handdator

Visa fullständig version : Aprilresa till Kreta 2017


Arne
2017-04-14, 14:00
Aprilresan 2017. Kreta.

Efter en hektisk och jobbig flyttmånad kunna vi nu känna oss installerade i den fina HSB-bostadsrätten på Grubbe i Umeå.
I princip allt är nu klart, och vi trivas något så rent förträffligt i vår nya bostad.

I morgon Lördag bär det av för en fjortondagars tur till ett Kreta i vårskrud.

Avresa från Umeå Airport klockan elva med ankomst till Chania runt klockan 23.00. Hanim Lounge i Chania Old Town är förbokat för tvenne nätter. Hanims taxiförare George hämtar oss vid Airport för transport till Hanim i kvällens sena timme.

Hanim Lounge är beläget just nedanför den vackra kyrkan. Förvisso lär det under söndagens morgon bliva en hel del klockklang, men detta stör oss icke enär vi äro extremt morgontidiga till vår natur.

På måndagen blir det en taxi till Chora Sfakion. Detta betingat av att det på måndag alltfort är helgdag, och ingen bussförbindelse finnes att tillgå.
Taxiresan till Chora Sfakion betingar pris av 85 €.

Så blir det trenne nätter på Hotel Alykon i CF. Förbokat.

Efter detta blir det tre nätter i Anapoli, just intill Aradenabron med tillhörande ravin. Hotellet heter Xenonas.

Därefter ska vi fara vidare med färjan längs sydkusten till Paleochora med ett par timmars uppehåll i Agia Roumeli för byte av färja.

I Paleochora har vi bokat in oss på Haris Studios för trenne nätter.
Efter detta tar vi så bussen åter till Chania och Hanim Lounge för de två avslutande nätterna innan vi den 28 April far åter hem till Umeå. Avresa Chania klockan 09.00 och ankomst Umeå 18.30.

Vi återkommer enligt god sed och vänja med dagsrapporter under resans gång.

Livet leka…

Arne och Birgitta

Monica P
2017-04-14, 14:30
Varmt välkomna till våren- fast särskilt varmt är det inte än.

Alala
2017-04-14, 14:54
Ja, livet leka. _B-anana Härligt att få följa med er igen!

/ Anne :)

inkfish
2017-04-14, 15:35
Låter som en fin liten Kretaluff!

nickelena
2017-04-14, 21:03
Äntligen!!!
Som vi har väntat..._B-anana
Trevlig resa och glad påsk!

Lenabye_bye

Kajja
2017-04-14, 23:04
Ha en fin nerresa! Ser fram emot rapporter😊
/ Kajja bye_bye

LaRose
2017-04-15, 00:24
Härligt att trivas i sitt hem! Ha en god resa och en glad påsk!

Masse
2017-04-15, 00:56
Arne och Birgitta!

Så härligt att åter läsa några rader från er. Er förra reserapport blev ju såvitt jag förstått abrupt avbruten av Mr/Mrs Näthackers illdåd. Dessutom visste jag ju att ni stod mitt upp i flyttbestyr. Men trots det så kan det inte hjälpas att jag häromdagen med lätt oro började undra varför jag inte sett några tecken på ny reserapport.

Men, nu har vi således fått lugnande signaler här ovan. Ni är åter på G och vi ser som vanligt fram emot att få följa med er. Skönt!

Trevlig resa!

Masse

Netwolf
2017-04-15, 02:31
Härligt med en ny Kretarapport från AoB!

ingegerd46
2017-04-15, 09:35
Härligt med era reserapporter, har längtat jag också.

Aase
2017-04-15, 16:59
Hej A+B
Vi hänger också med. Det är kul med lite Grekland och Kreta. För oss blir det ju inte så mycket av den varan längre.
Skickar en påskhälsning från en portugisisk vingård.

Boa Viagem

Åse och Lasse

Carina
2017-04-15, 18:13
Trevlig resa, ser fram emot rapporterna.

Carina

Obo
2017-04-15, 20:07
Blir som vanligt intressant att följa er resa, vi följer nära i spåren, men vi blir i Loutro 23 -28/4.

Trevlig resa!

Arne
2017-04-16, 09:35
Söndag 16 April..

Oj,en mer än vacker morgon här på Hanim Lounge i Chania Old Town.

Solen flödar från en molnfri himmel, och det är allredan 16,5 grader ute.

Gårdagens resa från Umeå via Arlanda och Athen till Chania gick väldigt bra. Genomgående bokning Med SAS/ Aegean medförde att vi kunde checka in våra ränslar i Umeå samt hämta ut den vid ankomsten till Chania.

De fyra timmarna på Arlanda tillbringade vi i SAS Lounge vid terminal fem just invid gate 1. 219 Sek pp är enligt vårt förmenande ett bra pris.
Då ingår lugn och ro, en klart godkänd buffé samt fri tillgång till läsk, öl och vin.

Avresan från Arlanda medförde att vi kommo oss iväg 25 minuter före utsatt avgång.

Mellanlandning i Athen. Den ombyggda terminalbyggnaden medförde att vi kunde gå direkt till gaten för Aegeans Chaniaflight utan att behöva passera säkerhetskontrollen.

Vid ombordstigning förärades alla passagerare varsitt 40 cm högt stearinljus som gåva. Just innan vi skulle taxa ut för start kom en bil med två präster. En plåtlåda med ett levande ljus bars ombord att medföras till Chania för vidare befordran till Kretas kyrkor.

Enligt uppgift ska den heliga elden startat från klippgravens kyrka i Jerusalem att distribueras till Athen samt alla öarna med flygplats.
Vid ankomsten till Chania Airport väntade en mottagningskommitté bestående av en hederspluton soldater i full uniform samt en biskop med tillhörande entourage. Böner mumlades samt svängdes rökelsekar. Plåtlådan bars ut och placerades i en bil för vidare befordran till kyrkor att tända den heliga elden.

Vännen George väntade vid ankomst att bära våra ränslar till taxin för den korta färden ner till Hanim Lounge, där Rena tog emot i receptionen.

Vi förärades varsitt glas vitt vin från Santorini. Det formligen kryllade av folk på gatorna i området. Prästerna mässade i de knökfulla kyrkorna. Klockor klämtade och dynamitladdningar detonerades påsken till ära.

Vi nattade oss nöjda men trötta efter resdagens vedermödor.

Nu har shortsen kommit på.Vi ska så strax ta promenaden upp till Taverna Röda Cykeln för att ett krus vitt intaga.

Trenne bilder från denna dags morgon återfinnes i Kalimeras Facebook.

Arne och Birgitta

nekjam
2017-04-16, 11:00
Oh, äntligen första rapporten. Som vi har väntat! Vi hör att ni har det bara finemang. Fortsätt njut!bye_bye_B-anana

Majken och Pär

inkfish
2017-04-16, 13:05
Det låter som att ni fick en ståndsmässig ankomst! flabb_flab

Arne
2017-04-17, 09:26
Måndag 17 April. Chania. Färden går vidare.

En halvmulen morgon inleder denna dag. Nu klockan åtta visar termometern på 18,5 grader. Husets kolsvarta trivsamma katt anlände nyss att trakteras med kvarvarande rester från gårdagens middag.

I gårdagens vackra sommarväder gingo vi vid elvatiden upp till Taverna Röda Cykeln att på uteserveringen klyva ett krus vitt samt folkliv iakttaga.
Inslaget av turister var stort,men även många grekfamiljer voro ute att intaga påsklunch.

I hela området doftade det av lamm på grillarna. Flertalet grillar hade mekaniserats med elmotor som såg till att lammen snurrade runt för fin och jämn grillning.

Från den närbelägna kyrkan hördes via högtalare prästernas sakrala mässande. I grannskapet kunde också de mer profana explosionerna från dynamitladdningar höras. Grekisk påsk med andra ord…

Diverse nasare gingo omkring att saluföra sina varor. Ballongförsäljare, klockskojare blandades med diverse ensembler av divergerande kvalitet.

Vid tvåtiden stegade vi hemåt den korta vägen till Hanim Lounge att vila siesta. Arne tog omvägen via kiosken nästgårds att inhandla en flaska Sprite.
Nja, nu hade kioskmannen svårigheter att emottaga Arnes femtioeurossedel… Vad göra? Tja, sade kioskmannen, ta din spriteflaska a pris 90 cent och kom åter i afton att betala när du fått din stora sedel växlad. Så fick det bli.

