Visa fullständig version : Gillar du oliver?
Kalimera
2016-02-27, 11:42
Jag la ut en bild på oliver på vår Facebooksida (https://www.facebook.com/kalimera.se)och fick många hurrarop, men det fanns även de som inte gillade oliver. Jag älskar oliver och kan äta hur många som helst, och det spelar ingen roll hur de ser ut. Camilla däremot är skeptisk och äter bara några få sorter. Bra för mig för då får jag oftast äta hennes ranson också. :p
Här hemma köper jag oftast Kalamata eller Halkdiki. I Grekland vet man oftast inte vilken sort det är, men det spelar ingen roll för nästan alla är goda, tycker jag. Hur är det med dig? Gillar du oliver, och har du i så fall någon favorit?
http://www.kalimera.se/bilder/oliver.jpg
Marknaden i Nea Chora väster om Chania.
http://www.kalimera.se/bilder/olives.jpg
Saluhallen i Chania.
PÅ Kreta hittade vi svarta oliver lite skrumpna i saltlag bl. annat de är jättegoda .Här i Sverige har vi hittat på Lidl ERIDANOUS svarta oliver med kärnor,Kalamataoliver i burk,360 gr Jättegoda.
Är man på torsdagsmarknaden i Nea Chora eller går till saluhallen i Chania (vilket vi alltid besöker) kan man inte undgå att frossa i dessa oliver. Det är bara att välja och vraka för att lägga i bagaget hem.
Dom "skrumpna" oliverna från Kreta är bra för något. Jag kommer dock inte ihåg för vad. Det vet nog andra här på forumet. Men jag har en påse hemma och tar ett par varje dag.
Förresten, ett billigt sätt att äta lunch är att ta en ouzo i saluhallen i Chania. Då får man alltid meze till. Ett par sorters ostar, torkad skinka, oliver, korv, något bröd, sniglar eller annat. Det fatet räcker för en lunch.
Birgitta.
Jo, jag gillar oliver. :p Här hemma köper jag alltid Kalamata för att vara på den säkra sidan. Kan inte förstå folk som köper spanska eller vad det nu är för svarta oliver.... När vi är i Grekland och det är hett vill min man alltid ha oliver när vi stannar för en öl. Han behöver salt. :D
/ Anne :)
Mmm... Oliver är gott! Vi brukar prova lite olika sorter i "lösvikt" om det ät möjligt. Bäst är någon svart sort... Vet inte vad de heter. Bara att det är smaskens på balkongen med lite retzinavin eller ouzo till. :)
MVH zakka
Kalimera
2016-02-28, 15:26
PÅ Kreta hittade vi svarta oliver lite skrumpna i saltlag bl. annat de är jättegoda.Dem gillar jag också. väldigt mycket. :p
Dom "skrumpna" oliverna från Kreta är bra för något. Jag kommer dock inte ihåg för vad. Det vet nog andra här på forumet. Men jag har en påse hemma och tar ett par varje dag.När jag jobbade som brevbärare för typ 100 år sedan hade jag en kollega från Turkiet. Hon sa att de alltid åt sju oliver per person och dag. Det var nyttigt för allt möjligt, men man måste äta sju varje dag. En dag gav hon mig sju oliver, och sedan fortsatte hon med det tills jag slutade. :)
Han behöver salt. :DHaha!
..men det fanns även de som inte gillade oliver.
VA? :eek:
Oliverna som jag åt på Thassos står dock i en klass för sig. Små och skrynkliga, men med en fantastisk smak. Inte ens den värsta olivhataren kan tycka illa om dem. Helt fantastiska!
http://www.egreekproducts.eu/images/products/olives/elies-05.jpg
/Netwolf
Wardakis
2016-02-28, 15:58
PÅ Kreta hittade vi svarta oliver lite skrumpna i saltlag bl. annat de är jättegoda.
Håller med, bästa oliverna! Brevbäraren hade problem att knö in dom i brevinkastet när jag fick en specialleverans från Kickie för något år sen.
Är man på torsdagsmarknaden i Nea Chora eller går till saluhallen i Chania (vilket vi alltid besöker) kan man inte undgå att frossa i dessa oliver. Det är bara att välja och vraka för att lägga i bagaget hem.
Dom "skrumpna" oliverna från Kreta är bra för något. Jag kommer dock inte ihåg för vad. Det vet nog andra här på forumet. Men jag har en påse hemma och tar ett par varje dag.
Förresten, ett billigt sätt att äta lunch är att ta en ouzo i saluhallen i Chania. Då får man alltid meze till. Ett par sorters ostar, torkad skinka, oliver, korv, något bröd, sniglar eller annat. Det fatet räcker för en lunch.
Birgitta.
Tack för lunchtipset i saluhallen!
