Logga in

Visa fullständig version : Grekisk mat på bild


Kalimera
2017-05-05, 13:05
Jag startade en tråd på vår Facebook-sida (https://www.facebook.com/groups/1031270580313515/) igår. Eftersom alla här inte hänger där, så startar jag samma tråd här.

Att fotografera mat är svårt och bilderna blir sällan lika bra som i verkligheten. Jag har trots det ganska många matbilder i arkivet, bilder som bara ligger och skräpar, därför ska jag lägga ut dem här, med början idag.

http://www.kalimera.se/bilder/gavros-marinatos.jpg

Dagens matbild är Gavros Marinatos som är en smårätt som jag uppskattar väldigt mycket. Till det dricker jag självklart ouzo. Just denna Gavros Marinatos avnjöt jag på Taverna Akrogialo i Patitiri (http://www.kalimera.se/grekland/alonissos/patitiri.html)på Alonissos.

Är det fler än jag som gillar Gavros Marinatos?

Ylva A
2017-05-05, 13:44
Vi åt den inlagda fisken senast den 1:a maj på taverna Koxilia i Mochlos. Naturligtvis med ouzo till. Inläggningen varierar mellan tavernorna, men oftast är den mycket god som på Koxilia.
/ Jannis

Netwolf
2017-05-05, 19:19
Jag har såååå svårt att ta matbilder. Jag är oftast så hungrig, så jag kastar mig över maten direkt. Men tänker varje gång - nästa gång! :)

nilam
2017-05-05, 19:27
Man måste ha filter på matbilderna... då ser de godare ut än i verkligheten :D

Alala
2017-05-06, 07:21
Grekisk mat på bild, tröttnar aldrig på att titta. Keep them coming! Även om jag njuter av dem på fb-sidan också så måste jag säga att de på något sätt blir gooodare här på gamla Kalimera!

/ Anne :)

yannis
2017-05-06, 09:38
Grekisk mat på bild, tröttnar aldrig på att titta. Keep them coming! Även om jag njuter av dem på fb-sidan också så måste jag säga att de på något sätt blir gooodare här på gamla Kalimera!

/ Anne :)

fb_gilla
Håller med.
Birgitta.

nickelena
2017-05-06, 10:06
Å vi som inte är "fejs-bookare" blir jätteglada av att se bilderna här!fb_gilla
Tack!
Lena

Netwolf
2017-05-06, 10:19
Letat och hittade en där jag hann ta en bild. Fyllda Zucciniblommor. mmmmm, det vattnas i munnen :)

https://www.pixeltopic.com/files/2017/5/gaqfricakhecer.jpg

/Netwolf

Masse
2017-05-06, 10:43
Båda de här rätterna tillhör mina favoriter, som jag dessutom har minnen från. Gavros Marinatos nedsköljt med en skvätt ouzo var en stående förrätt på vår strandtaverna på Lesbos för många år sedan.

Manolis som tillsammans med tyvärr bortgångne Minas drev Mikes Resaurant i Pigadia har en mamma som gör de godaste fyllda succiniblommor som jag någonsin ätit.

"Goda Minnen!"

Masse

JohnS
2017-05-06, 12:43
Fylte Zucchini-blomster smaker godt, men kunne være fristende å bestille bare for å få si "kolokitholoulouda", et av de beste greske ordene jeg kjenner!

Kalimera
2017-05-06, 13:59
Jag fortsätter med mina matbilder. Idag bjuder jag på en galet god Auberginpaj som jag avnjöt på Honeymoon Beach Taverna i Perivolos på Santorini. (Jag åt inte hela förstås.)

http://www.kalimera.se/bilder/auberginepaj.jpg

Netwolf
2017-05-06, 17:01
Ja hade förmodligen ätit allt. Min fru brukar kalla mig för hund enär jag äter tills skålen är tom... :D

Celbe
2017-05-07, 14:15
Hr Celbe håller alltid på att bli galen på mig när maten kommer in och jag säger "vänta, rör inget, jag måste ta en bild". Vis av erfarenhet vet han att det blir inte bara en bild, utan flera...

Det bästa var nog när vi var ute och åt på Tinos med Lissi (som inte är med på forumet längre) och hennes man. Lissi och jag slet upp våra kameror i exakt samma sekund och våra respektive suckade djupt samtidigt :D.

