handdator

Visa fullständig version : Höstvisa


yannis
2018-12-09, 15:01
"Vägen hem var mycket lång
och ingen har jag mött,
nu blir kvällarna kyliga och sena.
Kom trösta mig en smula
för nu är jag ganska trött
och med ens så förfärligt allena.
Jag märkte aldrig förut att mörkret var så stort,
går och tänker på allt det där som man borde.
Det finns så mycket saker som jag skulle sagt och gjort
och det var väldigt lite jag gjorde.

Skynda dig älskade, skynda att älska,
dagarna mörkna minut för minut,
tänd våra ljus, det är nära till natten,
snart är den blommande sommaren slut."

I ett år nynnade jag den sången innan Arne flyttade upp till mig den 1 maj 1986. Och idag nynnar jag den igen. Arne somnade in igår den 8 december efter bara drygt 2 månaders cancersjukdom. Dom sista 6 veckorna bodde han på underbara Axlagården där även jag ofta övernattade.

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20234
Arneälskade djur.

Vårt liv har präglats av att vi alltid haft roligt tillsammans. Nu blir livet mycket tristare för mig. Men jag kan glädjas över alla fina minnen vi haft tillsammans. Och jag kommer inte att överge Grekland.

Eftersom vi inte tillhör något religiöst samfund kommer ingen begravning att äga rum. Arnes aska kommer att spridas i en minneslund eller i havet. Vi har aldrig gillat ord som "RIP" eller "Vila i frid", så vill någon ge en kommentar vad ni minns av Arne i dråpliga/roliga uttryck från honom, som har stannat kvar i era minnen. Jag själv har hur många som helst.

Man har inte varandra i evighet. Så ta hand om dina vänner och närmaste!

Birgitta.

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20236
Arnes utsiktden sista tiden.

inkfish
2018-12-09, 15:24
Jag beklagar din stora förlust, Birgitta!

Du skriver så vackert om Arne, och du vill ha minnen. Jag har tänkt mycket på honom senaste tiden och det är framförallt två saker jag minns:

* när han, långt innan ni började åka på vinterresor, en vinter skapade en tråd med rubriken Arne längtar hem. Sedan följde ett otroligt vackert och finkänsligt litet epos om allting han längtade till i Grekland.

* när han skrev om den lilla obebodda ön mittemot Nisyros, den hette nog Antinisyros. Han berättade att det stora taget man såg från Nisyros bestod av senapsgas från andra världskriget, och återgav en lång historia om hur arbetarna blev sjuka av gasen, om att tavernorna på Nisyros serverade senapsgasskadad hummer till reducerat pris osv. EN kalimera hade helt missat att dagens datum var 1 april och skrev Men guuuuud, jag har ju sett den där ön, det hade jag ingen AAAANING om. Det var jag :o

MariaJ
2018-12-09, 15:49
Birgitta, det är så tråkigt det som hänt er!

Vi kommer att minnas Arne med glädje och vi hann ju också träffas några gånger ute i övärlden. Första gången var i Katapola när Arne matade katterna vid den lilla piren där ankorna brukar hålla till. Vi såg en lång och reslig man som gick dit med en doggybag och jag misstänkte att det var Arne, för jag visste att ni var där då. Så jag gick fram och frågade helt enkelt, och vi fick en trevlig pratstund då.

Vi har haft så många trevliga stunder vid köksbordet när jag har haft högläsning av rapportena från era resor. Ni har gett oss så mycket stämningar och fina intryck från olika ställen och fått oss att bli nyfikna på flera av dem. Paleochora är ett av dem som vi är så glada över att ni fått oss att besöka och vi kommer att åka dit fler gånger.

Så tack för alla fina minnen som ni båda har gett oss!

Varma kramar från oss båda

PA
2018-12-09, 16:14
Birgitta

Jag får verkligen beklaga sorgen!

Jag minns Arne som den som alltid undvek grönsaker, kallade bl.a. Horta för djävulens föda. De härliga berättelserna från era resor runt om i Grekland. Speciellt era vinterresor till Paleochora, det var härligt att läsa, när det var snö och kallt här hemma.

Många kramar


//PA

inkfish
2018-12-09, 16:20
Ett inlägg från 2008 där Arne nämner senapsgasskämtet finns kvar:

https://www.kalimera.nu/forums/showpost.php?p=127785&postcount=2

Fältjäntan
2018-12-09, 16:26
Vårt varma deltagande i sorgen, Birgitta.
Vi har aldrig träffats, men tycker att vi känner er båda genom alla rapporter från era resor. Det har varit ett sant nöje att följa dem.
Det som hänt påminner oss om att vi inte vet hur länge vi har varann. Att ta vara på den tid vi har.
Så skönt att läsa att du trots din stora förlust kan glädjas åt alla fina minnen och att du inte kommer att överge Grekland.
Varma hälsningar
Kerstin o Stig

MickeKöping
2018-12-09, 16:28
Nej, så tråkigt att höra. Beklagar verkligen. Jag har läst en del av Arnes inlägg genom åren och att plocka ut något enskilt på rak arm blir svårt. Däremot kommer det att saknas inkägg i forumet i Arnes frånvaro framöver. Man får ta en stund och botanisera i gamla trådar helt enkelt.

simetra
2018-12-09, 16:43
Jag beklagar din förlust Birgitta

Det kommer bli ett stort tomrum här på Kalimera eftersom Arne var en stor profil och skribent här på forumet med sitt alldeles speciella sätt att skriva...

