handdator

Visa fullständig version : Greker lever längre


Anette
2005-04-08, 09:26
Hörde på nyheterna i går kväll att grekerna äter betydligt nyttigare än vi svenskar och därför lever längre. Inte blev jag speciellt förvånad! Nu gäller det bara att övertyga övriga familjen om att vi ska äta mer grekisk mat hemma! Börjar nog med tzaziki ikväll gjord på yoghurt med 10% fetthalt!! Krämigt och gott!! ;)

Trevlig helg!

/Anette

Athanasia
2005-04-08, 10:25
Lite grekiskt blir det även här,paj med räkor och fetaost.

JohanN
2005-04-08, 10:32
Hemma äter/lagar vi nästan uteslutande grekisk mat. Och då menar jag äkta grekisk mat, inte den där "turistmaten" som många tror är typiskt grekiskt. Har förmånen att ha en grekisk sambo och hon har verkligen öppnat mina ögon för hur kvalitativ mat ska se ut. :) Man känner verkligen skillnaden!

Agapi
2005-04-08, 11:17
Det 'r olivoljan som 'r ledtr[den i allt.;)

Agapi:)

Anette
2005-04-08, 14:13
Nu står det om det på aftonbladet.se också! :)

http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,628590,00.html

yvonne
2005-04-08, 18:29
Hemma äter/lagar vi nästan uteslutande grekisk mat. Och då menar jag äkta grekisk mat, inte den där "turistmaten" som många tror är typiskt grekiskt. Har förmånen att ha en grekisk sambo och hon har verkligen öppnat mina ögon för hur kvalitativ mat ska se ut. :) Man känner verkligen skillnaden!

Vi äter också bara "äkta" grekisk husmanskost hemma. Sådan mat får man INTE på turistorter!
Idag blev det Spanakótirópitta.

Yvonne

Eva L
2005-04-08, 20:17
Hörde på nyheterna i går kväll att grekerna äter betydligt nyttigare än vi svenskar och därför lever längre. Inte blev jag speciellt förvånad! Nu gäller det bara att övertyga övriga familjen om att vi ska äta mer grekisk mat hemma! Börjar nog med tzaziki ikväll gjord på yoghurt med 10% fetthalt!! Krämigt och gott!! ;)

Trevlig helg!

/Anette
Grekerna mår bättre och äter nyttigare men dom lever inte längre. Finns andra faktorer som tar ut kostens fördelar som ex spädbarnsdödlighet och rökning.Antagligen någon journalist som missuppfattat undersökningsresultaten
Eva

xenos
2005-04-08, 20:56
Hemma äter/lagar vi nästan uteslutande grekisk mat. Och då menar jag äkta grekisk mat, inte den där "turistmaten" som många tror är typiskt grekiskt. Har förmånen att ha en grekisk sambo och hon har verkligen öppnat mina ögon för hur kvalitativ mat ska se ut. :) Man känner verkligen skillnaden!

Hej!

Skulle bara mycket tacksam för en noggran om än ej en komplett redovisning av skillnaden mellan "turistmaten" och äkta(?) grekisk mat.

Erik
Ambassadour of Ikaria

Calle
2005-04-08, 21:17
Hej!

Skulle bara mycket tacksam för en noggran om än ej en komplett redovisning av skillnaden mellan "turistmaten" och äkta(?) grekisk mat.

Erik
Ambassadour of Ikaria

Vet heller inte riktigt vad som menas med "turistmat", kanske är det Spagetti, Pizza, schnitzel, vår-rullar och Goodys-burgare!
Fast i vår "bya" kan man iaf få högkvalitativt grekiskt krubb (tills man storknar!) året om på så gott som alla tavernor/restauranger.

Calle (som i dag tog en dubbel burgare på en skotsk restaurang här i malmö!)

Zanét
2005-04-08, 22:51
Hej!

