ordentligt
Giamas!! 😀
Anders, detta recept är mer utvecklad än min /vår ouzo. Ber alltid om en citron. Den pressar jag över ouzon och isen. Tillsätter då ytterst lite vatten.
På dom ställen jag brukar tillbringa frekvent vet dom att jag alltid ska ha en citron.
Hemma använder jag ouzon främst till matlagning.
Birgitta.
Här kommer ett recept:
Ouzo-lemonad - en enkel, frisk och Grekisk sommarkänsla, rätt i glaset…
Innehåll:
6 cl Ouzo
4 cl citronjuice
3 myntablad
1 tsk honung
8 cl isvatten, eller mer om du känner för det
Hur gör man Ouzo-Lemonad?
Häll i Ouzo i ett tumblerglas
Häll i citronjuice och myntablad, muddla blandningen försiktigt
Häll i honung
Häll i isvatten och rör om tills det blandats ut ordentligt
Giamas!! 😀
Tack för det! Ska minsann testas! Dock inte ikväll, då det står älg på menyn. :)
/Netwolf
Ber alltid om en citron. Den pressar jag över ouzon och isen. Tillsätter då ytterst lite vatten.
Birgitta.
Detta skall jag testa nästa gång jag dricker ouzo. :p
Men hade vi inte ifjol samma diskussion om ouzon från Sitia? Finns väl en tråd någonstans..... Eller har jag drömt kanske? :D
/ Anne :)
Tack för det! Ska minsann testas! Dock inte ikväll, då det står älg på menyn. :)
/Netwolf
Gör tvärt om....😉 Den bohuslänska älgen får frysa kvar i frysen. Ouzo-lemonad inmundigas för att värma upp efter heldag ute i ett rysligt höstrusk. 🥶
Till frågan om Sjöborrens Ouzo går att dricka. Ja, det tror jag!
Jag har upplevt precis samma sak.
Hällde, för inte så länge sedan, upp en skvätt Ouzo från en nyöppnad flaska, inköpt på Atens flygplats och förpackad i "papprör".
Efter att ha hällt på vatten, reagerar jag också på färgen, eller snarare, bristen på densamma. Godtrogen, som jag är, fick jag för mig att jag kommit över någon extra fin sort! 😊
Jag drack glatt upp glaset, och senare hela innehållet i flaskan (dock inte samma kväll), utan att drabbas vare sig av magknip eller andra bekymmer.
Kanske smakade drycken något "mindre" Ouzo, men för mig funkade den helt ok!
Gör tvärt om....😉 Den bohuslänska älgen får frysa kvar i frysen. Ouzo-lemonad inmundigas för att värma upp efter heldag ute i ett rysligt höstrusk. 🥶
Too late. Den bousländska älgen var från västerbotten och inleddes med en löjromstoast för att sen avslutas med glass med varma hjortron. Himmelskt!
/Netwolf
Too late. Den bousländska älgen var från västerbotten och inleddes med en löjromstoast för att sen avslutas med glass med varma hjortron. Himmelskt!
/Netwolf
Som boende i Umeå låter denna middag underbar! Kommer gärna på en sådan middag!
Birgitta.
Too late. Den bousländska älgen var från västerbotten och inleddes med en löjromstoast för att sen avslutas med glass med varma hjortron. Himmelskt!
/Netwolf
Ang_elxAng_elxAng_elx
Jag kan höra dem sjunga när jag läser sånt!
Masse
Det går kanske inte lika bra med selleri men det går alldeles utmärkt att blanda ouzo (och även retsina) med Sprite. Men receptet som AndersK skrev om lät alldeles utmärkt det också :D.
Celbe
Det går kanske inte lika bra med selleri men det går alldeles utmärkt att blanda ouzo (och även retsina) med Sprite. Men receptet som AndersK skrev om lät alldeles utmärkt det också :D.
Celbe
Det hände sig för väldigt många år sedan. När undertecknad var väldigt ung, men gammal nog för att få både inhandla och dricka alkohol. Jag och bästa kompisen skulle gå på firmafest. Träffades hemma hos honom en stund innan för att ta en "liten fördrink". När jag kom dit och det blev dags att hälla upp visade det sig att det enda drickbara som fanns i huset var Akvavit och ÄppleMer.
Och ..... tja ..... vad gör man? Det som inte dödar det härdar sägs det ju! Vi blandade varsin "liten fördrink" på Akvavit och ÄppleMer, och jag lovar!, det var det absolut äckligaste jag har druckit både förr eller senare. Men ....
..... jag misstänker starkt att ditt recept Celbe skulle kunna överträffa det!!!!
Ouzo eller retsina blandat med Sprite! :eek::eek::eek: Huga och Fy Vale!!!
