handdator

Visa fullständig version : Det här med att kolla på kloster...


Elisabet
2006-04-29, 15:40
...vad är det som är så speciellt med det egentligen?

Ja nu tror jag ju inte att alla här är sådana som tillbringar sina dagar i Grekland med att leta reda på gamla kloster, men en och annan finns det. Ingen nämnd och ingen glömd - utom Janne då som helt fanatiskt verkar leta reda på dylika ;)

Jag har själv en så kallad religiös bakgrund och gjorde i min ungdom ett flertal besök på kloster, träffade munkar och nunnor och hade många förtroliga samtal, både världsliga och andliga.

Däremot har jag så gott som aldrig besökt ett kloster i Grekland. Kommer liksom inte på tanken - och har ärligt talat lite svårt att förstå vad som skulle kunna vara så speciellt med dem. Visst, många ligger säkert vackert, en del har antagligen spännande arkitektur - och det kan naturligtvis vara ett bra mål för en vandring eller moppetur, med en massa fantastisk utsikt på vägen.

Men för övrigt? Vad är det jag har missat när det gäller kloster?

ricky
2006-04-29, 16:27
Förlåt en lätt förkyld skåning i yngre medelåldern
men vem f*n åker runt och tittar på kloster i Grekland???

Elisabet
2006-04-29, 17:20
vem f*n åker runt och tittar på kloster i Grekland???Hehe Ricky, du anar inte ;) Men det är bra, du hjälpte nog till att få liv i den här tråden! Fast det blir nog först efter helgen de återkommer till forumet, klosterfararna :rolleyes:

anoula
2006-04-29, 18:18
Men för övrigt? Vad är det jag har missat när det gäller kloster?
Klosterost?:D

Peter
2006-04-29, 18:34
Men är det inte lite sökande efter kontraster? Det är väl ytterst få här i Sverige som åker runt och besöker kloster. Men i Grekland finns det många och de är ofta tämligen lättillgängliga. Och ses som lite "exotiska" av oss som kommer dit som "ovetande turister".

Jag skulle i detta även vilja ta in kyrkor. Både kloster och kyrkor i Grekland är otroligt utsmyckade på ett sätt som inte finns här hemma. och det väcker väl viss nyfikenhet och kanske lite "beundran"? Jag är själv ickereligiös, förutom lite Zen-Budistisk light, men besöker gärna både kloster och kyrkor i Grekland. Varför? Svårt att svara på, men lugnet som råder där är en sak som lockar mig. Den rika utsmyckningen en annan.

Varje gång jag är på Tinos måste jag gå i kyrkan där. Titta på Ikonen och tända minst ett ljus. För "absent friends", och för att framsäga en önskan att få möjligheten att återkomma ytterligare en gång. Sitta ner en minut eller två och kontemplera. (Jag har vid det här laget lagt en halv förmögenhet på dessa ljus...)

Det har väl hos mig blivit en tradition att alltid gå dit, och det sägs ju att den kyrkan är både märklig och mäktig och kan göra mirakel... Och jag har ju varit där rätt många gånger nu...! Trots att den tillhör en helt annan religion.

En annan sak jag kom att tänka på. Om man är nyfiken och vill utforska landet man besöker, så kan ju religion, kloster och kyrkor säga en del om landet och människorna. Här i Norden är vi ju inte speciellt religiösa numera, men i Sydeuropa är religionen fortfarande viktig och kyrkan har stor betydelse i samhället.

Även om de flästa av oss idag inte är religiösa så tror jag att många har en egen form av tro. Och det är inte alls fel att "kanalisera" den i lugnet i en Grekisk kyrka eller kloster. Du kanske skulle prova Elisabet?

Peter

Henriksson
2006-04-29, 20:39
Ja...yngsta dottern sa, efter att i stekhet sol __D ha kämpat upp i den oändliga trappan till klostret på Amorgos; Det här kommer jag aldrig att plåga mina barn med när jag blir stor!