Efter skön siestavila gick vi vid sextiden ner till venetianska hamnen att spisa middag vid vår favorittaverna, belägen just nästgårds den gamla turkiska moskén. Kourvas heter Tavernan. Densamma är vida känd för sin utmärkta service parad med rikt matutbud samt hyfsade priser.

Tråkige Arne fastnade genast för en schnitzel med champinjonsås medan Birgitta fann tycke för en vegetarisk soppa. Ett helkrus vin därtill.
Notan landade på 28 €. Normalpris här i Chania, men tio € dyrare än på sydkusten, men det får man ta. Är det turistort så är det.

Karaffen med flygfotogen lämnade vi därhän,men glassenoch de goda kakorna läto vi oss väl smaka av.

Så vandrade vi mätta och belåtna hem att natta oss. Arne tog omvägen över kiosken att betala den stående krediten på 90 cent.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i Kalimeras Facebook.
Nu invänta vi George och hans mercedestaxi som ska taga oss till Chora Sfakion vid pass klockan elva.

Innan dess ska vi gå ner till receptionen här på Hanim Lounge att betala för våra tvenne dygn här. Vi får ge 50€ per natt eftersom det är ”Påskpris” annars brukar vi i lågsäsong ge 35-40 €.

Livet leka alltfort…

Arne och Birgitta

Monica P
2017-04-17, 10:08
Klockan elva läser jag det här, just nu kliver ni väl in i taxin. Hoppas ni får en fin tur- risk för regn senare i dag.- Jag log när jag läste om ert intryck av den grekiska påsken, de blandade ljud-och ljussensationerna utan vilka det inte blir grekisk påsk... samma registrerade jag i fredags, sen har jag i stort sett hållit mig inne, för dynamitsmällarna kan jag vara utan.

Dock åt vi traditionsenligt en fin middag hos vännerna Anna, Manolis och Dimitri: "fylla" som är kalymniska vinbladsdolmar, katsiki (killing) i ugn, lever på två sätt, sallader och och risfyllningen som hör till köttet. Allt jättegott. Ingen flygfotogen i sikte.

Berätta mer!

Alala
2017-04-17, 10:11
Tittade just på bilderna på facebook. Ser skönt ut där i solen. Här har vi haft en så kall påsk.

Fin fortsättning på färden!

/ Anne :)

Monica C
2017-04-17, 12:38
Dock åt vi traditionsenligt en fin middag hos vännerna Anna, Manolis och Dimitri: "fylla" som är kalymniska vinbladsdolmar, katsiki (killing) i ugn, lever på två sätt, sallader och och risfyllningen som hör till köttet. Allt jättegott. Ingen flygfotogen

Oj Monia P så gott allt de där lät👍🍷

Arne o Birgitta kul att få hänga med på den här resan,era rapporter är beroendeframkallande!
Monica😎

Kalimera
2017-04-17, 19:11
Här har vi haft en så kall påsk.Snöade här på Påskafton och idag. :mad:

Kul att ni är på gång igen Arne och Birgitta!

Njut av livet! klapp_klap

Arne
2017-04-18, 08:29
Tisdag 18 April. Chora Sfakion.

Vi sitta nu långfrukost på vår balkong här vid Alykion Hotel att njuta i det fina vädret. Allredan 24 grader ute samt sol från molnfri himmel.

Hotellet har samma ägare som Stavris Hotel. Rummet är trivsamt med trinett samt bra dusch/toalett. Sköna, ehuru enligt Birgitta en smula hårda sängar.. Sol på balkongen hela förmidagen.

Vid pass klockan elva igår kom George med sin Mercedestaxi att hämta upp oss för färden till Chora Sfakion. Vi mellanlandade strax bortom Vrissis för en bensträckarpaus, och fortsatte därefter längs den gudomligt vackra vägen över bergen. De sista två milen går längs Imbrosravinen. Vi fick förmånen att se tre örnar samt tvenne lammgamar längs förden.

Väl framme vid Chora Sfakion sutto vi oss genast ned vid ”Oves Hörna” att klyva ett krus vitt. Taxiföraren äskade 80 € för färden. Han erhöll 90 för den lugna färden samt excellent guidning.

Husets hund, den trivsamma gatukorsningen, kom genast fram att hälsa samt bliva vederbörligen kliad av Arne. Jycken parkerade sig sedan invid våra två ränslar.

Kustfärjan Samaria anlände vid lunchtid med fordon och passagerare, för att strax därefter avsegla mot Loutro och Ag Roumeli. Färjan kom så åter till Chora Sfakion vid femtiden på aftonen.

Så gick vi den korta promenaden ner till vårt Hotel att rummet i anspråk taga. Efter ett par timmars välbehövlig siestavila var det så dags att gå ut på byn att spisa middag. Vår faavorittaverna är Livikon som är beläget i bottenvåningen på hotellet med samma namn.

”Snajdaren” tillika chefskyparen hälsade oss varmt välkomna åter till Chora Sfakion och tavernan. Arne fick sin goda schnitzel med champinjonsås medan Birgitta valde en köttbit med kryddig sås därtill.
Tillsammans med ett krus vitt och en ouzo landade notan på 26 €.

Så hemåt att lyssna på sportradion innan nattning. Arne tog vägen via Market att viktualier inhandla.

Lite bilder från gårdagen ligga så strax inne i Kalimeras Facebook.

Idag ska vi ta en förmiddagspromenad ner till Oves Hörna, (Taverna Delfini) att folkliv iakttaga. Det är för årstiden många turister på byn, mestadels vandrargrupper och pensionärer.

Arne och Birgitta

yannis
2017-04-18, 13:36
Gårdagens höjdpunkt var utan all tvivel bergsresan mellan Chania och Chora Sfakion.
Georg körde sin taxi och informerade oss på god engelska om sevärdheter och allt annat. Han är med i den nationella vandringsgruppen och har besökt dom 36 största bergen/fjällen på Kreta. Nyckel till alla toppstugor har han. Denna förening ska vandra Samariaravinen den 22-23 april för att kolla så allt är OK inför turistsäsongen. Det är cirka 200 vandrare som gör en genomsyn och man övernattar i sina sovsäckar. Han hoppas att ravinen kan öppnas runt den 2 maj, men det beror också på hur regnet/snön har runnit bort.
På förfrågan från oss om alla trafikmärken som har "skottskador" på sig här på Kreta sa han att Kreta är "Vilda Västern". Man använder inte pistol utan automatkarbiner som finns i många gömmor. Men om polismyndigheten kommer på någon blir det dryga fängelse.

Resan så. Vi kom till Vrisses och skulle göra ett stopp där, vid bron. Men där var det fullt med bilar, både före, på och efter bron, så vi åkte vidare en bit innan vi gjorde ett stopp. Runt bron och längs bäcken/ån hade det tillkommit en del tavernor. Väldigt förstående, då det är väldigt vackert där. I synnerhet nu då bäcken var fylld av vatten.
Vi fortsatte vidare och en hel del stenar haade rasat ner från bergen på vägen. Sedan kom vi till getområdet. Massor med killingar sam vuxna gick längs vägen och vid sidan av. Killingarna var bara så söta.
Imbrosravinen sen, den kan man bara inte se nog av! Den är så vacker. Vägen följer den en bra bit.

Sen den slutliga synen.Frangokastello långt till vänster OCH havet framför oss! Nu har vi kommit fram. Igen. Vad gör Chora Sfakion så speciell?

Birgitta.

Alala
2017-04-18, 18:41
Väldigt trevlgt att läsa din berättelse om bilfärden, Birgitta. Jag ville bums göra samma tur. :D Tyvärr kan jag inte det snyft_drop så jag får nöja mig med detta tillsvidare.

Men det är så fint att ni berättar båda två, Arne och Birgitta. Tack för trevlig läsning!

/ Anne :)

Arne
2017-04-19, 08:15
Onsdag 19 April. Chora Sfakion.

Växlande molnighet inleder denna morgon. 20,6 grader nu strax efter klockan sju.
Vind och vågor har mildrats sedan gårdagen.

