Visa fullständig version : Matkostnader?
Det lutar mot en 10-dagarsresa till Naxos i sommar. Boende inte helt klart ännu.
Vad kan man räkna med att lunch och middag för en fempersonersfamilj kostar? Har ingen aning om hur prisnivån är och skulle uppskatta lite information om det. Skulle för enkelhetens skull helst äta ute, förutom frukost.
Tack på förhand! :D
Hej! Vi är fyra, två vuxna, två tonåringar. Vi hamnar oftast på notor mella 25-35 euros, inkl vin och läsk. Gyros-lunch ungefär hälften. Ska tilläggas att vi bara äter vegetariskt, men det brukar vara ungefär samma för våra (köttätande) vänner med barn.
Hälsar
Bea
Tack för svar Bea! Det låter ju väldigt överkomligt. :D
Vi (två vuxna) båtluffade i september förra året, resan pågick under 15 dagar. Vi förde väldigt noggranna anteckningar om kostnaderna. Alla frukostar fixade vi själva, förutom två frukostar i Aten (det ingick i rumspriset). Vi är vegetarianer, inget vin till mat, bara mineralvatten, varken kaffe eller efterrätt. Vi åt 10 st lunchar och 7 st middagar under dessa 15 dagar, men bara tre dagar åt vi både lunch och middag samma dag. Våra frukostar var gigantiska och det ingick bröd, feta ost, oliver, tomat, gurka, yoghurt, te, frukt i stora mängder, etc. Det som blev över åts senare upp som en måltid, antingen mitt på dan eller på kvällen, som ersättning för lunch respektive middag.
Matkostnaden hamnade på 36,6 €/dag för två personer.
Våra restaurangnotor hamnade på mellan 25-30 €/måltid för två personer (båda vegetarianer), inget vin, ingen läsk, inget kaffe, ingen efterrätt, bara mineralvatten.
Jag kan inte förstå hur 2 vuxna och 2 tonåringar kan äta för 25-35 € per måltid, d v s 6,25 - 8,75 € per person per måltid. Och det ingår vin och läsk.
En grekisk sallad kostar numera 5-6 € och en läsk på restaurang 2-2,5 €. Jag vet inte vad vin kostar, vi dricker inte vin. Med andra ord, äter man bara en grekisk sallad och dricker en läsk (eller öl), är man i närheten av 10 €, per person.
Ja du. Vi brukar ta in och dela på 1-2 grekiska sallader, en pasta, en imam eller briam. Ev tzatziki. Två läsk och en halvliter vin. Landar på ca 25-35 euros alltsom oftast. Bröd kommer ju alltid in. Ibland äter vi gyros, som kostar 2,5 euros utan kött på de allra flesta ställen. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om saken, förutom att det är så vi äter flabb_flabflabb_flab.
Ni har mycket snälla tonåringar... flabb_flab
När våra tonåringar blev vuxna och flyttade hemifrån gick matkostnaden dramatiskt ner...våra tonåringar åt som vuxna! Nej, ingen av oss är tjock.
Som sagt, en grekisk sallad kostar numera 5-6 € och en läsk på restaurang 2-2,5 €. En tzatziki 5-6 €. Bröd ingår aldrig, i alla fall inte någon gång vi ätit i Grekland, det brukar kosta 2 €, har man tur 1,5 €. Pasta kostar allt mellan 6 - 8 €, ibland mera. Imam/briam mellan 6-10 € beroende på storlek på portion.
Visst, man har olika matbehov. Det är bara att gratulera att två vuxna och två tonåringar kan dela på 1-2 grekiska sallader, en pasta, en imam eller briam och ändå bli mätta. Jag är verkligen avundsjuk på dig och din familj som klarar sig på så lite matklapp_klapklapp_klapklapp_klap
MickeKöping
2016-02-26, 15:49
Allt beror ju på vad ni beställer in men budget 10-12 € för en vuxen/ungdom och 6-8 € för barn, om man inte tar till några extravaganser. Dela på en förrätt, varsin varmrätt och vin eller samt vatten. Ofta kan man fråga efter barnstorlek på rätterna och betalar lite mindre.
