handdator

Visa fullständig version : Det första ni äter & dricker när ni landar?


Joppan
2006-05-11, 22:55
Vad är det 1:a ni stoppar i er när ni kommer ner till Grekland.

Själv är jag svag för en gyros och en kall Mythos_B-anana

(Om man inte nu landar mitt i natten.)

Sen betar man av menyerna eftersom under semestern
med goda grekiska rätter + lite annat

Oj vad man längtar efter att få sitta och bläddra i dom flabb_flab

//Joppan

Hasse
2006-05-11, 23:02
Vad är det 1:a ni stoppar i er när ni kommer ner till Grekland.




Om möjligt är det en närmast helig ritual att vi avnjuter grekisk sallad, bröd och tzatziki, varsin 50 cl. av valfritt (grekiskt) öl. Finns detta att tillgå vid ankomsten oavsett om det gäller lunch eller middag så ska det vara så och att vi fotograferar för att sedan kunna säga hemma att: "så här började det hela".

Två av de allra mest klassiska kalla maträtterna !



Hasse :cool:

babsan
2006-05-11, 23:06
MYTHOS :rolleyes: , är det första jag beställer. Till det kan det kanske bli en omelett med ost och tomat.

Barbro, med bara 15 dagar o 9 timmar kvar ;)

Nora
2006-05-11, 23:07
Jeg spiser Pepper Steak på Golden Beach i Amopi. Den er obligatorisk. Og drikker Mythos og ouzo.

ulrikas
2006-05-11, 23:08
MYTHOS här också, tzatziki och bröd till så är jag mer än nöjd flabb_flab

Masouraki
2006-05-11, 23:08
Vilken tid som helst på dygnet så måste jag ha frappe så fort jag landar:D
längtar såååAng_elx

ENIAC
2006-05-11, 23:11
Håller med Hasse här, sånär som på ölen! En grekisk sallad indränkt med olivolja och bröd till, oavsett om det är lunch-eller middagstid! Till detta Retsina, så kall att det pärlar sig utanpå flaskan. Mmm, vad gott!

Veronica - 22 dagar kvar! _B-anana

inkfish
2006-05-11, 23:13
Första lunchen efter landning är sallad och mythos naturligtvis! Och gärna nåt litet fat intill med nåt gott friterat, typ zucchini:D

Första kvällens middag kan däremot vara precis vad som passar just då.

karinafp
2006-05-12, 07:28
Så fort vi har kommit fram till Karpathos och lagt ifrån oss bagaget, går vi nedför trapporna till Romios på hamnpromenaden, kramar om Aggelos och beställer in en grekisk sallad, tzatziki och en iskall Mythos, mmmmm. :p

Karin
54 dagar kvar _B-anana _B-anana _B-anana

Athanasia
2006-05-12, 07:49
Stifado om det är middagsdags tsasiki och Retsina..13 dar kvar:)

Bossew
2006-05-12, 07:53
Som de flesta :)

grekisk sallad, tzatziki och en iskall Mythos

bosse, 6+ :D

Kajsa H
2006-05-12, 08:04
Själv är jag svag för en gyros och en kall Mythos_B-anana


Det är jag också - så det är precis det jag vill ha först av allt! :D

Joppan
2006-05-12, 08:13
Hej alla!

Jag ser ju vi alla är lika "hysteriska" efter något grekiskt när vi kommer ner.

Härligt! _B-anana man känner nästan doften av grekland när man läser vad ni skriver, man håller ju på längta ihjäl sigsnyft_drop

Bara att få sätta sig ner och få in denna kalla 1:a Mythos, invänta lunchen och bara få vara och injuta atmosfären, visst är det helt underbart ?!

//Joppan

Stinab
2006-05-12, 08:17
Beror lite på vilken tid på dygnet man kommer ner men...

En grekisk sallad och iskallt vitt vin... MUMS!

Stina

Joppan
2006-05-12, 08:21
Hej Stinab!

Självklart beror det ju på vilken tid man kommer ner, men ditt förslag är ju inte helt fel, för husets vita (i Georgioupolis iaf) ISKALLA är ju supergott!

//Joppan

Wardakis
2006-05-12, 08:21
Tzatziki, grekisk sallad och retsina. Äter aldrig på planet så jag är säker på att vara RIKTIGT hungrig. Nästa gång landar jag mitt i natten och får antagligen lägga mig hungrig, men den som väntar på något gott........
Grekisk sallad äter jag flera gånger i veckan i Sverige också men tzatzikin får vänta tills jag kommer ner.
61 dagar kvar:mad:
Gunilla

Stinab
2006-05-12, 08:26
Joppan - "husets vita (i Georgioupolis iaf) ISKALLA är ju supergott!"