Henriksson
2006-04-29, 20:44
Men nu, tre år senare; vill hon gärna se ett nytt kloster. Det kanske inte behöver vara så många trappsteg...:o

Eva L
2006-04-29, 20:52
Ja...yngsta dottern sa, efter att i stekhet sol __D ha kämpat upp i den oändliga trappan till klostret på Amorgos; Det här kommer jag aldrig att plåga mina barn med när jag blir stor!

Den utsikten är väl värd hur många steg som helst för att inte tala om den lilla stunden i tysthet längst upp.

Eva

Frappe
2006-04-29, 23:30
Besöker själv gärna kloster och kyrkor och på våra resor ner till Grekland brukar vi övernatta i kloster i bla Italien, en anorlunda upplevelse! Men just i Grekland är det överväldigande och jag kan använda det ordet efter att varit i Meteora, bara konsten av att man lyckats bygga kloster och kyrkor på de mest omöjliga platserna :confused:
Sen brukar man kunna köpa diverse godsaker som då är tillagat av nunnorna eller munkar. Vid ett kloster i Nea Makri köper jag bla världens godaste honung klapp_klap klapp_klap

Camilla

ricky
2006-04-30, 11:01
Ja, då är det väl hjälm på efter mitt tidigare uttalande?

Klart att det är intressant att besöka en fin gammal kyrka
eller ett kloster om man är ute på tur........
men det är väl inte samma sak som att åka till Grekland
för att "titta på kloster"?

Hehe, vet inte varför jag kommer att tänka på moped & eternitföreningen.
Dom åker ju runt på veteranmopeder och tittar på eternithus:)

Zanét
2006-04-30, 11:14
Även om de flästa av oss idag inte är religiösa så tror jag att många har en egen form av tro. Och det är inte alls fel att "kanalisera" den i lugnet i en Grekisk kyrka eller kloster.Peter
Kan inte annat än hålla med :) Grekiska kyrkor och kloster är spännande och jag har inget emot att göra några besök, tända ett ljus och tänka på någon eller något och bara få vara i stillhet en stund. Passar då även på att titta på ikonmålningar och andra utsmyckningar som ju oftast är magnifika konstverk.

//Zanét bye_bye

Elisabet
2006-04-30, 11:40
Klart att det är intressant att besöka en fin gammal kyrka
eller ett kloster om man är ute på tur........
men det är väl inte samma sak som att åka till Grekland
för att "titta på kloster"? Nej det är inte samma sak, men det var ju inte det senare jag frågade efter heller :) (Däremot är ju även det något som inte alls är ovanligt, det finns ju till och med resebolag som lever på att arrangera sådana resor.)

Jag brukar också gå in i kyrkor ibland, men har så gott som aldrig gjort en utflykt speciellt till ett kloster i Grekland, och jag vill väldigt gärna höra fler berätta varför de gör det. Om det är något jag har missat så vill jag gärna förstå det :)

Fast det där med stillheten behöver jag inte ett särskilt rum för... tvärtom så upplever jag den starkare på en vacker plats utomhus.

Eva L
2006-04-30, 11:59
Menar du på fullt allvar Elisabet att du varit på Amorgos utan att besöka klostret där. Du som dessutom gillar att röra på dig. Utsikten däruppifrån är magnifik och det föder många tankar om hur bygget gick till.

Även här hemma besöker jag gärna en vacker kyrka som förutom den religiösa dimensionen har mycket annat att förmedla av historiskt och kulturhistoriskt värde.

Eva

Lissi
2006-04-30, 12:18
Jag tillhör dem som gärna går en vandring , om så behövs , en bra bit för att titta på ett kloster eller en vacker kyrka i Grekland och även i Sverige. Kloster i Grekland ligger ofta väldigt vackert och jag tycker om stillheten, som kontrast till allt annat larm. Att efter en ofta lång vandring sitta ner och bara njuta av fågelsång och stillhet....MEN jag är inte beroende av att klostret måste vara öppet....Bara på Patmos är det ett "måste" att det är öppet.