Celbe

Alala
2017-05-07, 15:07
Hr Celbe håller alltid på att bli galen på mig när maten kommer in och jag säger "vänta, rör inget, jag måste ta en bild". Vis av erfarenhet vet han att det blir inte bara en bild, utan flera...

Celbe

Precis! Detta händer mig också. Jag förbjuder alla andra från att börja äta. För det ser ju inte bra ut när man tagit något eller när tallriken är halvtom eller tom. Nä, bilden först, ätandet sen. flabb_flab

/ Anne :)

Kalimera
2017-05-07, 17:12
Jag fortsätter med mina matbilder. Idag bjuder jag på en grymt god Kleftiko som vi avnjöt på Taverna To Steki i Alinda (http://www.kalimera.se/grekland/leros/alinda.html)på Leros.

http://www.kalimera.se/bilder/kleftiko-01.jpg


http://www.kalimera.se/bilder/kleftiko-021.jpg

Kajja
2017-05-07, 17:21
Ååååh!!! Nu rinner snålvattnet!!
Ser fantastikt gott ut!! 😜
Kleftiko är min favorit som kan variera i presentation
och smak. Den där var lite kul klapp_klap
/Kajja bye_bye

Kalimera
2017-05-08, 18:29
Kleftiko är min favorit som kan variera i presentation
och smak. Ja, det kan verkligen serveras på olika sätt. Alltid gott! klapp_klap

Kalimera
2017-05-08, 18:31
Jag fortsätter med matbilderna och idag bjuder jag på en fantastiskt god gigantes. Jag älskar gigantes, men det är inte alltid den älskar mig, för det händer att den är mindre god, precis som det kan vara med mousaka, som inte heller alltid är så god.

Denna gigantes var som sagt fantastisk, och jag avnjöt den på Ouzeria Omonia i Livadia på Tilos (http://www.kalimera.se/grekland/tilos/livadia.html).


http://www.kalimera.se/bilder/gigantes-tilos.jpg

Masse
2017-05-08, 22:24
Ja hade förmodligen ätit allt. Min fru brukar kalla mig för hund enär jag äter tills skålen är tom... :D

Hr Celbe håller alltid på att bli galen på mig när maten kommer in och jag säger "vänta, rör inget, jag måste ta en bild". Vis av erfarenhet vet han att det blir inte bara en bild, utan flera...

Det bästa var nog när vi var ute och åt på Tinos med Lissi (som inte är med på forumet längre) och hennes man. Lissi och jag slet upp våra kameror i exakt samma sekund och våra respektive suckade djupt samtidigt :D.

Celbe

Precis! Detta händer mig också. Jag förbjuder alla andra från att börja äta. För det ser ju inte bra ut när man tagit något eller när tallriken är halvtom eller tom. Nä, bilden först, ätandet sen. flabb_flab

/ Anne :)

Men hallå!!!!!

Det är ju precis det här som är mitt problem. Jag försöker att komma ihåg att ta med mig digitalkameran då och då när vi går ut och äter på kvällen. Oftast glömmer jag den.

Men när jag nån gång kommer ihåg att ta med den, ja då glömmer jag att ta någon bild innan jag/vi har glufsat i oss minst hälften av den underbara grekmaten.

:o Suck!!!!! Vad göra? Skicka någon i förväg för att fotografera innan jag har satt mig till bords? :D

Masse

Kalimera
2017-05-09, 13:43
Idag blir det många maträtter på samma bild. Jag älskar att gå ut i köket och peka på det jag vill ha. Det svåra är att välja, för det finns oftast mycket gott att välja på.

http://www.kalimera.se/bilder/mat-karpathos.jpg

Bilden är från Olympos på Karpathos. Här var det inte svårt att välja eftersom kocken håller på att tillaga Makarounes, som är en specialitet på Karpathos. Till det åt vi fyllda zucchiniblommor, som också var supergoda.

Läs om Olympos på Karpathos här (http://www.kalimera.se/grekland/karpathos/olympos.html).

