Visa fullständig version : Om vi inte kan komma till Grekland ...
sjöborren
2020-04-30, 16:34
Kan jag och min man inte komma till Grekland, vare sig i början av april eller slutet på maj (resa nummer två), får väl Grekland komma till oss. Det är när jag sitter i det inglasade uterummet, där termometern denna aprildag, visar 30 grader, tanken slår mig. Jag börjar svettas redan efter några minuter och tänker att bikini hade varit passande denna dag, men opassande med tanke på grannarna, så jag öppnar ut mot trädgården.
Runt bordet här i uterummet står ”grekstolarna” jag tiggde från en tandläkarmottagning (sa att de passade bättre hemma hos oss), och på golvet ligger mattan som inhandlades för ett antal år sen i byn Archangelos på Rhodos. För husfridens skull låter jag Leksands-flaggan som hänger i ett hörn vara kvar (är trots allt blå/vit).
Jag håller brickan som en grek, med ett finger, och låter den svänga i takt med musiken vilket får isbitarna i ouzo-glasen att dansa.
Jamas!
Den blir grekisk sallad med inlagda kaprisblad och oregano från Tilos. Bröd, tsatsiki, rödbetor med fetaost samt keftedes. Till detta en kanna retsina (förr hade vi mjölk i kylen, idag har vi retsina). Vi knuffar de små, knubbiga, glasen mot varandra, och mot ”paddan” som serverar ett bildspel med Tilos-vänner med höjda glas. Så låter jag fingret vandra över söldukens Tilos-karta: över rodnande berg och vägar kantade av getter och rödaste vallmoblom. Och längtar ...
Några dagar senare blir vi glatt överraskade då sex greker från Kos plötsligt dyker upp (via post nord). Det vill säga en kartong innehållande sex vinflaskor: två röda, tre vita, samt en rosé. En fantastisk gåva från våra Tilos-vänner.
Tack Inga och Tommy!
Athanasia
2020-04-30, 21:20
Så underbar berättelse Sjöborrenklapp_klapfb_gilla
Tack! Vilken fin berättelse🥰
/ Kajja bye_bye
Vilken härlig dag! Njut! :)
Masse o Birgit
Härligt! Jag riktigt såg detta framför mig!
/ Anne :)
Kalimera
2020-05-01, 07:58
Oj vilken härlig berättelse! Jag var med. klapp_klap
Så trevligt! :) Där hade jag mer än gärna stövlat in :D
/Netwolf
sjöborren
2020-05-01, 20:32
Tack snälla! Några dagar senare kom sonen med en låda (12 flaskor) Retsina- Malmatina, som min man beställt från Systembolaget. Som sagt, kan vi inte komma till Grekland ...:cool:
Ha ha! Låter härligt!
Har för mig att Hasse Alfredsson nån gång snackade i en monolog om att bli inlåst med en låda (eller var det en butelj) konjak någonstans. För oss Kalimerianer så är väl drömmen att i dessa karantän-tider skoja till det lite med att bli inlåsta med en låda retsina och en butelj ouzo.
Ha det gott!
Masse
Å, vilken underbar berättelse, Sjöborren _B-anana
Jag är helt med i Greklandskänslan😎🇬🇷😋
Som du skriver; Om man inte kan komma till Grekland, så får Grekland komma till en. Njut av alla stunder du/ni alla kanfb_gilla
Även jag har skaffat lite greklandskänsla på min inglasade balkong. Här samsas mina tre olivträd en stor buske rosmarin, en bougainvillea samt en rosa hibiskus.
Senare tillkommer lite mer örter.
Genom årens lopp har vi plockat hem många söldukar, som tillägnats oss. Dom använder jag flitigt på balkongen. Här kan jag sitta och drömma och längta,,,,
https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2027&pictureid=21139
https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2027&pictureid=21140
Masse; när jag ser hibiskusen tänker jag på dig! Du som gillar hibiskus.
Birgitta
Tack Birgitta!
Vilket minne du har! Jo det är riktigt att hibiscus är en av mina favoriter. Blodröda sådana njuter jag mycket av både i Spanien och Grekland. Men även rosa är vackra. Din är ju rackarns fin med många fina blommor! Däremot blir jag inte lika fängslad av gula. Min kära Birgit förärar mig då och röd fin sak. Den hamnar då alltid i mitt sovrumsfönster och är det första som jag ser på morgonen. En fin start på dagen!!! Synd bara att de är så mycket svårare att hålla liv i här i Sverige som krukväxter. I Spanien och Grekland är det ju buskar som alltid tycks blomma.