Kram Simetra

Kajja
2018-12-09, 16:50
Varma kramar till dig Birgitta, i denna sorgliga tid!
Jag har läst alla inlägg från era resor sen jag gick med i forumet.
Arne hade en speciellt ton i sina reseberättelser och har myntat några
uttryck som fastnat hos mig; klyva ett krus, packa ränslar, livet leka mfl.
Han kommer att vara mycket saknad här på Kalimera.
/ Kajja🕯

pawik
2018-12-09, 17:32
Jag håller med alla övriga.
Arne hade många speciella uttryck och man har alltid läst era reseberättelser med stor glädje. Livet är skört. Det märker man i vår ålder när krämpor och ålder gör sig alltmer påminda.
Arnes minne kommer att leva kvar här på Kalimera.
Tänker på dig och sänder en kram.

/pawik

Netwolf
2018-12-09, 17:43
Jag beklagar så din stora förlust, Birgitta! :(

Arne som mer eller mindre var synonymt med Kalimera, kommer att vara saknad här. Med sitt lite mustiga språk och bortglömda uttryck målade han edra upplevelser på era odyssér runtom övärlden. Han stora kunskap om allt och mycket mer var imponerande och speciellt om militaria, där det märktes att han var mycket kunnig och intresserad.

Arne kommer som sagt vara saknad, både här på Kalimera och få FB som Greger Bogården. Så typiskt Arne att välja det nicket, men ni är ju gamla postisar bägge två. :)

Av alla Arnes inlägg är det svårt att välja ut något, men jag kommer ihåg aprilskämtet när han skulle åka till Athos utan dig. Det blev en helkul tråd.
Jag kommer även ihåg lite udda saker, när han i sin ungdom blev hotad av stadens sheriff i en sömning landortshåla i USA.
Sen kommer jag ihåg hans problem med fällda ryggstöd på planet, som han var väldigt avog mot. Men han var tydligen en rese.

Våra vägar korsades aldrig dessvärre, även om det var nära ett par ggr. Jag fick ett SMS från Arne, en gg när ni var på Amorgos och vi på Naxos. Men våra planer ändrades den gången...

Skönt att höra att du inte kommer ge upp Grekland. Vem vet, vi kanske träffas nån gång och språkar om Arne över ett krus vitt.

Med tusen kramar! 💖

/Netwolf

Masse
2018-12-09, 18:01
Birgitta!

Sänder massor med varma tankar till dig i din sorg!

När du tidigare i höst skrev om Arnes insjuknande i Grekland och era vedermödor för att ta er hem så uttalade jag min beundran för din styrka att hantera läget. Det är där jag vill hämta ett starkt minne av Arne.

Efter varje resa ni har gjort så har han noga påpekat hur viktigt det var för honom att visa sin uppskattning och överräcka en välförtjänt bukett blommor till sin kära hustru, "Reseledaren", som tack för utomordentligt jobb.

Arne visade också stor uppskattning och omsorg om djuren i hans omgivning. Ingen kan ha missat all mat han försett alla "sina" huskatter i Grekland med. Jag minns också hans upprördhet och engagemang hos borgmästaren (eller var det polismästaren?) angående tjuvskyttens avlivande av hägern i Paleochora.

Ja minnena som Arne bjudit oss här på Kalimera på är många. För mig har hans speciella språk och annorlunda ordföljder varit stor källa till glädje. Jag bär med mig minnen av många härliga uttryck från Arne. Bara ett av många är hans benämning av Express Skopelitis som "Detta Rysansvärda Flytetyg!".

Nu klyver jag ett krus vitt och sänder många varma tankar till både dig och Arne.

Masse

inkfish
2018-12-09, 18:05
Ett minne till: var det verkligen sant det Arne berättade om hur han i nattens mörker skurit av repet om benen på en get i Katapola, Amorgos, så att den rusade ner till närmsta market och käkade i grönsakslådorna utanför? Butiksägaren ska ha varit beväpnad kvällen därpå :eek:

Kalimera
2018-12-09, 18:19
Jag och Camilla beklagar sorgen Birgitta.

Ditt besked gjorde oss båda bestörta. Arne har liksom alltid funnits. Fast vi inte har träffats så många gånger i verkliga livet har det känts som att vi har känt varandra jämt.

Arne, och du Birgitta, har varit en del av Kalimera ända sedan början, och det har snart gått 22 år sedan dess. Under dessa år har ni berättat om era resor för oss andra på Kalimera. Och ni har verkligen skrivit om ALLA era resor till Grekland. Till en början skrev ni resebrev (alla finns kvar) och sedan 2009-05-19 har ni båda skrivit på er blogg: Arne & Birgittas hörna.

Vi träffades första gången på Astypalea. Jag och Camilla var på väg upp till Chora när vi hörde någon ropa: är det Kalimera-Janne? Det var Arne som ropade. Ni satt där och klöv ett krus vitt. Det här hände när pelikanen Yannis gick omkring på Astypalea, så det måste vara många år sedan vi träffades första gången.

https://www.kalimera.se/bilder/grekland/arne-kalimera.jpg

Det här var sista gången vi sågs. På klassiska Fotis Taverna i Agios Prokopios.