Skulle bara mycket tacksam för en noggran om än ej en komplett redovisning av skillnaden mellan "turistmaten" och äkta(?) grekisk mat.

Erik
Ambassadour of Ikaria
Vi äter också nästan enbart grekisk husmanskost här hemma och kan berätta hur vi äter och hoppas sedan att andra "grekiskätande" kompletterar det hela.

Vi äter ofta linser och bönor, t ex "fakés" linssoppa och "fasolada" bönsoppa. Oftast när vi lagar till kött blir det "kastrullmat", d v s kött och mängder av grönsaker blir tillagade i kastrull på en och samma gång. Inga såser och inga dressingar. De kryddor som används är enbart salt, peppar, citron och oregano. Olivolja istället för matfett. Mycket fisk. Ingen panering. Nästan alltid färsk eller fryst bläckfisk att rensa själv istället för panerade bläckfiskringar. I sallader och kokt kalla grönsaker används vinäger. Vi äter mycket av auberginer, zuccini, paprika, morötter, lök, både blad- och rotselleri, spenat, okra, storbladig persilja och mynta. Grönsaker köpes färska efter pris och säsong. Nästan inga halv- eller helfabrikat. Utöver detta mycket frukt. Vatten till måltiderna.

Var ju egentligen inte svar på din fråga om skillnaden, men ger dig kanske ändå en liten fingervisning.

De flesta restauranger och tavernor försöker ju tillmötesgå turisternas efterfrågan och det blir ju oftast mer ett internationellt stuk över det hela även om de kallar det "genuint grekiskt". Idag köper ju även tavernor in helfabrikat av både tzatziki, melitsanosalata och taramosalata - Även sådant gör vi själva med enkla råvaror.

En av mina absoluta favoriter från det grekiska köket är risfyllda zucciniblommor :)

En sak kom jag på så här i efterhand - Vi äter oftast inte enbart en rätt utan det brukar även finnas några småtallrikar med på bordet (feta, oliver etc) och är vi flera görs en riktig mezé, flera småtallrikar, där var och en sitter och plockar till sig under ganska lång tid.

//Zanét

Riitta
2005-04-09, 07:48
:p :p :p Jag flyttar hem till er:)

Riitta

ciakoohler
2005-04-09, 07:59
:p :p :p Jag flyttar hem till er:)

Riitta

Ett hus fullt med Kalimerister kan ni få om ni vill.Det lät så himla läckert Cia

Riitta
2005-04-09, 08:26
För vår del så är Grekiska kryddor viktiga. Det skall vara timjan, oregano och andra kryddor direkt från Kalymnos eller som förra sommaren från Karpathos.

Jag köpte några handroderade påsar med olika kryddor i byn Olympos.
Öppnade timjampåsen förra veckan. Det doftade ljuvligt.:p

Kalamata oliver, feta, och olivolja är ju ett måste också.
Tyvärr har man inte tid på vardagarna och laga något som tar längre tid.
Men på helgerna blir det Grekiskt lite då och då.:)

Riitta

Elisabet
2005-04-09, 10:25
Vi äter också nästan enbart grekisk husmanskost här hemma och kan berätta hur vi äter Det låter verkligen jättegott!!!

Jag tror att de flesta nog vet ungefär vad "äkta" grekisk husmanskost och festmat är. Men för att återknyta till Eriks fråga som ju är 'rätt' intressant - så kan man väl snarare fundera på vad "turistmat" egentligen är.

Själv har jag två känslor som på ett sätt tycks motsäga varandra:

Å ena sidan en föreställning att turistmat är sterotypiserad, förenklad och snabblagad på halvfabrikat, för att så snabbt och billigt som möjligt tillfredställa okunniga turisters förutfattade meningar om vad grekisk mat är.

Å andra sidan säger erfarenheten ofta motsatsen, dvs att när jag ätit i Grekland, både på turistiskt inriktade tavernor och på mer familjära (eller vilket ord jag nu ska välja) så tror jag att jag många gånger har fått mat som lagats på traditionellt vis och med utmärkta råvaror.