Masse
Idag svängde vi ihop en greksallad bara sådär, som vi åt på balkongen till lunch. En av livets små glädjeögonblick :)
/Wolfen
nickelena
2020-05-05, 16:57
Visst njuter man galet mycket av dessa små solglimtar nu... En Mythos eller en isad ouzo till Mästarnas mästare gör ju så att man blir tårögd:p
Lenabye_bye
Visst njuter man galet mycket av dessa små solglimtar nu... En Mythos eller en isad ouzo till Mästarnas mästare gör ju så att man blir tårögd:p
Lenabye_bye
Precis! Man sitter femtio veckor per år och drömmer och längtar efter sina två veckor i paradiset. I år blir drömmen och längtan femtiotvå veckor... snyft_drop
Nu har jag tagit hem Grekland till oss!
Ikväll blir det en nyss gjord greksallad "special" som det heter ibland. Det slank in nåra oliver i munnen innan de de hamnade i skålen. Likadant med fetaosten..den åkte in o ut i kylen..mums!
Till detta serveras kallt röövin..ska det va Grekland så ska det va👌 Annars aldrig kallt här hemma!
Ouzon står kvar i stan tyvärr. Klarar det..blir gott en annan dag. Mycket sol idag så dusch o aftersun, check✔
Ingen havsutsikt men sjöutsikt så om nån timme kan vi se solnedgången..check✔
/ Kajja bye_bye
...som faktiskt börjar känna lite hopp idag.
nickelena
2020-05-06, 20:36
GÔTT Kajja!!!fb_gilla
Drygt ett år sen vi sågs nu...
Lenabye_bye
GÔTT Kajja!!!fb_gilla
Drygt ett år sen vi sågs nu...
Lenabye_bye
Jag veet😢!! Skulle gärna ses på en taverna om en kvartflabb_flab Vi tar väl Kreta? Bokar ni bord på Aletri?!
/ Kajja bye_bye
Vi har insett att oavsett hur det blir med restriktioner av eller på framöver så är det inte realistiskt för oss att räkna med någon resa till Grekland i år heller (börjar bli längesedan nu!). :( Båda tillhör vi riskgrupper och det känns inte som överst på önskelistan att komma till Egina eller Karpathos och drabbas av Covid19 där. Så ...... om vi inte kan komma till Grekland ....
..... så blir det numera ganska mycket grekiskt på matbordet här hemma istället. Greksallad och tzatsiki minst ett par gånger i veckan. Det gör sällskap med diverse kött- , fisk- och fågelrätter. Ibland festar jag till med en slurk ouzo och i kylen står en butelj retsina och väntar. Så ..... visst blir det lite grekiskt i sommar också!
Vi har ju ett land till som vi saknar. Spanien! Där finns också en hel del maträtter som är speciella. Ska inte trötta er med dem här. Men jag har en fråga om mat .........
I längtan till Spanien njuter vi också en del mat. Bl a till förrätt eller som snacks till drinken eller ..... ? Det är små rostade skivor vitt bröd, gnidna med en halv klyfta vitlök, rågade med finhackad tomat. Sen brukar jag ge den en lite grekisk touch med en skvätt olivolja och lite oregano över. I Spanien heter den (utan olja och oregano) Pan y Tomate (bröd o tomat). I Italien beställer vi in den som Bruscetta. Men ......
...... det vore ju konstigt om det inte finns i Grekland också. Kan dock inte påminna mig att jag har sett det på någon meny. Men ni som vet mera än jag om grekiska köket ..... Vad heter det i så fall där?
Rackarns gott är det i alla fall!
Masse
Sol och hav
2020-05-06, 23:22
Tänker du på Dakos?
Tror också det är dakos Masse tänker på. Enda skillnaden mellan bruscetta och pan y tomate och dakos är att grekerna har smulad fetaost i tomatröran också, och det är ju aldrig fel ;) :)
Kalimera
2020-05-07, 13:42
...... det vore ju konstigt om det inte finns i Grekland också. Kan dock inte påminna mig att jag har sett det på någon meny. Men ni som vet mera än jag om grekiska köket ..... Vad heter det i så fall där?
https://www.kalimera.se/bilder/grekland/dakos-karpathos-grekland.jpg
Om det är dakos så kan den se ut på olika sätt. Den här blev vi bjudna på när vi bodde hos Elias i Pigadia på Karpathos.