Att klyva ett krus vitt har för övrigt blivit en riktig Kalimera-klassiker, tillsammans med många andra Arne-uttryck, som exempelvis ”ränslarna är packade”, ”djävulens föda”, ”slaska taxi” och ”det rysansvärda flytetyget Express Scopelitis”.

Att ta fram något speciellt minne är svårt eftersom det finns så många. Något som sticker ut är alla aprilskämt Arne kom på. Arne brukade kontakta mig någon vecka innan första april och berätta vad det skulle handla om, och vilken hjälp han eventuellt behövde från mig med bilder. Aprilskämten var mycket uppskattade.

Jag minns även den extremt långa tråden som handlade om huruvida det var okej eller inte att ha shorts på sig när man gick ut och åt på taverna. Någon skrev: det är bara apor som har shorts på sig på tavernorna. Arne svarade kvickt: kasta hit bananerna.

En annan sak jag minns mycket väl är när vi var på Tilos i september 2001. Vi var där när flygplanen körde in i World Trade Center. Då fanns inte internet på samma sätt som idag, och några tidningar fanns inte att köpa på Tilos. Arne löste det genom att skicka oss massor med sms om vad som hände i USA. Så fort han fick veta något skickade han ett sms till oss. Camillas mamma och pappa var också med på resan. På morgnarna när vi skulle äta frukost tillsammans var deras första fråga alltid: har ni hört något från Arne News.

Det är många som känner saknad efter Arne. Även i Grekland, där ni har många vänner. Jag tänker till exempel på Vaggelis och Effie på Naxos, många i Paleochora där ni brukar fira jul, och på Jannis och Voula på Agathonissi. När jag var på Agathonissi höstas började Voula prata om er. Hon avslutade samtalet med: I love them!

Birgitta: jag och Camilla har alltid beundrat er för det liv ni har levt. För ni har verkligen levt! Trots krämpor har ni gång på gång rest till Grekland, och till andra länder också för den delen. Livet leka, som Arne ofta avslutade sina krönikor med, var ert valspråk.


https://www.kalimera.se/bilder/grekland/kalimera-arne.jpg

Det är så här vi kommer att minnas Arne. Ett pillemariskt leende och ett krus vitt.

Våra tankar går till dig Birgitta. Massor med styrkekramar från oss båda!

inkfish
2018-12-09, 18:24
Åh Janne, vilken fin bild! <3 (Och text förstås)

Netwolf
2018-12-09, 18:36
Att klyva ett krus vitt har för övrigt blivit en riktig Kalimera-klassiker, tillsammans med många andra Arne-uttryck, som exempelvis ”ränslarna är packade”, ”djävulens föda”, ”slaska taxi” och ”det rysansvärda flytetyget Express Scopelitis”.

Å det kryddade språket han använde. Som att gå och handla "viktualiteter". flabb_flab Vem säger så idag?

Kommer ihåg en gg, när vi råkade på ett annat känt Kalimera-par i övärlden och vår då inte så gamla dotter frågade "Pappa, var det där Arne & Birgitta?" Måntro att vi ofta pratade om er och edra resor, när vi planerade våra egna och det hade hon snappat upp. flabb_flab

/Netwolf

nickelena
2018-12-09, 19:43
Beklagar sorgen Birgitta.
Vi är många som med glädje rest med er och haft högläsning från era resor. Har tänkt på er nästan varje dag, eftersom den sista resan fick ett så annorlunda slut.

Men njut av alla minnen!
Vi är många som klyver ett krus, (till Arnes minne) framöver.
Hälsar Lena (som läst högt för både make och sonen Arne)

Sol och hav
2018-12-09, 20:20
Beklagar, Birgitta!❤

Monica P
2018-12-09, 20:23
Å, Birgitta, det var alltså så som jag misstänkte, när veckorna har gått och man inte visste något om Arne. Vi har aldrig träffats, ändå känns det som om ni båda var gamla vänner som hade en gemensam passion med mig, Grekland. Jag hoppas att du har kraft att klara den långa långa period av tomhet som nu kommer, och att du ska finna lust att planera nya resor framöver.

naxoss
2018-12-09, 22:00
Oj, så sorgligt att höra :(
Tänker på dig i dessa svåra dagar <3

Lena

kize
2018-12-09, 23:32
Så hemskt tråkigt att läsa! Jag beklagar sorgen Birgitta!
Det är tack vare Kalimera och era inlägg på forumet som gjorde att vi började båtluffa för rätt många år sedan.
Jag har många gånger läst högt för maken ur Arnes reseuppdateringar. Hans många gånger lite gammeldags sätt att beskriva saker o händelser har varit oss till stor glädje. Hur ränseln packades eller hur någon bara kunde åka med Skopan, detta djävulens flytetyg.
Vi klyver ett krus vitt o minns en fin kalimeran!

Katitzi
2018-12-09, 23:33
Det var väldigt tråkigt att höra Birgitta.
Kommer att sakna Arnes rapporter från era resor.

Styrkekramar till dig!🌺

Zanét
2018-12-10, 06:53
Beklagar din stora förlust Birgitta <3

Inte lätt att välja ut något speciellt minne av Arne för där finns så många, men jo, alla galna upptåg i samband med 1 april ligger nog på topp ändå. Vet inte under hur många år som vi, ett litet gäng, klurade på årets aprilskämt och ett av dem var ju förstås om senapsön Nissyros.