Efter gårdagens långfrukost på balkongen vandrade vi så ånyo ner till Oves Hörna att intaga ett förmiddagskrus samt beskåda folkliv i närområdet. Frånsett blåsten var det varmt och skönt på Oves uteservering. Den lilla kustfärjan Neptuni anlände vid lunchtid. Denna färja tar endast passagerare och gods.

Vi passade på att i biljettkiosken efterhöra tider och priser inför söndagens avresa till Paleochora via ett femtimmarsuppehåll i Ag Roumeli med byte av färja. Biljettpriset är 20,3 € pp enkel resa.

Vi vandrade hemåt vid ettiden att vederbörlig siestavila intaga.
Vid pass halv fyra gick vi ånyo ut, denna gång till Taverna Three Brothers. Vinden var kraftig och vågorna slog in mot stranden med full kraft. Detta oaktat var det en hel del turister nere att sola och bada.

Vi fick besök av en fd Umeåbo, Catarina, som ingick i det sällskap som deltog i en vandringsvecka här på sydkusten under ledning av Olle (Fysimera).
Gruppen skulle spisa middag samt övernatta här i Chora Sfakion, för att under onsdagen fortsätta till Plakias för nya äventyr.

Vi gick vid femtiden ner till Taverna Livikon att spisa middag. Olle med vandrargruppen åt också middag på Livikon. Vi fick en trevlig pratstund med Olle.

Arne hittade en favorit på matsedeln, nämligen rökt bogfläsk med klyftpotatis. Birgitta fick sin kycklingfilé med den goda kryddstarka såsen.
Med notan på 26 € inklusive ett krus vitt följde ett par väldigt goda bitar sockerkaka i lag samt terrinen med flygfotogen. Sockerkakorna läto vi oss väl smaka, medan flygfotogenet fick återvända till köket i ograverat skick.

Nu ska vi vid pass halv elva gå ner till Oves Hörna för ett förmiddagskrus vitt. Vi ska även ta omvägen över Turistbyrån att efterhöra busstider inför torsdagens färd upp till Anapoli invid Arandenaravinen. Alternativt finnes det annars Taxi att tillgå.

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i Kalimeras Facebook.

Arne och Birgitta

Kalimera
2017-04-19, 18:57
Sen den slutliga synen.Frangokastello långt till vänster OCH havet framför oss! Nu har vi kommit fram. Igen. Vad gör Chora Sfakion så speciell?Jag tror att mycket är den resa som du beskrev så fint. Det, och att byn ligger lite vid vägs ände. :)

Vi ska även ta omvägen över Turistbyrån att efterhöra busstider inför torsdagens färd upp till Anapoli invid Arandenaravinen. Alternativt finnes det annars Taxi att tillgå.Det ser jag verkligen fram emot. Där har vi aldrig stannat över natten så jag ser fram emot att höra hur det är. klapp_klap

Lite bilder från gårdagen ligga strax inne i Kalimeras Facebook.Jag såg några som badade! :eek:

Arne
2017-04-20, 08:15
Torsdag 20 April. Chora Sfakion.

Vi sitta nu långfrukost på vår eminenta balkong vid vårt Hotel. Vädret nu alltfort vackert, och temperaturen stiga för var dag. Nu klockan sju visar termometern allredan på 21,3 grader och solen flödar.

Kustfärjan Samaria har under natten legat vid kaj här i Chora Sfakion, och ska mera troligt avsegla vid pass halv tio denna förmiddag.

Denna morgon kunna vi för första gången på denna resa se ön Gavdos vid horisonten.

Under gårdagens förmiddag gick vi vid elvatiden ner till Oves Hörna att förmiddagskruset vitt intaga samt folkliv iakttaga.
Den kurs i Grekisk dans som varit på byn hela denna vecka har hållit till på takaltanen till Hotellet just där piren börjar.

I afton ska det bli dansuppvisning i samband med att en ensémble från Paleochora ska anlända hit till C.F. Uppträdandet ska enligt uppgift ske på Taverna Lefkka Ori och taga sin början vid åttatiden.

När vi vid ettiden lämnade Oves Hörna gick Arne iväg till taxistationen för att förbeställa en taxi för dagens resa till Anopoli. Taxis ska hämta upp oss vid tolvtiden idag på Oves Hörna. Priset är 25 €, lite högt kunna vi tycka, men det får vi ta.

Under gårdagen kunde vi via turistbyrån och nätet konstatera att det skulle bli vissa svårigheter att på söndag ta oss vidare till Paleochora, men att vi under lördagen kunde via buss komma oss till Paleochora med bussbyte i Chania. Vi kontaktade hotellet i Anopoli, och det gick bra att dra ner bokningen till tvenne nätter i stället för tre.

Vid pass halv två igår vandrade vi hem att siesta vila innan det vid tretiden var dags att taga den korta promenaden till Three Brothers Taverna. Det var en hel del turister nere vid stranden att sola och bada.
Denna eftermiddag var det inga höga vågor att brottas med.

Så, vid femtiden gick vi ner till Taverna Livikon att spisa middag. Vi tog varsin köttbit med god sås som sköljdes ner med ett krus vitt.
Maten smakade som alltid på Livikon utsökt.
Notan stannade på 26 €. Med notan kom det in varsin bit sockerkaka samt en terrin flygfotogen.

Vid sjutiden gick vi åter till vår studio att lyssna på kvällsekot samt sportnyheterna på P4 Västerbotten.

Lite om vårt Hotell nu. Hotellet håller god standard och rummen städas var dag. AC ingår i priset. Ska vi så anmärka på något så är det en smula lyhört här. Man kunna förledas tro att dörrar och väggar är av wellpapp…

Men detta har vi ändock kunnat hantera.

Några bilder från gårdagen ligga så strax inne i Kalimeras Facebook.

Livet leka alltfort.

Arne och Birgitta

PA
2017-04-20, 08:45
Hej alla
Härliga bilder, några som badade.. Men det var värre för några årtionden sedan, när finska bolag körde charter till Rhodos med start i februari. Deras badande var en begivenhet för lokalbefolkningen! :)

//PA _B-anana

Arne
2017-04-21, 09:25
Fredag 21 April. Bergsbyn Anapouli invid Aradenaravinen.

En mulen morgon inleder denna dag. Fattiga 16 grader nu halv nio.
Det synes dock ljusna över de höga bergen. Det märks att vi bor uppe på högplatån ovanför Chora Sfakion

Under gårdagen hämtade vår förbeställda Taxi upp oss för färden till Anapoli. Strax efter busshållplatsen i CF viker vägen brant av åt vänster.
En smal men ändock asfalterad serpentinväg slingrar sig upp längs det höga fjället mellan SF och Loutro.

Det var gott om getter längs färdvägen,men getterna voro trafikvänliga och höllo sig längs vägrenen när fordon skulle passera. Vi såg även ett antal stora rovfåglar vilka majestätiskt seglade över nejden.

Efter en så där 20 minuters färd kom vi fram till Anapoli.Vi stannade vid det lilla bageriet just ett hundratral meter från byns torg. Bagaren var ägare av hotellet vi skulle bo på. Bagaren bad oss sitta ner på uteserveringen samt trakterade oss med ett krus vitt samt tilltugg i form av en korg med söta kringlor. Därtill ett fat med bananer, klyftpäron samt skalade mandariner.
Att betala för förtäringen var icke att tänka på.

Efter en dryg timme ledsagade oss bagaren ner till hotellet. Bagaren bar våra tvenne ränslar det hundratal meter det var till vår studio. Hotellet bestod av tvenne relativt nybyggda hus med tiotalet studios i vardera. Bottenvåningens studios hade stora altaner medan de en trappa upp var försedda med balkong. Hotellet heter Xenonas.



Rent och snyggt i vår studio, och rymligt därtill. Två sängar, samt fanns det därtill en bäddsoffa med plats för ytterligare två bäddar. Separat köksavdelning med kyl, spis, ugn samt diskbänk. Köksutrustningen var riklig och det fanns intet mer att önska.

Toan med dusch och allt var fräsch.
Någon AC var däremot icke att skymta.

Enligt bagaren var vi de första övernattande gästerna för säsongen. Byns innevånare får enligt bagaren sin försörjning av olivodlingar samt biodling och djurhållning. Turistnäringen kommer därtill mera som ett extra tillskott.