Igår åt vi grekiska biffar med svensktillverkad halloumi. Så himla gott! :p
Just det! Tack! Dakos är nog den grekiska rätt som kommer närmast. Läste receptet i Kalimeras lista över smårätter.
Lite skillnad är det dock, åtminstone enligt det receptet. Bl a .....
- skorpa istället för rostat bröd
- ingen vitlök
- fetaost, vilket inte finns i spanska och italienska varianten
Visst låter det gott! Elias variant på bilden ser ju smarrig ut!
Jag kommer nog även i fortsättningen att välja hårt rostat bröd istället för skorpa. Vitlöken vill jag inte vara utan, men att ibland köra varianten med lite fetaost på kan ju vara trevligt.
Masse
sjöborren
2020-05-07, 17:48
Masse! När du skriver: Birgitta vilket bra minne du har, börjar jag tänka: han kan inte mena mig ...tills jag kommer på att det finns fler med samma namn. ;)
Birgitta! Du måste ha gröna fingrar med så fina växter, både hibiskus, bougainvillea och olivträd.
Det sistnämnda får mig att tänka på vårt, olivträd eller rättare sagt det vi hade tills för en vårdag för några år sen, då min man lyfte ut det med orden
-det är så varm ute, så nu är det ingen fara.
Jag är både glad och tacksam över att min man senaste åren börjat intressera sig för vår lilla trädgård, och sett till att såväl rosor som pioner fått de stöd de behöver - även jag i mitt krig mot kirskålen.
-Vad tror du om att klippa ner den där rosbusken. Det var i höstas som han pekade med sekatören mot drottningen av Danmark. Först blev jag fundersam men insåg sen att hon nog behövde en föryngringskur. Nu går jag varje morgon och söker efter liv i dom små rosen-stubbarna som blev kvar efter att min man klippt eller rättare sagt skalperat henne.
Oroar mig även för vår rönnsumak som egentligen är en buske men vid vuxen ålder blivit ett välväxt träd med en krona som varje höst måste klippas då den blivit allt för omfångsrik. Men i höstas använde min man inte sekatören utan tog sågen, så nu är det bara att vänta och se ...
I morse då jag plockade kirskål, kom min man med en idé om hur vi ska bli av med ogräset.
-Vad tror du om Roundup ...
sjöborren
2020-05-07, 17:50
Fungerar tydligen inte med indragningar i texten, så det blir som det blir ...:rolleyes:
Kalimera
2020-05-08, 09:00
Visst låter det gott! Elias variant på bilden ser ju smarrig ut! Om man gilla blött bröd är det jättegott, men det gör inte jag, så tycker inte om dakos.
Om man gilla blött bröd är det jättegott, men det gör inte jag, så tycker inte om dakos.
Då har du tydligen aldrig ätit blöta! :)
https://static-cdn.sr.se/sida/images/109/3d6188bb-203a-42c5-990c-60b0bc34e3d0.jpg?preset=768x432
När vi pratar om den goda grekiska maten så vill jag berätta att häromdagen gjorde jag stifado efter Camillas recept.
Så himla gott! Och det är väldigt enkelt att göra om man bara har tid och det har man ju mycket av nu.
Tack Camilla!
Ulla
karinafp
2020-05-08, 17:07
Då har du tydligen aldrig ätit blöta! :)
https://static-cdn.sr.se/sida/images/109/3d6188bb-203a-42c5-990c-60b0bc34e3d0.jpg?preset=768x432
Det har jag. En gång och aldrig mer. Säger som mamma, uppvuxen under kriget, brukade säga: Så fattig ska jag aldrig mer bli att jag ska behöva blöta upp gammalt bröd för att kunna äta det. ;)
Karin
Om man gilla blött bröd är det jättegott, men det gör inte jag, så tycker inte om dakos.
Nej fy, blött bröd gillar inte jag heller. Därför passar Pan y Tomate / Bruscetta mig bättre. Hårt rostat bröd som serveras frasigt innan tomat-toppingen har hunnit blöta upp brödet. Fräscht och friskt!
Masse
Men att doppa en limpsmörgås i varm choklad efter en dag i snöhögarna i Piteå..det var ljuvligt gott!!