Att åka 19 dagar och lyxa varje måltid är väl onödigt tänker jag.
OK, så här ser det ut för oss:
Vi beställer alltid fram en grekisk sallad (5-6 €) och en tzatziki (5-6 €) som vi delar mellan två vuxna. Vi säger 10 € för förrätten för två vuxna.
Sedan beställer vi var sin varmrätt (oftast 6-10 € per portion), vi säger 8 € per person, så det blir 16 € för två vuxna.
En stor flaska (minst 1 liter) mineral vatten, mellan 1,50€-2,50€, vi säger 2 € för två vuxna. Och så bröd kommer alltid men kostar mellan 1,50€-2,50€, vi säger 2 € för två vuxna.
Aldrig vin, kaffe eller efterrätt.
Det blir: 10 € + 16 € + 2 € + 2 € = 30 € för två vuxna. Ibland skippar vi salladen eller tzatziki och då blir det 25 € för två personer.
Om vi är nöjda med maten och servicen (bemötande, kort väntetid, etc) lämnar vi 10% dricks, så det blir 2,5-3 € i dricks.
Om det är "sådär" med maten/servicen, lämnar vi 1 € i dricks.
Om vi är missnöjda med maten/servicen lämnar vi ingen dricks.
Vi är egentligen inte priskänsliga, men vi orkar inte äta mer mat än det som beskrevs ovan. Är man vegetarian så finns det också en viss begränsning vad gäller maträtter.
Så ser det ut under våra restaurangbesök i Grekland, nästan alltid. Vet inte, men kanske ägnar vi oss åt extravaganser.
Vi brukar frysa in 1 liter mjölk och ha som frysklamp i en påse som vi packat med skinka, salami, bacon, mjukost, ost, kaviar och lite annat smått o gott. Mjölken har jag till kaffet. Har oftast självhushåll. Nej, vi är inte snåla...bara smålänningar flabb_flab
Till lunch antingen gyros 2€, delad sallad 5-6€, pizzaslice 1,50€ eller dela på en clubsandwich på stranden 5,50€. Behöver inte så mycket mitt på dan.
Kollar in menyerbjudanden på kvällen. Kan få 2-rätters för 2 pers för 20-25 € inkl. liten vinpava. Då bjuds man ofta på en glasskula och en liten ouzo åxå _B-anana
Ibland köper vi en härlig grillad kyckling som vi mumsar på "hemma".
Vi jagar absolut inte efter det billigaste. Många restauranger har fina erbjudanden. Ofta blir det goda grekiska smårätter eller husmanskost. Men det är egentligen vågen och inte plånboken som får avgöra hur många restaurangbesök det får bli :D:D
bye_bye
Jag och maken äter frukost på balkongen...för mig medhavd specialmüsli och grekisk youghurt. Kaffe. Maken vill ha bröd också som inhandlas på närmsta bageri. Vi handlar frukostbasvaror första dan för närmsta veckan.
Lunchen blir oftast bara en sallad, saganaki eller gyros. Maken tar en Mythos , jag oftast bara vatten, ibland ett glas vin också. Kostnad ca 10-15 € Inget bröd då.
På kvällen delar vi på tre MAX 4 smårätter som vardera kostar ca 4 €- 5€
Till det en liten flaska vatten och 0,5 kg husets vin. Bröd till maken...Max 25 € oftast ca 20€
Vi köper aldrig nånsin drinkar eller efterrätt, men blir ofta bjudna "på huset"
Däremot kan vi stanna för en grekisk kaffe nånstans..
En ouzo eller två på balkongen med yatzispel under förkvällen hör till! ;) Ouzon köps ju billigt på supermercado eller närmsta supermarket.
Vi bor oftast väldigt billigt i enkla boenden.
Jag tycker prisnivån är oerhört sympatisk i Grekland! Är maten god blir det rikligt med dricks!