Vi träffades ju också på den allra första Kalimerafesten i Stockholm 2001 och ett av de största intrycken därifrån var just Arne!

Arne: Kalo taxidi, Kalo paradiso - God resa och gott paradis i din grekiska övärld

Jeanette & Zissios

Alala
2018-12-10, 10:22
Birgitta, Tove Janssons Höstvisa är så fin. Läste i morse genom alla kommentarer till denna sorgliga nyhet och det märks nog hur betydelsefull Arne var för detta forum. Jag vet inte hur många gånger jag har skuttat lite av glädje varje gång Arne och du har startat på en av era resor. Det blev många rapporter under åren. Och före direktrapporterna resebrev som även de finns kvar här på Kalimera. Jag har läst igenom dem alla, men det var för många år sen. Så nu kan jag börja om. Tog en snabbtitt på den första från 2001 "Irrfärder i Odysseus kölvatten". Vilken fin rubrik!

Tusen tack Arne för alla dina fina bidrag här. "Livet leka" blev nog det uttryck som betytt mest för mig.

Och Birgitta, blir även glad när du säger att du har Grekland kvar.

Många styrkekramar från mig också!

/ Anne

lemon
2018-12-10, 10:47
Beklagar från djupet av mitt hjärta din förlust, Birgitta.

Samtidigt gläds jag åt att ni fick många fina och innehållsrika år tillsammans.

Ert sätt att dela med er av resandets glädjeämnen i stort och smått är vi många som är mycket tacksamma för. Arnes språk var unikt. Era resedagböcker har förgyllt så många kaffepauser under den mörka årstiderna här hemmavid. De har varit ett dagligt obligatorium.

Ni är också fina förebilder för oss andra. Jag har ofta berättat för min fru, som är entusiastisk greklandsvän och -resenär men inte kalimerian, om ert liv på resande fot. Vi har båda menat att så ska livet levas. Hela livet.
Kramar från sydväst,

/Magnus

UllaC
2018-12-10, 10:58
Birgitta, jag är en av alla de som inte har träffat dig och Arne men som ändå tycker att jag har lärt känna er genom Kalimera.
Vi kommer att sakna Arnes (och o dina) rapporter från era resor.
I all din sorg måste det kännas gott att läsa alla dessa vittnesmål om hur Arne har roat oss här på forumet och att många av hans roliga och kluriga uttryck kommer att leva vidare.
Hoppas att du så småningom skall orka återvända till ditt älskade Grekland.
Kram
Ulla

Malina
2018-12-10, 12:14
Stora kramar från Emilio,Lemonaki och mig!

Ylvan
2018-12-10, 12:16
Mina tankar har varit hos er mycket de senaste månaderna.


Som så många andra har jag aldrig träffat er men känner ändå att jag känner er och har njutit så mycket av att få följa med på era resor under alla år. Ni har varit så stor del av Kalimera.


Arne kommer alltid att förknippas med alla speciella uttryck, men det är framförallt ett som fick mig att skratta högt och det var när det gällde en tid.
GMT = Greek Maybe Time


Styrkekramar till dig Birgitta <3

Charleston
2018-12-10, 12:51
Men så tråkigt. Beklagar verkligen. Fint att du ändå inte slutar med Grekland, Birgitta.
Kramar

marilene
2018-12-10, 13:50
Birgitta, vi beklagar.

Trots att vi aldrig fick tillfälle att träffa er så känns det som om vi kände er genom alla era fina reseskildringar. Det har alltid varit en höjdpunkt på dagen att gå in och läsa om era resor och alla fina tips ni lämnat.

Vi tänker på dig.

Marilene och Torgny

Ylva A
2018-12-10, 15:31
Birgitta, vi hoppas att du får styrka och kraft från alla de kalimerianer, som nu liksom vi beklagar Arnes bortgång liksom din sorg. Du står inte ensam i livet.

Kära hälsningar från Jannis och Ylva på Kreta.

Smultron
2018-12-10, 16:49
Beklagar verkligen sorgen!
Många kramar ❤

KR
2018-12-10, 17:56
Här kommer fler Styrkekramar från Bosse & mig!
Härligt att se så mycket värme här på Kalimera som ges till er båda.
Hoppas du kan känna så mycket det betytt och vad ni har gett till oss greklandsälskare.
//
KR

SteffTee
2018-12-10, 18:48
Beklagar den stora sorgen, Birgitta! Julen, den stora glädjens högtid, har drabbats av ett stort hack av sorg och Julens änglar gråter!

Jag hade förmånen att få träffa er båda så sent som i juni i år och faktiskt klyva ett krus på den fantastiska ön Fourni! Följde er också, med packade renslar fulla av viktualiteter, till färjan som skulle ta er vidare på resan!

Arne kommer fatttas oss Kalimerianer !

Didi-san
2018-12-10, 19:22
Beklagar ❤

perlen
2018-12-10, 20:51
Birgitta! Blev mycket berörd av hur fint du förmår att skriva isamband med att Arne somnat in. Ett stort Tack för allt ni delat med er av och inspirerat mej till nya resmål i Grekland t ex Paleochora, Loutro, Chora Sfakion och inte minst Iraklia. En gång träffades vi som hastigast och hälsade på er i Katapola där ni väntade på båtresa och i höstas var vi i Katapola och följde er resa där ni sorgligt nog aldrig kom till Katapola. Har haft så stor glädje av era reseberättelser och Arnes sätt att utrycka sej med alla fyndiga formuleringar som har gett mej och min särbo många leenden. Roligt var det när vi satt på Haris i april och gissade vem som var Hortamannen, partisanen och hägermarodören. Mina varma tankar till dej hälsar Lena

theresa
2018-12-10, 21:15
Tänker på dig Birgitta <3

Har aldrig träffat er men har följt er i många år och läst allt ni skrivit i eran blogg om era resor i Grekland så det känns som som en vän har somnat in.

