Logga in

Visa fullständig version : Priset på restaurangmat


Stefulainen
2016-07-13, 16:45
Hej,

Sitter och funderar på resebudgeten och undrar vad "normalpriset" på en restaurangmatsportion (utan för & efterrätter) går lös på i Pigadia och Karpathos nuförtiden.

Kanske lite svår fråga när det finns så många olika restauranger / smaker osv osv, men om man väljer en portion souvlaki, nån pizza (barnen vill ha), grekisk sallad osv? Månne det då finns något som kan betraktas som ett ungefärligt standard/medelpris? :-)

10 dagar kvar - sedan bär det av :)

Pian
2016-07-13, 22:10
Åt en pizza i dag kostade 11 € och en spaghetti för 9€.
Souvlaki brukar ligga typ kring 8.50€, greksallad 5-7€ lite olika. Gyrostallrik häromdagen 7.50 och en vanlig pita gyros 2.50.
Pian

Masse
2016-07-13, 23:22
Åt en pizza i dag kostade 11 € och en spaghetti för 9€.
Souvlaki brukar ligga typ kring 8.50€, greksallad 5-7€ lite olika. Gyrostallrik häromdagen 7.50 och en vanlig pita gyros 2.50.
Pian

Oj då. Det är förvisso fem år sedan vi var på Karpathos senast (tyvärr!), men om detta stämmer så låter det för mig som om priserna har dragit iväg rejält även om ingen av rätterna som nämns är särskilt högfrekventa för oss.

Finns det flera erfarenheter av uteätande på Karpathos som bekräftar detta?

Masse

Pian
2016-07-14, 08:08
Missade de andra godsakerna.......:)under våra snart 2 veckor här på Karpathos har vi ätit oss igenom en del......de grekiska rätterna som moussaka mm brukar kosta kring 7.50-8.50. Igår till lunch åt jag en underbar spenatpaj och grekisk sallad, kostade 7.50.
Husets vi 1/2 l ca 5.50 och en öl 2.50-4€
Pian

Riitta
2016-07-14, 08:55
Det stämmer med priserna efter mina erfarenheter i Maj också. Kanske att dom gick upp lite efter 1:a Juni för då höjdes ju skatten så gott som på allting.


Riitta

kari
2016-07-14, 09:18
Åt en pizza i dag kostade 11 € och en spaghetti för 9€.
Souvlaki brukar ligga typ kring 8.50€, greksallad 5-7€ lite olika. Gyrostallrik häromdagen 7.50 och en vanlig pita gyros 2.50.
Pian

Etter vår erfaring, inkl flere besøkte øyer/steder i år, var det meste av dette veldig dyrt ...
Men Gyrosprisene er "normale":)

ofelia
2016-07-14, 14:35
Vi har varit i Kykladerna i sommar och upplever att priserna har gått upp. Det är den dyraste resa i grekiska ö-världen som vi har gjort gällande mat, boende och båtresor.


/Ofelia

Charleston
2016-07-14, 15:33
Har ofta samma erfarenhet. Var på Paros i början av juni och luncher och middagar (liksom öl och vin) klart dyrare än vanligt. Hoppades att det berodde på att Paros var en dyrare ö än de jag varit på tidigare (detta var mitt första Parosbesök), men det verkar alltså inte så. Tyvärr.
Generellt skulle jag säja att det var runt 15% dyrare än vanligt.

Charleston
2016-07-14, 17:01
Har ofta samma erfarenhet.
Hittar ingen editeringsknapp, men det skulle förstås stå "Har OCKSÅ samma erfarenhet" ...

yannis
2016-07-15, 11:46
Vi har inte riktigt samma erfarenhet.
Nu har vi inte varit på Karpathos, och vår senast resa var i huvudsak till Agathonissi, Fourni och Patmos, alltså till icke charteröar.
Jag gjorde en uträkning för 11 av resans dagar och då hamnade middagen i snitt på 18 Euro, förutom Lobstermiddagen på Fourni som gick på 35 Euro.