Lissi - snart iväg igen....dryga veckan kvar:D:D
Jag och maken äter frukost på balkongen...för mig medhavd specialmüsli och grekisk youghurt. Kaffe. Maken vill ha bröd också som inhandlas på närmsta bageri. Vi handlar frukostbasvaror första dan för närmsta veckan.
Lunchen blir oftast bara en sallad, saganaki eller gyros. Maken tar en Mythos , jag oftast bara vatten, ibland ett glas vin också. Kostnad ca 10-15 € Inget bröd då.
På kvällen delar vi på tre MAX 4 smårätter som vardera kostar ca 4 €- 5€
Till det en liten flaska vatten och 0,5 kg husets vin. Bröd till maken...Max 25 € oftast ca 20€
Vi köper aldrig nånsin drinkar eller efterrätt, men blir ofta bjudna "på huset"
Däremot kan vi stanna för en grekisk kaffe nånstans..
En ouzo eller två på balkongen med yatzispel under förkvällen hör till! ;) Ouzon köps ju billigt på supermercado eller närmsta supermarket.
Vi bor oftast väldigt billigt i enkla boenden.
Jag tycker prisnivån är oerhört sympatisk i Grekland! Är maten god blir det rikligt med dricks!
Lissi - snart iväg igen....dryga veckan kvar:D:D
Lissi...Jag anade det flabb_flab Väldigt lika!!! Nu är det 95 dagar kvar till Kreta _B-anana
Lissi...Jag anade det flabb_flab Väldigt lika!!! Nu är det 95 dagar kvar till Kreta _B-anana
fb_gillafb_gilla
Lissi
MickeKöping
2016-02-28, 01:56
OK, så här ser det ut för oss:
Vi beställer alltid fram en grekisk sallad (5-6 €) och en tzatziki (5-6 €) som vi delar mellan två vuxna. Vi säger 10 € för förrätten för två vuxna.
Sedan beställer vi var sin varmrätt (oftast 6-10 € per portion), vi säger 8 € per person, så det blir 16 € för två vuxna.
En stor flaska (minst 1 liter) mineral vatten, mellan 1,50€-2,50€, vi säger 2 € för två vuxna. Och så bröd kommer alltid men kostar mellan 1,50€-2,50€, vi säger 2 € för två vuxna.
Aldrig vin, kaffe eller efterrätt.
Det blir: 10 € + 16 € + 2 € + 2 € = 30 € för två vuxna. Ibland skippar vi salladen eller tzatziki och då blir det 25 € för två personer.
Om vi är nöjda med maten och servicen (bemötande, kort väntetid, etc) lämnar vi 10% dricks, så det blir 2,5-3 € i dricks.
Om det är "sådär" med maten/servicen, lämnar vi 1 € i dricks.
Om vi är missnöjda med maten/servicen lämnar vi ingen dricks.
Vi är egentligen inte priskänsliga, men vi orkar inte äta mer mat än det som beskrevs ovan. Är man vegetarian så finns det också en viss begränsning vad gäller maträtter.
Så ser det ut under våra restaurangbesök i Grekland, nästan alltid. Vet inte, men kanske ägnar vi oss åt extravaganser.
Nej, nej, extravaganser är det absolut inte.
Måste man absolut beställa flera förrätter per person, den dyraste varmrätten, dyraste vinflaskan osv. och sedan lämna mer än hälften oätet. Det är inte försvarbart tänker jag men det finns ändå folk som gör så. Det är klart att det blir dyrt om man ska leva så i 2-3 veckor.
intressant diskussion
våra notor för 2 vuxna med öl och vin brukar sällan gå på mer än 20 euro, spelar ingen större roll om man dricker vin, eller läsk det är ungefär samma pris ibland faktiskt dyrare med läsk om man jämför mängden:confused: (tur för mig som älskar vin, men kan ju bli lite dyrare för en barnfamilj med törstiga barn:o
sedan spelar det förstårs roll vad man äter om man som vi älskar den grekiska maten som oftast är mycket rimligt prissatt, eller om man vill äta en köttbit med pommes och bea....
men måste ju tillägga att Naxos fortfarande har väldigt låga priser om man jämför med en del av de större charteröarna, var kan man få en iskall 50 cl Öl serverad i solstolen för 2 euro? som man får på stranden i Agios Prokopios nedanför Barbouni_B-anana
trevlig semester på er alla Grekland älskare
Zelda/Ia som är på Naxos mellan den 12-22 juni
våra notor för 2 vuxna med öl och vin brukar sällan gå på mer än 20 euro
Men vad äter ni (2 vuxna) då ni dricker vin?