Efter en skön siestavila gingo vi så de cirka tvåhundra meterna upp till bytorget och dess taverna. Enligt uppgift på nätet skulle det i byn finnas tvenne tavernor,men vi fann endast denna. Det visade sig dock vara en mycket trivsam dito med rikligt matutbud..
Vid torget fanns även byns minimarket med förvånandsvärt bra sortiment

Birgitta valde en vegetarisk maträtt medan Arne tog lammkorv. Lammkorven smakade gudomligt gott med den fina välbalanserade kryddningen. Notan stannade på 16 €.

Birgitta passade även på att inhandla en kiloburk av byns lokalproducerade bergshonung. Pris elva € för kiloburken.

Så vandrade vi mätta och belåtna hemåt. Heltvisst var det lite kyligt på aftonen med 16 grader. Vi hade gärna sett en AC med möjlighet att bringa värme i studion. Det fanns dock extrafiltar i garderoben att ta till inför nattningen, så det ordnade sig.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i Kalimeras Facebook.
Nu klockan nio har ånyo solen tittat fram och utetermometern visar på 17 grader. Det tar sig…

Arne och Birgitta

Kalimera
2017-04-21, 10:57
Under gårdagen hämtade vår förbeställda Taxi upp oss för färden till Anapoli. Strax efter busshållplatsen i CF viker vägen brant av åt vänster. En smal men ändock asfalterad serpentinväg slingrar sig upp längs det höga fjället mellan SF och Loutro.Jag älskar den vägen! klapp_klap

Bild på vägen finns på vår engelska fotosida (http://www.picturesfromgreece.com/crete_chora_sfakion.html).

Är det fler turister däruppe? Ska ni besöka bron?

Tack för bilderna! klapp_klap

Alala
2017-04-21, 13:03
Fantastisk bild, Janne! Är det kanske denna väg:

https://www.youtube.com/watch?v=RyGUeV6zjVo&feature=youtu.be

Där kör man vidare från Anopoli och över Aradenabron. :eek:

Ha en trevlig vistelse i Anopoli, Arne och Birgitta!

/ Anne :)

Netwolf
2017-04-21, 14:25
Hotellet heter Xenonas.

Ja, det betyder väl "Rum" på grekiska? Som det var förr i tiden, när skobutiken hette "Skor" och den lokala klädmagasinet hette "Kläder". :)

Påminner mig en gång om när jag var på lokal i finländska Torneå. Ett bekant med känningar där, sporte var jag varit och jag svarade att det hette "Ravintola". Ja, smålog han. På finska betyder det resturang! :rolleyes:

/Netwolf

Kalimera
2017-04-21, 16:19
Fantastisk bild, Janne! Är det kanske denna väg:Yepp.

Ja, det betyder väl "Rum" på grekiska? Xenos betyder vän och främling på grekiska, det är antagligen en böjning på det ordet.

Netwolf
2017-04-21, 17:28
Xenos betyder vän och främling på grekiska, det är antagligen en böjning på det ordet.

Ja, det var min första tanke med, men så körde jag translate och fick svaret rum... (eller mena dom spriten? :D)

Monica P
2017-04-21, 19:52
"Xenona" kallar man de små härbärgen och rum som många kloster har. Det betyder mycket riktigt rum för främlingar/gäster.

Arne
2017-04-22, 07:31
Lördag 22 April. Anapoli. Färden går vidare.

En bistert kylig morgon inleder denna dag. Vid pass klockan sju visade altantermometern på fattiga 12 grader!

Turligt nog har vi 20 grader inne i studion. Vi använder spisens ugn med öppen lucka att hålla värmen inomhus i studion.

Under fredagens förmiddag gick vi ner till byns torg att sitta Taverna. I väntan på kruset med vitt gick Arne ut att försöka lokalisera den andra tavernan som skulle finnas i byn. Jodå, strax ovanföir torget hittade han den saknade Tavernan. Även denna taverna hade uthyrning av rum och studios. Tavernaägaren inbjöd Arne att se rum och studios.

Det var prydliga rum en trappa upp. Tiotalet till antal.

Så ner till torgtavernan igen att ett glas vin ur kruset intaga tillsammans med Birgitta. Vi fick av tavernaävaren information om byn. Man hade efter idogt arbete lyckats få till stånd att en ambulans placerats i byn på årsbasis tillsammans med en ambulanssjuksköterska.
Ett litet apotek finnes även invid torget tillsammans med en liten minimarket.

Något brandförsvar har byn icke. Närmaste brandkår återfinnes i byn Vrisses, dryga timmens resa hit därest elden skulle komma lös…

Efter sedvanlig siestavila gick vi vid femtiden upp till torgtavernan att spisa middag. Arne fick sin kyckling med klyftpotatis medan Birgitta mumsade på keftedes i tomatsås. Notan stannade på 16 €,och då ingick ett krus vitt samt grekkaffe med en liten metaxa.

Innan vi gick hem passade Birgitta på att ur tavernans sortiment inhandla tvenne halvkilosburkar med syltade frukter a fem € burken.

Åter till studion att planera inför lördagens avresa till Paleochora.Taxi för färden åter till Chora Sfakion förbokades till klockan 09.00.
Vi har nu bestämt att det får bli buss till Paleochora. Bussbyte vid Chania bussterminal.

Vännen Flora på Haris Hotel har lovat hämta upp oss vid bussens ankomst till Paleochora. Studio nummer fyra är reserverad för vår räkning fyra nätter.

Nu har vi packat färdigt våra ränslar och ska så strax taga den korta promenaden till Bageriet att betala för vårt boende här på Xenonas Hotel.
Priset är 35 € per natt. Detta är ett enligt vårt förmenande utmärkt och prisvärt boende. Egen hemsida; www.crete.xenonas-anapoli.gr

Arne och Birgitta

Från ett småkyligt Anapoli

Alala
2017-04-22, 07:45
Tack för rapporterna från Anopoli. Lite tråkigt att vädret var så kyligt, men det tycks vara kallt lite överallt i Europa just nu. Vi har fått lite snö här idag, men haha, det är ju inte alls ovanligt förstås. :D

Ser att det skall regna i Chania idag, Hoppas det går över snabbt och solen kommer tillbaka.

/ Anne :)

Netwolf
2017-04-22, 08:53
"Xenona" kallar man de små härbärgen och rum som många kloster har. Det betyder mycket riktigt rum för främlingar/gäster.

Se där. Då fick vi en förklaring till det med :)

Kalimera
2017-04-22, 14:20
Vi har nu bestämt att det får bli buss till Paleochora. Bussbyte vid Chania bussterminal. Varför inte båten?

Arne
2017-04-22, 14:36
Av flera skäl. Regnväder och fattiga 13 grader ute. Att då sitta i väntan på färjebyte i Ag Roumeli i fem timmar tedde sig icke så lockande.

Bussen till Paleochora via Chania kom fram fyra timmar innan färjan, dels var det även tio Euro billigare med buss än färjan. Planen var dock att taga kustfärjan, men vädret gjorde att vi ändrade oss.
Nu skina solen över Paleochora.

Arne och Birgitta

Haris Studios Paleochora direkt

Kalimera
2017-04-22, 14:41
Av flera skäl. Regnväder och fattiga 13 grader ute. Att då sitta i väntan på färjebyte i Ag Roumeli i fem timmar tedde sig icke så lockande.

Bussen till Paleochora via Chania kom fram fyra timmar innan färjan, dels var det även tio Euro billigare med buss än färjan. Planen var dock att taga kustfärjan, men vädret gjorde att vi ändrade oss.
Nu skina solen över Paleochora.

Arne och Birgitta

Haris Studios Paleochora direkt

Då förstår jag. :)

Ha det gott i Paleochora! bye_bye

Arne
2017-04-23, 08:16
Söndag 23 April. Paleochora.

En vacker morgon här i Paleochora. Alla elaka moln har försvunnit i fjärran, samt har solen och värmen kommit åter. Termometern på altanen visar nu vid åttatiden på 19,3 grader. Echaterine anlände tillsammans med sina hundar, Elvis och Ranja att på W.E Café iordningsställa för frukostserveringen.