Arne har givit mig mycket skratt och många kloka ord och tips på vägen genom sina inlägg och givit mig en nyfikenhet på att se öar som jag ej har sett men som jag gärna vill besöka.

Många kramar till dig Birgitta från mig Theresa <3

Maria/Micke
2018-12-10, 21:53
Instämmer med tidigare inlägg. Kommer att sakna Arnes härliga rapporter från övärlden. Hoppas vi ses någon gång Birgitta i vårt älskade Grekland. Varma kramar från Skåne.

lenamarie1
2018-12-10, 22:14
Beklagar sorgen Birgitta
Tänkte på en gång när jag var på väg hem från jobbet en julhelgs morgon. Lyssnade på ring så spelar vi och plötsligt var Arne med från Paleochora. Om jag minns rätt skulle man skicka in bilder på julgranar och i hade skickat in en bild på en julgran från Paleochora . Jag somnade gott efter en natt med mycket att göra och efter att ha hört inslaget direk från Paleochora.
/Lena

lenapg
2018-12-10, 22:49
Birgitta, så ledsen jag och Nisse blev när vi läste att Arne har gått bort. Vi har följt med på alla era resor. Mannen klippte sig hos frisören i Paleochora efter att Arne hade skrivit om det. Vi har inspirerats av och testat många av ”era” hotell. Och varit jättenöjda. Vi har bott i rum 16, hos Stavris l Chora Sfakion, där jag vet att ni också bott..... Ett krus vitt på Oves hörna...... konstaterat att vi nog har haft samma smak när det gäller det mesta.
Många varma kramar från Lena och Nisse

Athanasia
2018-12-11, 06:37
Det är väldigt svårt att finna ord...Arnes underfundiga berättelser har gett oss många härliga stunder.Vi har träffats några gånger bl.a här hos oss...Vi hade köpt Retsina,Ni hade köpt Retsina,,.Vi hade en trevlig eftermiddag.Jag ser Arnes glimt i ögat framför mig.Det blir en tung tid för Dig Birgitta,men tänk på alla glada stunder..Kramar Phia och Tony.

piam
2018-12-11, 14:38
Beklagar sorgen.

Pia

Obo
2018-12-11, 20:09
Våra varmaste kondoleanser även härifrån Åland. Det har alltid varit ett nöje att följa er på era färder. Speciellt uppskattade jag Arnes mustiga språk och skildringar. Varenda följare på Kalimera (och vi är många som hängt med länge) vet nog vad viktualier är numera, gillar återanvändningen av gamla bra ord som fallit i glömska.

Kommer speciellt ihåg en gång då jag vandrade runt i Chora Sfakia. "Varför går du runt?" undrade frun. "Jag letar efter Oves hörna" svarade jag "får skriva och fråga". Trots att vi aldrig träffats så svarade Arne snabbt och vänligt, så nu vet jag var Oves hörna är.

Kommer även ihåg då jag hörde Arne i radion över webben då han för ett antal år sedan berättade i lokalradion i Umeå (?) om er decembervistelse i Paleochora.

Allt gott i en svårt tid till dig Birgitta!

Obo

kirtor
2018-12-12, 09:55
🌹❤️

Varme tanker fra Kirsti

C@nny
2018-12-12, 16:45
Jag beklagar sorgen.......

Conny

Kalimera
2018-12-12, 18:54
Tog en snabbtitt på den första från 2001 "Irrfärder i Odysseus kölvatten". Vilken fin rubrik! Det finns ännu äldre resebrev från Arne och Birgitta. Någon gång i framtiden hoppas jag hinna göra om dem så att de passar bättre att läsa på dagens plattformar.

Idag har jag gjort om just ”Irrfärder i Odysseus kölvatten". Det är verkligen en fantastisk titel!

Här kan ni läsa det fyra sidor långa resebrevet (https://www.kalimera.se/resebrev/2001/2001_arne_birgitta_1.html) Irrfärder i Odysseus kölvatten.

Alala
2018-12-13, 04:46
Finns de äldre resebreven på Kalimera? Hur jag än söker hittar jag inte något äldre än 2001? Läste "Irrfärder" igår. Det var verkligen givande. Och världen har ju förändrats lite efter det, i Grekland betalar man inte längre med "drakar" och tekniken har utvecklats. Men annars är det kanske ganska likt?

Tusen tack Arne och Birgitta!

/ Anne

PA
2018-12-13, 15:52
Hej Anne

Finns de äldre resebreven på Kalimera? Hur jag än söker hittar jag inte något äldre än 2001? Läste "Irrfärder" igår.
/ Anne

De äldre resebreven passar inte ihop med dagens Web-läsare. Janne skrev att när han får tid skall han konvertera de gamla breven, så att de kan läsas med dagens teknik.