Men, vi tar ingen förrätt och ibland delar vi på en middag. Ofta får man lite mer än en portion då, men betalar bara för en. Oftast tar vi en halvliter vin, men ibland har deet blivit en "hela".

Detta pris beror nog på att vi åker till mindre öar. Där har priserna i det närmaste stått stilla.

Birgitta.

kari
2016-07-15, 17:34
Det stämmer med priserna efter mina erfarenheter i Maj också. Kanske att dom gick upp lite efter 1:a Juni för då höjdes ju skatten så gott som på allting.
Riitta

Men..., om jeg husker riktig var det kun 1% skattene gikk opp 1.juni?

Claes på Lesvos
2016-07-15, 19:22
Erfarenheter från Lesvos. Billigast: två gyros,en tzatsiki och en fix £10.
Dyrast: tre förrätter (taramasalata, stekta gavros, stekta zucciniskivor med ost) och ett halvt kilo lamm kortletter, en halv liter vitt vin och en 200 ml ouzo €35. Normalt äter vi fem tallrikar (till exempel: en sallad, louloudia, gavros, zuccini, fylda tomater) och dricker en flaska (200 ml) ouzo och det kostar ca €20.
Ska kanske förklara ouzon. Här på Lesvos dricker vi och de lokala ofta ouzo till maten.

Masse
2016-07-15, 22:25
Jag tycker att det framträder allt tydligare här i tråden vad vi redan har konstaterat flera gånger. Det är en väldig skillnad på våra vanor, och därmed också på våra kostnader.

Med all respekt Birgitta, ert snitt på 18 euro (förmodar utifrån era tidigare rapporter att du menar för två personer) är ju baserat på att ni då och då ibland delar på en huvudrätt och aldrig eller mycket sällan äter någon huvudrätt. Och det tycker jag väl är helt smart om man prioriterar att resa lite oftare och inte vill sprätta iväg pengar i "onödan" på mat.

För oss är "maten halva resan" så då bränner det betydligt mera pengar. Inte sällan kostar våra middagar i Grekland lika mycket per person för oss som det gör för er tillsammans. Väldigt ofta blir det en meze-middag med en hel drös av smårätter och god dricka. Och ibland blir det istället en eller två små förrätter och sedan en huvudrätt. Så klart att det blir en väldig skillnad i pris!

Men, alltnog! De priser som rapporterats i den här tråden hittills signalerar för mig en rejäl prishöjning de senaste åren.

Masse

Kajja
2016-07-15, 23:56
Jag tycker att det framträder allt tydligare här i tråden vad vi redan har konstaterat flera gånger. Det är en väldig skillnad på våra vanor, och därmed också på våra kostnader.

Med all respekt Birgitta, ert snitt på 18 euro (förmodar utifrån era tidigare rapporter att du menar för två personer) är ju baserat på att ni då och då ibland delar på en huvudrätt och aldrig eller mycket sällan äter någon huvudrätt. Och det tycker jag väl är helt smart om man prioriterar att resa lite oftare och inte vill sprätta iväg pengar i "onödan" på mat.

För oss är "maten halva resan" så då bränner det betydligt mera pengar. Inte sällan kostar våra middagar i Grekland lika mycket per person för oss som det gör för er tillsammans. Väldigt ofta blir det en meze-middag med en hel drös av smårätter och god dricka. Och ibland blir det istället en eller två små förrätter och sedan en huvudrätt. Så klart att det blir en väldig skillnad i pris!

Men, alltnog! De priser som rapporterats i den här tråden hittills signalerar för mig en rejäl prishöjning de senaste åren.

