handdator

Visa fullständig version : Saffran o kanel


Spizeman
2018-05-05, 20:12
Vi har länge letat efter riktig kanel, inte den barkavskrap från Kina som säljs i Sverige. Så provade vi att köpa grekisk kanel i höstas, som är riktig kanel o smakar Grekland hemma i våra bullar. Vi köpte även med oss saffran, o nu vill vi aldrig mer köpa det gula pulvret i Sverige. Grekiska saffransbröd blev en succé hemma, alla undrade hur vi kunde baka så goda lussekatter.
Med det vill jag ha sagt, många ska ner nu i sommar, prova att köpa med kanel o saffran, det är inte dyrt. Önskar gärna feedback på vad ni tyckte efter baket. Men är säker på att ni aldrig mer kommer att köpa dessa kryddor hemma.

Netwolf
2018-05-06, 06:21
Intressant. Saffran är ju en lockvara på diverse marknader worldwide. Har du nåt tips, för att se att det är riktig saffran, så man inte står där med en burk gurkmeja.
Kanel måste jag testa med!

/Netwolf

Alala
2018-05-06, 06:25
Tänkte samma sak som Netwolf. Har du något tips för bästa ställen att köpa detta?

/ Anne :)

Spizeman
2018-05-06, 07:58
Kanel som vi köpt är det man kallar "äkta kanel" tar man en stång o smular den så får man ett pulver. Tar man en svensk kanelstång o smular så blir det flisor. Jag tror att den mesta kanel som säljs i Grekland är äkta. Om man köper bröd hos bagaren så märker man direkt att smaken är starkare o godare.
När det gäller saffran så har vi köpt den i vanlig livsmedelsaffär, finns bland kryddor. Den är oftast röd, men blir gul när man bakar. Kostar ca €3, för en påse, halva priset mot hemma o dubbelt så mycket smak

UllaC
2018-05-06, 09:20
Tack för tipset! Detta skall jag testa om några veckor. klapp_klap
Ulla

yannis
2018-05-06, 10:11
Kanelstänger har vi hemma som säkert räcker hela vår livstid. Inköpt i Grekland i saluhallen i Chania, Kreta. Även på kryddboden i stan på Naxos köpte vi ett ansenligt lager. Den boden är alltid värt ett besök!

Kom just på att det kan vara ett bra tips på gåva till blomvattnaren, snöskottaren m.m. hemma att köpa med sig lite riktiga kanelstänger.

Birgitta.

UllaC
2018-05-06, 11:20
Kanelstänger har vi hemma som säkert räcker hela vår livstid. Inköpt i Grekland i saluhallen i Chania, Kreta. Även på kryddboden i stan på Naxos köpte vi ett ansenligt lager. Den boden är alltid värt ett besök!

Kom just på att det kan vara ett bra tips på gåva till blomvattnaren, snöskottaren m.m. hemma att köpa med sig lite riktiga kanelstänger.

Birgitta.

Birgitta, var i Naxos stad ligger den kryddboden?
Ulla

yannis
2018-05-06, 12:32
Gatan som är tvärgata mot hamngatan.
Bussarna från Agia Prokopios med fler åker ner den gatan. Den sista busshållplatsen innan busstation finns nästan precis där. You can`t miss it.

Birgitta.

UllaC
2018-05-06, 14:23
Tack då vet jag. :)

Kalimera
2018-05-06, 15:06
Kanel som vi köpt är det man kallar "äkta kanel" tar man en stång o smular den så får man ett pulver. Tar man en svensk kanelstång o smular så blir det flisor.

https://www.kalimera.se/bilder/kanel.jpg

Har sett i många affärer på Naxos av någon anledning. Har dock varken köpt kanel eller saffran. Men nu ska jag köpa kanel nästa gång. Saffran har jag alltid trott att det var bluff-saffran. Får tänka om där också. :)

emma
2018-05-06, 15:46
vilket bra tips! det ska jag handla i kryddboden p Naxos!
/emmabye_bye

Spizeman
2018-05-06, 15:52
https://www.kalimera.se/bilder/kanel.jpg

. Saffran har jag alltid trott att det var bluff-saffran. Får tänka om där också. :)

Det är snarare tvärt om, du kommer att bli förvånad över hur god o gul den grekiska saffranet är. Att den är röd har ingen betydelse, brödet blir solgult

kize
2018-05-06, 18:07
Ett tips till: köp muskotnötter också! Går inte att jämföra med de du kan köpa här hemma, smaken blir så mkt godare. Tänk god potatismos med nyriven muskotnöt i, jättegott.

UllaC
2018-05-06, 19:29
Tack för alla bra tips!
Jag har, precis som Janne, trott att det är lite bluff med bl.a. saffran. Men nu skall jag tänka om _B-anana

Janérik
2018-05-06, 20:35
Jag har för länge sedan läst mig till att grekisk saffran håller hög klass, konstigt att ni har fått för er den skulle vara dålig. Nu äter jag inte saffran själv så jag har aldrig testat och kommer inte att göra det heller.
Ni vet väl vad det är för likhet mellan bullar och snö? Man ska inte äta det gula :D
Intressant detta med kanel, jag har tittat på kanelstängerna många gånger men vi har aldrig köpt. Får kanske bli ett testköp i sommar.

Mvh Janérik

Sol och hav
2018-05-06, 20:37
Tack för tipsen!

zakka
2018-05-06, 21:47
Kanel som är så gott! 😋 Måste absolut testa både det och muskot. Saffran är jag inte heller så förtjust i så det hoppar jag gärna över. Och kryddboden på Naxos är en spännande butik med minst sagt intressanta dofter av allt mellan himmel och jord... 😁😉

MVH zakka

yannis
2018-05-07, 04:23
Muskotnöt ja! Även det köpte vi i en stor mängd på kryddboden.
Trots varning från innehavaren att den var dyr,,,,,

Vid samma tillfälle träffade vi en svensk. Han köpte två stora påsar med soltorkade tomater! Gjorde så varje gång han var på Naxos för att dom var så bra och billiga. Han måste ha en restaurang i Sverige. Så även detta rekommenderas.