Dit ska vi absolut och äta ouzolunch:D:D
2:a juni bär det iväg_B-anana
Nu har jag fått olivabstinens så jag måste
knata bort till Lidl 👣
Ja jag tycker mycket om oliver :o ...tycker oftast att jag får alldeles för få oliver på min grekiska sallad... flabb_flab
Ja jag tycker mycket om oliver :o ...tycker oftast att jag får alldeles för få oliver på min grekiska sallad... flabb_flab
För flera år sedan tog jag upp just den frågan i DENNA (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=142599#post142599) tråd...:)
/kimmen
De svarta skrynkliga oliverna (som jag tänker på och som vi har plockat en gång på Kreta), är inte inlagda i salt-och vinägerlag. De har fått falla ned och plockas direkt under träden dvs. mognat i sin egen olja.
Jag tycker bäst om de oliver jag plockat, rensat och smaksatt själv. Men det smakar inte lika varje år. Det egna jobbet betyder en del.
Oliverna på korten ser ljuvliga ut, Janne!
/Jannis
Elsker OLIVEN og "Kalamata" er favoritten :p
Numer gillar jag oliver, sedan oliv- och vinprovning i Frankrike för snart 12 år sedan :p. Det var ju bara fel sorts oliver jag testat innan ;).
http://www.kalimera.nu/forums/picture.php?albumid=32&pictureid=18632
De här små, som vi serverades på tavernan vid Katsadia-stranden på Lipsi, var nog de godaste hittills Ang_elx.
bye_byeAbi
Wardakis
2016-02-29, 00:33
De oliver jag älskar rensas, tvättas och lufttorkas sen varvas de med billigt grovt havssalt i en hink och får stå men skakas om ibland.
Allt enligt proffset Kickie!
Kalimera
2016-02-29, 10:07
För flera år sedan tog jag upp just den frågan i DENNA (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=142599#post142599) tråd...:)Den tråden brukar jag tänka på när jag äter grekisk sallad och räknar hur många oliver det är i salladen. :) Tänk att det är så länge sedan du startade den tråden!
anneli56
2016-02-29, 18:08
Jag tycker också om oliver och då förstås från våra egna träd:D Jag lägger våra i ren olja,ibland smaksätter jag dem med oregano,timjan eller vitlök:)
Våra oliver är Kalamata oliver av sorten Kalamon.
Omogna bordsoliver vilka ramlar ned vid plockningen tar vi okså hand om och lägger i lag av olja och smaksätter med citron.
Men har även ätit jättegoda små svarta oliver på lilla ön Elafonissos.
Även i Naousa åt vi väldigt goda oliver.
Oliverna är väldigt olika på olika platser!
För flera år sedan tog jag upp just den frågan i DENNA (http://www.kalimera.nu/forums/showthread.php?p=142599#post142599) tråd...:)
/kimmen
flabb_flab vilken trevlig tråd!!
På Tilos, på en liten restaurang där, fick jag alltid två oliver :o ...lite lite för mig som älskar oliver... Ang_elx ...på Kalymnos och Telendos har jag fått betydligt fler :) ...har dock inte räknat dem ;) ...ska göra det i maj på min nästa resa flabb_flab
Kalimera
2016-03-01, 11:26
Jag lägger våra i ren olja,ibland smaksätter jag dem med oregano,timjan eller vitlökOj, det låter gott! :p
har dock inte räknat dem ;) ...ska göra det i maj på min nästa resaGör det och återkom sen med resultatet. :)
De oliver jag älskar rensas, tvättas och lufttorkas sen varvas de med billigt grovt havssalt i en hink och får stå men skakas om ibland.
Allt enligt proffset Kickie!
Låter helt underbart! Jag äter alla slags oliver, men helst de små torkade....och att få testa en av Kickies måste vara värt en Caniaresa bara det!!:p:p
Lissi - som snart ska frossa på Peloponnesos!
Kalimera
2016-03-02, 14:10
http://www.egreekproducts.eu/images/products/olives/elies-05.jpg
Det är sådana jag gillar mest, och som Camilla gillar minst.
VA? :eek:
Oliverna som jag åt på Thassos står dock i en klass för sig. Små och skrynkliga, men med en fantastisk smak. Inte ens den värsta olivhataren kan tycka illa om dem. Helt fantastiska!
http://www.egreekproducts.eu/images/products/olives/elies-05.jpg
/Netwolf
Det är ju lite underligt, men hur jag än försöker så gillar jag inte Thassosoliverna... Skalet/skinnet är för kraftigt och köttet är helt mjukt... Har hört att de blir "bättre" av att läggas i kallt vatten ett tag, men har nog inte provat. Föredrar annars Kalamata.
Hej!
I Kalamata fick vi jättegoda oliver i olja utan en massa kryddor till brödet innan maten och jag köpte med mig en burk oliver i olja hem. Här i Sverige ligger oliverna i vatten/saltlake och är inte alls lika goda oavsett märke man köper. Finns det oliver i olja liknande de man får i Grekland någonstans Sverige att köpa? Eller finns det någon "fuskvariant" min kan göra själv?
anneli56
2016-03-27, 21:22
IBM; ser på din profil att du bor i Västerås,då kan du handla goda oliver som ligger enbart i ren olja,hos Sundbyholms Kött&Fisk i Saluhallen Slakteriet i Västerås :)
Våra oliver heter "EviMeria"
Oliverna kommer från våra egna lundar här i Vounaria på Peloponnesos!
Och vi odlar förstås ekologiskt!