Frågan är hur utbredd den så kallade turistmaten är? Och hur vet man egentligen att det är sådan som serveras/inte serveras???

yvonne
2005-04-09, 11:08
Tack Zanet!
Så äter vi också. Mycket grönsaker och kokta köttgrytor eller köttsoppor, youvarlakia, hönssoppa, fisk, bönor, linser, kikärter, olika rätter med zuccini och auberginer. Och jag ska erkänna att jag längtar tills de första maskrosbladen sticker upp i gräsmattan så att jag kan plocka in dem och göra sallad samt förvälla och lägga i frysen. Vi äter också mycket nässlor och kirchkål när de väl har kommit. Pumpablommor eller zucciniblommor äter vi också mycket av framförallt i Plastó eller pitta.

Yvonne :)

inkfish
2005-04-09, 11:21
Frågan är hur utbredd den så kallade turistmaten är? Och hur vet man egentligen att det är sådan som serveras/inte serveras???

Jag tror att turistmat definieras som sådant "de andra" äter men som man själv aldrig får;)

Zanét
2005-04-09, 11:50
:p :p :p Jag flyttar hem till er:)

Riitta
Ett hus fullt med Kalimerister kan ni få om ni vill.Det lät så himla läckert Cia
Ni är så välkomna så :) Om anstormningen blir för stor blir det väl till att bygga ut garaget ;)

//Zanét

Eva L
2005-04-09, 11:51
:) Jag tror att turistmat definieras som sådant "de andra" äter men som man själv aldrig får;)

:) :) :cool:

Eva

PO
2005-04-09, 11:52
Jag tror att turistmat definieras som sådant "de andra" äter men som man själv aldrig får;)
Turistmat serveras på det största haket med det bästa läget vid hamnen, är tokdyr, grillad, friterad och/eller micrad. Den inplastade fyrspråkiga menyn innehåller mer bilder än text och det mesta utom souvlakin är slut.
Samarin och inkastare behövs men inga grekiska gäster syns till.

Grekisk mat är väl lixom bara tvärtom ?

//PO :p

epiros
2005-04-09, 13:48
Turistmat serveras på det största haket med det bästa läget vid hamnen, är tokdyr, grillad, friterad och/eller micrad. Den inplastade fyrspråkiga menyn innehåller mer bilder än text och det mesta utom souvlakin är slut.
Samarin och inkastare behövs men inga grekiska gäster syns till.

Grekisk mat är väl lixom bara tvärtom ?

//PO :p


:D :D :D Bra definition !!!!

:) epiros

Riitta
2005-04-09, 14:57
Och när man inte får oliver i sin Grekiska sallad, då känner man sig som turist:)
Fast då säger man till att man vill ha oliver i sin sallad förstås:)

Riitta

xenos
2005-04-09, 16:44
Tack för alla kloka repliker!
Inser nu min kraftfulla fördomsfrihet; både här hemma och hos ex:s Vassili äter jag grekiskt/medelhavsmat, inte turistmat!
Jag visste väl det, och tack för nya impulser!

Erik
Ambassadour of Ikaria

Riitta
2005-04-09, 18:30
Känner mig inspirerad av all detta prat om Grekmat, så det får bli egenhändigt, hemmalagad moussaka i morgon. Det var ett tag sedan sist:)

Vanligaste Grekmaten här hemma nuförtiden är soutsoukakia som äkta mannen lagar till på väldigt bra sätt:)

Tzatziki och oliver har varit en del av dagens måltid:)
Riitta

Zanét
2005-04-10, 12:38
Och jag ska erkänna att jag längtar tills de första maskrosbladen sticker upp i gräsmattan så att jag kan plocka in dem och göra sallad samt förvälla och lägga i frysen. Vi äter också mycket nässlor och kirchkål när de väl har kommit. Pumpablommor eller zucciniblommor äter vi också mycket av framförallt i Plastó eller pitta.
Yvonne :)
Maskrosblad är mums :p har däremot aldrig själv plockat vare sig maskrosor eller kirskål till den egna matlagningen, endast blivit bjuden. Kirskålen är på bra framfart här i trädgården så ge mig gärna lite tips :) Är det bara att rensa, förvälla och därefter tillsätta vinäger/olja?