Tror det är supergott var man än är!flabb_flab

Stina

Joppan
2006-05-12, 08:31
Skulle tro det!

//Joppan

Elisabet
2006-05-12, 08:33
Kan man längta efter mythos :eek: :eek: ;)

Jag börjar med en OUZO och en AMSTEL bye_bye

Eva L
2006-05-12, 08:40
Zucchini i någon form blir det helst som välkomstmåltid samt om möjligt ungsgratinerad fetaost på det sätt huset bjuder. Kanske en grekisk sallad eller bara ett fat med lite oliver. Självklar dryck till är vatten och ett glas retsina eller vitt vin.

Favoritmiddagen beror alldeles på vad huset bjuder men stifado, citronmarinerade kikärter, lever eller ungsbakadkyckling står högt på önskelistan samt naturligtvis ett par små förrätter. Gärna färska rödbetor, en bit getost, friterade cucchiniblommor och fava eller gigantes.

Eva

Bluesea
2006-05-12, 08:41
Nu är ju jag lite handikappad i och med att jag sedan några år inte längre dricker öl. Jag har fått min livskvot, säger min fru. Så vi delar på en iskall retsina och en liten tallrik plock, medan sonen suger i sig en frappé med extra mycket mjölk. Hittar vi sedan en greksallad med vildkapris är lyckan total. Sedan spelar det ingen roll när på dygnet vi landar. Öh, ja nästan i alla fall. Att trycka i sig en restina 05.30 på morgonen är lite svårsmält även för mig.

Bluesea

ricky
2006-05-12, 09:11
Mythos i 1:a hand annars en Amstel!:p

Joppan
2006-05-12, 09:18
Kan man längta efter mythos :eek: :eek: ;)

Jag börjar med en OUZO och en AMSTEL bye_bye

Klart man kan längta efter Mothos men Amstel är inte fel det heller


//Joppan

Joppan
2006-05-12, 09:28
Klart man kan längta efter Mothos men Amstel är inte fel det heller


//Joppan

Förlåt, MYTHOS heter de ju, jag tror inte fingrarna har riktigt vaknat ännu

Joppan

myssa
2006-05-12, 10:25
ett fat med oliver+taziki och bröd.
därefter en stifado som kokats mjuk hela dagen sköljes ner med moschofilero, pärlande kall.
sen gör jag som flera andra, plöjer mig genom listorna av rätter ur det underbara grekiska köket.
myssa............

IngelaE
2006-05-12, 11:04
Tzatziki, bröd och öl.........
15 dar 20 timmar och 35 minuter då lyfter jag till RHOOOOOOOOODOOOOOOOOS

mkh
2006-05-12, 11:17
All god mat ni skriver om får mig jättehungrig.

Men i år kommer den första måltid jag äter, på plats ute på öarna, vara frukost. Jag längtar efter att gå ner till närmaste affär och bageri och köpa färskt bröd, youghurt, melon, apelsiner... Sen sitta på balkongen och titta ut över havet och äta frukost och planera dagen. DET får mig att längta!

Marianne 32 dagar kvar!

Joppan
2006-05-12, 11:39
Låter hur mysigt som helst!

Joppan

Frappe
2006-05-12, 11:46
En spanakopita = spenat paj och en kall Milko är det första jag ser till att få!!
Sen middag har alltid svärmor klar killing med potatis gjort i ugn, oregano och citron! Beställning från barnen flabb_flab till det vill jag ha en kall Mythos eller Amstel sen iväg till Monaco ( Café) och äta pistage glass och en frappé sen kan semestern börja.......


Camilla 29 dagar kvar till avfärd _B-anana _B-anana

Goliat
2006-05-12, 13:03
Ett fat med oliver

Ibland har det efter ankomst till Grekland blivit en Grekisk sallad och en kall Mythos, men oftast har jag min lilla ritual när jag kommer till Kreta.

När jag kommer till hotellet och har checkat in, så går jag och handlar Mythos, oliver och feta. Efter en dusch så sitter jag på balkongen och äter tärnad feta, oliver och dricker en kall öl. Efter denna aptitretare brukar det bli en lång vandring som avslutas på någon taverna.

Göran

Arne
2006-05-12, 16:11
Aj då!!!

Efter nogsam genomläsning av samlade inlägg i ämnet må tillstås att jag mig mera udda än vanligt känna....