Gårdagens beslut att taga bussen till Paleochora via Vrisses och Chania Bussterminal visade sig i efterhand vara ett lyckokast. De turister som tog kustfärjan via Ag Roumeli anlände hit till Paleochora först vid sjutiden på kvällen efter en vådligt gungig färd med den lilla färjan Neptuni.

Vi anlände redan vid tretiden hit till Pale,och Flora hämtade upp oss vid busstationen för transporten till Haris Studios. Vi installerade oss i studio nr fyra samt gingo sedan upp till W.E Café att hälsa på ägarna och personalen.
Stamgästerna från byn hade intagit sina fasta platser att pimpla raki och öl.
Echaterines hundar kommo genast fram att hälsa oss välkomna.

På Echaterines förslag enades vi om att spisa middag uppe på granntavernan, Methexis vid sextiden. Echaterine samt danske Lars följde med att umgås under gemytliga former.
In i köket att botanisera i grytornas läckerheter.

Mama och sönerna hälsade oss välkomna åter till Methexis samt Paleochora. Maten smakade som alltid rent utmärkt gott. Notan stannade på totalt 56 € inklusive ett helkrus vitt samt ouzo. Vi klöv notan på fyra rakt av.
Med notan anlände en terrin Raki, som underlig nog faktiskt smakade riktigt bra.


Så vid pass halv nio hem att natta oss i den fina studion.

Några bilder från denna dags morgon ligga strax inne i Kalimeras Facebook.

Arne och Birgitta

soleanti
2017-04-23, 09:10
Åh va härligt att ni är i Paleochora. Vii åker dit den 5 maj. Finns det bankomat i Paleochora och chora sfaktion? Alltid roligt att läsa era berättelser. Läser högt för maken varje förmiddag.
Är den någon taverna man inte får missa i Pale och S F?

Arne
2017-04-23, 10:55
Jodå, det finnes bankomater i såväl Chora Sfakion som Paleochora.
De fungerar alldeles utmärkt.


Arne

yannis
2017-04-23, 13:32
Åh va härligt att ni är i Paleochora. Vii åker dit den 5 maj. Finns det bankomat i Paleochora och chora sfaktion? Alltid roligt att läsa era berättelser. Läser högt för maken varje förmiddag.
Är den någon taverna man inte får missa i Pale och S F?

I Paleochora äter vi oftast på Water Edge Cafe. Men det är ju ett cafe, men Ekaterina och Flora har fina middagsmenyer. Methexis är bästa tavernan i Paleochora. Mamas sallad är godomlig! Pizzeria Odyssey har fantastiska pizzor, bästa i Grekland. Men har mycket mer god mat. Marianne på Inochous lagar bra mat.
I Chora Sfakion fastnade vi för Livikon men även Lefka Ori har god mat.

Birgitta.

soleanti
2017-04-23, 16:49
Tack för tipsen.

Kalimera
2017-04-23, 16:55
Gårdagens beslut att taga bussen till Paleochora via Vrisses och Chania Bussterminal visade sig i efterhand vara ett lyckokast. De turister som tog kustfärjan via Ag Roumeli anlände hit till Paleochora först vid sjutiden på kvällen efter en vådligt gungig färd med den lilla färjan Neptuni.Vilken tur ni hade som bytte till bussen. Den turen skulle jag inte velat åka, i alla fall inte i det vädret!

Sol och hav
2017-04-23, 17:16
Jättekul att höra om er resa!
Ligger det några soldyrkare på stenstranden än?
Går det att bada där eller är det för kallt i vattnet ännu?

Just nu tittar jag på hur förhoppningsvis flygstol dit går ner lite till i pris...till4/5.

/Maria

Arne
2017-04-24, 09:36
Måndag 24 April. Paleochora.

Ånyo en dag med vackert sommarväder här i Paleochora på Haris Studios.
Redan klockan sju denna morgon noterade vi 22 grader på utealtanen. Det fick alltså bli långfrukost på altanen i den livgivande solen. Tvenne fiskebåtar voro i arla morgonstund ute att draga nät. Detta till glädje för såväl fiskaffären som tavernaägarna.


Under gårdagens förmiddag stegade vi enligt god sed och vänja upp till W.E Café att umgås med övriga gäster samt intaga ett livgivande krus vitt med en tallrik svarta kryddiga oliver som tilltugg.

Den norska kvinnan bosatt i byn var på plats, liksom Danske Lars. Byns stamgäster fanns också på plats. Det medelålders paret från Schwitzerland sutto att intaga sin frukost. Skepparen som normalt kör utflyktsbåten från Pale till Elafonissis satt vid stambordet tillsammans med Vägverkaren och Discomannen. Hortamannen anslöt strax därefter.

Echaterine hade med sig en hel kasse med kvistar av rosmarin samt en halvlitersflaska melloraki som gåva till oss.

Nu finnes det endast snö att skåda på de allra högsta fjälltopparna bortom Krokodilberget. Solen taga hårt på snöfläckarna så här års.

Efter en god siesta gick vi som planerat vid femtiden upp till W.E att spisa middag. Det fick bli varsin god omelett med välstekt bacon. Till detta ett krus vitt. Notan landade på 12 €.

Echaterine meddelade att hon under söndagens afton skulle taga bussen in till Chania för att under måndagens förmiddag gå till magistraten att få sina papper stämplade för 2017. Arbets- och uppehållstillstånd med mera.

Vi vankade hemåt vid åttatiden att lyssna på nyheterna samt sportradion innan det var dags för nattning.

Lite bilder från gårdagen samt denna dags morgon ligga så strax inne i Kalimeras Facebook.

På förfrågan; Jodå det ligga solpressare här nere vid klippstranden. Huruvida de taga sig dopp eller en, detta undandrager sig vår horisont,men enligt Haris ska det inne i klippbukten vara 19-20 grader i vattnet nu när solen ligga på.


Arne och Birgitta

yannis
2017-04-24, 14:23
Bea, och för andra intresserade:
Vi var till turistbyrån idag och frågade om Sofia-båtens tidtabell från Paleochora till Elafonisi.
I högsäsong går den alla dagar vid tjänligt väder klockan 10 med retur klockan 16.
I lågsäsong går den nog inte på söndagar, onsdagar och fredagar.
I slutet av maj har dom normala turer, men skepparen brukar ibland starta redan den 5 maj.
Ett tips är att ta kontakt med resebyrån i Paleochora. Dom håller sig uppdaterade.

Alla är så vänliga här och försöker ge rätt information.

Livet leka, Birgitta.

Arne
2017-04-25, 07:58
Tisdag 25 April. Paleochora.

Samma oförskämt vackra väder även denna morgon. Några temperaturuppgifter kunna emellertid icke givas enär batterierna i termometern ledsnat. Arne ska under dagen ut att inhandla nya batterier.

Vid sjutiden anlände kustfärjan Samaria från Gavdos, där hon
legat för ankar under natten. Det måste vara en rent okristlig avgångstid enär gångtiden för överfarten är cirka tre timmar. Neptuni ska avgå mot Ag Roumeli vid pass halv nio nu denna morgon.

Igår vid halv elva parkerades Birgitta på W.E Café och Arne gick ner till byn att besöka apoteket att inhandla lågprismedikamenter till Birgitta.

Det fick även bli ett besök på turistbyrån att efterhöra starttider för endagsturerna mellan Paleochora och Elafonissi. Enligt byrån skulle trafiken komma igång runt den 5 Maj därest vind och vågor icke lägga hinder i vägen.

Arne sammanträffade med Mayor och dennes sekreterare. Det fick bli en kopp kaffe under gemytlig samvaro. Borgmästaren lät meddela att familjens dotter skulle döpas nu på Lördag, och undrade om Arne kunde tänka sig att ställa upp som Gudfar för dottern. Arne tackade för erbjudandet,men avböjde vänligen men bestämt.



Efter en sittning på W.E var det så dags att intaga siestavilan.

Vid femtiden gick vi ånyo upp till W.E att spisa middag.. Echaterine hade vid tretiden på eftermiddagen återvänt från Magistraten i Chania med prydliga stämplar på alla erforderliga papper.