//Zanét

Elisabet
2005-04-10, 16:22
Ni är så välkomna så :) Om anstormningen blir för stor blir det väl till att bygga ut garaget ;)Ujuj det är FARLIGT att säga så när jag är på väg till Skåne ;)
Jag gillar ju inte bara grekisk mat - jag gillar att bygga om åxå :cool:

yvonne
2005-04-10, 18:05
Precis använd den som du använder spenat eller annan bladgrönsak.

Passa dig bara, kirskålen har förmåga att sprida sig som en löpeld i trädgården, fast vad gör det när man kan äta upp den.;)
Pratade förresten med släkten i Grekland idag, där var alla ute och plockade radikia.

Yvonne

Zanét
2005-04-10, 20:18
Ujuj det är FARLIGT att säga så när jag är på väg till Skåne ;)
Jag gillar ju inte bara grekisk mat - jag gillar att bygga om åxå :cool:
Låter ju lovande ;) Ska kanske passa på att beställa ett lass med bräder och spik också :cool:

Precis använd den som du använder spenat eller annan bladgrönsak.

Passa dig bara, kirskålen har förmåga att sprida sig som en löpeld i trädgården, fast vad gör det när man kan äta upp den.;)
Pratade förresten med släkten i Grekland idag, där var alla ute och plockade radikia.Yvonne
Tack, då var det som jag misstänkte :D Beträffande kirskål så för jag redan en ojämn kamp mot densamma - sprider sig ju snabbare än man hinner dra upp. Nu ska jag låta det rara ogräset växa sig liiite större och därefter ska här minsann skördas :p

//Zanét

Riitta
2005-04-10, 20:36
Det blir billigt och bra för er.Ni kan ju leva på ogräs:)

Synd att man inte kan äta mossa, då skulle vi också kunna få fin skörd:)

Riitta

Zanét
2005-04-10, 21:13
Det blir billigt och bra för er.Ni kan ju leva på ogräs:)

Synd att man inte kan äta mossa, då skulle vi också kunna få fin skörd:) Riitta
:D :D :D

Jag kan ju alltid skicka upp lite kirskål och kvickrot till dig så att du får variation :cool:

//Zanét

Elisabet
2005-04-10, 21:18
Ska kanske passa på att beställa ett lass med bräder och spik också :cool: JAA då kan jag koka soppa på en spik med MYCKET ogräsblad i grytan :p


Synd att man inte kan äta mossa, då skulle vi också kunna få fin skörd:)Vem har sagt att man inte kan leva på mossa??? Det är både protein- och mineralrikt :)

Riitta
2005-04-10, 21:37
Kan väl blanda med mördarsniglarna så det blir ännu nyttigare:p

Så hemst:eek:
Riitta:)

Agapi
2005-04-10, 21:56
Det är även dags för sparrisplockning.
Svärmor plockade en hel näve (vildvuxna)sparris i helgen och det ska tillagas med spanaki och chorta i morgon. Mums!


Agapi

PO
2005-04-10, 22:09
Fin spenat kostar chortan!

//PO :o
-Bu!

Ivi
2005-04-10, 22:21
Fin spenat kostar chortan!

//PO :o
-Bu!
:D :D :D
I din hjärna måste det växa kvick-rot helt klart!

/Ivi
-kunde bara inte låta bli ;)

PO
2005-04-10, 23:33
I din hjärna måste det växa kvick-rot helt klart!