Oliverna finns även i Uppsala,Eskilstuna,Torshälla och Sala samt Gålö.
https://www.facebook.com/EviMeria-248434835212406/?ref=hl
Har tidigare aldrig haft oliver som någon favorit,åt jag greksallad så låg det 4-5 ensamma orörda oliver kvar på botten i skålen.. snyft_drop
Fast nu,helt plötsligt,så ligger det 4-5 olivkärnor kvar i skålen istället.. flabb_flab
Det är riktigt gott,vet inte vilken sort jag tycker om,de är ganska stora och lila..
Får väl kolla i saluhallen.. fb_gilla
sjöborren
2016-03-28, 11:16
De oliver du beskriver Wardakis är mina favoriter. Små-som en lillfingersnagel-torra och salta. Köpte dem första gången i saluhallen i Chania
Birgitta! Förra året då jag var i Chania strosade jag en dag runt i saluhallen medan dotter och dotterdotter strosade runt på "väskgatan". På ett litet ställe - tror det var en fiskrestaurang med några få bord - satt två män och spelade bouzouki. Jag frågade om jag bara kunde ta en ouzo eftersom jag just ätit lunch, vilket gick bra. När glaset så kom var det i sällskap med några smårätter ...
Så när jag i maj kommer ner till Chania ska jag självklart besöka saluhallen, och den här gången ska jag vara hungrig. Plötsligt kommer jag ihåg att jag fick ett visitkort i form av en liten målad sten då jag skulle gå. Eftersom jag har stenen kvar kan jag tala om att restaurangen heter Stoupissa. Och jag vill minnas att ett glas ouzo kostade 1.50. :D
IBM; ser på din profil att du bor i Västerås,då kan du handla goda oliver som ligger enbart i ren olja,hos Sundbyholms Kött&Fisk i Saluhallen Slakteriet i Västerås :)
Våra oliver heter "EviMeria"
Oliverna kommer från våra egna lundar här i Vounaria på Peloponnesos!
Och vi odlar förstås ekologiskt!
Oliverna finns även i Uppsala,Eskilstuna,Torshälla och Sala samt Gålö.
https://www.facebook.com/EviMeria-248434835212406/?ref=hl
Tack för tipset. Skall åka till Saluhallen i mogon redan.
Kalimera
2016-03-28, 12:10
Våra oliver heter "EviMeria" Oliverna kommer från våra egna lundar här i Vounaria på Peloponnesos!Och vi odlar förstås ekologiskt!Den olivoljan kan jag varmt rekommendera. klapp_klap
Grekiska oliver av alla sorter finner gärna vägen ner i min mage, men Kalamataoliverna vinner. När man köper oliver, inte minst i Sverige, gäller det dock att titta på innehållsförteckningen. Finns det något med E-nummer så är det konstgjort färgade oliver. Bättre fabrikat fuskar inte, men en del billigare innehåller E 579 som står för järnglukonat (ferroglukonat) och då är de omogna oliver som lagts i olika bad för att bli svarta.
anneli56
2016-04-21, 08:11
Nu finns det EU-regler som säger att det bara är oliver härifrån Kalamata regionen som får kallas för Kalamata oliver.Sorten heter Kalamon förresten!
Det är så tråkigt att det fuskas så mycket med oliver och olivoljan!
Oliverna läggs i lut för att bli riktigt svarta!
Extra Jungfru Olivolja från tex Grekland,Spanien exporteras till Italien, blandas med billigare olja och säljs som dyr Italiensk!
Och om man läser det finstilta, kommer från ”länder inom EU” vet man inte ens vilket land det kommer ifrån!
Det är inte bara konsumenter som blir lurade. Vi som små producenter som faktiskt framställer äkta vara har svårare och svårare att konkurrera med de billiga* fuskoljorna!
Kalimera
2016-04-21, 15:01
Och om man läser det finstilta, kommer från ”länder inom EU” vet man inte ens vilket land det kommer ifrån! Det är inte bara konsumenter som blir lurade. Vi som små producenter som faktiskt framställer äkta vara har svårare och svårare att konkurrera med de billiga* fuskoljorna!Trist! :mad:
Vi tittar efter ursprung så gott vi kan.
Det är inte bara konsumenter som blir lurade. Vi som små producenter som faktiskt framställer äkta vara har svårare och svårare att konkurrera med de billiga* fuskoljorna!
Kan förstå det!
Här i Finland brukar jag köpa en olivolja från Kreta som heter Knossos, extra virgin och ekologiskt odlad. Tycker det är den bästa oljan man kan få tag på i vanliga matbutiker här.
Och sen köper jag bara Kalamataoliver förstås! :p
/ Anne :)
Kalimera
2016-04-23, 18:11
Och om man läser det finstilta, kommer från ”länder inom EU” vet man inte ens vilket land det kommer ifrån!Jag kom och tänka på en sak. Ketchupen var slut så vi köpte en ny flaska på Ica, från Ica:s egna varumärke. Läste inte innehållsdeklarationen, och det borde vi ha gjort, för den var tillverkad i Turkiet, och det kändes onödigt lång bort för vi har en ketchupfabrik som ligger tre mil härifrån. Men den var god.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.