Ha de gôtt

//PA _B-anana

coanma
2018-12-13, 20:20
Jeg vil også få uttrykke min medfølelse.
coanma

Pian
2018-12-14, 07:10
Åh denna vackra höstvisa! Det är så sorgligt o ledsamt att mista sin livskamrat. Tänker på dej!
Har följt era resor framförallt från Paleochora och fick inspiration att resa dit.
Styrkerkramar Pia 💕

Karin S
2018-12-14, 12:06
Många varma tankar till dig Birgitta!

Trots att vi aldrig träffats känns det som vi känner varandra. Vi har följt era resor och njutit av Arnes målande beskrivningar från Grekland. Tack vare dem valde vi Paleochora som ett av målen för vår senaste resa och det kommer säkert att bli fler resor dit.

Ta hand om dig, kanske ses vi på riktigt någon gång.

Stor kram!

Carina
2018-12-14, 14:23
Beklagar din stora förlust Birgitta.

Vi kommer att sakna Arne här på Kalimera.

Stor kram

Carina

Monica P
2018-12-14, 16:56
Det finns ännu äldre resebrev från Arne och Birgitta. Någon gång i framtiden hoppas jag hinna göra om dem så att de passar bättre att läsa på dagens plattformar.

Idag har jag gjort om just ”Irrfärder i Odysseus kölvatten". Det är verkligen en fantastisk titel!

Här kan ni läsa det fyra sidor långa resebrevet (https://www.kalimera.se/resebrev/2001/2001_arne_birgitta_1.html) Irrfärder i Odysseus kölvatten.

Tack, detta hade jag missat men vilken rolig läsning! Trots besvärligheter ser man hur Arne och Birgitta verkligen älskar Grekland, som Grekland är...jag blir mer lokalpatriotisk vartefter tiden går i det här galna landet.

zakka
2018-12-14, 19:45
Åh Birgitta så sorgligt! Jag har tänkt så på er sedan ni så snabbt behövde lämna Grekland senast. Både du och Arne har betytt så oerhört mycket för vårt resande till Grekland. Jag vet inte hur många timmar jag har lusläst era tidigare resebrev och sedan planerat egna resor med hjälp av dem till Naxos och Syros bl.a. Vi har aldrig träffats men det har varit nära ett par gånger. Vi vinkade till er från båten i Rafina ett år när vi var på väg ut och ni på väg hem... Kommer att sakna Arnes alla underbara uttryck men är så tacksam för att jag fått följa med er på alla resor. Massor med kramar till dig Birgitta! ❤️

Kalimera
2018-12-15, 14:30
Tack, detta hade jag missat men vilken rolig läsning!Jag ska, som sagt, göra om deras gamla resebrev och länka till dem här. Finns många roliga berättelser.

AnnelieT
2018-12-16, 11:08
Jag blev ledsen, Birgitta att höra om Arnes bortgång. Under åren har jag följt era resebrev och haft lite kontakt med er båda här på forumet.

När jag i maj 2011 ställde min första fråga här på Kalimera och bad om tips på små pittoreska ställen som vi inte skulle missa på Kreta, så kom det snabbt ett svar från Arne Direkt från stugan på skäret.

"Därest ni ska hyra bil, då dristar jag mig föreslå en oförglömlig tur. Tag vägen från Rethymno till Chora Sfakion. Mycket vacker färd. Efter besöket i Chora Sfakion styr ni ner till Plakias. Så tager ni direktvägen från Plakias tillbaka till Rethymno. Lagom resa för en heldagsutflykt.

Ni kommer att få färdas längs vackra serpentinvägar och i raviner där vägen är uthuggen direkt i klippan. "

Det inlägget följdes sedan av fler, och Arne dök upp i svarsinläggen, alltid så hjälpsam med tips och råd om Kreta.

Tack Arne för dina härliga ordval och målande sätt att beskriva Kreta på, jag kommer att sakna det!

Tänker på dig Birgitta <3

Kram
Annelie

maji
2018-12-16, 18:08
Vi beklagar också din sorg Birgitta!
När livet lekte som bäst för er så händer detta sorgliga. Har precis som många andra här aldrig träffat er men känns ändå som vi varit bekanta med er länge . Har många gånger läst högt för maken om era "eskapader" som av Arne berättades på ett underbart sätt. Han kommer att saknas här på forumet men vi hoppas att Du fortsätter att både resa och berätta för oss i fortsättningen också
Våra tankar går till dej och er familj

Kramar
Ing-Marie, (maji), & Kenth

Netwolf
2018-12-16, 18:28
Jag ska, som sagt, göra om deras gamla resebrev och länka till dem här. Finns många roliga berättelser.

NU har jag läst delar av detta underbara resebrev. Så annorlunda språk mot senare års lätt ålderdomliga språkbruk, även om jag kan finna frön till klassiska citat som "rysansvärd" och "partisankeps". Arne berättar ju redan då om sig själv i tredje person. Precis som Zlatan gör faktiskt! :)

/Netwolf

Lamaya
2018-12-17, 20:34
Jag tänker på Dig Birgitta!



Jag har följt Dig och Arne på Era resor och förundrats bl.a över Era vardagsobservationer i den Grekiska övärlden, både i stort och litet. Vi har aldrig mötts fysiskt, men jag tror att vi korsat varandra flera gånger, under våra resor.

Jag hoppas att Du fortsätter att resa till Grekland och jag ser fram emot att ta del av Dina betraktelser.

Jag tänker att Arne (och hans fantastiska språk) saknas som en familjevän av Kalimerafamiljen.