Netwolf
2017-05-09, 14:00
:o Suck!!!!! Vad göra? Skicka någon i förväg för att fotografera innan jag har satt mig till bords? :D

Kanske fotografera någon annans mat, när man ätit sig mätt på sin egen. Bara hojta högt i tavernan att de inte får börja äta innan du plåtat av! :D

Lite märkligt detta ändå, med att vi fotograferar maten. Häromdagen hade vi tårtor på jobbet för en avtackning och vips var det en tre fyra damer framme direkt och skulle ta bilder innan någon fick börja skära (ja, jag var först i kön :o)

/Netwolf

Masse
2017-05-09, 22:41
(ja, jag var först i kön :o)

/Netwolf

Med eller utan kamera????? :D:D:D:D

Masse

Kalimera
2017-05-10, 18:10
Grekland är som bekant ett eldorado för vegetarianer. Vi är inte vegetarianer (men har varit) men äter trots det ofta vegetarisk mat när vi är i Grekland. Favoriterna är många. En av dem är Fasolakia, som ni ser på bilden nedan.

http://www.kalimera.se/bilder/fasolakia.jpg

Just denna fasolakia åt vi på Taverna El Greco i Lendas på södra Kreta. Det är den godaste Fasolakia vi någonsin ätit. Mums! :p

Läs om Lendas på Kreta här (http://www.kalimera.se/grekland/kreta/heraklion/lendas-lentas.html).

Kalimera
2017-05-11, 18:21
Idag blir det fisk, och inte vilken fisk som helst: det blir Barbouni. Fisk är dyrt i Grekland, i alla fall om man jämför med all annan mat. Jag äter alltmer sällan fisk när jag är i Grekland, jag tycker helt enkelt inte att den är prisvärd, så fisk äter jag helst i Sverige.

Barbouni hör till de dyraste fiskarna i Grekland. På restauranger kan de kosta mellan 40-60 € kilot. Barbouni är inte bara den dyraste fisken i Grekland, det är även den godaste. Tycker jag. Men den ska vara färsk! Frusen duger inte.

http://www.kalimera.se/bilder/barbouni.jpg

Den här tallriken med barbouni åt vi på Taverna Mouragio i Katapola, och det smakade himmelskt gott! klapp_klap

Kalimera
2017-05-12, 09:42
Idag blir det grekisk sallad, som är lika synonymt med Grekland som ouzo är. Jag älskar grekisk sallad och det går inte en dag i Grekland utan att vi äter grekisk sallad. För några år sedan luffa vi runt i Grekland i sex månader, eller 170 dagar om jag ska vara noga. Vi antecknade varje sallad vi åt. Under de här 170 dagarna var vi på 31 öar, och vi åt 191 grekiska sallader. Läs mer om det här (http://www.kalimera.se/grekland/index.html).

Som andra maträtter kan en grekisk sallad smaka helt fantastiskt, och de kan smaka nästan ingenting. De kan vara tjusiga, och de kan vara tråkiga till utseendet. Vi brukar ha grekisk sallad som måttstock på tavernorna, är salladen bra är troligen resten av maten det också.

För oss ska en perfekt grekisk sallad innehålla: fetaost, oliver, tomater, gurka, paprika, rödlök, kapris, olivolja och oregano. Grönsakerna får inte vara kylskåpskalla. En kall öl till det och livet leker.

http://www.kalimera.se/bilder/grekisk-sallad.jpg

Den här grekiska salladen åt vi på Schinoussa, och den var lika god som den ser ut.

Läs om Schinoussa här (http://www.kalimera.se/oar/kyklader/schinoussa.html).

yannis
2017-05-12, 13:53
Om 12 dagar så,,,,,,
Kanhända det blir en greksallad på Schinousa? I alla fall ska det bli spännande att uppleva ön några dar innan vi nalkas Katapola.

Birgitta.

Mollybus
2017-05-12, 21:01
Den ser ju så god ut! :) Jag kan förnimma de härliga smakerna bara av att se bilden. ;)
Jag äter också greksallad så gott som varje dag när jag är ute på öarna. Ibland tom 2 ggr per dag. :D

Längtar till nästa år för då kanske det blir av att ö-luffa igen.