Echaterine berättade att nu på Lördag ska den årliga vinfesten äga rum här i Paleochora. Besökarna får köpa sig varsitt vinglas av arrangören, till pris av två Euro. Därefter är det bara att går runt till byns näringsidkare att pimpla vin av divergerande styrka och smak i mängd besökaren själv får avgöra.

Lite bilder från gårdagen ligga nu inne i Kalimeras Facebook.

Arne och Birgitta

Monica P
2017-04-25, 08:21
Gudfar!!! Hedersmedborgare Arne...Även om du avböjde (klok man) lär du inkomma med en trevlig present till barnet...

Att vara gudfar/gudmor i Grekland innebär mycket, framför allt barnets kristliga uppfostran vilket jag tror att alla numera glömmer så fort de kan, men däremot ska barnet ha presenter vid namnsdag och påsk. Inte förhandlingsbart...

Så ska man under dopceremonin läsa Fader Vår och annat i barnets ställe. Föräldrarna spelar passiv roll under ceremonin, som är lång och jobbig för barnet. Följs ofta av en stor fest med massor av folk.

Våra grabbar hade hunnit bli 4-5 år när vi skulle ordna det här. 1974 den ene, då var det Cypernkris, så det blev en kort fest, och 1984 den andre, då blev det ett stort kalas i alla fall.

Men ta det som en stor hedersbetygelse att du blivit tillfrågad!

Bea
2017-04-25, 08:53
[QUOTE=yannis;396958]Bea, och för andra intresserade:
Vi var till turistbyrån idag och frågade om Sofia-båtens tidtabell från Paleochora till Elafonisi.

Tack, uppskattar infon! Låter bra för oss som tänkte ta båten 24 eller 25 maj!

Ha en fortsatt skön semester, här i Umeå är det isande kallt, under 0 och inte särskilt skönt.


Bea

Alala
2017-04-25, 09:15
Echaterine berättade att nu på Lördag ska den årliga vinfesten äga rum här i Paleochora. Besökarna får köpa sig varsitt vinglas av arrangören, till pris av två Euro. Därefter är det bara att går runt till byns näringsidkare att pimpla vin av divergerande styrka och smak i mängd besökaren själv får avgöra.

Arne och Birgitta

Detta låter ju hur bra som helst! _B-anana Ni skall väl delta? Eller skulle ni hem före det kanske? Lite dålig timing i så fall. :D

/ Anne :)

Arne
2017-04-25, 09:43
Nix, V i lämnar Paleochora under morgondagen, Onsdag, att fara åter till Chania för tvenne övernattningar på Hanim Lounge innan hemfärden fredag 28 April.


Det hade dock varit intressant att bevista Vinfesten nu på Lördag.

Arne och Birgitta

Athanasia
2017-04-25, 13:24
Oj.är det redan dags för hemfärd..Det har varit trevligt att följa Er resa.Lite drygt en månad så är det dags även för oss.Jippie

kari
2017-04-25, 15:54
Nix, V i lämnar Paleochora under morgondagen, Onsdag, att fara åter till Chania för tvenne övernattningar på Hanim Lounge innan hemfärden fredag 28 April.


Det hade dock varit intressant att bevista Vinfesten nu på Lördag.

Arne och Birgitta

Vi får ta oss av vinfesten:D
Men litt synd vi er så måteholdne;)

Arne
2017-04-26, 07:20
Onsdag 26 April. Paleochora.

Gyllne morgon. Samma vackra väder även denna dag. Det bådar gott inför dagens resa åter till Chania och Hanim Lounge. Vi har bokat tvenne nätter inför fredagens hemresa till Umeå via Athen och Arlanda.
Bra flygtider med avresa från Chania klockan nio fredag förmiddag, och ankomst till Umeå klockan 19.00.

Termometern på utealtanen visar nu klockan sju på icke föraktliga 18 grader, och solen flödar från klarblå himmel.

Under gårdagen gingo vi upp till W.E att umgås med vännerna. Jörg med Hustru från Radio Kreta anslöt till gänget. Arne ut vid elvatiden att inhandla batterier till termometern.

Efter en skön siestavila gick vi så vid fyratiden upp till Methexis Taverna att spisa middag. Det fick bli Mamas sallad som inledning och därefter den vansinnigt goda citronkycklingen från ugnen. Ugnsbakad potatis sitter fint till denna excellenta måltid.

Notan stannade på 16 € inklusive det obligatoriska kruset vitt.
Hemåt vid åttatiden att lyssna på nyheterna och sporten hemmavid innan nattning.

Nu ska vi under förmiddagen ånyo packa våra ränslar samt även lämna upp vår ”Hariskasse” till förrådet. Innehållet i kassen kommer alltid väl till pass vid våra besök här.

Vi ska ävenså vidtala Flora om hon kan giva oss skjuts ner till bussfiket här i Paleochora inför avresan klockan 12.
Flora ska även få betalt för våra fyra nätter här i studion.

Echaterine anlände helt nyss att förära oss varsin nytillverkad bakelse att mumsa på.

Avslutningsvis, icke en endaste mygg har vi skådat under våra två veckor här på Kreta. Det tackar vi för. Särskilt Arne har svårt med myggen enär de ger honom elaka vattenfyllda blåsor när de sticker.

Lite bilder från denna dags morgon ligga inne i Kalimeras Facebook.


Arne och Birgitta

Alala
2017-04-26, 10:14
Vi får ta oss av vinfesten:D
Men litt synd vi er så måteholdne;)

Så trevligt, Kari! Kanske kan du sen rapportera lite till oss?

I vindrickandet kan ni ju ta kvalitet i stället för kvantitet. :D Om det nu går an, undrar vad det är för vin som bjuds?

Arne och Birgitta, tack för rapporterna hittills. Sen blir det några fina dagar i Chania!

/ Anne :)

Kalimera
2017-04-26, 18:46
Nu ska vi under förmiddagen ånyo packa våra ränslar samt även lämna upp vår ”Hariskasse” till förrådet. Det där är för roligt! :D

När ska ni hämta Hariskassen nästa gång?

Arne
2017-04-26, 19:22
Vår Hariskasse ja! Under förmiddagen denna dag betalade vi Flora för våra fyra nätter i studion. 35€ per natt. Så bokade vi in oss den 12 December för en vintermånad på Haris Studios. 350€ för en vintermånad. Bra pris enligt vårt förmenande.

Birgitta hittade billiga och bra biljetter från Arlanda till Chania via Athen denna resa. Hemresan är emellertid ännu ej bokad,men det finnes gott om tid för detta.

Arne och Birgitta

nilam
2017-04-26, 20:50
Det där är för roligt! :D

När ska ni hämta Hariskassen nästa gång?


Jag har inte bara en kasse numera på mitt sommarboende i Platanias utan ett helt skåp i källaren ;) :D


// Malin

Arne
2017-04-27, 08:47
Torsdag 27 April. Hanim Lounge, Chania.

En vacker ehuru småkylig morgon här i Chania. Fattiga 16 grader nu klockan åtta. Solen flödar dock och bådar gott för denna dag.

Gårdagens resa till Chania från Paleochora var en upplevelse i det vackra vädret. Färden över de höga bergen är en ren fröjd för vart öga. Lägg till detta den överdådiga blomsterprakten så här års.

Väl framme vid bussterminalen i Chania tog vi den korta promenaden ner till Hanim Lounge att ånyo installera oss i den fina studion.
Efter en välbehövlig siestavila gingo vi de få stegen ner till favorittavernan Steki. Tavernan är vida känd för sin goda mat och oklanderliga service. Tavernan drivs av familjen. Mor i köket, och sönerna samt dottern serverar.

Vi valde denna afton den utsökt goda citronkycklingen med klyftpotatis i en sås icke av denna världen. I rummet intill, det närmast köket, huserade ett sällskap på tjugotalet personer. De hade reserverat lokalen för att på storskärm följa favoritlaget i fotboll som nu mötte elakt motstånd i Uefas cupvinnartävling.

Av vad vi kunde utläsa av jublet i lokalen gick det bra för Athenlaget Panakinakos. Ölkonsumtionen steg till oanande höjder och tavernann bjöd fri omgång av raki vid varje mål av hemmalaget.