Vad kostar vinet ni (2 vuxna) dricker?
Ge ett prisexempel på någon maträtt ni äter.
Admirala
2016-02-29, 16:41
Vi (2 voksne) spiser ikke forrett og hovedrett slik som noen av dere gjør, men kjøper mezedes (småretter) som vi deler på, som regel fire forskjellige retter. En av dem er som regel med kjøtt eller småfisk (f.eks. grillede sardiner), andre ganger har vi vegetarmåltider. I tillegg har vi brød, vann og 1/2 kilo vin. Det pleier å koste ca 25 euro, notaen er så å si alltid på mellom 20 og 30 euro.
Det hender vi flotter oss med fersk fisk (med en salat til) og da blir regningen det doble :eek: Men så godt at det er verd prisen.
Naxos är förhålandevis billigt, vi åt för 25-30 euro på kvällen för två; varsin grillad rätt, en tzatsiki och en eller 2 halvlitrar vin, (samtididigt överlag hög klass på käket (utom på hamnpromenaden) nu kanske det är lite dyrare iom momshöjning (vi räknade ut att det borde handla om 1.5 e ca på notan i höstas beror på momshöjningen)
Lunch, dvs en greksallad, något småvarmt och öl brukade kosta runt 18-20e här åt vi tvärtom lite billigt några dagar
Edit, ja jag såg nu ni var fem :)
Hej Allabye_bye
Kostnader från 2009, lite justering i procent kanske behövs.
Öar som besöktes under tre veckor var Rhodos, Symi, Chalki och Kastellorizo.
Vi två är varken veganer, nykterister eller annat utgiftshämmande:)
Kostnader för vår ö-luff
Eftersom många frågat oss vad det kostar att ö-luffa (även vi har undrat), så därför försökte jag bokföra våra kostnader under vår ö-luff, efter bästa förstånd.
Indelning av våra kostnader är ganska grov men ger en hyfsad uppfattning om hur de fördelade sig under vår tre veckors ö-luff. Kostnader för flygresan tillkommer. Tilläggas bör att denna ö-luff var vår dyraste hittills.
Utgifterna som redovisas under Super Market, täcker allt från Vatten, ”slödrick” (sådant man blandar med, på ”göteborska”) till alkoholhaltiga drycker, kartor och mat.
Boendet kunde ha varit billigare för oss men vi kostade på oss lite extra, men samtidigt ingick en generös frukostbuffé på de två dyraste alternativen, vilket reducerar priset med en 25 till 30 €. Vi åt frukosten/brunchen vid cirka kl 10:00 och behövde bara någon liten fika på eftermiddagen så klarade vi oss till middagen.
Den största posten efter boendet är restaurangbesöken, där går det att spara en del på att laga lite mer mat i lägenheten. Mat och rums-kostnaderna utgör tillsammans cirka 2/3 av kostnaderna för ö-luffen.
Utgifter
Summa
Super Market € 304.50
Buss € 15.40
Båtbiljetter € 133.70
Frukost/Brunch € 63.40
Lunch € 222.60
Middag € 470.30
Bensin € 18.00
Moppehyra € 81.50
Båtutflykter € 110.00
Apotek € 9.60
Boende € 1 170.00
Taxi/Båttaxi € 145.00
Tåg € 32.00
Övrigt, dricks mm € 68.00
Total summa € 2 844.00
Intressanta svar, tack ska ni ha!
Vi reser mycket, och alltid budget. Eller alltså, vi betalar inte extra för nåt vi kan få billigare. På det sättet har vi faktiskt kunnat vara utomlands upp till 6 veckor i året fast vi är en helt vanlig familj med huslån och liknande. Då vi väl är utomlands vill vi gärna äta gott och njuta av lokal mat och det går också fint när man hittar prisvärda ställen.