Kajja
2017-05-12, 21:54
Vi brukar bestämma oss för att äta grekisk sallad till lunch varje dag men när vi sitter där med menyn så har vi glömt allt sunt leverne och bara vräker i oss grekiska godsaker.
Det går inte att låta bli!!!
Hemma däremot gör jag ofta grekisk sallad med kryddblandning inköpt på någon resa.
/ Kajja bye_bye

Netwolf
2017-05-13, 06:21
Jag är en ganska militant köttätare, men när jag är i Grekland kan jag frossa i vegetariska rätter och då framförallt greksallad. Ingredienserna och grönsakerna är ju så fräscha! Hemma gör vi sällan greksallad, då man oftast bara hittar smaklösa tomater och skarp lök. :(

Igår fick jag förresten en våldsam grekmatsabstinens, så jag knatade bort till Alexandras grekkök i saluhallen på lunchen. Det var underbart gott!:)

/Netwolf

Disse76
2017-05-13, 09:22
Kapris är aldrig nått vi fått i våra sallader, En gång fick vi kaprisblad vilket var riktigt gott!
Kanske bli 3-4 sallader varje resa.

Här hemma äter vi nog en grekisk sallad var eller varannan vecka.
Har en affär 3mil bort som heter Matvärlden som har riktigt bra fetaoster!

Kalimera
2017-05-15, 10:08
Jag tycker mycket om svensk långkokshusmanskost, och jag tycker mycket om grekisk långkokshusmanskost. Mat som tillagas i ugn under lång tid smakar oftast mumsfilibabba.

Lamm i ugn är en av favoriterna, eller som det kan stå på menyer i Grekland: Lamp in the oven. :) En annan favorit är: Chicken Lemonato.

http://www.kalimera.se/bilder/kyckling-lemonato.jpg

Just denna åt vi på Honeymoon Beach Taverna i Perivolos på Santorini, och den var sååå god! :p

Carle
2017-05-15, 11:52
Den skapa rödlöken blir du av med om du lägger löken i vatten i 3 timmar.
Skala o skiva den först. Vissa har salt i vattnet, då lär det gå snabbare

yannis
2017-05-15, 11:55
Vi tar alla tillfällen som finns att äta kyckling och potatis med citronsås i ugn.
Grekerna kan verkligen krydda och ha lämpligt mycket citronsås.
Och anrättningen i ugn ger maten den rätta smaken.
MUMS!

Birgitta

Masse
2017-05-15, 12:16
Kapris är aldrig nått vi fått i våra sallader, En gång fick vi kaprisblad vilket var riktigt gott!
Kanske bli 3-4 sallader varje resa.

Här hemma äter vi nog en grekisk sallad var eller varannan vecka.
Har en affär 3mil bort som heter Matvärlden som har riktigt bra fetaoster!

För oss har det också varit väldigt sällan som kapris har funnits med i Greksalladen på våra resor. Första gången som vi stötte på det var när vi för ett antal år sedan var på Sifnos. Där verkade det vara standard och vi fick det alltid. En förklaring fann vi när vi vandrade runt på ön. Det växte kapris i varenda skreva och spricka i bergen.

Masse

Masse
2017-05-15, 12:26
Kött har vi ganska sällan ätit när vi varit i Grekland. Har för det mesta tyckt att det varit torrt och tråkigt. Särskilt Souvlaki och Mix Grill och liknande. Men man är aldrig för gammal för att lära sig något nytt.

När vi för några år sedan var på Skopelos så åt vi Kleftiko och tyckte det var väldigt gott. Men den riktiga raketen upp i favoritlistan blev Stifado som vi åt på Taverna Klimataria i Skopelos Stad. Himmelskt gott som påminde lite om kalops, men här i ett enda stort stycke som smakade lite kanel och var otroligt mört. Gissa om det blev repris. :)

Kanske har du någon fin Stifado-bild, Janne?

Masse

yannis
2017-05-15, 13:39
Kapris är ett måste hemma hos oss. Används flitigt.
Men, inlagda kaprisblad!!!!!
Vi fick det första gången hemma hos Janne och Camilla på söder. Jag minns att ni hade en vegetarisk period då. Vi blev frälsta i bladen och året efter hittade vi det i en affär i Ermapouli och köpte ett par burkar. Dagen efter hade affärsinnehavaren plockat fram många burkar i skyltfönstret,,,,,
Så numera har vi även kaprisblad i kylen här hemma. Kanske blir det ytterligare en burk när vi kommer till Syros på söndag.

Birgitta.