De kloster jag fastnat mest för är 2 på Kefalonia. Meteora, de på Mount Athos (fast där fick vi bara se dem från sjösidan med båt förstås)och så Patmos förstås...
Den absolut största besvikelsen var det på Symi, som var ett enda stort turistjippo!!
Men nuförtiden blir det färre klosterbesök än de första 10 åren då jag nästan "samlade" på kloster....

Lissi - som passar på att önska alla en fin Valborgsmässoafton!

Elisabet
2006-04-30, 13:05
Menar du på fullt allvar Elisabet att du varit på Amorgos utan att besöka klostret där. Jag har ju inte varit på Amorgos Eva. Men om jag hade varit där så hade jag garanterat med stor glädje sprungit (?? :rolleyes: ) alla trappstegen upp till det.

Men - det här är kanske en delikat definitionsfråga - men jag ser Panagia Chosoviotissa lite grann som "en annan sak". Det är mer av en självklar sevärdhet, än den typen av klosterbesök som jag tänker på, alltså när man går/åker till mer eller minde okända (och ofta små) kloster.

Sammanfattar svaren hittills ungefär så här: Sökandet efter kontraster, stillheten, utsmyckningen, vackert läge, möjlighet att köpa delikatesser, intresant ur kulturell, historisk, konstnärlig och byggnadsteknisk synpunkt.

Nåt mer?

Zanét
2006-04-30, 13:16
Sammanfattar svaren hittills ungefär så här: Sökandet efter kontraster, stillheten, utsmyckningen, vackert läge, möjlighet att köpa delikatesser, intresant ur kulturell, historisk, konstnärlig och byggnadsteknisk synpunkt.

Nåt mer?
Atmosfären! Den går bara inte att förklara, måste upplevas :)

//Zanét bye_bye

Elisabet
2006-04-30, 13:35
Atmosfären! Den går bara inte att förklara, måste upplevas :) NU blev jag nyfiken!! Kan det vara detta jag missat?? Försök förklara snälla :) (Men håll det gärna till just kloster och blanda inte in kyrkor, även om många tycker det är samma sak.)

Har det någon betydelse för atmosfären om klostret är bebott eller inte, till exempel?

Riitta
2006-04-30, 15:03
På Kalymnos har dom ett fint och aktivt nunnekloster:) Tänker ibland när stressen blir för stor att jag vill bli nunna på Kalymnos:)

Riittabye_bye

Zanét
2006-04-30, 15:12
NU blev jag nyfiken!! Kan det vara detta jag missat?? Försök förklara snälla :)
Intressant motfråga som kanske till slut kan utveckla denna tråd till en synnerligen intressant diskussion :D

Jag har jättesvårt att förklara det här med just atmosfär och om 9 andra svarat exakt likadant som jag, så hade du också fått 10 olika svar på den frågan.

Min erfarenhet av riktiga klosterbesök jämfört med kyrkobesök är väldigt ringa, men de få gånger jag varit iväg har något i själva atmosfären gjort sig påmint.

Det första som slår en är att så fort man kommer innanför portarna kommer man till en helt annan värld som kanske tar en flera hundra år tillbaka i tiden - Allt verkar stå stilla jämfört med den hektiska värld som finns utanför. Stillhet, tystnad och ett stort lugn ligger som ett täcke över alltsammans - något som gör att ens egen strömbrytare slås av för en stund. En kontrasternas kontrast till den hektiska värld vi annars lever i.

Ungefär något i den stilen är vad jag kommer på just för ögonblicket om än väldigt vagt.

På tal om kloster och som parentes till själva tråden, kan jag berätta att jag av en ren och skär händelse råkade snubbla över en bok som heter "Nunnorna i Venedig - Om klosterliv och trotsade löften" som inledningsvis verkar väldigt intressant.