Masse

Tänker lite som du, Masse. Maten är en del av resan och vi pratar mycket om olika matupplevelser när vi sitter i vintermörkret och minns och längtar. Vi försöker...men misslyckas ofta...att köra varannan dag gyros, greksallad eller take away-food för att sedan, nästa dag, frossa i meze.
Sen brukar det ju finnas färdiga 2-3 rätters menyer för 2 pers inkl vin/ öl som är väldigt prisvänliga. Ofta får man även efterrätt och flygbränsle på köpet! _B-anana_B-anana
Det får man inte i Sverige!
Hälar Kajja, nu från Gilleleje i Danmark bye_bye

kari
2016-07-16, 10:45
Ser at jeg er "mindretall", de fleste her synes maten er blitt mye dyrere i Hellas, fra ifjor, i løpet av de siste årene.
Det er klart vi spiser ikke like mye, mat er ikke like viktig for alle
- og prisene kan også variere ganske mye mellom tavernaene i samme by, det enkleste og billigste stedet kan ha best mat ...( heldigvis)

Vi er glad i mat, og synes fortsatt vi spiser "billig" i Hellas, at prisene på tavernarne har vært fhv stabile.

I 2016 har vi erfaring fra flere byer og steder på Peloponnese, og på Zakynthos og Kefalonia, og fortsatt koster de fleste av våre middager 22 - 25 euro:)
- at vi drikker 1/2 l retsina eller husets vin er jo med og holder prisen nede,
i år har vi betalt fra 3 til 5 euro, oftest 4, for vinen.
I løpet av de ca 5 ukene vear vi over 30 euro 4-5 ganger fordi vi valgte litt dyrere steder.
I Nafplio f eks er det gj sn litt dyrere, men der og kan man spise rimelig.

Et eksempel derfra.
Jeg liker å lete opp steder på TripAdviser og fant et fint sted, STAVLOS, ca 15 minutters spasertur fra Gamlebyen😊 Anbefales👍
Etter å ha spist vegetar og kokte retter lenge ville vi spise grillet lam!
Stavlos er et " grillsted", men har ikke bare det.
Siden vi var ekstra sultne, og når vi så at en porsjon kostet 7 euro, tenkte vi at det måtte være en liten porsjon, og bestilte to..., porsjonene v a r store..( har bildedokumentasjon;))
- og viktigst, det var fantastisk godt:D - og billig vel?😊

RobEri
2016-07-16, 12:57
Det finns en annan tråd under Naxos från slutet av februari och början av mars som handlar just om matkostnad. Flera inlägg beskrev hur billigt det är att äta på restaurang i Grekland. Det finns familjer (2 vuxna och 2 tonåringar) som åt sig mäta för 25-35 €, d v s 6,25-8,75 € per person per måltid. Man fick intrycket av av att det pågick en tävling i att äta billigt i Grekland. Vi har ju naturligtvis olika matbehov. I mitt fall (två vuxna) gick notan nästan alltid på mellan 25 och 30 € (med dricks), ibland lite lägre, ibland lite högre. Och det beror på att vi nästan alltid beställde två förrätter och två varmrätter (vi åt varsin förr- och varmrätt). När vi delade på en förrätt eller en varmrätt då blev notan mellan 20 och 25 €, men vi åt nästan alltid var sin varmrätt. Inget kaffe, vin eller efterrätt. Vi är vegetarianer. Vi åt ute bara engång per dag (lunch eller middag), vid något tillfälle både lunch och middag. Och det var under en båtluff i september förra året(Donoussa, Schinoussa, Iraklia och Naxos). Generellt var priserna i september förra året följande:

Grekisk sallad eller tzatziki: 5-6 €
Varmrätt: 6-10 €
Bröd: 1,5-2,5 €
Dricka: 1,50-2,50 € (vatten eller läsk)

Så såg det ungefär ut även i slutet av maj och början av juni i år, både på Naxos och Astypalea.
Jag vill inte påstå att det är dyrt i Grekland,men det är definitivt inte så billigt som somliga påstår. Äter man en förrätt och en varmrätt, lite bröd och vatten då kan det INTE bli billigare än c.a. 15 € per person.

yannis
2016-07-16, 13:22
Numera, som pensionärer, äter vi faktiskt mycket mindre än när vi var mer aktiva.
Och vi försöker inte hitta det billigaste, då skulle vi äta gyros varje dag.