Jag ska börja göra precis som PA och skriva upp alla kostnader för resa, bara för att ha senare. Ångrar lite att jag inte gjort det för varje resa. Väldigt roligt att ha allt sparat!
Under vintern lägger vi alltid undan pengar för de dar vi inte ätit lunch ute på jobbet. Varje fredag tar vi ut motsvarande summa och sparar i en burk. Det blir en hel del slantar, och det har räckt både till flygbiljetter och äta-ute-kassa för resor. :)
Men vad äter ni (2 vuxna) då ni dricker vin?
Vad kostar vinet ni (2 vuxna) dricker?
Ge ett prisexempel på någon maträtt ni äter.
Vi äter något Grekiskt Gärna Kalamares som vi älskarfb_gilla serveras ofta med sallad och pommes (jag föredrar med bara sallad) moussaka, souvlaki, Grekisk sallad,(det finns mycket att välja på) priser ligger mellan 5-8 euro på de restauranger i Agios Prokopios där vi spenderat de flesta Naxos semestrarna de senaste 15 årenflabb_flab
vinet brukar kosta mellan 1.80-2.50, ölen mellan 2-2,50.
vi är mätta och nöjda med detklapp_klap
Maja, eftersom ni ska till Naxos roade jag mig med att titta på vår 3-veckorsresa i höstas. Vi var halva tiden på Amorgos och halva på Naxos, Agios Prokopios. Nu är vi två personer som går ut och äter måltid på taverna.
Jag konstaterar då att snittet på Amorgos var 18 Euro. Då var det mat och ett halvt krus vin för 2 personer. Då har jag inte räknat in dom 2 dagarna vi tog färsk tonfisk, då gick middagen på 23 Euro.
På Agios Prokopios och Agia Anna, Naxos var snittet 15 Euro. Då hade vi hämtmat en dag. Jag har jag räknat bort en middag då Vaggelis bjöd oss och en middag då vi tog ett fint kött med en underbarare sås för 28 Euro.
Vi tar aldrig någon förrätt till middagsmaten. Om man äter en ordentlig frukost kan man utesluta lunchen. Eller ta gyros eller omelett, som är billig. Tar man en ouzo eller ett krus vitt vid lunchtid får man ofta meze till. Tillräckligt för en lunch och kostnaden blir oftast 5-6 Euro.
Dom grekiska matportionerna är så enormt stora, så när man har möjlighet, beroende på maträtt och taverna tar jag barnportion. Oftast behöver man bara betala halva priset. Vi har fått erfarenhet av var man får rikligt med meze till ouzon och var man kan få barnportioner och dit återkommer vi. Går man till någon taverna som man trivs med som i det närmaste blir ett stamställe blir man bra betjänad, får god mat och "det lilla extra", oftast ett krus vitt extra, extra raki, frukter eller något annat "on the house".
Ha en bra semester på Naxos, ni kommer inte att ångra er!
Birgitta
Ser nu att ni har ändrat er till Amorgos.
Men jag har även beskrivit prisbilden där.
Och har ni nu slutligen valt Amorgos har ni än mindre anledning att ändra er.
Amorgos är bara så underbar ö!!!!
Birgitta.
Tack Birgitta, många fina tips! Barnen äter hemskt gärna omeletter, så det blir ett riktigt bra lunchalternativ för oss.
Vilka goda smårätter rekommenderas? VI har inte rest i Grekland tidigare, utan mest rört oss i olika delar av Italien och Cypern.
Cheese balls, fennelballs, tomatoballs, (små friterade bollar med ost eller tomat eller dill) saganaki, (friterad ost) ,beetroot (rödbetor), olika dipar, spenatpaj ( spanakopita) , ostpaj (tiropita) , fava (som jättetjock ärtsoppa, underbart gott...) dolmades (vinblad med fyllning) , melitzanes mmmm Det finns massor och alla smårätter på menyn brukar vara översatta till engelska....