/ Kajja bye_bye
Men att doppa en limpsmörgås i varm choklad efter en dag i snöhögarna i Piteå..det var ljuvligt gott!!
/ Kajja bye_bye
Inte obra ;)
Limpmackor med korv doppad i choklad,mums!
Nu har vi gjort en bergsbestigning,massor med
blåsippor efter vägen å en underbar utsikt när vi
kom upp.
Det är också gott...för humöret😉
Limpmackor med korv doppad i choklad
Uj! Tror att jag är glad att få passa på den!!!
Men...... nu har jag gått omkring och varit sugen på kräftor länge. Och i förrgår hittade jag ett par lådor i en butik. Så ..... ikväll är det karantäntröst med KRÄFTOR!!!! Mums!
Masse 👍
sjöborren
2020-05-10, 11:05
Att äta och drick gott är en av få nöjen vi har då vi sitter i karantän. Hinner lagom avsluta frukosten då vi frågar oss - vad ska vi äta i kväll, vad har vi i frysen?
Precis just nu, kanske för att jag tänker på dig Masse, blev jag sugen på surströmming. Undrar om butikerna har någon Mannerström, eller det spelar ingen roll vilken sort. Potatis, lök och tunnbröd har vi hemma, även passande dryck. :D
karinafp
2020-05-10, 11:12
Men att doppa en limpsmörgås i varm choklad efter en dag i snöhögarna i Piteå..det var ljuvligt gott!!
/ Kajja bye_bye
Då minns jag från min barndom hur min syster brukade doppa limpmacka med ägg och kaviar i varm choklad. Hur kaviaren lossnade från ägget och flöt omkring i chokladen ... *rys*
Karin :eek:
Då minns jag från min barndom hur min syster brukade doppa limpmacka med ägg och kaviar i varm choklad. Hur kaviaren lossnade från ägget och flöt omkring i chokladen ... *rys*
Karin :eek:
Å ja sa till min syster att det var skinn på chokladen och då blev hon så äcklad att hon inte kunde dricka den... :o:D
Att äta och drick gott är en av få nöjen vi har då vi sitter i karantän. Hinner lagom avsluta frukosten då vi frågar oss - vad ska vi äta i kväll, vad har vi i frysen?
Precis just nu, kanske för att jag tänker på dig Masse, blev jag sugen på surströmming. Undrar om butikerna har någon Mannerström, eller det spelar ingen roll vilken sort. Potatis, lök och tunnbröd har vi hemma, även passande dryck. :D
Jo så är det ju med både kräftor och surströmming. Det blir lite för långt mellan gångerna om det bara ska ätas i augusti.
Vi brukar spara några burkar surströmming för två olika ändamål. Det ena är att ha några att ta till när längtan blir för svår. Ofta vid den här tiden, maj-juni. Det andra är att vi tycker att det är kul att ha någon burk kvar från fjolårets inläggning som jämförelse i augusti när vi äter årets inläggning. Ofta är fjolåret lite mognare och smakar ofta bäst. Det nya årets upplaga har inte alltid hunnit jäsa tillräckligt. Dock var årgång 2019 bra tyckte vi.
Men ...... nu har vi bara en burk 2019 kvar i kylen, så den får nog ligga till sig till i augusti. Och det är INTE Mannerströms. Det är det enda märke av surströmming som vi inte har gillat alls. Köptes dyrt för ett antal år sedan när vi skulle lyxa till det lite, trodde vi. Smakade pyton tyckte vi så den fick hivas ut.
Masse
PS Blir kanske lite spretigt i den här tråden. Men den handlar ju trots allt om hur vi gör för att härda ut när vi inte kan komma till Grekland. DS
Kalimera
2020-05-10, 13:43
Då har du tydligen aldrig ätit blöta! :)Nej, och det kommer jag heller aldrig göra. Usch!
Kalimera
2020-05-10, 13:44
Limpmackor med korv doppad i choklad,mums!Mums, fast jag vill ha ost på. :p
Siden det ikke blir noen tur til Hellas i år, så får vi glede oss over gresk mat av og til.
Idag blir det hjemmelaget spinatpai, tzatziki og kalamataoliven. 😀🌸
Blött bröd..
Det är väl som bryta.
Filmjölk med uppblött tunnbröd
Jag säger som Astrid Lindgren..Döden,döden.Hu!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.