Men, vi tycker inte om att lämna mat som eventuellt kastas. En sådan diskussion förs ju i Sverige. Matportionerna i Grekland är ju alldeles enorma. Därför delar vi ofta. Jag som älskar soppor tar varje tillfälle som finns att beställa då. Men smakar ofta på Arnes jättelika portion.

Sen vidhåller jag att eftersom vi undviker charteröar tycker vi att tavernor på icke charteröar ligger lägre i pris.

Vi har även en hel del erfarenhet av norra och södra Kreta. Vår totala middagskostnad ligger alltid på 10 Euro mer på de stora turistorterna på norra sidan.

Och som sagt, vi är inte ute efter att äta billigt. Vi är som alla andra, funderar alltid på eftermiddagen "vad ska vi äta i afton" och får snålvatten

Förlåt Stefulainen att denna tråd drog iväg bort från Karpathos en smula. Men jag tor att du/ni kommer att hitta små, fina tavernapärlor där.

RogEri, förlåt en oteknisk person. Men vad menar du med ditt inlägg om snabbsvars-ikonerna, gör vi något fel?

Birgitta.

RobEri
2016-07-16, 13:31
RogEri, förlåt en oteknisk person. Men vad menar du med ditt inlägg om snabbsvars-ikonerna, gör vi något fel?Birgitta.

Jag tryckte på fel knapp!


Förlåt, men jag håller inte med om att matportionerna i Grekland är ju alldeles enorma. Precis lagom stora är matportionerna i Grekland, tycker jag. Och vi lämnar aldrig någon mat kvar i tallriken OM maten är god, förstås. Är det inte gott då blir det kattmat!

karinafp
2016-07-16, 19:02
En familjepizza går på runt 15 Euro. En enpersonspizza åt jag häromdagen för 9. Orkade inte hela. Räcker säkert till två barn ;)
Grekisk husmanskost, moussaka, pastitsio, gyros plate, kokkinisto, stifado etc. ligger på runt 8. Sallader runt 7. Den billigaste lunchen jag åt när jag var nere var en bacon-ost-stekt ägg-hamburgare på To Goniakon för 4,50. Mycket god och mäktig. En mixed grill på samma ställe runt 9 E. En köttbit typ pepparstek kostar från 16 Euro och uppåt. Någon billigare har vi inte hittat. Å andra sidan har vi inte direkt letat heller. ;)
Till middag brukar vi ta två - tre smårätter och varsin huvudrätt och så äter vi båda av alltihop på grekiskt vis.:o Sen tar Fred en alkoholfri öl eller en sodavatten och jag en kvarts liter husets vin. Beroende på vad vi väljer och var vi äter kan det hela gå på mellan 25 och 50 Euro.
Färdiga två- eller trerättersmenyer inklusive dryck har vi aldrig sett på Karpathos. :D

Karin
som kom hem idag. :(

PA
2016-07-17, 10:08
Hej Alla

Här kommer en gammal bokföring från 2009, om det nu kan vara till någon nytta i dagens diskussion, när vi besökte Chalki, Kastellorizou, Rhodos och Symi. Två personer.

Totalt 18 middagar, oftast huvudrätt + sallad och en 1/2l vin.
Total Kostnad 470 € + dricks, dvs snitt på drygt 26 € + dricks.
Vi äter på genuina tavernor, med kamikasestolar, nakna lampor/lysrör i taket samt att det viktigaste av allt, greker brukar äta där!

Ha en fortsatt härlig söndag

//PA_B-anana

Pian
2016-07-17, 18:21
Eftersom vi lämnar Karpathos ikväll har vi ätit en tidig middag på taverna kalo kardia, en mythos, ett glas husvin, en liten vatten, en moussaka och en stuffed tomato för 21€
Pian

Masse
2016-07-17, 21:06
jag har hittills aldrig ätit pizza i Grekland. I Sverige händer det dock ca 1 gång varannan månad. Då betalar vi för 1personspizza 65-75 kr/st. På Karpathos kostar det således numera 9 euro. Min slutsats kan bara bli att det numera är i stort sett lika dyrt med mat på krogen i Grekland som i Sverige. Dock är nog drycken betydligt billigare i Grekland.

