Visa fullständig version : Vispgrädde
Spizeman
2017-10-12, 18:15
Vi letar efter riktig grädde i Grekland, men lyckas inte att hitta. Vi köper något 35% - igt. Som ser ut att vara grädde. Idag gjorde vi Janson, ganska ok, men vi skulle vilja ha riktig grädde. Någon som vet ?
Att det kan vara knivigt med vispgrädde, det vet jag. Men, hur sjutton fick ni tag i riktig ansjovis? I Grekland?:eek::confused::)
Mission impossible, enligt min enkla mening. Men, jag anar att svaret också är enkelt...
Å ja blir mer förvånad att man överhuvudtaget lagar Jansson i Grekland. Jag menar. Det är ju inte ens jul!
Å ja blir mer förvånad att man överhuvudtaget lagar Jansson i Grekland. Jag menar. Det är ju inte ens jul!
Vi gör hellre en Karlsons, byter ut ansjovisen mot grönmögelost..året runt👌
Å ja blir mer förvånad att man överhuvudtaget lagar Jansson i Grekland. Jag menar. Det är ju inte ens jul!
Jul?:confused::) Aldrig hört talas om... I min lilla värld käkar man Janzon till kräftorna. Alltså är oktober nära nog.:)
ciakoohler
2017-10-13, 10:49
Jag tänker pröva "Karlsson" ,det låter jättegott_B-anana
Spizeman
2017-10-13, 21:03
Ansjovis tar vi med hemifrån, så enkelt var det. Liksom att vi packar med sillburkar. Allt lindas med tidningspapper o kylklamp i incheckningsbagaget. Det är helt underbart att efter några veckor i Grekland, ta fram en sillburkar o göra en äggmacka med sill. När man är nere som vi i några månader känns det lyxigt.
Spizeman
2017-10-13, 21:06
När man lever på en segelbåt så är ugnsmat det enklaste att göra. Men vispgrädde eller något liknande hittar vi inte. Kemikalieersättningar finns, men det vill vi inte ha
Har för mig att jag köpt tysk (eller möjligen holländsk) riktig grädde på Rhodos. Något annat; när man bakar och ska ha vispad grädde så köper man den kilovis, vispad på konditori. Den liknar mer innehållet i våra kokosbollar, så det är inte ren grädde. Har dock aldrig lyckats få reda på vad den består av. Kanske lika bra att inte veta.
Jag köper denna http://greece.fage/kremes-galaktos-kai-ksinogala/krema-galaktos
Deras filmjölk är även god!
Camilla
Spizeman
2017-10-14, 21:35
Jag köper denna http://greece.fage/kremes-galaktos-kai-ksinogala/krema-galaktos
Deras filmjölk är även god!
Camilla
Precis den använde vi igår, men inte hade den mycket med komjölk att göra. Tyvärr klarar jag inte att läsa vad den innehåller.
Det vi söker är grädde som kommer från mjölk.
Spizeman, det står att det är "grädde av mjölk", 35%-ig fetthalt med förtjockningsmedel carragenan (hu!). När man tar bort det naturliga fettet, så får man lägga till annat skräp, för att den ska få tillbaka konsistensen. Inget annat konstigt står i innehållsförteckningen, faktiskt. Men jag förstår att du inte ens trodde det var grädde. Jag har tyvärr inte smakat den där sorten.
Spizeman
2017-10-15, 15:04
Spizeman, det står att det är "grädde av mjölk", 35%-ig fetthalt med förtjockningsmedel carragenan (hu!). När man tar bort det naturliga fettet, så får man lägga till annat skräp, för att den ska få tillbaka konsistensen. Inget annat konstigt står i innehållsförteckningen, faktiskt. Men jag förstår att du inte ens trodde det var grädde. Jag har tyvärr inte smakat den där sorten.
Då är det precis som jag trodde. Carragen har inte så värst mycket att göra med grädde. Därav både smak o konsistens. Vi gillar att göra gratiner o liknande rätter, men vill göra det på naturlig mjölk/grädde.
Didi-san
2017-10-15, 18:36
Karragenan är en vanlig tillsats även i svenska mejeriprodukter, den 36%-iga vispgrädden med lite längre hållbarhet (paketen har skruvkork) har tillsats av E407 = karragenan för att grädden ska "hålla ihop" och gå att vispa.
Ja visst är det så, Didi-san. Men här kan vi i alla fall välja den fullfeta, 40%-iga. Mums!
Didi-san
2017-10-16, 08:26
Men här kan vi i alla fall välja den fullfeta, 40%-iga. Mums!
fb_gilla
Ja visst är det så, Didi-san. Men här kan vi i alla fall välja den fullfeta, 40%-iga. Mums!
klapp_klap
Alltså, producenterna tar bort 10% av fetthalten och lägger till ett "stabiliseringsmedel" utvunnet ur alger. För normalkonsumentens hälsa har sänkningen av fetthalten mariginell betydelse. Vofför gör di då på dette viset? Sannolikt därför att hållbarheten förlängs; något som livsmedelsindustrin alltid strävar efter, men som ofta ger oss sämre produkter. Som, sedan länge, notorisk läsare av innehållsförteckningar, är jag så in i h-e trött på alla sk-tprodukter i hyllorna!__D
Håller fullständigt med dig, Pnyx! Men idag vet väl alla, att fullfeta och inte light är hälsan för människor? Så vad gäller den, kan vi mumsa i oss bra fetter bäst vi vill (om vi inte samtidigt äter en massa kolhydrater).
Spizeman
2017-10-16, 22:28
Jag ville inte starta en diskussion om vad som är hälsosamt eller inte. Min synnerligen enkla fråga vara. Finns det grädde gjord av komjölk i Grekland?
Och svaret tycks vara ja, men inte utan karragenan.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.