Alltså,, vi äter i princip aldrig Grekisk Sallad i övärlden, vare sig vid ankomst eller senare. Icke för att Hustrun ogilla salladen, nejdå.
Haken är alltså att jag själv avskyr det mesta i grönsaksväg. Resultatet skulle då, vilket alla förstå, bli att jag genast knycker på mig all fetaost och Hustrun blir sittande där med en skål olivoljedrypande grönsaker......

Vi bruka i stället vid var ankomst till Grekland genast sätta oss ned på närmast belägna servering att där klyva en flaska eller ett krus Retsina med kryddstarka skorpor som tilltugg.

Arne

yeasou
2006-05-12, 17:20
Faktiskt så håller jag med IngelaE, det första jag brukar trycka i mig är Tzatziki, bröd och en öl:p
Ofta är detta vad jag äter till lunch! Men om jag ska berätta vad jag äter sen så blir det "Bekri Meze" på Hotell/restaurang Glaros i Kamari. Mamma i familjen lagar till denna läckerhet. Fläskkött kokt i vin med hennes hemliga kryddning. Om ni ätit Bekri Meze tidigare och det varit bara pepparstarkt så pröva hur det kan smaka när det är tillagat av en äldre grekisk kvinna med generationers matlagningskonst i blodet! Min bästa rätt alla kategorier i Grekland.
MVH
Yeasou_B-anana 7 dagar kvar!

inkfish
2006-05-12, 18:46
med kryddstarka skorpor som tilltugg.


:confused:

Något medhavt?

Riitta
2006-05-12, 18:59
Förlåt,men nu tänker jag på när vi åker till Kalymnos igen:o
När vi sitter i Mastihari och väntar på båten så blir det tzatsiki , bröd och en Myhtos:)
Kommer jag till någon annan ö kan det variera.

Riittabye_bye

yeasou
2006-05-12, 20:18
Måste bara tillägga att den godaste Stifadon jag ätit i Grekland fick jag på en restaurang på "Poros" en av de öar som jag troligtvis aldrig kommer att besöka en gång till! Restaurangen heter eller i alla fall hette då "Snigeln" kommer just nu inte på hur det uttalas eller skrivs på grekiska! Men god var den i alla fall. Stifadon på Poros är det enda positiva minnet jag vill spara därifrån!
MVH
UffeYeasou_B-anana

anoula
2006-05-12, 20:21
Någon sade spanakopitta och jag måste instämma. En gyros ligger också bra till :D

Arne
2006-05-12, 20:51
:confused:

Något medhavt?

Nej då,,, Dessa kryddstarka skorpor finnas å nästintill alla lokaler där mat och dryck serveras. Dock förhålla det sig emellertid sålunda att grekerna icke tror att vi turister fördragsamhet med dessa skorpor hava!!!

Men, om man efter dessa läckra kryddskorpor spörja, då komma genast ett dignande fat till bordet från ingenstans....

Någon debitering å nota för läckerheterna hava vi aldrig erfarit!!

Skorporna tillverkas av det överblivna bröd vi alla turister påtvingas vid var måltid.
Alltså brödet i den lilla korgen där ävenså besticken återfinnas kunna!!!
(Serveringsavgiften)

Arne

inkfish
2006-05-12, 20:55
Aha - det där torkade brödet som så när knäcker plomberna alltså? Då förstår jag.

Vad frågar ni efter då?

Arne
2006-05-12, 21:05
Skorpor såklart!!! Uppstå språkförbistring då är det bara att börja knapra på bordskanten så snappa kyparna genast det hela!!!! Häpp!!!

Arne

Ivi
2006-05-12, 22:01
Om det är sent på kvällen man landar, räcker det med ouzo/Mythos för att komma i den rätta Greklands-stämningen:D Är det lunch/middagstid väljer jag helst en tallrik med flera förrätter (Pikilia?).

Ivi

inkfish
2006-05-13, 00:29
Skorpor såklart!!! Uppstå språkförbistring då är det bara att börja knapra på bordskanten så snappa kyparna genast det hela!!!!

Varför frågade jag:confused:

Tack för svar Arne;) flabb_flab flabb_flab

Lotta E
2006-05-13, 06:39
Som de flesta andra blir oftast det första en kall öl, grekisk sallad och tzatsiki. Mmmmmm!

Lotta 23 dagar kvar till Skiathos

Kikh
2006-05-13, 13:58
Jag börjar ALLTID med att rejält överdosera Frapé redan i ankomsthallen. Skakis och med ett hjärta som gör frivolter är jag sen redo att möta Grekland, ta mig dit jag ska bo och äta en portion tzatziki med bröd och oliver.