Riitta
2016-07-17, 21:12
Vi åt en 9 euros pizza på Elea på Karpathos och den var så stor att den räckte gott till oss två och väldigt god också :-)


Riitta

Lissi
2016-07-17, 21:23
Man får ju stora portioner i Grekland så på så sätt är det billigare och all dryck (utom kaffe) är ju billigt. Vanlig filtercoffe är dyrt och ingen påfyllning får man heller. ;)
Men visst äter vi ändå billigt och oavsett det så ska man ju ha mat även om man är hemma :D


Lissi

kari
2016-07-17, 21:40
Man får ju stora portioner i Grekland så på så sätt är det billigare och all dryck (utom kaffe) är ju billigt. Vanlig filtercoffe är dyrt och ingen påfyllning får man heller. ;)
Men visst äter vi ändå billigt och oavsett det så ska man ju ha mat även om man är hemma :D

Lissi

Selv om prisene varierer på Kaffe og, synes jeg spesielt cappucino o.l er fhv dyrt i Hellas! N e s t e n norske priser:rolleyes:

Når det gjelder størrelse på porsjonene er jeg enig med Roberi at de varierer,
ikke alltid er store:)
Ja, mat skal vi ha hjemme og, det bruker jeg og å tenke på:)

Kajja
2016-07-17, 22:50
Eftersom vi lämnar Karpathos ikväll har vi ätit en tidig middag på taverna kalo kardia, en mythos, ett glas husvin, en liten vatten, en moussaka och en stuffed tomato för 21€
Pian

Oj, det lät lite dyrt! :eek:
Jag tror att det hade gått på högst 17/18 på Kreta :)
/Kajja bye_bye

Ante
2016-07-18, 09:27
Maten är ej billig i Grekland utan drycken är mycket billigare än Sverige.

Men smaken på maten är värd pengarna och totala notan billigare än Sverige. Dock så är Grekland inget billigt land längre som förr :rolleyes:

Åker man ned en eller två veckor så blir det ej dyrt att äta ute varje kväll.

Mina minnen om priserna på en strandrestaurang på lunch:

Grekisk sallad 6 Euro
Saganaki (stekt ost) 4Euro
Stor Mythos: 3,5Euro

Totalt: 13,5 Euro för en lunch.

Mahava
2016-07-18, 09:45
Njae lite billigare än i Sverige tycker jag nog att maten är också, men vist största skillnaden är drycken, du får ju knappast en halvliter vin för 60 kr hemma direkt...

Tycker maten blivit lite dyrare med åren men boendet har blivit lite billigare samtidigt (och bättre), så det tar nästan ut varandra i totalen (men det kan ju bero på ö-val mm också)

I snit i fjol åt vi för 13 p,p i Grekland, i Tyskland i våras snittade vi på 15 p,p så lite billigare än min valiga referens är det fortfarande, men nu har man höjt resturangmomsen i grekland har jag förståt

Charleston
2016-07-18, 11:42
Under vår Parosvistelse i början av juni i år snittade vi luncherna på 27 euro (2 pers). Vanligtvis innehållande en sallad, en enklare varmrätt, en röra, bröd, 2-3 amstel. Middagarna låg på 36 euro i snitt. Innehållande för det mesta en röra, grönsaksbollar, två varmrätter, en halva vitt, 1-2 amstel. Både lunch och middag åtminstone 5 euro mer än vad jag är van vid. Beror antingen på att Paros, som charterö, är dyrare än de öar jag brukar besöka. Eller på att priserna gått upp. Eller en kombination av dessa två. I och för sej inga enorma summor om man jämför, men ändå nåt vi reflekterade över.
(Men både cykel- och moppehyran var å andra sidan konstigt nog klart LÄGRE än vanligt - 32 euro för två moppar i två dagar, 20 euro för två cyklar i två dagar).