/Lena

Helena S
2018-12-17, 23:15
Åh nej... Läste det här och kom direkt att tänka på några rader från ett av mina favoritband, U2 "I can´t believe the news today, I can´t close my eyes and make it go away..." snyft_drop

Jag älskar Arnes underfundiga, ålderdomliga och beskrivande ord. Jag har skrattat åt många av orden och formuleringarna, många har redan nämnts här i tråden :)

Vilka fantastiska resor ni varit med om, och vilka reseberättelser ni delat med er av! Det har känts som att jag ändå "varit med" er på era resor.

Och så många förslag, tips och idéer som ni har bidragit med! Har blivit så nyfiken på till exempel Paleochora tack vare er, var nästan på väg i somras, men insåg att det var lång färd från Chania och jag inte hade så många dagar på mig. (Det blev Kalyves, och jag var nöjd)

Vet att när jag bad om tips om Prag, så hade jag snart en eminent guide i min e-postlåda :).

Jag hoppas att våra vägar möts en dag, Birgitta!

KRAMAR!!! <3 (det ska föreställa ett hjärta)

Kalimera
2018-12-18, 19:52
Nu har jag gjort i ordning ett annat av Arne och Birgittas resebrev. Det är från 2008, och det var då de reste till Paleochora första gången. Det var också det sista traditionella resebrevet de skrev, sedan gick de över till att skriva i sin blogghörna.

Läs det tre sidor långa resebrevet ”Inblåsta på Kreta” här (https://www.kalimera.se/resebrev/2008/kreta_arne.html).

Marianne
2018-12-19, 16:12
Fick det tråkiga beskedet om Arnes bortgång i förra veckan när jag, efter allt för många år, åter besökte Aten. Det var lite konstigt för mig att få beskedet just där.

Det var ett sorgligt besked, Birgitta, och mina tankar gick till dig många gånger under dagarna som följde. Jag forstår att det blir en stor saknad, men du är stark och det ska ju gå. Styrka kommer du bl.a. att hitta här på Kalimera, du har många vänner här, och när du återvänder till Grekland igen, så blir det också bra även om mycket blir annorlunda. Det är så positivt, att du skriver att du inte ger upp Grekland, livet fortsätter för dig - och livet för dig inbefattar också Grekland.

Du är stark, Birgitta! Och när jag tänker på Arne, så minns jag också en stark sida av honom när han åkte iväg till läkaren själv från Iraklia - och kom tillbaka. Det tycker jag var starkt!

Styrkekramar från Marianne

yannis
2018-12-22, 12:15
Tänk så många fina minnen som återskapas av alla ni som har kommenterat. Jag blir så rörd och ni har gett mig styrka. Jag tackar alla för ert engagemang! Även alla som jag har fått brev, gamla fotografier, gåvor till Cancerfonden och massor med blommor.

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20244

Kalimera är ett underbart forum. Forumet med dess medlemmar ger så mycket kunskap om Grekland. Många av resebreven har vi ständigt återkommit till Det har gett oss tips och ideer hela tiden. Så Jannes initiativ att göra dom mer lättillgängliga är väldigt bra.

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20247

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20243

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20242

Vi älskar/älskade Grekland. Det kan man se på bilderna jag plockat fram på Arne. Naturen, havet,människorna,djuren, klimatet. Jag lämnar inte Grekland. På julafton åker jag till Arnes son med familj i Sundbyberg. På nyårsdan åker jag vidare till Paleochora, Kreta och blir där i 3 veckor.

Det svåraste just nu är att försöka glömma dom minnen av hjälplöshet, avmagring och att inte kunna prata som Arne befann sig i den sista månaden. Allt gick så fort. Svårt är också att inte kunna samtala med honom, för det gjorde vi ständigt.

Jag önskar alla en skön julhelg! Jag återkommer med reserapport när det nya året inleds.

Birgitta.

https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=20248

ciakoohler
2018-12-22, 14:31
Du är en beundransvärd kvinna

Monica P
2018-12-22, 17:02
Nu vill vi väl alla att du kommer att få en skön, bekymmersfri och behövlig tid i Grekland. Jag hoppas du kommer att berätta vartefter, som du har skämt bort oss med- och att saknaden efter Arne blir hanterlig. Förhoppningsvis blir det också bra väder så att du kan utnyttja tiden väl. Kram!

Alala
2018-12-23, 05:04
Så starkt av dig, Birgitta, att resa till Paleochora. Känner inom mig att det är just det Arne hade velat att du skall göra. Du kommer säkert att känna både vemod och sorg, men det är ju så det skall vara. Sen kommer du att minnas alla fina, gemensamma minnen ni har därifrån. Och det kommer att ge dig styrka.

Ser fram emot dina rapporter.

Önskar dig julfrid och ett gott nytt år. Skickar dig varma tankar!

/ Anne

Netwolf
2018-12-23, 07:31
Starkt av dig, Birgitta! Jag önskar dig en god jul och nyårshelg och en trevlig vistelse i Paleochora. bye_bye

/Netwolf

Sol och hav
2018-12-23, 10:13
❤️

Kalimera
2018-12-23, 11:14
Jag önskar alla en skön julhelg! Jag återkommer med reserapport när det nya året inleds.Tack detsamma kära Birgitta!

Jag önskar dig all lycka på resan till Kreta, och ser fram emot dina rapporter.