Kalimera
2017-05-17, 10:12
Idag blir det paj, och inte vilken paj som helst, det blir Skopelospaj och Alonissospaj. Pajen kommer ursprungligen från Alonissos och spred sig senare till Skopelos. Originalet från Alonissos är mycket godare än den från Skopelos.

http://www.kalimera.se/bilder/alonissos-paj.jpg

Alonissospaj.


http://www.kalimera.se/bilder/skopelos-paj.jpg

Skopelospaj.

Jag kan varmt rekommendera Taverna Eleonas vid Leftos Gialos beach på Alonissos. De har åtta olika pajer att välja mellan, jag har smakat tre av dem, och alla var gudomligt goda.

Läs om tavernan här (http://www.kalimera.se/grekland/alonissos/leftos-gialos.html).

Masse
2017-05-17, 10:51
Janne! Skopelospaj har jag ätit. Men jag blir så klart nyfiken när du visar Alonissospaj som jag inte vet något om.

Jag kan ju se skillnader i utseendet på bilden. Men kan du beskriva lite om skillnaderna i upplevelsen när man äter den?

Finns Alonissospaj att få i sig någonstans på Skopelos, eller är det som att svära i kyrkan om man frågar efter det?

Masse

Kalimera
2017-05-18, 08:15
Janne! Skopelospaj har jag ätit. Men jag blir så klart nyfiken när du visar Alonissospaj som jag inte vet något om.Alonissospaj är mer rustik, lite mer bonnig, och mycket godare och mer varierande. Så som original oftast är. På Skopelos finns det (vad jag har sett) ett par olika varianter, medan det på Alonissos finns många olika sorter.

Jag har inte sett Alonissospaj på Skopelos, eller vice versa. :)

Kalimera
2017-05-18, 08:21
Dagens matbild kommer från (gamla) ”Taverna Under The Threes” på Karpathos. Dit åkte man gärna en omväg för att äta och njuta av stämningen och de vackra omgivningarna.

http://www.kalimera.se/bilder/kalamari-karpathos.jpg

Det var svårt att välja mat för allt var gott, men kalamari och zucchinisticks brukade alltid slinka ned. Mums!

PS. Tavernan finns kvar, men har flyttat. Läs mer om det här (http://www.kalimera.se/grekland/karpathos/finiki.html).

Alala
2017-05-18, 09:18
Mmmumms! Ser det ut. :p

Förresten så "hittade" jag Kalimera då för rätt så länge sen genom att komma över en artikel på nätet där någon Janne var på Karpathos och åt kanske just detta. Och sen ett tag efter det reste vi till Karpathos. flabb_flab

/ Anne :)

Masse
2017-05-18, 12:58
Dagens matbild kommer från (gamla) ”Taverna Under The Threes” på Karpathos. Dit åkte man gärna en omväg för att äta och njuta av stämningen och de vackra omgivningarna.

http://www.kalimera.se/bilder/kalamari-karpathos.jpg

Det var svårt att välja mat för allt var gott, men kalamari och zucchinisticks brukade alltid slinka ned. Mums!

PS. Tavernan finns kvar, men har flyttat. Läs mer om det här (http://www.kalimera.se/grekland/karpathos/finiki.html).

Mmmmmmmums! Det som finns på den här bilden tillhör mina absoluta toppfavoriter. De varierar i kvalité men exemplaren på bilden är ju exakt så som man nästan bara upplever i drömmen.

Masse

Kalimera
2017-05-19, 08:58
De varierar i kvalité men exemplaren på bilden är ju exakt så som man nästan bara upplever i drömmen.Bland det bästa man kan äta. fb_gilla

Kalimera
2017-05-20, 08:25
Dagens matbild kommer från en taverna i Patitiri på Alonissos. Där har vi ätit mycket gott genom åren, maten är smaklig, atmosfären alldeles vid vattnet är njutbar, och vad mer behöver man.

http://www.kalimera.se/bilder/stamna-alonissos.jpg

Dagens rätt heter Stamna och är en mumsig köttgryta som tillagas i ugn. Namnet kommer från keramikgrytan som rätten tillagas i, och serveras från. Oftast mycket, mycket gott, och helst ska det vara lammkött.