Kajja
2016-07-20, 09:05
Kan inte låta bli att göra ett tillägg till tråden..
Vi åt en schnitzel och en grillbuffe, en öl och ett glas rött
en kväll i Danmark. Ingen efterrätt eller hutt och ingen driks:o. Notan slutade på (omräknat)57€!!!!

Det är rätt billigt i Grekland, tycker jag!_B-ananaklapp_klap
/Kajja bye_bye

skogis
2016-07-20, 09:39
Jag kollade Forex semesterindex,
Tydligen så har det blivit "mindre" dyrt i Grekland jämfört mellan jan och juli

FOREX Banks semesterindex jämför genomsnittspriser på en rad semesterrelaterade produkter och tjänster i 69 länder världen över.
Exempel på produkter som jämförs är en hotellnatt, ett restaurangbesök, en taxiresa och en halv liter.

Land Index jan 2016 Index juli 2016
Sverige 100 100
Grekland 69 68
Danmark 102 114

Stefulainen
2016-08-04, 12:30
Tydligen var standardpriset för oss ca 30 € / måltid när vi beställde för två vuxna och tre barn (4, 7 & 8 år). Ofta beställde vi 4 portioner och i regel fick vi för mycket mat :) Mest prisvärt var maten vi åt på restaurangen i vägkroken på Aperi (minns ej namnet). Ca 26 € och alla blev proppmätta (åt bla ost som ägaren själv gjort). Dyast blev det på Olive garden i Kira Panagia (47 €), men där fick vi även en massa fisk så i förhållande till mängden mat var priset ok.

Som dericka tog vi alltid vatten (+ någon enstala LBox/fanta ibland).

JohnS
2016-08-04, 14:37
Vi var på Kreta i mai (Ierapetra), og vi synes prisene har forandret seg lite de siste årene. Vi er to par som reiser sammen, og til middag bestiller vi opp til 6 - 7 småretter og salater, kanskje en hovedrett eller en sjelden gang to. Alt settes midt på bordet, noen av rettene deles opp, og alle forsyner seg med de vi har lyst på. Med 1 liter vin og en øl kostet middagen 40 - 50 € for oss fire i år som i fjor. Og vi ser lite på prisene, vi kjøper det vi vil ha.

Majan
2016-08-04, 21:50
Vi åt stifado, kleftiko, souvlaki, moussaka, bifteki, gyros plate mm, ja grekisk mat och på tre personer, alla tog varsin rätt (2 vuxna + 1 tonåring, ingen barnmeny alltså) blev notan med dricks från 25-40 €. Och då är två Alfa och läsk + vatten medräknat.

Tycker det är billigt med tanke på storleken på portionerna.

JohnS
2016-08-06, 12:32
Jeg tror prisen blir lavere pr. person hvis man er flere som spiser sammen. Hvis min kone og jeg er ute og spiser, blir det gjerne til at vi må ha en enkel salat og en tzatziki eller en annen "dip", og om vi er fire som spiser sammen, har vi det samme som "basistilbehør", men er da flere til å dele. Det samme gjelder for småretter, skal vi to ha et godt gresk måltid, blir det ofte til at vi bestiller en rett eller to for mye, slik at mer rester blir stående igjen på bordet enn når vi er flere.
Dette gjelder selvfølgelig ikke hvis man spiser på nordisk vis, med en hovedrett til hver, og evt en forrett til hver i tillegg.

Lissi
2016-08-06, 13:04
Jag ber alltid om halva portioner av allt när jag åker ensam och då kan jag äta "gott och blandat" utan att behöva lämna eller bara äta en eller två rätter...
Ofta kan jag också be om en tallrik med olika slags meze rätter..Brukar aldrig vara problem.
Bara en gång i våras i Loutraki vägrade de halvportioner..Det lustiga var att restaurangen var tom när jag kom...Gick till grannen och där fick jag halva portioner av allt...och den andra hade inga gäster när jag gick heller...Förstår nog varför;)


Lissi