Frappe
2006-05-13, 16:14
Vad frågar ni efter då?[/QUOTE]

Mbaksimadia skulle jag fråga efter!

Camilla

Elisabet
2006-05-13, 16:25
Mbaksimadia Är det alltså skorpor gjorda på vanligt bröd?
Hur blir de kryddstarka?

Frappe
2006-05-13, 16:41
När man gör av överblivet bröd skär man brödet i skivor, och brer på olivolja med olika kryddor. In i ugen ett tag som man sen stänger av och låter brödet / skorpa torka. Finns säkert massor av olika sett att göra av överblivet bröd men så här har jag lärt mig.

Sen görs ju skorpor som här hemma fast oftast är de fyrkantiga.

Camilla

Ivi
2006-05-13, 16:43
[QUOTE
Mbaksimadia skulle jag fråga efter!

Camilla[/QUOTE]

Hmm! Var det kanske dessa de hade smulat i den "Kalymniska salladen"? Jag visste inte riktigt, vad jag tyckte om denna rätt :D Det var inte dåligt, men inte riktigt gott heller... det kändes lite fel bara, att just dessa skorpor var med...Däremot så kan jag tänka mig att skorporna funkar bättre som sällskap till ouzo och Mythos, för kryddade var de ju! Med vilka kryddor? Det har jag tyvärr ingen aning om :(

Ivi

martinifk
2006-05-16, 15:27
Det brukar väl bli chokladgifflar, pomme eller souvlaki om ankomsten är på kvällen, vilket vi ser till att den inte är;)

Martinifk

Lissi
2006-05-16, 16:37
Om möjligt är det en närmast helig ritual att vi avnjuter grekisk sallad, bröd och tzatziki, varsin 50 cl. av valfritt (grekiskt) öl.
Hasse :cool:


..samma här FAST DET MÅSTE VARA MYTHOS!:D :p


Lissi

CarinaN
2006-05-16, 18:00
Som så många andra.... grekisk sallad, tzatziki och bröd. Till detta dricker min sambo en kall mythos och jag som inte gillar öl :eek:
dricker istället ett glas iskallt vitt vin. Mycket godare!!!

Carina - en månad kvar!!!

Lissi
2006-05-16, 18:02
Carina!

Inte öl och inte retsina och knappt oliver...:D Du har mycket att träna på;) ;) !!

Lissi

CarinaN
2006-05-16, 18:15
Carina!

Inte öl och inte retsina och knappt oliver...:D Du har mycket att träna på;) ;) !!

Lissi

flabb_flab!! Du hade rätt vad gäller ölen och retsinan, men inte vad gäller oliver, för det älskar jag!!! Fast lite rätt hade du... jag började inte äta oliver förrän förrförra sommaren. Men det har jag tagit igen med besked!
Du glömde en sak till.... ouzo dricker jag inte heller:) .
Fast å andra sidan finns det så gott om goda grekiska viner, så jag klarar mig bra ändå. Sedan får jag väl säga till mitt försvar att jag älskar ALL grekisk mat... det är bara drycker jag är lite kinkig med.

Carina - som ska försöka lära mig dricka retsina i sommar!

Ivi
2006-05-16, 18:17
Carina!

Inte öl och inte retsina och knappt oliver...:D Du har mycket att träna på;) ;) !!

Lissi

Och träning lönar sig! :D
Har börjat uppskatta öl =Mythos de senaste åren, eftersom öl är faktiskt gott i värmen.

Retsina har jag bojkottat i 30 år ungefär, eftersom jag inte tyckte om det i slutet av 70-talet, då jag började resa till den grekiska ö-världen. Prövade retsina igen förra året...det var ju GOTT!

Oliver har jag också börjat uppskatta mer och mer...de svarta speciellt.

Smaken ändras med åren, tydligen! :)

Ivi

Lissi
2006-05-16, 18:26
[quote=CarinaN]flabb_flabDu glömde en sak till.... ouzo dricker jag inte heller:) .
Carina - quote]


..OUZO...mums!! I lördags när det lyssnades på musikDVD med Dalaras då gick det åt ouzo!

Hur har DU det med ouzon Ivi???

Lissi- som GÄRNA är utan souvlaki i Grekland.säkert 5-6 år sen sist!

Ivi
2006-05-16, 18:48
..OUZO...mums!! I lördags när det lyssnades på musikDVD med Dalaras då gick det åt ouzo!