/Ivi
-kunde bara inte låta bli ;)

Och i Luleå blommar redan vitssipporna ?

//PO :o
-Aj!

xristina
2005-04-11, 08:29
Vi äter också bara "äkta" grekisk husmanskost hemma. Sådan mat får man INTE på turistorter!

Jeg vet ikke helt hvilke turiststeder du sikter til, men på flere steder får man altså ekte gresk husmannskost - om man bare vet hvor man skal gå! Men om du tenker på restauranter i havneområdene og lignende, så har du et poeng.

Eva L
2005-04-11, 09:06
Jeg vet ikke helt hvilke turiststeder du sikter til, men på flere steder får man altså ekte gresk husmannskost - om man bare vet hvor man skal gå! Men om du tenker på restauranter i havneområdene og lignende, så har du et poeng.

Hej!

Fast det gäller inte överallt. På ex Karpathos finns det hamntavernor som serverar helt underbar grekisk mat och där grekerna köar för ett bord. Finns uppskrivna tavernor i gränderna som har betydligt sämre mat.

Egentligen tycker jag att diskussionen om turistställen är ganska fånig. Korkat av grekerna att servera turisterna dålig mat när dom istället borde visa upp det bästa landet har. Jag har ätit god mat på rstauranger med mycket turister och dåligt på en taverna med greker så allt går inte att generalisera. Vanligtvis är det ju ändå så att lokalbefolkningen vet vilka ställen som serverar god mat men smaken är ju trots allt olika.

Om vi tittar runt i vår egen omgivning så finns det lokabefolkning som äter på ställen som vi kanske själva tycker är helt värdelösa. När det kommer gäster till vår stad rekommenderar jag naturligtvis alltid det bästa utifrån deras önskemål, tillfälle och pris. Ingen vill väl rekommendera ett ställe med mat
som man själv inte gillar.
Eva

epiros
2005-04-11, 19:54
Det är även dags för sparrisplockning.
Svärmor plockade en hel näve (vildvuxna)sparris i helgen och det ska tillagas med spanaki och chorta i morgon. Mums!


Agapi

Det låter mums:p

:) epiros

Brige
2005-04-11, 22:39
:D :D :D
I din hjärna måste det växa kvick-rot helt klart!

/Ivi
-kunde bara inte låta bli ;)

Men Kirskålen är kvickare:mad: Tro mej!! Det räcker med en liten bit rot, säj 1cm, kvar i jorden så växer det upp nya blad:mad: Kirskålen blev inplanterad under tidigt nittiotal, från Tyskland tror jag, just som matväxt. Den som tog hem den ångrade dock detta bittert eftersom den visade sej vara ett rot-ogräs som spred sej kvickt somf**n. Jösses vad jag har kämpat med denna växt i mina da´r. Sen må den vara hur ätbar som helst. Har jag satt frön till rödbetor så vill jag ha fina rödbetor, inte små ynkliga därför att Kirskålen har sugit till sej all näring ur jorden!
Vad är kvickare än Kvickrot och kvicka Kamilerare?
KIRSKÅL:eek::eek:

Birgitta som sett Citronfjäril, en flock bofinkar men här "sover" Vitsipporna ännu;)

ciakoohler
2005-04-11, 22:53
Birgitta som sett Citronfjäril, en flock bofinkar men här "sover" Vitsipporna ännu;)
[/color]Ja då har fjärilarna avancerad långt ifrån Skåne.Det var ju roligt att höra

epiros
2005-04-12, 07:19
Det låter mums:p

:) epiros


Och mycket hälsosamt:p :p :p :p :p

:) epiros (en gång till)

yvonne
2005-04-12, 14:11
Här blommar både vitsippor och blåsippor, och fjärilar såg vi redan förra veckan. Har också sett årets första fästing. Tom 2 mygg hade vi på verandan i går kväll.

