handdator

Visa fullständig version : Illusionisten av John Fowles


Kalimera
2020-02-22, 11:56
Jag såg att Illusionisten (The Magus) av John Fowles är med i årets bokrea. Boken handlar om Nicholas Urfe, en lärare på en liten påhittad grekisk ö som heter Phraxos. Den ön är Spetses. John Fowles (1926-2005) fick aldrig något nobelpris, men det var många som ansåg att han borde ha fått priset. Han bodde en tid på Spetses där han undervisade i engelska. Skolan som han undervisade på finns kvar, men är idag ett konferenscenter.

https://www.kalimera.se/bilder/grekland/illusionisten-fowles.jpg

Jag har läst boken, men kan inte säga om jag tyckte att den var bra eller dålig, den var ganska ”komplicerad”, eller flummig kanske är ett rättare ord.

Är det någon av er som har läst Illusionisten?

Läs om boken på Wikipedia (https://sv.wikipedia.org/wiki/Illusionisten_(roman)).

Läs om Spetses på Kalimera (https://www.kalimera.se/oar/saroniska/spetses.html).

Netwolf
2020-02-22, 12:11
En av de böcker jag börjat på, men aldrig slutfört...

sjöborren
2020-02-22, 21:55
Läste Illusionisten för ett antal år sen, och minns att jag inte tyckte om den. Jag förstod den inte, tyckte bara den var konstig. Kanske är jag inte tillräckligt intelektuell ...:rolleyes:

Alala
2020-02-23, 06:41
Läste om denna bok någonstans? Kanske Kalimera? Och tänkte, har jag inte boken? Började leta i bokhyllan och jo, The Magus av John Fowles fanns där. Har jag läst den frågade jag mig själv? Inget som helst minne av det så jag började läsa den. Inte lättläst för boken var på engelska, jag läser böcker på engelska rätt so ofta, men denna bok var språkmässigt rätt så jobbig. Men jag läste lydigt på och visst var den fängslande på många sätt. Boken fick komma med på en tågresa. När jag kom hem hittade jag inte boken någonstans. Jag hade glömt boken på tåget. Jäklar, det gick som för Janne med den fina fotoboken! Och på samma sätt som Janne måste jag köpa boken på nytt. Jag hade läst boken nästan till slut och jag bara måste läsa den helt till slutet för jag fattade inte riktigt vad som var poängen med hela historien.

Och fattar fortfarande inte. Kanske måste jag läsa boken en gång till?

/ Anne :)

Kalimera
2020-02-24, 10:10
En av de böcker jag börjat på, men aldrig slutfört...Jag läste faktiskt ut den, men idag skulle jag inte göra det.

Kalimera
2020-02-24, 10:11
Kanske är jag inte tillräckligt intelektuellDå är vi två. :)

Kalimera
2020-02-24, 10:14
Och fattar fortfarande inte. Kanske måste jag läsa boken en gång till?Jag tror inte att du behöver köpa om den, och än mindre läsa den. Finns så många andra bra böcker, och livet är för kort för att läsa böcker man inte tycker om. Eller som vi säger på finlandssvenska: ”Livet är kort Rytkönen lång”. :)

Alala
2020-02-24, 10:30
Jag tror inte att du behöver köpa om den, och än mindre läsa den. Finns så många andra bra böcker, och livet är för kort för att läsa böcker man inte tycker om. Eller som vi säger på finlandssvenska: ”Livet är kort Rytkönen lång”. :)

Detta hände för ett antal år sen och jag köpte boken på nytt och läste till slut. Men, fattade alltså inte meningen med boken. :confused:

"Livet är kort Rytkönen lång" :D Fattade inte detta heller flabb_flab Men är tydligen en bok av Arto Paasilinna. Har faktiskt inte läst hans böcker.