Netwolf
2017-05-20, 09:57
Dagens rätt heter Stamna och är en mumsig köttgryta som tillagas i ugn. Namnet kommer från keramikgrytan som rätten tillagas i, och serveras från. Oftast mycket, mycket gott, och helst ska det vara lammkött.
Noterat!
http://www.reactiongifs.com/r/2013/07/hungry.gif

Kalimera
2017-05-24, 07:58
Idag blir det Pikilia, som är en tallrik med en mix av olika smårätter. Finns att beställa på många tavernor. Till det dricker man helst ouzo.

http://www.kalimera.se/bilder/samos-pikelia.jpg

Just den här Pikilian har en liten glad story bakom sig. Vi bodde i Pythagorion och bestämde oss för att åka upp till Chora för att äta middag på Taverna Adonis. Vi kom dit vid åttasnåret, men köket hade inte öppet så tidigt, det är främst greker som åker dit, och de äter sent.

I väntan på att köket skulle öppna (så vi kunde beställa vår middag) tog vi in varsin ouzo. Efter en liten stund kom vår ouzo in, tillsammans med den Pikilia ni ser på bild. För inte skulle väl vi sitta där och vänta med tomma magar, sa ägaren, och log. Det kostade ingenting. Kan bara hända i Grekland. Gott som tusan var det. Så klart!

Kajja
2017-05-24, 08:45
Man undrar om ni orkade äta middag efter den där ljuvliga tallriken. Mums!
/ Kajja bye_bye

Alala
2017-05-24, 09:19
Pikilia och ouzo skulle jag inte tacka nej till! :p

/ Anne :)

Kalimera
2017-05-25, 09:52
Jag minns en annan trevlig händelse som också den handlar om Pikilia.

Vi kom till den lilla fiskebyn Manganitis på Ikaria. Längst in i viken låg en taverna. Läget kunde inte vara bättre. Menyn var dock inte mycket att hurra för, inte om man vill kunna välja olika rätter. Åtminstone var det så när vi var här. Vi frågade en gammal man som såg ut som att han jobbade på tavernan vad som fanns på menyn, Pikilia blev svaret. Inget annat.

Så vi beställde en Pikilia för två. Den gamle mannen ringde ett telefonsamtal, vi hörde honom säga: mia pikilia, dio atoma (en pikilia för två personer).

http://www.kalimera.se/bilder/pikelia-ikaria.jpg

Under tiden vi satt på tavernan (det var underbart, tyst och stilla, och utsikten över havet var ljuvlig) hörde vi honom ringa samma samtal många gånger, alla som åt på tavernan åt Pikilia. Att det bara fanns en maträtt (se bild) gjorde inget, vi blev både mätta och belåtna.

Här finns bilder från denna lilla by (http://www.kalimera.se/grekland/ikaria/manganitis.html).

Celbe
2017-05-25, 11:27
Vi kom till den lilla fiskebyn Manganitis på Ikaria. Längst in i viken låg en taverna. Läget kunde inte vara bättre.

Trots att vi varit så flitiga besökare på Ikaria har vi bara varit i Manganitis en enda gång. Efter att ha lekt stengetter och klättrat ner (och upp igen!) på Seychellerna körde vi dit för att få något i oss. Tavernan i viken var stängd men möblerna stod ute så den var nog inte igenbommad. Hittade däremot ett annat litet ställe som låg vid vägen som går genom byn. Maten vi åt där var gudomlig!

Har ett minne från vägen till Manganitis också. Vi hade en ganska dålig karta att köra efter men tyckte att det inte spelade någon större roll för "vi hittar ändå". Lyckades dock komma till en vägkorsning där halva vägskylten hade trillat ner och vi hade ingen aning om vi skulle rakt fram eller svänga :D. Det framgick så klart av den delen av skylten som saknades. Nåja, vi kom rätt till sist och det hela blev en minnesvärd dag.