Masse
sjöborren
2020-10-29, 18:26
Alala! Du har säkert rätt i att jag skrev om ouzon även förra året. :confused: Jag ska prova både AndersK och Birgittas recept. Men bara tanken att blanda ouzo eller retsina med Sprite eller som några, blandar Retsina med Coca-cola ...:eek:
Men bara tanken att blanda ouzo eller retsina med Sprite eller som några, blandar Retsina med Coca-cola ...:eek:
Skönt att konstatera att det ännu finns några kvar som känner respekt för ouzo och retsina. Det är inget som man slaskar ihop med något annat. Det är illa nog tycker jag när man blandar ouzo med vatten och/eller is i samma glas.
Kanske var det det jag kände på mig när du kom gående längs stranden i Livadia. "Här kommer en person som vet att uppskatta ouzo/retsina på rätt sätt!" :D
Masse
som vill ha sin ouzo ren och oblandad
sjöborren
2020-11-03, 16:17
Vilken människokännedom! ☺️🇬🇷
Man tager vad man haver tänkte jag när jag skulle äta surströmming för ett tag sedan.
Som vanligt gör gör jag prydligt en klämma bestående av korntunnbröd, mandelpären, strömming och lök. I brist på en Skåne tog jag ouzo utan is och vatten.
Den smaken parade sig inte alls med den ljuvliga surströmmingsklämman!
Birgitta
Skönt att konstatera att det ännu finns några kvar som känner respekt för ouzo och retsina. Det är inget som man slaskar ihop med något annat. Det är illa nog tycker jag när man blandar ouzo med vatten och/eller is i samma glas.
Masse
som vill ha sin ouzo ren och oblandad
Här är en som har respekt. Jag har förut haft ovanan att ta vatten i min ouzo men slutat med det till förmån för ett par isbitar istället. Jag tycker därmed inte att jag tullar på respekten då jag inte uppskattar rumsvarm ouzo.
/ Hasse
Kalimera
2020-11-04, 14:35
Man tager vad man haver tänkte jag när jag skulle äta surströmming för ett tag sedan.
Som vanligt gör gör jag prydligt en klämma bestående av korntunnbröd, mandelpären, strömming och lök. I brist på en Skåne tog jag ouzo utan is och vatten.Om jag inte har någon akvavit hemma när vi ska äta sillunch så tar jag ouzo i stället, funkar helt okej, men inte som en Linie Aquavit. :p
sjöborren
2020-11-04, 15:20
Kanske den här ”bleka ouzon” fungerar till morgondagens middag: steksill med potatis, mycket lök, samt lingon. Måste testa ..:rolleyes:
Man tager vad man haver tänkte jag när jag skulle äta surströmming för ett tag sedan.
Som vanligt gör gör jag prydligt en klämma bestående av korntunnbröd, mandelpären, strömming och lök. I brist på en Skåne tog jag ouzo utan is och vatten.
Den smaken parade sig inte alls med den ljuvliga surströmmingsklämman!
Birgitta
Hu! Kan tänka mig att det var en ruskig upplevelse! Konstigt att det är så att vissa saker som är jättegoda var för sig inte alls funkar tillsammans. Kan tänka mig att surströmming och ouzo är ett sådant exempel.
Nu blev jag sugen på surströmming!
Masse
Måste erkänna en sak. Jag är faktiskt inte så värst förtjust i ouzo. Att säga det på Kalimera, är väl som att svära i kyrkan. Men så är det.
Jag har flera oöppnade pavor hemma, men dricker det ytterst sällan. I Grekland kan jag dricka det pliktskyldigast, men det egentligen mest "för att man ska". Då tycker jag nog nästan att Raki är godare. Mer rakt på och ibland en riktig hästspark. :D
Nä, jag är mer en whiskygubbe. Nästan varje kväll på ballen (balkongen alltså), så avslutar jag med en "virre" i den varma grekiska sommarnatten. Helst oblandad om det är en fin sort. I övrigt med lite is. :)
/Netwolf
Is i whiskyn är att förstöra de blandade smakerna Netwolf, framför allt då du dricker bättre kvalitéer. Det lärde jag mig tidigt. Ett glas vatten bredvid är OK.
Whisky finns inte ofta på vårt bord, men ett glas ouzo till helgen, tar vi alltid "hemma" i Sverige. Men fungerar inte så bra som snaps. Här på Kreta blir vi alltid bjudna på raki, men vi föredrar ouzon smakmässigt.