Vi beställer tre-fyra st varav en inte är vegetarisk (till maken) och det brukar kosta 12-15 euro. Vi blir MÄTTA!!
Lissi
Kalimera
2016-03-01, 14:25
Vilka goda smårätter rekommenderas?Jag har gjort en lista över olika smårätter och huvudrätter. Det står om de innehåller kött, fisk eller är vegetariska. Huvudrätterna kan oftast även ätas som smårätt, eller vice versa. Det bästa - tycker jag - är att beställa in många rätter och dela på.
Här finns tips på grekiska smårätter (http://www.kalimera.se/grekland/mezedez.html).
Här finns tips på grekiska huvudrätter (http://www.kalimera.se/grekland/mat_grekland.html).
Det talas mycket om ett krus vitt, kollar menyer men hittar endast flaskor.
Vad brukat ett krus vitt kosta och hur beställer man det? bye_bye
Tänkte byta Mythos mot vitt någon gång..
Du säger bara: Half kilo white wine.
Eller red wine.
Eller One kilo.
Ibland råkar man ut för att dom svarar att dom bara har glas med vin. Det brukar vara betydligt dyrare. Ibland brukar vi då tacka för oss.
Birgitta.
Det talas mycket om ett krus vitt, kollar menyer men hittar endast flaskor.
Vad brukat ett krus vitt kosta och hur beställer man det? bye_bye
Tänkte byta Mythos mot vitt någon gång..
Vi brukar fråga efter "wine of the house" och får då en liten karaff. Har inte varit på Naxos men det borde väl finnas där åxå _B-anana bye_bye
Jodå, det finnes krus att få även på Naxos. Dels den berömda rosafärgade plåtmuggen, dels också i form av lerkrus, men därtill i glasflaska med hög hals.
Priset ligger runt 3,5 € med fluktuation 50 Cent upp eller ner för en halvliter.
Wine from The Barrel går också bra att beställa. Det är samma sak som Local Wine.
Arne
Admirala
2016-03-02, 08:59
Når man bestiller en kvart, en halv eller en kilo vin, får man uansett vin fra fat (platflaske, bag-in-boks osv), og som regel er den lokal - det er jo ikke alle steder i Hellas som har vinproduksjon. Man trenger altså ikke be om annet enn x kilo vin, samt spesifisere rød, hvit eller rosé. Mange tavernaer har bare to av variantene, noen bare én. Det er også helt ok å be om å smake på denne vinen før man ev. bestiller.
Har fört kassabok sen min första resa 1988. Först Drachmer och sen Euro. Första resan fick man 2000 drachmer för 100 kr, innan de bytte till Euro 2003 fick man 3 800 drachmer.
Älskar den grekiska maten och äter lunch o middag ute. Till lunch delar man på en förrätt, en varmrätt. 2 stora öl i kylda glas ( Mythos) och en stor vatten. På kvällen tar man en Ouzu med såklart _B-anana + 1/2 förrätt o varsin varmrätt. På italienare blir det ju 3 rätters.. Vi tar ofta en asiat som är lite dyrare
Snittet på pp ligger mellan 14 E och 21 E . Jmr med Sverige
2009 : Karpathos , Lunch 17 E middag 23 E
2010: Thassos, Lunch 15 E middag 18 E
2010: Lefkas, Lunch 14 E middag 21 E
2011 Skiathos, Lunch 13 E middag 21 E
2011 Kos, Lunch 14 E middag 18 E
2012 Kefalonia, Lunch 13 E middag 19 E
2012 : Parga ,Lunch16 E middag 18 E
2013: Lefkas, Lunch 16 E middag 18 E
2013: Samos,Lunch15 E middag 17 E
2014: Halikidiki, Lunch 17 E middag 17 E
2014 :Korfu, Lunch 18 E middag 19 E
2014: Rhodos, Lunch15 E middag18 E
2015: Kefalonia, Lunch 15 E middag 17 E
2015. Kreta,Lunch18 E middag18 E
En väldigt bra sammanställning. Humana priser på middagsmaten. Är man som jag liten i maten och kan få halvportion till halva priset blir det billigare.