Vår nota landade på 29 Euro inklusive ett stort krus vitt vin. Lite dyrt? Heltvisst, men vi befinner oss ju i det turisttäta Chaniaområdet.
I sanning är det för årstiden många turister i området. Mestadels skandinaver, men inslaget av britter och holländare är också påfallande.

Detta bådar gott för den grekiska ekonomin som ju behöver varje turisteuro som uppbringas kan.

Nu vid lunchtid ska vi så taga promenaden upp till den gamla vackra saluhallen att sitta Mezebord vid vårt favoritställe i hallen. Kantänka blir det ävenså en del inköp av kryddor och olivolja inför morgondagens hemresa.

Vi ska be Hanim Lounge att boka en taxi via George för fredagens färd ut till Chania Airport. Flyget avgår 09.10. Genomgående bokning hela vägen hem till Umeå.
Vi finner det mycket bekvämt att slippa släpa på våra ränslar vid planbyte i Athen och Arlanda.
Lägg därtill att därest det skulle fallera med planbyte etc så är det flygoperatören SAS/ Aegean som får ordna detta på bästa sätt.

Det blev inga bilder från gårdagen att lägga in i Kalimeras Facebook.

Arne och Birgitta

yannis
2017-04-27, 13:20
Vi har haft en fantastisk resa hitintills!
På 13 dar har vi bytt ställe 4 gånger men det har inte varit besvärande.
Den grönska som mötte oss har varit förödande, bästa våren någonsin! Även uppe i bergen var grönskan gudomlig. Det har nog berott på det myckna regnet i vintras.

Blommor överallt i alla möjliga färger. Örter i mångfald. Olivträden har fått små, små grön/vita frukter. Vindruvsträden har kapats ner och ser ut som "träden" på Santorini. Man känner alla dofter, även den speciella doften från havet. Att ha ett boende ett par dar uppe i bergen och även nere vid havet har varit en lyckad kombination.

Vid denna tidpunkt på året, det vill säga lågsäsong känner man en viss förväntan från alla som har sin inkomst till största delen av turism. Nu träffar och pratar man med invånare som inte jäktar utan är vänligheten och gästfriheten i en fin kombination. Ett exempel är bagarn tilllika studioägaren i Anopoli som överöste oss med bröd. En jättehärlig människa!

Turismen har verkligen kommit igång här på Kreta. I Chora Sfakion måste det verkligen ha kommit igång ordentligt. Även i Paleochora. Man blir verkligen glad då näringsidkare verkar se väldigt ljust på denna turistsäsong.

En sådan här resa som vi har gjort rekommenderas varmt!!!

Birgitta (som även vill påpeka att nu har jag varit rökfri i 5 år!)

Monica P
2017-04-27, 14:49
fb_gillabye_bye

Alala
2017-04-27, 15:43
En sådan här resa som vi har gjort rekommenderas varmt!!!

Birgitta (som även vill påpeka att nu har jag varit rökfri i 5 år!)

Härligt att ni är så nöjda! Och grattis till rökfriheten. fb_gilla

Ha en fin sista kväll i Chania och en bra hemresa. Tusen tack för rapporter och bilder på fb.

/ Anne :)

KR
2017-04-27, 17:19
Tack för ännu en resa med er!
Ha en fin hemfärd.
//
KR

Netwolf
2017-04-27, 17:21
Birgitta (som även vill påpeka att nu har jag varit rökfri i 5 år!)

Strongt! klapp_klap

Arne
2017-04-27, 17:54
Torsdag 27 April. Second opinion. Hanim Lounge, Chania.

Nu har vi efter en tur till den gamla vackra Saluhallen i Chania, samt middagssittning på Taverna “The green Eye” nästgårds Röda Cykeln.

Måltiden på Green Eye smakade rent förträffligt gott. Arne fick sin goda fläskfilé med grönpepparsås, och Birgitta valde musslor i läcker sås.
Notan stannade på 29 Euro inklusive ett stort krus vitt. Med notan kom en läcker glassbakelse samt tvenne glas bjudouzo.

Vi har nu ånyo packat våra ränslar inför fredagens hemfärd till ett förmodat kylslaget Umeå. Arne har tagit fram sina nu skrynkliga manchestserjeans ur botten på ränslen, samt trista strumpor därtill.

Birgitta har likaså fiskat upp ett par långbyxor ur sin ränsel.

Vi har nu förbokat Georges taxi för transporten ut till Chania Airport med avresa 07.30.

Lite bilder från dagens tur till saluhallen ligga så strax inne i Kalimeras Facebook.

Nu är det 23 dagar kvar tills vi ånyo far till övärlden. Denna treveckorstur går till Cykladerna. Innan dess ska vi fixa till stugan på Skäret inför sommaren.
Därtill skola vi göra ett besök vid Blomstergården att inhandla plantor för vår inglasade balkong i den fina HSB-lägenheten.

Arne och Birgitta

Netwolf
2017-04-27, 18:30
Nu är det 23 dagar kvar tills vi ånyo far till övärlden. Denna treveckorstur går till Cykladerna. Innan dess ska vi fixa till stugan på Skäret inför sommaren.

Ja, ni ligger då inte på latsidan. Tack för rapporterna denna gång! Och måhända vi fingo en kort redogörelse från skäret framöver med! :)

/Netwolf

Carina
2017-04-27, 18:46
vi säger god tur hem.

Carina

nickelena
2017-04-27, 20:51
Hjärtligt tack för att vi fick följa er även denna gång!fb_gilla
Alltid lika trivsamt! Önskar er en fin tur på hemresan.

Lenabye_bye

Kajja
2017-04-27, 21:02
Tack för denna reserapport!
Ja kärevänner...ni hinner väl knappt packa upp
förrän det är dax att packa ner! Livet leka...som Arne säger😊
Fin hemresa önskar...
/Kajja bye_bye

nekjam
2017-04-28, 07:09
Tack Arne och Birgitta för trevlig läsning. Det är så trevligt med alla rapporter. Men blir det inte nån resa till Bornholm i sommar? Här kl 7 fredag morgon visar nu termometern på plus 1.3 gr. Skymtar lite blå himmel ut mot havet men annars moln. Men till 1 maj har dom lovat 9 gr och sol. Så vi får nog fint demonstrationsväder😄👍

Majken

Kalimera
2017-04-28, 10:29
Jag har inte bara en kasse numera på mitt sommarboende i Platanias utan ett helt skåp i källaren :D

Av vad vi kunde utläsa av jublet i lokalen gick det bra för Athenlaget Panakinakos. Ölkonsumtionen steg till oanande höjder och tavernann bjöd fri omgång av raki vid varje mål av hemmalaget.Panathinaikos spelade borta mot PAOK, och förlorade med 4-0. Så de som hurrade höll på PAOK. :)

Birgitta som även vill påpeka att nu har jag varit rökfri i 5 år!Grattis Birgitta! klapp_klap

Nu är det 23 dagar kvar tills vi ånyo far till övärlden. Denna treveckorstur går till Cykladerna.Härligt! klapp_klap

Tusen tack än en gång för er rapporter. fb_gilla

Arne
2017-04-29, 11:07
Lördag 29 April. Åter vid hemmets härd i Umeå.

Under fredagens morgon anlände George med sin taxi klockan 07.30 att köra oss ut till Chania Airport. George äskade 20 € för färden. Han fick 25.

Aegeans flight från Chania till Athen Airport var fullbokad. Färden tog 50 minuter.
Så hade vi dryga timmen på oss att leta rätt på gaten där SAS-planet var parkerat. Nja, planet visade sig vara dryga halvtimmen försenat till Athen.

Nåväl vi kommo oss omsider iväg mot Arlanda. Även denna flight var fullbokad. Våra förbokade platser vid nödutgången gjorde att flygningen blev angenäm. Vi fick hämta ut våra ränslar på Arlanda enär sista turen Arlanda- Umeå skulle ske med Norwegian.

Vi landade i ett kylslaget Umeå med fattiga två plusgrader. Den förbeställda taxin tog oss snabbt hem till den fina lägenheten på Lagmansgatan, dit vi anlände strax efter klockan 19.00.

Låt oss så sammanfatta denna Aprilresa till Kreta. Allt har fungerat enligt förplaneringen, ja, så när som på att vi bytte kustfärjan mot buss för färden till Paleochora.