Hur har DU det med ouzon Ivi???

Lissi- som GÄRNA är utan souvlaki i Grekland.säkert 5-6 år sen sist!

Ouzon är ett MÅSTE helt klart! Plomari-ouzon, som inhandlades i Chania en månad sedan är uppdrucken snyft_drop, så det finns inget kvar till knytis med Norrbottens kalimeror om två veckor :o

Souvlaki kan jag faktiskt avstå jag med...får man svära i kyrkan? ;)

Ivi

Eva L
2006-05-16, 21:17
Souvlaki avstår jag gärna och ölen kommer jag aldrig att gilla. Dricker enbart mörkt öl och inte många ggr per år. Retsina fick jag träna på länge innan den drycken fick en plats i mitt hjärta eller rättare sagt på mitt bord. Det var kanske först under den 7-8:e Greklandsresan som retsina blev en favorit. Av nostalgiskäl mest för det finns många andra viner jag föredrar framför retsina.


Eva

Lissi
2006-05-16, 22:10
det finns många andra viner jag föredrar framför retsina.

Eva


Visst är det så! FAST jag vet att retsina smakar bäst i Grekland ,( är det dofterna , miljön ??), så köper jag ALLTID hem ett antal 50cl flaskor som öppnas med ölöppnare....I år blev det 6 olika sorter......4 är kvar efter en månad....ska avnjutas i sommar när mina grekiska lövkojor slagit ut.....

Lissi

ricky
2006-05-16, 23:29
Visst är det så! FAST jag vet att retsina smakar bäst i Grekland ,( är det dofterna , miljön ??), så köper jag ALLTID hem ett antal 50cl flaskor som öppnas med ölöppnare....I år blev det 6 olika sorter......4 är kvar efter en månad....ska avnjutas i sommar när mina grekiska lövkojor slagit ut.....

Lissi

:confused: Nog är det väl så att det smakar mycket bättre i Grekland?
Mythosen var inte i närheten så god för mig i Sverige. Och det tror jag inte har ett dugg med kvaliteten att göra?

Katharina
2006-05-22, 14:55
Det första? Olika faktiskt, men jag måste ha friterad bläckfisk någon gång under min greklandssemester. Sedan har de ju god kyckling, så det blir det också och deras lokala viner så klart. Gillar även Metaxa, men inte Ouzo.

Vi ska till Kos snart igen och vi har hittat flera favoritrestauranger där nere och de har olika saker som är goda.

Ma-Pia
2006-05-22, 16:42
En kall MYTHOS o riktig feta o svarta kalamata oliver.

parga
2006-05-22, 17:48
Spanakopita (stavas det så?!?) och en mythos i ett frostat glas, direkt från frysen(!)
Retzina måste jag också ha, rätt snabbt!:) Jag föredrar då "glasflaskan med gul ettikett och gul kapsyl"
Min älskade sambo, skulle vara snäll och köpa retzina åt mig, när han var på Kreta i september. Han hittade inte min favorit, så han köpte en sort vi aldrig hade provat. Den också i glasflaska med kapsyl. Den retzinan var ingen höjdare, må jag säga! Smakade gammal jordkällare!
Fast det är kul att prova nya sorter hela tiden.

ricky
2006-05-22, 18:43
Jag är förvånad över vad många det är som dricker Retsina,
denna dryck med smak av kåda.

Annars är Grekland på väg att få flera goda viner sen några år till tillbaka?

Maggan1
2006-05-27, 18:15
[quote=Joppan]Vad är det 1:a ni stoppar i er när ni kommer ner till Grekland.

Grekisk sallad, TSATZIKI & bröd.....sedan tillhör jag oxå det klientelet som inte dricker öl - ja jag vet :) - MEN kan inte lära mig - tur det finns så mkt annat man kan dricka - grekiskt vin te x....

bye_bye

Hellen
2006-05-27, 19:27
Pita Gyros till barnen, greksallad till oss vuxna.
Läsk till barnen och Mythos till oss vuxna, det är Grekland

Längtar- 43 seeega dagar till avresa.:p

Marianne
2006-05-27, 20:15
Retzina måste jag också ha, rätt snabbt!:) Jag föredrar då "glasflaskan med gul ettikett och gul kapsyl"
Retsina KOURTAKI heter den! Det ÄR den bästa, ingen tvekan!
En halvliters iskall Retsina Kourtaki delar vi också på som det första och gärna med en grekisk sallad, tzatziki och ev. en gyros eller souvlaki till.