Celbe

Kalimera
2017-05-26, 08:44
Har ett minne från vägen till Manganitis också. Vi hade en ganska dålig karta att köra efter men tyckte att det inte spelade någon större roll för "vi hittar ändå". Lyckades dock komma till en vägkorsning där halva vägskylten hade trillat ner och vi hade ingen aning om vi skulle rakt fram eller svänga :D. Det framgick så klart av den delen av skylten som saknades. Nåja, vi kom rätt till sist och det hela blev en minnesvärd dag.Vi körde rätt, men hamnade fel. :)

Vi parkerade bilen lite för nära Seychellerna utan att tänka på backen upp. När vi skulle vidare ville inte bilen ta oss upp. Det var så mycket rullgrus att det var omöjligt. När vi plockat fram telefonen för att ringa efter hjälp gjorde vi ett sista försök, och då kom vi upp. :)

Kalimera
2017-05-26, 08:45
Idag blir det Feta Fourno, eller Fetaost i ugn som vi säger på svenska. Det är en enkel smårätt som (i det här fallet) innehåller feta, tomat, paprika, lök och oregano. Mumsfillibaba!

http://www.kalimera.se/bilder/feta-ost-tilos.jpg

Just denna åt vi på Taverna Armenon i Livadi på Tilos.

Kalimera
2017-05-29, 08:26
Nu blir det räkor, och inte vilka räkor som helst, det blir Symiräkor. Dessa räkor är friterade och är något av Symis nationalrätt. De äts som de är med hull och hår. Inget pill med skalande här inte. Det kittlar jättegott i kistan, som Baloo skulle ha sagt.

http://www.kalimera.se/bilder/tilos-rakor.jpg

Just dessa Symiräkor åt vi på Ouzeria Omonia på Tilos, och där heter rätten Tilosräkor. Så klart. :)

Alala
2017-05-29, 16:52
Visst ser de goda ut. Men räkor med skal på? :eek: flabb_flab Det har jag inte ätit. Går det verkligen bra att äta dem så?

/ Anne :)

kimmen
2017-05-29, 17:25
De äts som de är med hull och hår. Inget pill med skalande här inte.
På bilden ser det ut som att huvudet i alla fall är bortplockat...? :confused:

/kimmen

Masse
2017-05-29, 20:45
Nu blir det räkor, och inte vilka räkor som helst, det blir Symiräkor. Dessa räkor är friterade och är något av Symis nationalrätt. De äts som de är med hull och hår. Inget pill med skalande här inte. Det kittlar jättegott i kistan, som Baloo skulle ha sagt.

http://www.kalimera.se/bilder/tilos-rakor.jpg

Just dessa Symiräkor åt vi på Ouzeria Omonia på Tilos, och där heter rätten Tilosräkor. Så klart. :)

De här räkorna är ett mycket trevligt minne från Rafina för oss. Vid övernattning inför flyg hem bodde vi där en natt. Vid kvällspromenad blev vi inlockade till en taverna. Dels av mycket vänlig o försynt "inkastare". Men också av två lokala äldre gentlemän/gäster som varmt rekommenderade stället. De insisterade på att få bjuda på en karaff ouzo som garanti för vad de utlovade. Det blev en supergod middag med bl a de här små räkorna som smakar utmärkt också med skal. Att skala dem kan du glömma! De är för små för det. Men goda!

Masse

Kalimera
2017-05-30, 08:47
Visst ser de goda ut. Men räkor med skal på? :eek: flabb_flab Det har jag inte ätit. Går det verkligen bra att äta dem så? Jajamensan. De är pyttesmå och helt omöjliga att skala. :)

Alala
2017-05-30, 09:05
Ok, då är det bäst att smaka på dem nångång! :p

/ Anne :)

Kalimera
2017-05-31, 19:59
Ok, då är det bäst att smaka på dem nångång!Camilla äter det inte. Det knastrar som popcorn i munnen :)

Alala
2017-06-01, 10:37
Popcorn gillar jag. flabb_flab Men jag har lite den där känslan att räkskalen skulle kunna fastna i halsen.

Men bäst att testa själv. :D

/ Anne :)

KR
2017-06-01, 14:40
Mitt första möte med Symiräkorna var just på Symi 1989.
Det var en turkisk man som hade ett pyttelitet matställe och envisades om att vi skulle äta just dessa räkor.
Första gången försökte jag skala dom och mannen gjorde allt för att jag skulle äta dom på rätt sätt.
Andra gången tuggade jag dom för att sedan spotta ut skalen i servetten.
Tredje gången gick det galant och nu gillar jag dem så mycket.
Ibland behövs det lite tid och träning.
//
KR

Kalimera
2017-06-01, 19:10
Men bäst att testa självDu får träna, precis som KR gjorde. :)

Tredje gången gick det galant och nu gillar jag dem så mycket.Visst är det gott! klapp_klap