//Zanét bye_bye

Ivi
2006-05-01, 18:39
Har nu läst alla intressanta inlägg om kloster (har varit bortrest under helgen).
Jag och min man besöker nämligen gärna kloster, framför allt om de finns där under färden...och tro mig, i Grekland finns de OFTA där!:D Under vårresan till Kreta för ett par veckor sedan blev det att besöka 3 stycken: Gouverneto (där Lasse inte kom in pga klädsel=shorts), Agia Triadha (där olivolja framställd av munkarna inhandlades) och Arkadi (med sin tragiska historia).

Varför besöker vi dessa kloster? Av alla skäl som redan har nämnts i de tidigare inläggen, och för mig personligen, framför allt för atmosfären, som Zanét så fint beskriver. Det handlar ofta om en djup andlig upplevelse...
Och visst, något liknande har jag upplevt även under vandringar i naturen, då det verkligen har varit tyst och stilla...

Ivi

Kalimera
2006-05-01, 20:04
Ja nu tror jag ju inte att alla här är sådana som tillbringar sina dagar i Grekland med att leta reda på gamla kloster, men en och annan finns det. Ingen nämnd och ingen glömd - utom Janne då som helt fanatiskt verkar leta reda på dylika Intressant ämne!

Jag gillar verkligen kloster och jag kan gå bra långt om något ligger avsides. Det är inte alltid det är själva klostret som är intressant, många gånger är det platsen där klostret ligger som lockar. Och vandringen dit. Visst uppskattar jag även den sinnesro som finns i många kloster, men läget är viktigast. Som klostret på Amorgos, eller de i Meteora. Ett av mina favoritkloster är Agios Theologos på Amorgos. Det är övergivet, man kan inte ens gå in i själva kyrkan, men platsen är magisk, och vandringen dit är alldeles underbar.
Men för övrigt? Vad är det jag har missat när det gäller kloster?
Likören. :)

Jennie
2006-05-01, 23:11
Hej!!

Jag har varit på endast ett kloster i grekland, Penteli. Norra Athen. Det är högsätet för Grekiska kyrkan. Var där med min skola (där jag läser grekiska) Och det var mycket intressant. Vi fick guidad rundtur i den gömda skolan dit pojkar kom under den Turkiska ockupationen, det kröp i en ca 3 km lång tunnel för att ta sig hit.
Efter rundturer och diverse diskussioner åt vi lunch med självaste Christodoulos, ärkebiskop i Athen och hela Grekland. En mycket intressant person som pratar inte mindre än sju språk flytande.

Detta är min enda kloster upplevelse i Grekland och det kommer nog att bli fler för en mer rofylld plats får man leta efter.

bye_bye bye_bye bye_bye

Moster
2006-05-15, 19:55
Förlåt en lätt förkyld skåning i yngre medelåldern
men vem f*n åker runt och tittar på kloster i Grekland???

Jag håller med dig! Varför roa sig med sånt? När man kan sitta på en taverna och titta på en underbar utsikt och äta och dricka gott. Det livet passar i alla fall mig mycket bättre Ang_elx Tur man kan välja själv vad man vill göra med sin semester.

Moster, som ska trampa skånsk mark i fyra dagar till :)

xixi
2006-06-07, 10:00
På ett sätt undrar jag också vad det är som är så speciellt med att gå omkring och titta på gamla kloster och kyrkor... men när jag väl kommer dit så får jag alltid svaret. Det är något visst med atmosfären. Speciellt när det är riktigt gamla saker man får titta på. Man vet att någon målade alla dessa bilder som man just nu tittar på för 400 år sedan. Människor som du och jag har gått där på de blanka golvstenarna i århundraden och har som du och jag bidragit till deras blankhet. Det är mäktigt och känns så oerhört äkta på något vis. Man blir liksom ödmjuk av upplevelsen...