Birgitta.

Alala
2018-05-07, 06:20
Jaha, nu kom jag ju ihåg att också jag har köpt kanelstänger i Chanias saluhall. Och grävde lite i kökssåpet, och se, där bak på översta hyllan finns en glasburk där det fortfarande finns kanelstänger kvar. :) Måste komma ihåg att använda dem nu.

Och lite info om grekisk saffran finns här:

http://www.greece-is.com/saffron-greeces-purple-gold/

/ Anne :)

Athanasia
2018-05-07, 07:01
Kanel brukar jag också köpa.Är inte så intresserad av att baka men kanel är bra att ha till t.ex Stifado och även en del andra grekiska maträtter:)

yannis
2018-05-08, 11:01
Så här ser kryddboden på Naxos ut på insidan.
Här kan man botanisera hur länge som helst!
Kryddor, örter, korgar, drycker och ostar är bara en bråkdel vad man kan hitta.


https://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=2002&pictureid=19939


Birgitta.

Kalimera
2018-05-13, 14:40
Tack för tips om muskotnötter! klapp_klap

Det har vi inte ens tänkt på att köpa hem, men nästa gång blir det att handla hem ett lass. Älskar potatismos med muskot i. _B-anana

kimmen
2018-05-13, 15:00
All kanel är gjord av bark, men det finns ingen "grekisk" kanel.
Det som kallas för "äkta" kanel växer vilt på Sri Lanka och odlas på Madagaskar och Seychellerna.
Men det mesta av det som säljs som kanel är "kassiakanel".
Se länkar:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84kta_kanel
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kassiakanel
http://www.shenet.se/vaxter/kanel.html
https://foodpharmacy.se/2015/03/sanningenomkanel/
https://kurera.se/kanel-bade-god-och-nyttig/

/kimmen

Spizeman
2018-05-13, 16:07
Min ringa kunskap om kanel är att den som säljs i Sverige är en billig sort o som det mesta från Kina och som delar sig i flisor när man bryter den. Den kanel som används av bagare i Grekland o som säljs är en mycket mer smakrik kanel, som pulveriseras. Att den inte växer i Grekland är naturligtvis helt rätt, o att vi tycker den är så mycket godare.

Netwolf
2018-05-14, 06:41
All kanel är gjord av bark, men det finns ingen "grekisk" kanel.
Det som kallas för "äkta" kanel växer vilt på Sri Lanka och odlas på Madagaskar och Seychellerna.
Men det mesta av det som säljs som kanel är "kassiakanel".
Se länkar:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kanel
https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84kta_kanel
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kassiakanel
http://www.shenet.se/vaxter/kanel.html
https://foodpharmacy.se/2015/03/sanningenomkanel/
https://kurera.se/kanel-bade-god-och-nyttig/

/kimmen

Hehe, detta tycker jag är lite kul. :) Tänk så mycket information man kan hitta på nätet. I princip allt finns att få tag på.
Annat var det förr. Om någon påstod någonting, så hade man bara att tro på det. Ville man motbevisa fick man slå i en uppslagsbok (som sällan var reviderad), eller också fick man gå till biblioteket. Och hjälpte inte det, så stod man sig slätt. Möjligen kunde man kontakta en Professor Emeritus på något universitet, men visste inte de heller, så var det inget mer att göra. :p

/Netwolf

Spizeman
2018-05-14, 06:56
Ett utdrag ur en av länkarna:

nästan all mald kanel som säljs i dagligvaruhandeln är INTE kanel utan sk kassiakanel, en billigare kanelsmakande närbesläktad art som innehåller stora mängder av det giftiga ämnet kumarin. Kumarin är levertoxiskt.

För märkligaste av allt är väl ändå att Livsmedelsverket godkänner att den giftiga kassiakanelen får säljas under namnet kanel, utan att informera om att den inte är äkta och utan att kräva en varningstext om kumarin?

Äkta kanel kallas ceylonkanel och det riktiga namnet är Cinnamomun verum eller Cinnamomum zeylanicum.

Netwolf
2018-05-14, 08:22
Mycket bra information! Hade inte en aning om att det fanns olika sorters kanel. Kanel är väl kanel liksom.
Det var som på min uppväxt på 70-talet, då matoljan hette Kronolja och användes ytterst sporadiskt. Idag finns ju en uppsjö av olika oljor. Samma med vitlök som finns i flera varianter, både färsk och torkad. På 70-talet var vitlök nästan något suspekt och förknippades med sydlänningar. På sin höjd användes vitlökspulver som krydda. Min mor höll t ex fast vid sitt vitlökspulver livet ut. :)

Nu har jag iaf beställt äkta kanel (https://www.apotea.se/kanel-mald-ceylon-20-g-eko?gclid=EAIaIQobChMI4tmlldGE2wIVVgAZCh2e3AqGEAQYAiABEgIBG_D_BwE). För se om det är ngn smakskillnad. :)

/Netwolf

Didi-san
2018-05-14, 19:06
http://taffel.se/blog/det-finns-ingen-akta-kanel

Länkar till en annan artikel om hysterin runt kanel. Även kassiakanel tillhör cinnamonumsläktet.

Därmed inte sagt att kassiakanel är att föredra, använder själv enbart ceylonkanel men det behövs lite balans i diskussionen.