Och som jag har skrivit tidigare; hittar man ett ställe där man får rikligt med meze till lunch-ouzon eller tar en gyros eller omelett blir lunchkostnaden billigare än ovan.
Vi är inte ute efter att äta så billigt som möjligt. Vi vill ha det vi känner för just den dagen och att äta lagom. Känner vi för fisk vet vi att det blir dyrare, men "so what"?
Birgitta.
Det verkar vara fler än vi som äter "light". Fast aldrig är jag så mätt som i Grekland. :)
Familjen (MajaT, 5 personer) som startade denna tråd kan äta ännu billigare än alla andra som lämnade in sina prisförslag: beställ en grekisk sallad och en stor flaska mineralvatten som avnjutas med gott bröd. Man delar maten (sallad och bröd) och vatten med 5 personer. Det blir gott och billigt, ungefär 10 E (med dricks!) för hela familjen! Skämt åsido, eftersom vi har olika matbehov blir det meningslöst att få en rimlig uppfattning om vad ett restaurangbesök i Grekland kan kosta. Det är rimligare att resonera utifrån vad maten (någon typisk förr- och varmrätt) samt dricka kan kosta. Sedan räknar man själv ut hur mycket en lunch/middag kostar beroende på matsäckens storlek och hur hungrig man brukar bli. Och här kommer ett försök:
Grekisk sallad eller tzatziki: 5-6 E
Varmrätt: 6-10 E
Bröd: 1,5-2,5 E
Dricka: 1,50-2,50 E (vatten eller läsk)
Det är de priserna vi betalade när vi båtluffade i september förra året (Donoussa, Schinoussa, Iraklia och Naxos). I vårt fall (2 personer) gick notan nästan alltid på mellan 25 och 30 E (med dricks), ibland lite lägre, ibland lite högre. Och det beror på att vi nästan alltid beställde två förrätter och två varmrätter (vi åt varsin förr- och varmrätt). När vi delade på en förrätt eller en varmrätt då blev notan mellan 20 och 25 E.
Inget kaffe, vin eller efterrätt.
Så enkelt är det!
Kom på ett annat tips: ni behöver inte försöka "shoppa runt" allt för mycket, priserna brukar vara ganska lika när man slår ihop,(undantaget lyxigare ställen såklart) vi har märkt detta särskilt på Naxos; att är en lite billigare på huvudrätt tar han mer för tzatsikin och dricka, medan en annan är dyrare på maten men billigare på drickan, den tredje är sen lite dyrare på båda men tar ingen kuvertavgift och så vidare, så i princip skilde det inte så mycket alls när notan väl landade på bordet.
giottoni
2016-03-23, 13:43
Intressant läsning! Uppenbarligen varierar restaurangpriserna ganska rejält.
Jag har fört statistik sedan 2009, men tyvärr mest på Santorini o där verkar det överlag vara dyrare att äta. Vi äter aldrig lagad lunch utan tar då frukt + vatten, men till kvällen brukar vi ta varsin liten förrätt o varsin varmrätt samt varsin öl eller litet krus vin. Som billigast har vi beställt t ex bröd & Taramo-dip + Stifado + öl: 2013 kostade det 14 Euro per person, 2014 var priset 15 Euro per person o 2015 kostade det oss 16 Euro per person.
Gyros Portion + liten öl: 2013 var priset 10 Euro/pers, 2014 kostade det 11 Euro/pers o 2015 upp 1 euro till 12 Euro/person. För lite fylligare rätter,t ex grekisk sallad + ngt grillat, men inga extravaganser, räknade vi från 23 Euro/person till 46 Euro/person inkl öl el husets vin + dricks. I snitt senaste resan blev det 220 Euro per person o vecka för middagen. ( Och då var det inte frågan om något flashigt Calderahäng utan bakgatesrestauranger!)