Med oss hem från Kreta hade vi förutom rika upplevelser även en kiloburk bergshonung, tvenne halvkilosburkar syltade frukter,samt därtill Pastramiskinka inhandlad i Chanias saluhall. En flaska Melloraki från Echaterine på Haris Studios och avslutningsvis en plastkasse nyplockade kryddväxter.

Under söndagen ska vi så fara till Blomsterlandet nästgårds att inhandla växter och krukor för plantering på vår inglasade balkong.

Därtill ska Hustru Birgitta enligt god sed och vänja föräras en stor bukett snittblommor som erkänsla för utmärkt planering,organisation samt administration av även denna resa.

Nu på Tisdag blir det tvättstugan. I nästa vecka är det så dags att därest vädret så medger fara ut till stugan på Norrbyskär att iordningsställa allt inför sommarperioden.

Den 19 Maj far vi till Stockholm att besöka sonen med familj inför avresan till Cykladerna den 20 Maj. Det blir trenne veckor i Cykladerna. Syros, Amorgos, Schinossa samt Naxos ska besökas.

Livet leka alltfort…

Arne

Monica P
2017-04-29, 11:20
Ni gör så rätt, och jag tror ni inspirerar många andra som funderar på täta turer till Grekland när man blir pensionär. Hoppas vädret blir stadigt bättre nu även på era breddgrader.

Netwolf
2017-04-29, 12:08
Den 19 Maj far vi till Stockholm att besöka sonen med familj inför avresan till Cykladerna den 20 Maj. Det blir trenne veckor i Cykladerna. Syros, Amorgos, Schinossa samt Naxos ska besökas.

Schinoussa! Det ska bli kul att höra om :)

perlen
2017-04-30, 19:12
Tack Birgitta och Arne för ännu en reseberättelse! jag reser 12 maj till Paleochora och bor Haris studio sedan vidare till Loutro och bor på Kyma vidare till Chora Sfakion och bor på Hotel Samaria och avslutar i Chania på Casa del Amore, åker sedan åter till Arlanda 26 maj. Har bokat denna rutt och boende med tips från er och andra här på forumet. Tackar även för alla tips på bra restauranger, buss och båtturer mm. Detta forum betyder så mycket och skänker stor glädje.

yannis
2017-04-30, 21:54
Tack Birgitta och Arne för ännu en reseberättelse! jag reser 12 maj till Paleochora och bor Haris studio sedan vidare till Loutro och bor på Kyma vidare till Chora Sfakion och bor på Hotel Samaria och avslutar i Chania på Casa del Amore, åker sedan åter till Arlanda 26 maj. Har bokat denna rutt och boende med tips från er och andra här på forumet. Tackar även för alla tips på bra restauranger, buss och båtturer mm. Detta forum betyder så mycket och skänker stor glädje.

Vilken toppenresa!
Denna rutt på våren har blivit beroendeframkallande för oss.
Ni kommer inte att ångra er.

Birgitta (med abstinens)

Tom
2017-04-30, 22:45
Tack Birgitta och Arne för ännu en reseberättelse! jag reser 12 maj till Paleochora och bor Haris studio sedan vidare till Loutro och bor på Kyma vidare till Chora Sfakion och bor på Hotel Samaria och avslutar i Chania på Casa del Amore, åker sedan åter till Arlanda 26 maj. Har bokat denna rutt och boende med tips från er och andra här på forumet. Tackar även för alla tips på bra restauranger, buss och båtturer mm. Detta forum betyder så mycket och skänker stor glädje.

Upplysningsvis .....Casa del Amore i Chania hade tagit ned skylten när vi var där för tre veckor sedan ! ?

perlen
2017-05-01, 08:10
Tack så mycket för informationen ska verkligen kolla detta snarast då jag bokat 4 nätter där

Netwolf
2017-05-01, 08:21
Deras webbplats http://www.casadelamore.net/ går inte heller att nå..

perlen
2017-05-01, 20:23
Vilken tur allt är i sin ordning pratade med George på La casa del Amore idag och hotellet är öppet

Kalimera
2017-05-01, 20:27
Livet leka alltfort…Tack för denna gång! klapp_klap

Ser fram emot nästa, som snart går av stapeln. :)

Vilken tur allt är i sin ordning pratade med George på La casa del Amore idag och hotellet är öppetVilken tur! Hälsa honom från mig och Camilla. bye_bye

Arne
2017-05-19, 12:51
Så har det ånyo blivit dags att packa ränslarna inför vår treveckorsresa till Cykladerna. Maj- Juni 2017.

Den 19 Maj far vi till Stockholm att härbärgera oss hos sonen med familj vid Villan i Sundbyberg. Den 20 Maj bär det iväg till Athen från Arlanda med Norwegian. Avresa 15.55 och ankomst Athen 20.30.
Vi har förbokat rum på Phidias Hotel i Pireus för en natt. Det får mera troligt bli en taxi direkt ner till Phidias i den sena timmen.

Den 21 Maj far vi med morgonfärjan från Pireus till Syros , Blue Star 07.30 och med ankomst till Ermaupoli /Syros klockan 11.15.
Vi har förbokat härbärge i Ermaupoli på Locadiera studios för fem nätter .

Den 25 Maj far vi så vidare till Naxos med kvällsfärjan Blue Star. Avgång 21.25 och ankomst Naxos vid pass 23.35. Det får bli en övernattning på Naxos. Hotel Coronis i Naxos Town, på gångavstånd från Hamnen och färjan.

Den 26 Maj blir det att taga den gamla Skopan till Schinoussa med avgång 14.00 och ankomst 15.50. På Schinoussa har vi bokat in oss på Hotel Meltemi för fyra nätter.

30 eller 31 Maj blir det ånyo Skopan till Amorgos / Katapola, där vi ska bo på Hotel Katapola. Den sjunde alternativt åttonde Juni avseglar vi till Naxos, där vi ska bo på Hotel Prokopios hos Vännen Vaggelis. Den 16 Juni tar vi inrikesflyget från Naxos till Athen klockan 11.40 med ankomst Athen 12.25.

Samma eftermiddag bär det av från Athen till Köpenhamn med SAS för vidare färd till Arlanda 18.15.
Resan från Arlanda och hem till Umeå sker med Norwegian. Ankomst Umeå klockan 21.20.

Ja, så är färdplanen. Vi får se hur densamma håller. Detta får framtiden utvisa…

Snabbdagbok kommer att inläggas på kalimeraforumet under resans gång enligt god sed och vänja.

Sundbyberg Fredag 19 Maj.

Arne och Birgitta

Carle
2017-05-19, 13:18
Är ni inte borta 4 v?
20 maj till 16e juni
Låter som en härlig tur
Skulle tagit några dar på Paros men där har ni kanske varit?

Carle
2017-05-19, 13:19
Kanske så enkelt att det skall vara hemresa 6 juni?

Netwolf
2017-05-19, 15:17
...med ankomst till Ermaupoli /Syros klockan 11.15.
Vi har förbokat härbärge i Ermaupoli på Locadiera studios för fem nätter .

Va? Inget Kini i år?

Malina
2017-05-19, 15:50
Och ingen Titika!????

KR
2017-05-19, 18:15
Ser fram emot vår mini Kalimeraträff på Schinoussa!
Ha det fint till dess.
//
KR

marilene
2017-05-19, 19:40
Det ska bli roligt att följa er på resan. Det är alltid en höjdpunkt på dagen att få läsa om era öden och äventyr.

Marilene o Torgny

mst
2017-05-19, 23:30
Den 20 Maj bär det iväg till Athen från Arlanda med Norwegian. Avresa 15.55 och ankomst Athen 20.30.

Då får ni lämna planet välstädat och gärna med en god dryck lagom gömd. Jag kommer att leta ivrigt på återresan till Sthlm. Önskar er en fantastisk resa!

Alala
2017-05-20, 07:36
Härligt att ha något att se fram emot igen, era dagsrapporter och bilder. fb_gilla

Mycket hinner ni tydligen med denna gång. Själv är jag extra intresserad av Ermoupolis så väntar ivrigt på rapporterna därifrån.

Hoppas allt med själva resandet fungerar smidigt och bra.

/ Anne :)

LaRose
2017-05-20, 17:17
Frågar som Malina, inget TITIKA???