Som Cia skrev ovan: du är en beundransvärd kvinna!

UllaC
2018-12-23, 11:31
Du är en beundransvärd kvinna


Jag håller med.

Hoppas att du trots allt får en fin tid på Kreta. Det blir säkert mycket vemod men också många fina minnen.
Ulla

PA
2018-12-23, 13:27
Hej Birgitta

All lycka på resan till Kreta och jag ser med stor förväntan emot din reserapport.

Ha en härlig jul och nyår.

//PA

piam
2018-12-23, 13:38
Heja dig Birgitta.
God Jul och Gott Nytt År!

Pia

El Gringo
2018-12-23, 14:32
En riktig God Jul og et Godt Nyttår ønskes deg fra en nordmann som har hatt mye glede av deres reisebrev.
Ha en fin reise bye_bye

kirtor
2018-12-23, 15:16
Da vil nok en nordmann (kvinne) ønske deg en så god jul det er mulig å ha. Ønsker deg også et bra nytt år og jeg ser virkelig fram til å lese reisebrev fra deg. Har fulgt deres reiser i flere nå. Vi har en del felles reisemål og har felles kjente.

Gode tanker fra Kirsti 🌟

Fältjäntan
2018-12-25, 14:01
Birgitta, vi hoppas att du får en fin jul- och nyårshelg trots att saknaden efter din Arne måste vara stor.
Så starkt av dig att orka göra en resa till Paleochora. Säkert kommer du att känna både vemod och sorg under din vistelse där, men också många fina minnen kommer att dyka upp. Vi vet att du har vänner där som vill hjälpa och stötta dig.
Hoppas att du vill skriva och berätta om din vistelse på ditt kära Kreta.
Lycka till med resan och hoppas att du kan njuta av fint väder, god mat och goda vänner.
Kerstin

Carina
2018-12-26, 13:26
Vi önskar dig ett Gott Nytt År.
Låt alla fina minnen ge dig en bra vistelse i Paleochora.

Carina

Maria/Micke
2018-12-26, 13:49
Vi vill också önska ett Gott Nytt År till dig Birgitta och ha det nu så härligt i Grekland. Vi ser fram emot dina rapporter._B-anana

Bossew
2018-12-27, 10:41
Hej Birgitta!
Har tänkt mycket på dej och på Arne från det att du började rapportera om Arnes försämrade tillstånd och era strapatser för att komma hem till Sverige.
Har letat i mina minnesarkiv och plockat fram fina inre bilder. Jag är glad att jag fick chansen att åter träffa er vid min senaste resa, förra hösten. Hade då inte varit iväg till Grekland på 6 år. Trots bortavaron från Grekland har jag hela tiden känt att jag ändå varit där genom att följa resor via Kalimera, framförallt era trevliga skildringar.
Kommer så väl ihåg första gången vi träffades, det var på Arlanda för en väldig massa år sedan. Vi var inbokade på samma flyg till Aten. Hade på mej min gula Kalimera-tröja så jag var lätt att urskilja från andra. Slumpen gav mej platsen bredvid er på planet så vi hann bekanta oss rejält på vägen ner. Vi gjorde sen gemensam resa ut till Pireus för vidare resa med Blue-Star. Ni hoppade av på Syros och jag fortsatte till Naxos.
Naxos, min ”hemma-ö”, har sedan blivit den ö som vi har träffats på vid flest tillfällen. Har försökt att komma ihåg alla öar som vi setts på men är inte säker på att jag kommer ihåg alla. Naxos, Amorgos, Patmos,Fourni, Santorini samt Aten och Stockholm är i alla fall några av de ställen vi setts. En av dina bilder ovan påminner om en bild jag har på er från Patmos.
Jag ser nu fram mot nästa gång vi träffas, vare sej det blir på en båt, en ö eller i en stad. Kram!

yannis
2018-12-27, 16:49
Bosse, du glömde Kos. Då bodde både du och vi på hotel Galini.
Du skulle sen åka vidare till Kalymnos med Rasmusfamiljen och Riitta och Leif. Och vi skulle åka hem,,,,,
Birgitta.

Bossew
2018-12-28, 15:08
Bosse, du glömde Kos. Då bodde både du och vi på hotel Galini.
Du skulle sen åka vidare till Kalymnos med Rasmusfamiljen och Riitta och Leif. Och vi skulle åka hem,,,,,
Birgitta.

Det stämmer. Kommer ihåg att vi satt på takterrassen och lyssnade på svensk radio.

Katta
2018-12-28, 23:39
Jag beklagar verkligen sorgen Birgitta och tänker på dig! Alla dessa fantastiska reseskildringar som NI skämt bort oss med och Arnes alldeles underbara språk kommer man verkligen att sakna. Hoppas att du får en fin resa till ert älskade Paleochora och kan tanka ny kraft och energi.

dromprinsen
2019-01-02, 11:55
Beklagar din förlust och vill bara säga att jag minns era reseberättelser med största glädje. Arne var en hejare att berätta. Hoppas du kan få njuta vidare i Grekland framöver.

yeasou
2019-01-04, 11:36
Ojoj oj, va trist att läsa att Arne lämnat oss. Det var med glädje vi läst era reseskrönor under åren. Glädjande är det att läsa att du är på Kreta igen.
Ha det gott nu på ön Birgitta, vi tänker på digbye_bye
Yeasou och Moster