/ Jannis
Is har jag bara i fulwhisky. Aldrig i ädlare sorter. Då har jag precis som du säger ett glas vatten bredvid. :)
Jag är också whiskygubbe. För mig gäller samma sak för whisky som för ouzo. Dvs det ska inte blandas med vare sig is eller vatten, oavsett om det är blended eller singlemalt. Experterna hävdar ju att whiskyn ska spädas ner med några droppar vatten "för att frigöra aromerna". Och då är man ju glad och lycklig att man lever i ett fritt land och de kan göra som de vill med sin whisky så gör jag som jag vill med min. Ang_elx
Masse
Alltså ni grabbar..Det där med ouzo..kan det vara så att det är vi tjejer som gillar det mest kanske?
-Starkt, grekiskt, kallt och lakritssmak och gärna just i Greklands ljumma kvällar!?
Jag har en guube som samlar på whisky!
Vissa sorter som avsmakas i mancaven i källaren har en doft som påminner om brända bildäck och olja! Brukar vara tvungen att bränna på en stekpanna med lök dan efter..the smell...the smell!!
Fast dom har så trevligt så det gör ingenting.
Vi quinnor vet ju att nästa gång blir det rött och massa babbel..så ja.. Det gäller att jämka!
/ Kajja bye_bye
Måste erkänna att ouzo är så där, kan en riktigt varm kväll efter en god paidakia, vara helt ok. Men tar mycket hellre en 7 Star Metaxa! Visst, det är inte svart Renault men mycket gott ändå :) Och med en riktigt stark "greek coffee methrio" vid sidan njuter jag......
Catlady, som längtar efter miljön och smaken....:D
Vissa sorter som avsmakas i mancaven i källaren
Hehe. :) Jag har oxå en mancave i källaren. Där kan man sitta och pula med ditten och datten. Här trivs man allra bäst. Här han man en egen stil med, för allt som inte passar in i övriga stilen i huset (dvs, sånt som jag köpt), hamnar här.
Man skulle kunna säga att huset är inrett i Shabby Chic stil, men i min mancave är det bara Shabby... :D
/Netwolf
Man skulle kunna säga att huset är inrett i Shabby Chic stil, men i min mancave är det bara Shabby... :D
/Netwolf
Hos oss heter mancaven "LP-rummet". Sista anhalten
innan sortergården:D:D..eller så kan man ju kalla grejerna för retroprylar för att ge dom lite extraliv.
/ Kajja bye_bye
Hehe. :) Jag har oxå en mancave i källaren. Där kan man sitta och pula med ditten och datten. Här trivs man allra bäst. Här han man en egen stil med, för allt som inte passar in i övriga stilen i huset (dvs, sånt som jag köpt), hamnar här.
Man skulle kunna säga att huset är inrett i Shabby Chic stil, men i min mancave är det bara Shabby... :D
/Netwolf
Kan ana att man nästan kan höra änglarna sjunga när man sitter där med en slurk Lagavulin eller Talisker i glaset! Ang_elxAng_elxAng_elx
Ojojoj! En massa whisky i en ouzotråd! Väldigt OT, men gott är det! Ursäkta Sjöborren! :)
Masse
sjöborren
2020-11-05, 11:48
Från Ouzo till retsina metaxa och whisky. Rent eller blandat, is eller inte. Själv dricker jag det mesta. :cool: Men en sak är för mig, lite som att svära i kyrkan, det är när jag på en taverna får ett elegant långbent glas till en kanna/flaska retsina. :eek: Ofta ordnar det sig när jag förklarat att jag vill ha ett traditionellt vinglas och visat storleken - mellan tummen och pekfingret. Minns en gång på Kreta, när jag gav upp efter tre byten av glas. Förhoppningsvis var det första och sista gången jag fått dricka retsina ur ett rejält Whiskyglas. 🥃
När jag vid tidigare tillfälle - i en annan forum - skrev om samma sak, stormade det i vinglaset, så många arga reaktioner. Bland annat att man får ta seden man kommer. :rolleyes:
Charleston
2020-11-11, 11:47
Måste erkänna en sak. Jag är faktiskt inte så värst förtjust i ouzo. Att säga det på Kalimera, är väl som att svära i kyrkan. Men så är det.
Jag har flera oöppnade pavor hemma, men dricker det ytterst sällan. I Grekland kan jag dricka det pliktskyldigast, men det egentligen mest "för att man ska". Då tycker jag nog nästan att Raki är godare. Mer rakt på och ibland en riktig hästspark. :D
Nä, jag är mer en whiskygubbe. Nästan varje kväll på ballen (balkongen alltså), så avslutar jag med en "virre" i den varma grekiska sommarnatten. Helst oblandad om det är en fin sort. I övrigt med lite is. :)
/Netwolf
Om du tycker att dina oöppnade ouzoflaskor bara tar upp en massa plats, så är jag villig att (beroende på vad det är för märke) byta mot malt! Det var så länge sen man fick chans att bunkra ouzo vid utresan från Grekland och jag är inte så jätteförtjust i bolagets enda (Ouzo 12)...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.