Snart är det sommar!!!:)

Yvonne (som snart åker till värmen i Grekland)

Agapi
2005-04-13, 21:47
Och mycket hälsosamt:p :p :p :p :p

:) epiros (en gång till)

Det är MUMS!:p

Agapi

Agapi
2005-04-13, 21:57
Här blommar både vitsippor och blåsippor, och fjärilar såg vi redan förra veckan. Har också sett årets första fästing. Tom 2 mygg hade vi på verandan i går kväll.

Snart är det sommar!!!:)

Yvonne (som snart åker till värmen i Grekland)

Här i Paramythia(Ipiros) blommar det förfullt.
Svärmors körsbärsträd har underbart fina vita blommor(+ bin). I slutet på maj så blir det "spottsoppa".:)
Storkarna kom den 20 mars och svalorna för drygt 1,5 vecka sen.
Så det går åt rätt håll fast vi bara hade 14 grader idag, bbbbbbbrrrrrrrrrr.
(Har varit lite bortskämd de senaste veckan med värmen.)
Och nu så regnar det och jag som glömde ta in tvätten som hängde ute på tork.........:mad:

Agapi:)

yvonne
2005-04-14, 15:47
Jag hoppas verkligen att regnet bara är en tillfällighet, och att värmen och solen kommer tillbaka. Om 5 dagar bär det iväg! Då kommer bilen vara så fullastad att inte ens en fluga får plats. (Har även 3 hundar i bagaget) förhoppningsvis om allt går bra så ankommer vi Igoumenitza lördag morgon. Sedan bär det iväg upp i bergen och stugan!:)

Yvonne

epiros
2005-04-14, 20:16
Jag hoppas verkligen att regnet bara är en tillfällighet, och att värmen och solen kommer tillbaka. Om 5 dagar bär det iväg! Då kommer bilen vara så fullastad att inte ens en fluga får plats. (Har även 3 hundar i bagaget) förhoppningsvis om allt går bra så ankommer vi Igoumenitza lördag morgon. Sedan bär det iväg upp i bergen och stugan!:)

Yvonne

Klart att regnet bara är en tillfällighet. Hur länge stannar ni ? Om man nu skulle få för sig att komma förbi på väg till någonstans ibland bergen, så kan man ju stanna till och säga hej i alla fall. Nu när man fått en så bra webbsida med kartor från Jane´Erik så minskar ju också risken och köra vilse på vägen så att säga.

:) epiros

Agapi
2005-04-14, 20:53
Jag hoppas verkligen att regnet bara är en tillfällighet, och att värmen och solen kommer tillbaka. Om 5 dagar bär det iväg! Då kommer bilen vara så fullastad att inte ens en fluga får plats. (Har även 3 hundar i bagaget) förhoppningsvis om allt går bra så ankommer vi Igoumenitza lördag morgon. Sedan bär det iväg upp i bergen och stugan!:)

Yvonne

Kom gärna förbi och hälsa på om ni har vägarna förbi Paramythia.:)
Agapi

yvonne
2005-04-16, 10:12
Klart att regnet bara är en tillfällighet. Hur länge stannar ni ? Om man nu skulle få för sig att komma förbi på väg till någonstans ibland bergen, så kan man ju stanna till och säga hej i alla fall. Nu när man fått en så bra webbsida med kartor från Jane´Erik så minskar ju också risken och köra vilse på vägen så att säga.

:) epiros

Detta är "bara" första turen för mig i sommar. Jag flyger hem den 19 maj från Preveza, men maken stannar hela sommaren. Så jag kommer att flyga ner igen i juni eller juli.

Yvonne:)

yvonne
2005-04-16, 10:14
Kom gärna förbi och hälsa på om ni har vägarna förbi Paramythia.:)
Agapi

Vi ankommer Igoumenitza på fredag natt kl 03 så då är det nog lite svårt att komma förbi. Men det blir säkert någon annan gång.

Yvonne:)