/ Anne :)

Kalimera
2020-02-25, 10:54
"Livet är kort Rytkönen lång" :D Fattade inte detta heller flabb_flab Men är tydligen en bok av Arto Paasilinna. Har faktiskt inte läst hans böcker.Jag har läst många böcker av Paasilinna. Han skriver på ett eget sätt, och inte sällan är böckerna roliga och sorgliga på samma gång. Börja gärna med Kollektivt självmord (https://www.akademibokhandeln.se/bok/kollektivt-sjalvmord/9789185251216/), en bok som jag lovar att du kommer läsa ut, och förstå vad den handlar om. :)

Alala
2020-02-25, 12:11
Jag har läst många böcker av Paasilinna. Han skriver på ett eget sätt, och inte sällan är böckerna roliga och sorgliga på samma gång. Börja gärna med Kollektivt självmord (https://www.akademibokhandeln.se/bok/kollektivt-sjalvmord/9789185251216/), en bok som jag lovar att du kommer läsa ut, och förstå vad den handlar om. :)

Janne, du skriver i tråden om bokrea att du inte längre köper böcker för att du har upptäckt att biblioteket är en bra uppfinning. Jag har ännu inte "upptäckt". :D Närmast för att jag ofta köper böcker som jag vet att inte finns på biblioteket. Men att de har Arto Paasilinnas böcker. Det är bombsäkert. :D

/ Anne :)

yannis
2020-02-25, 16:04
Jag ska ta mig an att läsa Illusionisten. Jag blev så intresserad av att läsa den efter recensionerna här som var så negativa samt dito på Kalimeras facebook-sida. Som tvärtom var så positiva!

Jag har nämligen upptäckt det som Arne upptäckte för flera år sedan. Man får låna 4 e-böcker per månad på bibblan. Eftersom Arne var boktörstig norpade han mitt bibliotekskort och läste 8 böcker i månaden.

Jag vill däremot inte sitta på en taverna och läsa från laptopen. Då vill jag ha en riktig bok. Så under fredagen går jag på bokrean för att köpa några inför stundande tavernasittning. (Om en månad).

Birgitta.

Alala
2020-02-26, 04:59
Hoppas du läser boken, Birgitta! Jag hittade en recension som kanske kan vara intressant:

https://www.theguardian.com/books/booksblog/2011/jul/31/summer-readings-the-magus-john-fowles

Trevlig recension på det sättet att den som skrivit den gillar Grekland. :) Själv brukar jag inte läsa recensioner före läsandet av en bok för det kan förstöra läsupplevelsen, tycker jag. Men i detta fall kan jag fritt översatt från engelskan rekommendera följande attityd till boken: kanske skall jag tillåta mig själv uppleva boken i stället för att försöka förstå den".

En vacker dag skall jag nog läsa om den.

/ Anne :)

Kalimera
2020-02-26, 10:17
Men att de har Arto Paasilinnas böcker. Det är bombsäkert.Vore ju konstigt annars. :)

Kalimera
2020-02-26, 10:18
Jag ska ta mig an att läsa Illusionisten. Jag blev så intresserad av att läsa den efter recensionerna här som var så negativa samt dito på Kalimeras facebook-sida. Som tvärtom var så positiva!Ser fram emot att höra vad du tycker.

Alala
2020-02-27, 09:43
Här är en annan recension:

https://www.stadsbiblioteket.nu/lisas-klassiker/

Och hon tycks ju gilla boken. :) Det som jag fäste mig vid när jag läste denna recension är det hon skriver om naturskildringen. För jo, precis! När jag tänker på Spetses, där jag aldrig varit, så känner jag pinjedoften!

/ Anne :)

Kalimera
2020-02-27, 14:59
När jag tänker på Spetses, där jag aldrig varit, så känner jag pinjedoften! Det växer mycket pinjeträd på Spetses så det doftar gott. Ännu fler finns på Agistri. :)

Birger
2020-04-28, 08:25
"Flummig" håller jag med om men läsbar (kanske)

Netwolf
2020-04-28, 13:47
Eller som vi säger på finlandssvenska: ”Livet är kort Rytkönen lång”. :)
Har du finländskt påbrå...?