SteffTee
2016-03-24, 08:21
Jo det finns en budget till en början! Den håller aldrig :D
Budgetkost blir det då istället när man är hemma igen :mad:
Jag begriper inte hur ni lyckas:eek:
Tycker absolut inte vi är snobbiga eller går på dyra ställen, men vi lyckas trots ansträngning inte lägga mindre än 70€ per dag i Grekland på mat o dryck för två personer.
Å andra sidan om vi lägger en eller två veckor på semester så skiter jag fullständigt i om jag ger 2 eller 4 € för en öl.
Jag förstår förstås fullt ut att om man är på semester ofta, på längre resor eller har en stor familj så är det av betydelse.
För oss så är mat/dryck upplevelserna 50% av resans värde!
Jag finner sånt oerhört stort nöje av att botanisera bland utbuden, gärna lite off från "hamnen/turisttorgen"
att sedan språka lite med kyparen och gå ut i köket o titta i grytorna är ett stort nöje.
Därefter beställer vi in 3-4 meze som vi alltid delar, sedan huvudrätt, dessert, grekiskt kaffe och en avec även om grekerna är usla på avec.
Före maten blir det ofta ouzo och en inhemsk öl, gärna från ett microbryggeri. Till maten brukar vi dricka nåt bra lokalt vin eller från Boutari som är ett säkert kort.
Ibland äter vi inte huvudrätt utan bara delar på 5-7 meze.
Vi älskar "stuffed Zucchiniflower's", musslesaganaki, grilled sardin's, ostbollar, små grillade korvar och ja nästan allting på listanklapp_klap
Faaaan vad sugen jag blir, nu är det bara två månader kvar tills vi flyger till Samos!
Ett supertips är att anlita en lokal taxichaufför en heldag som guide, det slutar garanterat alltid med en upplevelse man inte räknat med som sist när på Karpathos när taxi chauffören släpade med oss till kusinens lilla pub långt upp i bergen i en by med 30 invånare. Där bjöds det på både hemgjord insaltad anjovis och ouzo.
Jo det finns en budget till en början! Den håller aldrig :D
Budgetkost blir det då istället när man är hemma igen :mad:
fb_gilla klapp_klap
MickeKöping
2016-03-25, 15:42
Jag begriper inte hur ni lyckas:eek:
Tycker absolut inte vi är snobbiga eller går på dyra ställen, men vi lyckas trots ansträngning inte lägga mindre än 70€ per dag i Grekland på mat o dryck för två personer.
Å andra sidan om vi lägger en eller två veckor på semester så skiter jag fullständigt i om jag ger 2 eller 4 € för en öl.
Jag förstår förstås fullt ut att om man är på semester ofta, på längre resor eller har en stor familj så är det av betydelse.
För oss så är mat/dryck upplevelserna 50% av resans värde!
Jag finner sånt oerhört stort nöje av att botanisera bland utbuden, gärna lite off från "hamnen/turisttorgen"
att sedan språka lite med kyparen och gå ut i köket o titta i grytorna är ett stort nöje.
Därefter beställer vi in 3-4 meze som vi alltid delar, sedan huvudrätt, dessert, grekiskt kaffe och en avec även om grekerna är usla på avec.
Före maten blir det ofta ouzo och en inhemsk öl, gärna från ett microbryggeri. Till maten brukar vi dricka nåt bra lokalt vin eller från Boutari som är ett säkert kort.
Ibland äter vi inte huvudrätt utan bara delar på 5-7 meze.
Vi älskar "stuffed Zucchiniflower's", musslesaganaki, grilled sardin's, ostbollar, små grillade korvar och ja nästan allting på listanklapp_klap
Faaaan vad sugen jag blir, nu är det bara två månader kvar tills vi flyger till Samos!
Ett supertips är att anlita en lokal taxichaufför en heldag som guide, det slutar garanterat alltid med en upplevelse man inte räknat med som sist när på Karpathos när taxi chauffören släpade med oss till kusinens lilla pub långt upp i bergen i en by med 30 invånare. Där bjöds det på både hemgjord insaltad anjovis och ouzo.
Nu handlade de inte om dagbudget utan en måltidsbudget. Allt småplock drar iväg.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.